to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:09 | 11.05.2023

Πολιτική

Debate: Διαξιφισμοί και συγκλίσεις σε μια τηλεμαχία που όλοι θα ήθελαν αλλιώς (βίντεο)

Δυνατότητες προγραμματικής συζήτησης ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις κατέδειξε η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών (10/5), ενώ προκαλεί θύελλα αντιδράσεων η παραδοχή Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών


Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και ύστερα από τρεις ώρες ολοκληρώθηκε στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, η μόνη τηλεμαχία πολιτικών αρχηγών που θα λάβει χώρα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στο Left, παρακολουθήσαμε λεπτό προς λεπτό τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ζωντανή ροή (βλ. παρακάτω).

Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μία σαφώς ανταγωνιστική διαδικασία στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου που οδήγησε τους πολιτικούς αρχηγούς να εστιάσουν στο διακριτό στίγμα των κομμάτων τους και να διατηρήσουν τις προεκλογικές τους «γραμμές», ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε απομονωμένος, την ώρα που αναδείχθηκαν με αρκετή σαφήνει οι δυνατότητες προγραμματικής συζήτησης ανάμεσα στις δυνάμεις του Κέντρου και της Αριστεράς με στόχο τον σχηματισμό προοδευτικής συνεργασίας. Όπως επιβάλλει η απλή αναλογική αλλά και την «απλή λογική», για να χρησιμοποιήσουμε τη σχετική διατύπωση του Αλέξη Τσίπρα.

• Δείτε επίσης : «Το πρόγραμμά μας θα ωφελήσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία»: Οι απαντήσεις του Αλ. Τσίπρα στην τηλεμαχία

Θύελλα μετά την παραδοχή Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Η πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθήσεων και οι ερωτήσεις ειδικά της Ράνιας Τζίμα έφεραν σε δύσκολη θέση χθες τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που κλήθηκε να απαντήσει αν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη, όπως το έχουν κάνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις ο Κουρτς, ο Τζόνσον και ο Νίξον.

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πως δεν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί και έδειξε ως υπεύθυνους τους «προϊσταμένους», εννοώντας τον ανιψιό του, Γρηγόρη Δημητριάδη, και τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, υπενθυμίζοντας ότι παραιτήθηκαν αμέσως και επαναλαμβάνοντας ότι ανέλαβε την ευθύνη προκειμένου να διορθώσει «μια σειρά από αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα».

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας με σχόλιο στον τηλεοπτικό αέρα και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με σημερινή του ανακοίνωση επιμένουν ζητώντας να γίνει γνωστό «ποιος και γιατί παρακολουθούσε» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά τους λόγους παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Άραγε ποιος ήταν εκείνος που του τους είπε» και «αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, με δεδομένο ότι έχουν απομακρυνθεί οι δυο ως υπεύθυνοι γιατί ο ίδιος δεν παραιτήθηκε ως πολιτικός προϊστάμενός τους;» διερωτάται η Κουμουνδούρου.

«Η σημερινή συζήτηση αποκάλυψε γιατί ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται όλο αυτό το διάστημα» σχολίασε σχετικά το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά το debate στο οποίο ο Κ. Μητσοτάκης «αναγκάστηκε για πρώτη φορά να αποκαλέσει σκάνδαλο την υπόθεση των υποκλοπών».

Αίσθηση προκάλεσε η σφοδρή αντίδραση του κ. Ανδρουλάκη στη διάρκεια της τηλεμαχίας κατά την οποία χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της Νέας Δημοκρατίας, κράτησε αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επέμεινε στη διμέτωπη κριτική. «Ναι δεν είμαι κίνδυνος για τη Δημοκρατία, αλλά είμαι κίνδυνος για τη ΝΔ, γι αυτό και με παρακολουθούσαν. Στόχος μου είναι να αναλάβουν τις ποινικές ευθύνες τους και πάνε φυλακή όσοι το διέπραξαν» απάντησε στον πρωθυπουργό. «Όταν υπάρχουν τέτοια εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εγώ λέω αυτό που ισχύει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στην ποινική δικαιοσύνη» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Συνολικά ωστόσο η εικόνα που δόθηκε με αφορμή το συγκεκριμένο για το συγκεκριμένο ζήτημα πώς το θέμα της κεκτημένου του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ αφού αμφότεροι οι αρχηγοί αναφέρθηκαν και στην έκθεση της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Παράλληλα δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στα ζητήματα που αφορούν την οργάνωση του κράτους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διέθεσε χρόνο από τις παρεμβάσεις του για να δηλώσει ότι συμφωνεί με την αρχή που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης σχετικά με το να γίνονται προσλήψεις στο δημόσιο δίχως κομματικά κριτήρια.

