to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 24.04.2019

Κοινωνία

Απονομή του Βραβείου Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης»

Η εκδήλωση απονομής θα γίνει σήμερα, Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου 2019 και ώρα 18.00, στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Ενημέρωσης (Φραγκούδη 11 και Αλεξάνδρου Πάντου, Καλλιθέα).



Πλήθος μηνυμάτων εξέπεμψε η χθεσινή εκδήλωση απονομής του Βραβείου Ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης 2019, με την σχετική εκδήλωση να λαμβάνει χώρα στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, παρόντος του ΓΓ Ενημέρωσης Χρήστου Σίμου και του Ειδικού Γραμματέα Γιώργου Φλωρεντή.


Τιμήθηκαν κατά σειρά, η ιταλίδα αγωνίστρια της ειρήνης Λουτσιάνα Καστελλίνα, κυρίως για την συμβολή της στην οργάνωση του Κινήματος για τον Ευρωπαϊκό Πυρηνικό Αφοπλισμό (END), στην διάρκεια των δεκαετιών 1970-80, το οποίο υπήρξε και νικηφόρο, αφού το 1987 υπογράφηκε αμερικανοσοβιετική συμφωνία για την απόσυρση από την Γηραιά Ήπειρο και την καταστροφή των πυραύλων μέσου βεληνεκούς. «Χάρη σε εκείνο το μεγάλο κίνημα, ίσως το μαζικότερο της ιστορίας – τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Πάνος Τριγάζης – πέρασε στο διεθνοπολιτικό λεξιλόγιο ο όρος Διπλωματία των Λαών».


Επίσης τιμήθηκε ο  Δήμαρχος της εν δυνάμει πρωτεύουσας των Βαλκανίων, δηλαδή της  Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης,   για την δράση του υπέρ της διαβαλκανικής συνεργασίας και την συμβολή του στην Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία έγινε στόχος των ακραίων εθνικιστών. Επιπλέον, ο Γιάννης Μπουτάρης, προτού  εκλεγεί δήμαρχος, είχε συμβάλει στη συνεργασία αυτή μέσω του οικολογικού προγράμματος Αρκτούρος.

Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από την απονομή του Βραβείου Ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης. Τιμήθηκε, λοιπόν, ο εκ Πάφου αγωνιστής δρ Ανδρέας Θεοφίλου, ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος, το 1963, του Συνδέσμου Νέων Μπέρτραντ Ράσσελ για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό, με πρόεδρο τον Μιχάλη Περιστεράκη και Γενικό Γραμματέα τον Νίκο Κιάο, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση και έλαβε τον λόγο, εκθειάζοντας την συμβολή του τιμώμενου στην διεθνή κινητοποίηση υπέρ της πασίγνωστης στην Ελλάδα και διεθνώς, λόγω της απαγόρευσής της, Πρώτης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης. Μεταδικτατορικά, ο Ανδρέας Θεοφίλου είχε λάβει μέρος στην ανασύσταση της απαγορευμένης από την χούντα Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, συμμετέχοντας στη δράση της από την θέση του μέλους του Εθνικού της Συμβουλίου και της Γραμματείας.


Τις απονομές έκαναν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο που έπαιξε το αντιπυρηνικό κίνημα για την πολιτικοποίηση της νεολαίας σε όλη την Ευρώπη, μετά το 1970, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στη δική του συμμετοχή στο κίνημα ειρήνης από τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην συμβολή του Γιάννη Μπουτάρη στον αγώνα για την ειρήνη στα Βαλκάνια και την απόκρουση των ακραίων εθνικισμών και ο γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου βετεράνος του BBC Παύλος Ναθαναήλ.


Την εισήγηση για την φετινή απονομή και το αντίστοιχο σκεπτικό παρουσίασε η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, επίσης γνωστή για την δράση της υπέρ της ειρήνης και της διαβαλκανικής συνεργασίας, καθώς και των δικαιωμάτων του ανθρώπου.


Των απονομών προηγήθηκε απόσπασμα από ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου  για τον Νικηφορίδη, από παλαιά εκπομπή στην ΕΡΤ.


Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, γενική γραμματέας του ΠΑΔΟΠ, η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα την Διεθνή Εκστρατεία για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων (ICAN).


Παρέστη η Ολυμπία Νικηφορίδη-Βαζαίου, αδελφή του πρωτομάρτυρα της ειρήνης,   βουλευτές εκπρόσωποι φορέων με πλέον διακριτή την παρουσία του καθηγητή Κώστα Ζώρα, προέδρου της Αντιρατσιστικής Κίνησης Πολιτών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)