to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Απόψε το μεγαλύτερο φεγγάρι του έτους

Η σημερινή πανσέληνος θα είναι 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με την πανσέληνο όπως εμφανίζεται όταν το φεγγάρι είναι στο απόγειο.


Το περίγειο συμπίπτει με την πανσέληνο. Αυτή είναι η επιστημονική εξήγηση για το υπέροχο, ολόγιομο φεγγάρι που πρόκειται να απολαύσουμε αύριο. Οταν πρόκειται για φεγγάρια, το όνομα το ’χει ο Αύγουστος, αλλά, τουλάχιστον φέτος, τη χάρη την έχει ο Ιούνιος.

Η πανσέληνος θα είναι 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με την πανσέληνο όπως εμφανίζεται όταν το φεγγάρι είναι στο πλέον απομακρυσμένο σημείο από τη Γη (στο απόγειο).

Η απόσταση Γης - Σελήνης δεν είναι σταθερή, καθώς ο δορυφόρος της Γης περιφέρεται σε ελλειπτική τροχιά. Αύριο η τροχιά αυτή θα φέρει τη Σελήνη στο κοντινότερο σημείο προς τη Γη (στο περίγειο). Ταυτόχρονα η Γη θα βρίσκεται ανάμεσα στο φεγγάρι και στον Ηλιο και έτσι η πλευρά του φεγγαριού που είναι στραμμένη προς τη Γη θα φωτίζεται ολόκληρη από τον Ηλιο - δηλαδή, με απλά λόγια, θα έχει πανσέληνο.

Κάθε σεληνιακός κύκλος έχει το περίγειο και το απόγειό του, αλλά η σύμπτωση του περίγειου με την πανσέληνο παρατηρείται περίπου μία φορά τον χρόνο. Η επόμενη ευκαιρία για πανσέληνο τέτοιου μεγέθους και φωτεινότητας θα δοθεί στο περίγειο της 10ης Αυγούστου 2014.

Η μέση απόσταση της Σελήνης από τη Γη είναι 382.900 χιλιόμετρα. Κατά το αυριανό περίγειο, η απόσταση αυτή θα έχει μειωθεί στα 356.991 χιλιόμετρα - αριθμός που χρήζει αποστήθισης απ’ όποιον επιθυμεί να μετατρέψει τη βραδινή έξοδο σε επίδειξη γνώσεων, τορπιλίζοντας ενδεχομένως το όποιο ειδυλλιακό κλίμα.

Το προηγούμενο φετινό περίγειο ήταν στις 26 Μαΐου 2013, όταν η Σελήνη ήταν 17 ημερών και η απόστασή της από τον πλανήτη μας ήταν 355.900 χιλιόμετρα, ενώ το επόμενο απόγειο θα είναι στις 7 Ιουλίου, οπότε η Σελήνη θα βρίσκεται σε απόσταση 406.800 χιλιομέτρων.

Ενώ η απομάκρυνση της Σελήνης από τη Γη περνά συχνά απαρατήρητη, οι πανσέληνοι -και μάλιστα οι μεγάλες πανσέληνοι με τη Γη στο περίγειο- κατηγορούνται από λαϊκές δοξασίες ως υπεύθυνες για «σεληνιασμό» ή φυσικές καταστροφές. Επιστημονικές μελέτες δεν έχουν βρει καμία βάση στις δοξασίες αυτές, καθώς η ελκτική δύναμη που ασκεί το πλησίασμα της Σελήνης στη Γη κατά μερικές δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα δεν αρκεί για να κινητοποιήσει τεκτονικές πλάκες και γεωφυσικές δυνάμεις.

«Πολλές μελέτες έχουν γίνει σχετικά με αυτό το θέμα από τους επιστήμονες, όμως δεν έχουν διαπιστώσει καμία αξιοσημείωτη συσχέτιση» δήλωσε ο γεωφυσικός της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ Τζον Μπελίνι. Ούτε έχει βρεθεί κάποια επίδραση του υπερμεγέθους φεγγαριού στην ανθρώπινη συμπεριφορά και ψυχική υγεία - εκτός και αν κάποιος είναι πολύ επιρρεπής στην αυθυποβολή. Οσο για τις επιπτώσεις στη γονιμότητα είναι κι αυτές ανύπαρκτες - πιθανώς γιατί οι επιστήμονες δεν βρήκαν τρόπο να συνυπολογίσουν την παράμετρο του ρομαντισμού.

Πηγή: kathimerini.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)