Δείτε ξανά την τηλεμαχία της Τετάρτης 10/5 όπως μεταδόθηκε μέσα από το κανάλι του Αλέξη Τσίπρα:

Απέναντί στους πολιτικούς αρχηγούς με αλφαβητική σειρά, στάθηκαν οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA). Την τηλεμαχία συντόνισε ο Γιώργος Κουβαράς.

Oι θεματικές ενότητες στις οποίες κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν έξι: 1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, 3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος, 5. Περιβάλλον και Ενέργεια και 6. Νέα Γενιά.

Κοινός τόπος πολιτικών και δημοσιογράφων, πλην ίσως του πρωθυπουργού, πως η διαδικασία αποτελεί μια χρήσιμη για τους πολίτες και τον προεκλογικό διάλογο στιγμή και θα πρέπει να ενισχυθεί στο σκέλος της διάδρασης μεταξύ των μετεχόντων.

Εξερχόμενοι οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν ένα τελευταίο σχόλιο στους δημοσιογράφους.

Όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας στο τέλος της βραδιάς:

Στο Left, παρακολουθήσαμε λεπτό προς λεπτό τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ζωντανή ροή (liveblog). Μπορείτε να τις βρείτε εδώ:

Δηλώσεις των αρχηγών κατά την άφιξη στο Ραδιομέγαρο

Η δήλωση Τσίπρα:

Δηλώσεις κατά την άφιξη του στο Ραδιόμεγαρο της ΕΡΤ για το debate των έξι πολιτικών αρχηγών λίγα λεπτά πριν τις 20.30, έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, και εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα βγουν συμπεράσματα από την τηλεμαχία, παρόλο που αυτή γίνεται σε ασφυκτικά πλαίσια.

«Ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, είναι κρίμα που τόσα χρόνια δεν έχει γίνει debate, και γίνεται σήμερα πρώτη φορά μετά από το 2015. Είναι κρίμα που δεν γίνεται με μεγαλύτερη άνεση διαλόγου. Είναι πολύ αυστηροί οι όροι που αποφάσισε η διακομματική επιτροπή. Κρίμα. Ελπίζω όμως ο ελληνικός λαός έστω και έτσι, έστω και με παράλληλες τοποθετήσεις, να βγει σοφότερος σήμερα, να βγάλει συμπεράσματα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Εύχομαι να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση – Να πάρουν απαντήσεις οι πολίτες παρά το αυστηρό πλαίσιο»

«Πολλά μικρόφωνα», είπε αρχικά χαμογελώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για το debate των πολιτικών αρχηγών και συνέχισε: «Εύχομαι να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση και να μιλήσουμε για το μέλλον της πατρίδας μας. Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα πάρουν τις απαντήσεις που περιμένουν παρά το αυστηρό πλαίσιο. Δεν θα είχα καμία αντίρρηση για ελεύθερη ερώτηση από τους δημοσιογράφους. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε μετά τις εκλογές» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ν. Ανδρουλάκης: «Ο ελληνικός λαός αποφασίζει στις 21 Μαΐου για τις αναγκαίες αλλαγές»

«Ο ελληνικός λαός αποφασίζει στις 21 Μαΐου για τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. Εμείς έχουμε καταθέσει ένα πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών, που δημιουργούμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι αδιανόητο μετά από 15 χρόνια οικονομικής κρίσης να συνεχίζουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι να φεύγουν στο εξωτερικό και βέβαια να καλπάζουν οι ανισότητες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κατά την προσέλευσή του στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, για το debate των πολιτικών αρχηγών.

