to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:36 | 03.12.2012

Κοινωνία

Απολύσεις στον ΔΟΛ – Αρχισε ο τρίτος γύρος

Ο αναβρασμός στη Μιχαλακοπούλου συνεχίζεται, με τον πέλεκυ των απολύσεων και των υποτιθέμενων «εθελούσιων» να επικρέμεται.


Την Παρασκευή το μεσημέρι, μόλις εκδηλώθηκαν οι μαζικές απολύσεις, κυρίως από τα ένθετα του Βήματος και σε όλους τους κλάδους (συντάκτες, διοικητικούς, τεχνικούς, ακόμα και οδηγούς), αλλά και από το γραφείο Θεσσαλονίκης και από τις «Διακοπές», η ατμόσφαιρα δεν ήταν η «συνηθισμένη» σε αυτές τις περιπτώσεις! Δεν υπήρχε, για παράδειγμα, το κανιβαλικό συναίσθημα «εξασφάλισης» αυτών «που μένουν» ούτε και έτοιμη εργοδοτική γραμμή να μεταφέρεται στο σώμα των εργαζομένων ως «τι να κάνουμε, η επιχείρηση έχει πρόβλημα, να το αποδεχτούμε» ή «ας διαμαρτυρηθούμε, αλλά ας δεχτούμε τις απολύσεις αυτές και βλέπουμε αργότερα»!

Είναι ενδεικτικό ότι μαζεύτηκαν επί τόπου πάνω από 100 εργαζόμενοι μέσα στο αμφιθέατρο του ΔΟΛ (συν οι έξω από την αίθουσα), σε μια ώρα που μια σειρά από εργαζόμενους είχαν ήδη φύγει (κυρίως από τα  ΝΕΑ που πρακτικά είχαν κλείσει το τεύχος) αλλά και με τους συναδέλφους από το Βήμα που πιέζονταν να κλείσουν, αλλά παρόλα αυτά συμμετείχαν στη συνέλευση.

Κατά δεύτερον, ενδεικτικό είναι και ότι είναι η πρώτη φορά που στην κοινή συνέλευση συμμετείχαν «με τη σφραγίδα της εκπροσώπησης» και οι συντάκτες των Νέων (που έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να απέχουν). Και μάλλον αυτό εκφράζει το γεγονός ότι ακριβώς στα Νέα είναι που οι υποτιθέμενες «εθελούσιες» προαναγγέλλονται ως οι πιο μαζικές –ο Μεμής μίλησε για λίστα 25 ανθρώπων. Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό της «εθελοντικής αποχώρησης» που εξάγγειλαν οι διευθυντές των Νέων και του Βήματος, βασίζεται στην αρχή «πάρτε τώρα την αποζημίωσή σας χωρίς διαμαρτυρίες, γιατί αλλιώς θα εφαρμόσουμε μετά τη νέα μνημονιακή πρόβλεψη που θα μειώνει την αποζημίωση και θα πάρετε κάπου το ένα πέμπτο –ενώ επίσης θα κουτσουρευτούν και οι αμοιβές».

Κατά τρίτον, επίσης ενδεικτικό είναι ότι συμμετείχαν ενεργά στη συνέλευση ακριβώς το κομμάτι των ανθρώπων που είχαν πιστέψει (ή είχαν παραστήσει ότι πίστευαν) την υπόσχεση Ψυχάρη της Άνοιξης για μειώσεις μισθών 20% με υπόσχεση να μην υπάρξουν απολύσεις ως τα τέλη του 2013. Καλοπροαίρετα ή όχι, η συνέλευση εξέτασε στην αρχή την αξιοπιστία των ατομικών συμβάσεων που γράφουν ότι η επιχείρηση δεν θα προβεί σε μαζικές απολύσεις. Αλλά το ζήτημα φάνηκε ότι δεν είναι νομικό: είναι η απώλεια της όποιας φερεγγυότητας της επιχείρησης απέναντι στους εργαζομένους της, ακόμα και σε αυτούς που δέχτηκαν να προσκολληθούν στην εργοδοσία και στα δύο μεγάλα προηγούμενα κύματα επίθεσης (πρόπερσι στις απολύσεις, πέρυσι στους μισθούς).

Ασφαλώς εκφράστηκε και ο προβληματισμός μήπως πρέπει να τεθούν και άλλοι όροι για την κινητοποίηση, όπως έλεγχος στα οικονομικά της επιχείρησης και αμφισβήτηση των επιχειρηματικών επιλογών και του προϊόντος. Όμως, δεν τέθηκε σε αντιπαράθεση με το μόνο όπλο που έχουν οι εργαζόμενοι, αν θέλουν να αντικρούσουν μια εργοδοτική επίθεση, δηλαδή την απεργία.

