to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αποπυρηνικοποιημένη Μεσόγειος

Δυστυχώς, παρά τη λήξη του ψυχρού πολέμου, η πυρηνική απειλή δεν εξαλείφθηκε. Αντιθέτως, παίρνει νέες μορφές και διαστάσεις, με τα πυρηνικά όπλα αριθμούν πάνω από 15.000, ενώ «νέο είδος» πυρηνικού πολέμου έζησε ο κόσμος με τη χρήση των βομβών Απεμπλουτισμένου Ουρανίου στο Ιράκ και την πρώην Γιουγκοσλαβία.


Τύμπανα πολέμου ηχούν στην Άπω Ανατολή εξ αιτίας της κόντρας των ΗΠΑ με την Β. Κορέα, η οποία επιμένει να πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές. Υπενθυμίζω ότι το πυρηνικό κλαμπ, που αρχικά είχε πέντε χώρες-μέλη, τις ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, διευρύνθηκε μεταψυχροπολεμικά με τις Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Β.Κορέα. Υπενθυμίοζω ότι από το 1970 ισχύει η Συμφωνία Μη Διασποράς των πυρηνικών όπλων (ΝPT), η οποία προβλέπει (άρθρο 6) ότι οφείλουν και οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις να κάνουν βήματα κατάργησης και των δικών τους πυρηνικών οπλοστασίων.

Δυστυχώς, παρά τη λήξη του ψυχρού πολέμου, η πυρηνική απειλή δεν εξαλείφθηκε. Αντιθέτως, παίρνει νέες μορφές και διαστάσεις, με τα πυρηνικά όπλα αριθμούν πάνω από 15.000, ενώ «νέο είδος» πυρηνικού πολέμου έζησε ο κόσμος με τη χρήση των βομβών Απεμπλουτισμένου Ουρανίου στο Ιράκ και την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα η ανατολική της λεκάνη, αποτελεί κρισιμότατο παγκόσμιο σταυροδρόμι. Όλες οι αντιθέσεις και τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου βρίσκουν έκφραση στην περιοχή αυτή: Ανατολή-Δύση, Βορράς-Νότος, πλούτος-φτώχεια κλπ. Ιστορικά, η περιοχή υπήρξε κοιτίδα πολιτισμών και σταυροδρόμι θρησκειών, αλλά και «μήλον της έριδος» για τις εκάστοτε μεγάλες δυνάμεις. Ίσως γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί και «Ωραία Ελένη των Ωκεανών». Ωστόσο, τα θέλγητρά της σήμερα αμφισβητούνται από μεγάλες καταστροφές στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον. Παραμένει έντονα στρατιωτικοποιημένη, απορροφώντας περίπου το 1/3 των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων, δοκιμάζεται από ξένες επεμβάσεις, αιματηρότατους πολέμους, κατοχές και καταπατήσεις δικαιωμάτων. Αν η περιοχή μετατραπεί και σε πεδίο πυρηνικού ανταγωνισμού, η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική από κάθε άποψη.

Από το 1965, το παγκόσμιο κίνημα ειρήνης, του ελληνικού συμπεριλαμβανομένου, προτείνει την μετατροπή της Μεσογείου σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο στόχος δεν είναι εύκολος διότι χώρα της Μεσογείου είναι και η Γαλλία, η οποία δεν συζητά την κατάργηση του πυρηνικού της οπλοστασίου, ενώ την ίδια στάση τηρεί και το Ισραήλ.

Στη Μ. Ανατολή ο κίνδυνος διασποράς των πυρηνικών όπλων είναι μεγάλος. Ήδη υπάρχει το παράνομο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής μπορεί να υποκύψουν στον πειρασμό απόκτησης πυρηνικών όπλων στο μέλλον.

Προσθέτω ότι μεγάλοι κίνδυνοι πηγάζουν και από την εξάπλωση των πυρηνικών εργοστασίων στην περιοχή, με την Τουρκία να κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της περιοχής των Αδάνων, ύστερα από διακρατική συμφωνία με την Ρωσία. Παράλληλα, υπάρχουν σχέδια νέων πυρηνικών εργοστασίων με ιαπωνική εμπλοκή. Δεδομένου ότι η περιοχή των Αδάνων είναι υψηλής σεισμικότητας, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός να προκύψει από το Ακούγιου ένα «μεσογειακό Τσερνομπίλ», το οποίο θα πλήξει την Ελλάδα και την Κύπρο.

Κατά την γνώμη μου, η δημιουργία αποπυρηνικοποιημένης Μεσογείου είναι εφικτός στόχος. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ήδη καρποφορήσει σε άλλες περιοχές της γης. Πρώτη η Λ. Αμερική - Καραϊβική κηρύχθηκε «ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά όπλα» το 1967, με τη Συνθήκη του Τλατελόλκο, με αποτέλεσμα να αρνηθούν τα πυρηνικά τους σχέδια η Βραζιλία και Αργεντινή. Ακολούθησε η περιοχή του Νότιου Ειρηνικού, το 1985, με τη Συνθήκη της Ραροτόνγκα. Αλλά και στη μεταψυχροπολεμική εποχή, είχαμε συμφωνίες για δύο νέες αποπυρηνικοποιημένες ζώνες: στη Νοτιοανατολική Ασία, με τη Συνθήκη της Μπανγκόκ (1995) και στην Αφρική, με τη Συνθήκη της Πελιντάμπα (1996), η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 15.7.2009.

Την Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017, καταπλέει στον Πειραιά – ακόμα μια φορά – το προερχόμενο από την Ιαπωνία Πλοίο της Ειρήνης, το οποίο θα διαπλεύσει την Μεσόγειο με αιτήματα υπέρ της ειρήνης, της διεθνούς αλληλεγγύης (κυρίως με τους πρόσφυγες), της αποπυρηνικοποίησης και αποστρατιωτικοποίησης. Θα το υποδεχτούμε στις 10.00 το πρωί, κινήματα ειρήνης και άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, στον χώρο Διεθνών Αφίξεων του ΟΛΠ. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ 

tags: άρθρα

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)