to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία και μειώσεις μισθών στη «Google της Ελλάδας» (ενημέρωση)

Σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα (και) στη Beat, την ηλεκτρονική πλατφόρμα εύρεσης ταξί - Η διοίκηση της εταιρείας προφασίστηκε ότι δεν ενημερώθηκε από το κλαδικό σωματείο (ΣΕΤΗΠ) για την προγραμματισμένη στάση εργασίας της Πέμπτης, για να πείσει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να κάνουν πίσω


«Η εταιρεία μας για παράδειγμα, αρκετά έγκαιρα αναγνώρισε το μέγεθος της απειλής και εφάρμοσε εργασία από το σπίτι για να προστατεύσουμε την υγεία των εργαζομένων. Επίσης, οι επιχειρήσεις είναι απαραίτητο να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, διαθέτοντας όσα κεφάλαια μπορούν να έχουν στα ταμεία τους, με δεδομένη την κατάρρευση των χρηματιστηρίων και την (έλλογη) απροθυμία των επενδυτών να βοηθήσουν. Όμως στο μεγαλύτερο μέρος, ο ιδιωτικός τομέας είναι ο μεγάλος αποδέκτης όλων των συνεπειών αυτής της κρίσης: εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους, εταιρείες θα κλείσουν, ολόκληροι κλάδοι θα συρρικνωθούν, και όλα αυτά για λόγους πέρα από τις δυνάμεις τους, πέρα από όσα έχουν κάνει ή μπορούν να κάνουν».

Τα παραπάνω δήλωνε ο Νίκος Δρανδάκης ιδρυτής και CEO της «BEAT» στις 4 Απριλίου 2020 (στο Fortune Greece).

Τρεις ημέρες μετά (7/4/20), ο ίδιος, όπως καταγγέλλει δημόσια η πρωτοβουλία «RADICAL IT» και επιβεβαίωσε από αξιόπιστη πηγή το Left.gr, ανακοίνωσε σε προγραμματισμένο meeting με όλο το προσωπικό, την απόλυση 13 εργαζομένων στην Ελλάδα και μερικών ακόμα στην Λατινική Αμερική, εκ περιτροπής εργασία για «non-critical ρόλους», καθώς και μειώσεις αποδοχών (οι πληροφορίες λένε ότι αυτή φτάνει το 10% για εργαζόμενους με αμοιβή άνω των 1.000 ευρώ).

[slide από το all-hands meeting της 7ης Απριλίου]

Φαίνεται πώς, όταν η εταιρεία διαφήμιζε το καθεστώς τηλεργασίας και ο CEO δήλωνε στην ίδια συνέντευξη ότι «ο καθένας πρέπει να πάρει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί άμεσα», αυτό που εννοούσε ήταν πως -αν χρειαστεί- τη ζημιά θα την πληρώσουν για ακόμα μία φορά οι εργαζόμενοι.

Η διοίκηση της εταιρείας ισχυρίζεται ότι οι απολύσεις δεν σχετίζονται με τα υπόλοιπα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά με την αξιολόγηση της επίδοσης των συγκεκριμένων εργαζομένων. Ωστόσο, ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει τέτοιο «κύμα» απολύσεων σε μία ημέρα.

«Τόσο έξω έπεσε δηλαδή το τμήμα HR και οι μάνατζερς μετά από τόσα φίλτρα που πέρασαν οι συνάδελφοι (συνέντευξη γνωριμίας, εκπόνηση μεγάλου πρότζεκτ, δεύτερη τεχνική συνέντευξη διάρκειας τριών ωρών, κοκ.) για να προσληφθούν εκεί; Ας αφήσουν καλύτερα τις φθηνές δικαιολογίες και ας πουν τα πράγματα με το όνομά τους: “τα κέρδη δικά μας, η ζημιά δική σας”», αναφέρει χαρακτηριστικά η καταγγελία της «RADICAL IT»

Μπορεί στην ιστοσελίδα της εταιρείας να μην υπάρχουν αναρτημένα τα οικονομικά της στοιχεία, ωστόσο, σύμφωνα με την συλλογικότητα, μόνο για το έτος που μας πέρασε, η «BEAT» σημείωσε αύξηση 35% και 700.000 νέους επιβάτες, πληρώνει το ενοίκιο τεσσάρων ορόφων στο «κόσμημα της Αθήνας» κτίριο Orbit (φωτογραφία παρακάτω), «αλλά και γλιτώνει κάμποση φορολογία καθώς έχει για έδρα της την Αγγλία, πράγμα που παραδέχτηκε ο ίδιος ο CEO στη Βουλή» (το 20018).

Εκ περιτροπής εργασία με μείωση 50% στον μισθό για non-critical θέσεις

Tην ίδια στιγμή, για κάποιους ρόλους (των πάνω από 300) εργαζόμενων που (η εταιρεία ξαφνικά έκρινε ότι) δεν είναι critical, η εργοδοσία εκμεταλλεύεται την διάταξη της κυβερνητικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την εκ περιτροπής εργασία με μείωση 50% στον μισθό (με μονομερή εργοδοτική απόφαση). Με άλλα λόγια, αναφέρει η καταγγελία, «αφού χώρισαν τους εργαζόμενους σε critical και non-critical, στους μισούς ανακοίνωσαν μειώσεις έως 30% και στους υπόλοιπους ημιαπασχόληση και 50% χωρίς τη συναίνεση ούτε την υπογραφή τους και με διάρκεια που μπορεί να φτάσει αν χρειαστεί τους εννιά μήνες».

