to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:55 | 16.11.2013

Οικονομία

Aπολύσεις, μειώσεις μισθών, περικοπή δαπανών: τα 7 μέτρα που θα παρουσιάσει ο Γ. Στουρνάρας στην Τρόικα

Πακέτο επτά μέτρων θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, με στόχο να κλείσει η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό στο 1,5 δισ. ευρώ. Διαβάστε και το σχετικό ρεπορτάζ στη σημερινή Αυγή


Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τις εξής παρεμβάσεις:

1. Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω διαθεσιμότητας, συνταξιοδοτήσεων και απολύσεων.

2. Μείωση αποδοχών στο προσωπικό φορέων του Δημοσίου, ώστε να προσαρμοστούν στις «οροφές» του Ενιαίου Μισθολογίου.

3. Κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων φορέων.

4. Προετοιμασία για την εφαρμογή ενιαίου συστήματος επικουρικής ασφάλισης με οδηγία «να εξομοιωθούν οι κρατήσεις για όλους τους εργαζόμενους και να καταβάλλονται ενιαίες παροχές σε όλους».

5. Αύξηση φορολογικών εσόδων από την επιτάχυνση ελέγχων σε εκκρεμείς υποθέσεις φοροδιαφυγής.

6. Περικοπή δαπανών από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δεν έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς.

7. Περικοπή δαπανών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πηγή: In.gr

Και το ρεπορτάζ από τη σημερινή Αυγή: 

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων και... περικοπών

Ολοένα και πιο... πίσω κάνει η κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα που καλείται να λάβει για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2014. Μετά το πέρας του Eurogroup το ποσό το οποίο αποδέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανήλθε στο 1,3 δισ. ευρώ (σ.σ.: πριν από δύο εβδομάδες ήταν στα 500 εκατ. ευρώ), ενώ η τρόικα μέσω του Γερούν Ντέισελμπλουμ έκανε γνωστό ότι θέλει... εξηγήσεις και για τα μέτρα του 2015, κάτι το οποίο κάνει ακόμη πιο σοβαρό το πρόβλημα, αφού συνολικά τη διετία μπορεί να είναι 4-5 δισ. ευρώ.

Πάντως, ως φαίνεται, η κυβέρνηση "τρέχει" να κλείσει τα προαπαιτούμενα, καθώς ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Κυριακή, ενώ την Πέμπτη θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός, και την ερχόμενη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η κυβέρνηση μαζί με το πακέτο του 2014 πρέπει να καταθέσει και τις δεσμεύσεις της για το πώς θα κλείσει η δημοσιονομική τρύπα για το 2015. Κάτι τέτοιο ίσως αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολο από το πακέτο του 2014, διότι, πέραν του οικονομικού του σκέλους, δηλαδή του δημοσιονομικού κενού του 2015 και του πώς αυτό θα κλείσει, προϋποθέτει την... παραμονή των συνομιλητών!

Περικοπές... παντού

Τι έχει όμως στο μυαλό του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών όταν ανεβάζει το ποσό στο 1,3 δισ. ευρώ; Η βασική "πηγή" θα είναι, όπως προκύπτει, τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο υπουργός περιέγραψε ως τομείς των διαρθρωτικών -όπως είπε- μέτρων παρεμβάσεις στα ταμεία για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, περικοπές δαπανών σε ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ, συγχωνεύσεις σε υγεία και παιδεία και ενιαίο μισθολόγιο για όλους.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν πως όλα τα παραπάνω μέτρα, αν αφαιρεθεί το σκέλος των ταμείων, δεν μπορούν να καλύψουν παρά ένα μικρό μέρος από το πακέτο του 1,3 δισ. ευρώ. Οπότε τις περικοπές θα τις επωμιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία για να αυξήσουν τα έσοδά τους, κάτι το οποίο ενέχει ενδεχόμενο "ψαλίδι" σε συντάξεις.

Πάντως, τα μέτρα τα οποία "έδειξε" ο κ. Στουρνάρας είναι τα εξής:

* Παρεμβάσεις για να κλείσουν οι τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για την εισφοροαποφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

* Μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που έχουν υπερβεί τα όρια που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό τους.

* Συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας. Συγχωνεύσεις εξετάζονται και σε ΔΕΚΟ – ΝΠΙΔ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

* Αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)