Η απόφαση της συνέλευσης ήταν, έτσι, ομόφωνη: πρέπει να οργανωθεί απεργία διαρκείας για να παρθούν πίσω οι τωρινές απολύσεις, γιατί αλλιώς η κατηφόρα δεν θα έχει τέλος. Είναι βέβαια τα σωματεία που πρέπει να κηρύξουν τυπικά την απεργία. Αλλά οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να την υλοποιήσουν.

 

Ακολουθεί πιο κάτω η επίσημη εισήγηση της συνέλευσης προς τα σωματεία μέσω της επιστολής προς την ΕΣΗΕΑ:

Για ΔΣ ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ

1/12/2012

Συνάδελφοι,

Όπως ξέρετε, άρχισε πρόγραμμα μαζικών απολύσεων στον ΔΟΛ.

Ξεκίνησε από το Βήμα (τα ένθετα) και αφορά συντάκτες, διοικητικούς και τεχνικούς -καθώς και το γραφείο της Θεσσαλονίκης, όπως και μία απόλυση από τις “Διακοπές”.

Ο αριθμός τους είναι τουλάχιστον 10 (για τους οποίους έχω την επιβεβαίωση και τα ονόματα). Αλλά πέρα από τις απολύσεις αυτές και άλλες ίσως που έρχονται από αύριο, υπάρχει και ευρύτερο πρόγραμμα διωγμού εργαζομένων που ανακοινώθηκε επισήμως καταρχήν στα Νέα και κατόπιν και στο Βήμα (έχετε μια πρώτη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο των Νέων, συνάδελφο Κώστα Ντελέζο, από την επιστολή του με αρ.πρωτ. ΕΣΗΕΑ 3135/26-11-12), που χοντρικά συνίσταται στην απειλή “φύγετε τώρα χωρίς φασαρίες με την αποζημίωσή σας, αλλιώς θα εφαρμόσουμε το νέο μνημόνιο και θα απολυθείτε με κάτι σαν το ένα τρίτο της αποζημίωσής σας”.

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων στον ΔΟΛ, αποφασίσαμε να ζητήσουμε από τα σωματεία μας να οργανώσουν αμέσως απεργία έως ότου η εταιρεία πάρει πίσω αυτές τις απολύσεις.

Σας κοινοποιώ την απόφασή μας.

Τάσος Αναστασιάδης
εκπρόσωπος του Βήματος την ΕΣΗΕΑ

Υ.Γ. Επισημαίνω ότι λόγω της έκτακτης κατάστασης, εκπροσώπησα -μετά από συνεννόηση μαζί τους- και τα δύο άλλα μέλη του Μεικτού της ΕΣΗΕΑ, δηλαδή τον εκπρόσωπο των Νέων (λόγω ασθένειας) και του Βήματος FM (λόγω εισαγωγής στην εντατική του πατέρα του). ΤΑ

Ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης εργαζομένων στον ΔΟΛ, 30/11/2012

Γενική Συνέλευση εργαζομένων στον ΔΟΛ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Σήμερα 30/112/20112 μετά απο τις μαζικές απολύσεις που ανακοίνωσε η διοίκηση του ΔΟΛ, όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΒΗΜΑ, ΝΕΑ, Διοικητικοί Τεχνικοί), συγκάλεσαν γενική συνέλευση με παρουσία των σωματείων.

Η Γ.Σ. δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι είναι ενάντια στις απολύσεις των συναδέλφων τους και είναι αποφασισμένοι να τους υπερασπιστούν έμπρακτα με απεργιακές κινητοποιήσεις έως ότου η εταιρεία τις πάρει όλες πίσω.

Εισηγούνται στα σωματεία να πάρουν άμεσα την απόφαση για κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων στον όμιλο του ΔΟΛ.

Επιπλέον, διατυπώθηκε και το αίτημα να υπάρξουν διαδικασίες συγκροτημένου ελέγχου των επιχειρηματικών επιλογών καθώς και διάλογος για το προϊόν της ενημέρωσης.

 

Εκ μέρους της Συνέλευσης

Οι εκπρόσωποι εργαζομένων
Αναστασιάδης Τάσος

Σακελλαρίου Γιάννα


Πηγή: Συσπείρωση Δημοσιογράφων 




10 απολύσεις τώρα στον ΔΟΛ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)