Επίσης, ανέφερε: «Η χώρα χρειάζεται ισχυρό κοινωνικό κράτος και βιώσιμη ανάπτυξη πολλών και καλών θέσεων εργασίας και όχι την ανάπτυξη του κυρίου Μητσοτάκη των 400 και 500 ευρώ που απλά διαιρεί δια δύο παλιές θέσεις εργασίας. Εμείς θέλουμε ανάπτυξη με εξωστρέφεια και όχι η χώρα να γίνει γιγάντιο ξενοδοχείο ή special projects που δεν οδηγούν πουθενά. Βιώσιμη ανταγωνιστική οικονομία με εξωστρέφεια και ισχυρές εξαγωγές. Αυτό είναι το μέλλον της ισχυρής Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το μέλλον της Ελλάδας, της εθνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. (…) Όποτε χρειάζεται κάνουμε επίθεση, όποτε χρειάζεται κάνουμε άμυνα. Όμως η επίθεση είναι αναγκαία όταν δεχόμαστε επιθέσεις όπως αυτές του τελευταίου διαστήματος. Εγώ όπως ξέρετε είμαι μετριοπαθής. Δεν μου αρέσει να αντιπαρατεθούμε χωρίς λόγο. (…) Μαθήματα φιλοευρωπαϊκής πορείας αξιοπιστίας στο ΠΑΣΟΚ από τους λαϊκιστές με γραβάτα ή χωρίς γραβάτα, δεν θα πάρουμε».

Δ. Κουτσούμπας: «Θα κάνουμε μία συζήτηση προεκλογική σε καλό κλίμα»

Θα κάνουμε μία συζήτηση, προεκλογικά, σε καλό κλίμα, τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την προσέλευσή του στην ΕΡΤ.

«Πολλές κάμερες, πολλά κανάλια, τι γίνεται; Μια συζήτηση θα κάνουμε παιδιά, προεκλογικά, σε καλό κλίμα» σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει το ότι φοράει γραβάτα σήμερα απάντησε ότι άλλοτε φοράει γραβάτες κι άλλες φορές όχι ενώ πρόσθεσε με χιούμορ «τώρα αφού είναι βράδυ και είμαστε όλοι μαζεμένοι, ε, να είμαστε και λίγο σουλουπωμένοι».

Κυρ. Βελόπουλος: «Από φόβο μάλλον, κάποιοι ήθελαν τηλεπαράλληλη διαδικασία»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δήλωσε κατά την είσοδό του στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ: «Δυστυχώς η σημερινή τηλεμαχία, με ευθύνη των υπολοίπων κομμάτων, έγινε τηλεπαράλληλος διάλογος. Από την αρχή είχαμε πει ότι θέλουμε ελεύθερα οι δημοσιογράφοι να κάνουν τις ερωτήσεις τους, ώστε να μπορεί ο ελληνικός λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του. Οι άλλοι – από φόβο μάλλον – ήθελαν ελεγχόμενη, τηλεπαράλληλη διαδικασία. Να δούμε αν ο ελληνικός θα καταλάβει τελικά ποιοι είναι ικανοί να κυβερνήσουν και ποιοι είναι απλά ικανοί να κάνουν τηλεπαράλληλους μονολόγους».

Γ. Βαρουφάκης: «Είναι απαράδεκτο το πλαίσιο του ντιμπέιτ»

Κατά την προσέλευσή του στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για το debate, ενόψει της κάλπης της 21ης Μαΐου, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25- Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Έρικ Μιλτιάδη Έντμαν, τον υπεύθυνο επικοινωνίας, Σπύρο Δερβενιώτη και τρεις γυναίκες συνεργάτες του. «Ελπίζω να αναδειχθούν σοβαρά ζητήματα, η συνέχεια επί της οθόνης» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, ενώ συμπλήρωσε ότι το πλαίσιο του debate «είναι απαράδεκτο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πληροφορήσουμε τον κόσμο για τις θέσεις των κομμάτων».

(τηλεοπτικά συνεργεία αναμένουν την άφιξη των πολιτικών αρχηγών)

tags: debate 2023

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)