to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:28 | 15.11.2012

Κοινωνία

Απολύσεις μέσω ΑΤΜ

Του Αρη Χατζηγεωργίου


«Δηλαδή εγώ να μην ξαναέρθω στη δουλειά;»… «Δεν θα πληρωθώ στο τέλος του μήνα;»…

Αντιμέτωποι με τέτοια αναπάντητα βασανιστικά ερωτήματα χιλιάδων υπαλλήλων που βλέπουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο, βρίσκονται από χθες δήμαρχοι και επικεφαλής εκατοντάδων υπηρεσιών.

Οι απορίες τους, όμως, θα λυθούν με τον πιο απρόσωπο τρόπο στο ΑΤΜ που θα αναζητήσουν τον μισθό τους πριν από το τέλος του μήνα…

Εκεί θα αντικρίσουν την πικρή αλήθεια ακόμη και αν ακούνε υποσχέσεις ότι τελούν υπό προστασία. Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση των δήμων όπου εκτιμάται ότι εργάζονται περισσότεροι από 20.000 διοικητικοί υπάλληλοι αορίστου χρόνου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός ΑΣΕΠ, η κατηγορία δηλαδή που επελέγη πρώτη ως εξοβελιστέα.

Οι υπάλληλοι της κατηγορίας αυτής τίθενται με τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου σε διαθεσιμότητα με μειωμένες αποδοχές (75%) και μετακινούνται-μετατάσσονται υποχρεωτικά εντός έτους, διαφορετικά απολύονται. Το ίδιο ισχύει με όσους ελέγχονται για ποινικά-πειθαρχικά αδικήματα που τίθενται σε αργία με μειωμένες αποδοχές ακόμη και αν δεν υπάρχουν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις προκειμένου να απολυθούν.

Στους περισσότερους δήμους υπάρχουν ήδη αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων που αντιτίθενται στις απολύσεις και υποσχέσεις ότι δεν θα σταλούν στοιχεία. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρίνισε όμως χθες ότι οι διαθεσιμότητες και οι αργίες υπαλλήλων ισχύουν ούτως ή άλλως από προχθές Τρίτη, είτε δοθούν στοιχεία από τις υπηρεσίες εντός πενθημέρου είτε όχι.

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, από μια άρνηση αποστολής στοιχείων απειλείται μόνον ο αρμόδιος διευθυντής με την ποινή της αργίας και βαρύτατο χρηματικό πρόστιμο. Επειδή όμως μπορεί ο αρμόδιος να ισχυριστεί ότι οι υπηρεσίες τελούν υπό κατάληψη και αδυνατούν να βγάλουν στοιχεία, το υπουργείο προχώρησε περαιτέρω και… εξωθεσμικά.

Οπως έγινε χθες γνωστό, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης συναντήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη και ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου χωρίς να δοθεί κάποια δημοσιότητα.

Εκεί διαπιστώθηκε το αδιέξοδο. Δηλαδή το γεγονός ότι ακόμη και εάν οι δήμοι επιχείρησαν να πετάξουν πίσω την καυτή πατάτα, η ευθύνη βρίσκεται και πάλι στα χέρια τους καθώς πρέπει σε λίγες μέρες να καταρτιστούν κατάλογοι μισθοδοσίας.

Με βάση τη λίστα αυτή, ο υπάλληλος που έχει ήδη τεθεί σε αργία ή διαθεσιμότητα πρέπει να πάρει μειωμένες αποδοχές ακόμη και αν δεν έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη για να ενημερωθεί επισήμως…

Με άλλα λόγια, οι υπάλληλοι που υποψιάζονται ότι κρέμονται στο χείλος του Καιάδα, θα αμφιταλαντεύονται μέχρι την ώρα που θα πάνε να πληρωθούν στο τραπεζικό ΑΤΜ! Στο μεταξύ, μόλις χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έστειλε επιστολή στους ομολόγους του, ζητώντας τους να καταθέσουν αιτήματα για τις κενές θέσεις που υπάρχουν στους οργανισμούς που εποπτεύουν.

Η επιστολή υποτίθεται ότι εξυπηρετεί το πρόγραμμα κινητικότητας. Δηλαδή την… αφήγηση εκείνη σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν θα κάνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, αλλά θα στείλει όσους βγαίνουν σε διαθεσιμότητα σε κενές θέσεις.

«Το μόνο που καταφέρνουν όσοι αρνούνται να στείλουν στοιχεία είναι να καθυστερούν την κινητικότητα», είναι το σχόλιο του υπουργείου στις αντιδράσεις. Γιατί όμως, εάν είναι έτσι, να μην έχει ήδη γίνει αναλυτική καταγραφή των κενών ώστε να γίνουν αμέσως οι μετακινήσεις-μετατάξεις και να μη μεσολαβήσει διαθεσιμότητα;…



Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)