«Εθελοντικές» μειώσεις μισθών και νέα «έκτακτη» αξιολόγηση

Για πολλούς από τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δεν θα δουλέψουν με καθεστώς ημιαπασχόλησης, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα γίνουν μειώσεις μισθού της τάξης 10%. Η καταγγελία κάνει λόγο για «εθελοντικές μειώσεις». Τι σκοπεύει όμως να κάνει η εργοδοσία με όσους/ες εργαζόμενους δεν δεχτούν την «εθελοντική» μείωση;

Όπως αναφέρει η «RADICAL IT»: Η προθεσμία που έδωσαν στους συναδέλφους για να απαντήσουν είναι μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί, Τετάρτη 8/4. Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό τους και το λέμε καθαρά: τα τελεσίγραφα επιστρέφονται! Κανείς και καμία να μην υπογράψει “εθελοντικές” μειώσεις αποδοχών. Έχουμε πληρώσει ήδη ακριβά την κρίση τους δέκα χρόνια. Να πληρώσουν όσοι πλούτιζαν τόσο« καιρό με τον δικό μας κόπο!».

«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην διοίκηση της εταιρείας που στις 29 Μαρτίου έστελνε email εσωτερικά λέγοντας ότι δουλεύουν μέρα-νύχτα για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας χωρίς απολύσεις, για να διαψεύσει τα λεγόμενά της μόλις μια εβδομάδα αργότερα, απειλώντας με νέα έκτακτη αξιολόγηση μέσα σε διάστημα λιγότερο των 6 μηνών και πιθανές νέες απολύσεις», τονίζει επίσης η καταγγελία.

Τι «απέδειξε» η κρίση του κορωνοϊού (;)

Η πρωτοβουλία καυτηριάζει επίσης και μία ανάρτηση (για την ακρίβεια αναδημοσίευση) στο twitter (5/4/20), ενδεικτική των απόψεων του του Νίκου Δρανδάκη, ο οποίος μας υπενθυμίζει  ότι η κρίση για κάποιους αποτελεί «ευκαιρία» καθώς:

«Η εργασία από το σπίτι (WFH) απέδειξε πράγματα που γνωρίζμε αλλά δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε μέχρι σήμερα:

1️⃣ Δουλεύουμε μόνο 2-3 ώρες την ημέρα. Στον υπόλοιπο χρόνο είτε απασχολούμαστε με άλλα αντικείμενα είτε κοινωνικοποιούμαστε.

2️⃣ Η πολιτική διεξάγεται ανεξέλεγκτα όταν υπάρχει φυσική παρουσία, αλλά είναι αδύνατο να γίνει από το zoom και το slack.

3️⃣ Η επιχείρησή του έχει 50% παραπάνω υπαλλήλους από όσους πραγματικά χρειάζεται».

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν, λοιπόν (θα προσθέταμε εμείς), για να «απαλλαγούμε» από το (μισό και πλέον!) «πλεονάζον προσωπικό», το οποίο αντί να εργάζεται, απλά «κοινωνικοποιείται» στον χώρο δουλειάς...

Οι πρώτες αντιδράσεις και η αποτροπή της προσπάθειας για στάση εργασίας

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους της BEAT να συμμετάσχουν μαζικά σε τρίωρη στάση εργασίας (15.00 - 18.00) την Πέμπτη 9/4, απηύθυνε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και στην Πληροφορική (ΣΕΤΗΠ):

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πρωτοβουλία «RADICAL IT», (λίγο μετά τις 3:30 το μεσημέρι της Πέμπτης)  διοίκηση της «BEAT» προφασίζεται ότι δεν ενημερώθηκε από το κλαδικό σωματείο για την προγραμματισμένη στάση εργασίας, για να πείσει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να κάνουν πίσω.

Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με την πρωτοβουλία «RADICAL IT», αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Σ.Ε.ΤΗ.Π. με παρουσία Δικαστικού Επιμελητή παρουσιάστηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης 9/4 στα γραφεία της εταιρείας με σκοπό να γνωστοποιήσει στην διοίκηση όσο πιο επίσημα γίνεται -πέρα από το email- την στάση εργασίας, αλλά η διοίκηση αρνήθηκε να την παραλάβει (έτσι, η  απόφαση τοιχοκολήθηκε στην είσοδο της εταιρείας εν γνώση του επιμελητή). 

Σε ανακοίνωσή του, το ΣΕΤΗΠ κάνει λόγο για τουλάχιστον 18 απολύσεις και για μειώσεις μισθών από 10% - 30%. Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι η διοίκηση της BEAT «αρνείται την οποιαδήποτε συζήτηση με το σωματείο, το οποίο από την πρώτη στιγμή απαίτησε συνάντηση για να αποτραπεί αυτή η ολομέτωπη αντεργατική επίθεση» (διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση).

Παράλληλα, «RADICAL IT» καλεί σε «βομβαρδισμό σχολίων» στα social media της εταιρείας (εδώ και εδώ), ώστε να παρθούν πίσω οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών.

Και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκφράζει τη συμπαράστασή τουστον αγώνα των εργαζόμενων της Beat και καλεί την εργοδοσία «να αναστείλει όλα τα σχέδιά της και να επαναπροσλάβει όλους τους εργαζόμενους που απέλυσε»:

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε με εκπρόσωπο της εταιρείας, καθώς στην ιστοσελίδα της δεν υπάρχει τηλέφωνο επικοινωνίας. Σε περίπτωση που η εταιρεία απαντήσει στις καταγγελίες, δεσμευόμαστε να ενσωματώσουμε στο δημοσίευμα τις απαντήσεις της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)