to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:41 | 03.02.2021

Κοινωνία

Απολύουν γιατρό του «Άγιου Σάββα» εν μέσω πανδημίας

Αμετακίνητη η διοικήτρια του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», που είχε διατάξει ΕΔΕ κατά γιατρών επειδή είχαν αρρωστήσει με κορωνοϊό


Το ρεπορτάζ του Τάσου Γιαννόπουλου στην Αυγή:

Είναι δυνατόν να «περισσεύει» ένας ακτινολόγος - απεικονιστής, με πέντε χρόνια εξειδίκευσης, σε ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο το οποίο σε δύο χρόνια θα δει το ακτινολογικό του τμήμα να αποψιλώνεται λόγω συνταξιοδοτήσεων;

Είναι όταν αυτός ο γιατρός είναι ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ.

«Έτσι όπως διατύπωσε τη σχετική νομοθετική ρύθμιση για τους επικουρικούς - συμβασιούχους η σημερινή κυβέρνηση (σε αντίθεση με τις αντίστοιχες παρατάσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), η παράταση των συμβάσεών μας μέχρι τις 31.10.21 δεν γίνεται αυτομάτως, αλλά η εκάστοτε διοίκηση δύναται να δώσει παράταση στη σύμβαση» επισημαίνει στην ΑΥΓΗ ο Κ. Καταραχιάς μία ημέρα πριν από τη συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου με κύριο αίτημα «να μην απολυθεί ο ίδιος και να επιστρέψει στο τμήμα του, όπου και είναι απαραίτητος».

Η διοικήτρια του νοσοκομείου  Όλγα Μπαλαούρα φαίνεται αμετακίνητη από την απόφασή της να πάρει ρεβάνς και εκδίκηση για τη δημοσιότητα που είχε λάβει η καταγγελία του σωματείου του «Αγίου Σάββα» για τις ΕΔΕ σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών που νόσησαν από κορωνοϊό.

«Η κ. Μπαλαούρα ήταν διοικήτρια στο Νοσοκομείο ‘Αγία  Όλγα’ επί κυβέρνησης Σαμαρά και είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στο κλείσιμο του 7ου ΙΚΑ. Είχε μάλιστα καλέσει τα ΜΑΤ ενάντια στους εργαζόμενους το 2013» θυμίζει ο Κ. Καταραχιάς.

Στη δική του περίπτωση προηγήθηκε η εκδικητική μετακίνησή του παραμονές Χριστουγέννων στη ΜΕΘ του «Σωτηρία», ενώ η ειδικότητά του είναι παντελώς άσχετη με το αντικείμενο της εντατικολογίας. «Δεν υπάρχει παγκοσμίως θέση ακτινολόγου σε ΜΕΘ» σχολιάζει σκωπτικά ο Κ. Καταραχιάς.

Θυμίζει ότι είχε προηγηθεί, στα τέλη Νοεμβρίου του 2020, η ευθεία απειλή τού διοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Στάθη, που τον κάλεσε στο γραφείο του, έξω από κάθε υπηρεσιακή διαδικασία, λέγοντάς του ότι θα τον διώξει και αυτός από τον «Άγιο Σάββα» «αν συνεχίσει τον μαχητικό συνδικαλισμό με την ντουντούκα».

Προκλητικός ο εμπαιγμός του υπουργείου Υγείας

Ακολούθησε η «στάχτη στα μάτια», με την υπόσχεση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Κωτσιόπουλου ότι δήθεν ο Κ. Καταραχιάς θα διοριζόταν μόνιμος στο ΝΙΜΙΤΣ, αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία των κρίσεων για μόνιμες θέσεις ακτινολόγων.

Τελικά, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των μόνιμων θέσεων και ο Κ. Καταραχιας συνειδητοποίησε ότι δεν διορίζεται πουθενά, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύει τον «προκλητικό και ανήθικο εμπαιγμό που ενορχήστρωσαν το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση» με σκοπό την απόλυσή του από το ΕΣΥ.

Το σωματείο απευθύνθηκε στη διευθύντρια του τμήματος όπου δουλεύει ο ακτινολόγος ζητώντας της να επανέλθει στο αίτημά της για παραμονή του Κ. Καταραχιά τουλάχιστον μέχρι την παράταση που έχουν όλοι οι επικουρικοί γιατροί. Η ίδια, μαζί με τους άλλους δύο διευθυντές των ακτινολογικών τμημάτων, κατέθεσαν το αυτονόητο αίτημα για παραμονή του με βάση και τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και τις πολλαπλές επικείμενες συνταξιοδοτήσεις.

Σύμφωνα με το σωματείο, απαιτείται η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, καθώς και μαζικές προσλήψεις, με επείγουσα ανάγκη την ενίσχυση του παθολογοανατομικού εργαστηρίου, που καταρρέει λόγω αποχώρησης τεσσάρων επικουρικών γιατρών.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε να προκηρύξει στάση εργασίας αύριο Πέμπτη 4.2 (11 π.μ. - 3 μ.μ.) στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις του σωματείου των εργαζομένων στο προαύλιο του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

Αυταρχισμός διά πάσαν νόσον

Πώς επιχειρείται να επιβληθεί σιωπητήριο σε υγειονομικούς και στον Νομό Πέλλας, οι οποίοι διώκονται για τη συνδικαλιστική δράση τους

Η περίπτωση του Κ. Καταραχιά μοιάζει να είναι η κορυφή του παγόβουνου στην προσπάθεια να πληγεί ο συνδικαλισμός και να φιμωθούν οι διαμαρτυρίες των υγειονομικών για τη διαχείριση της πανδημίας. Θυμίζουμε ότι έχει επίσης ασκηθεί εισαγγελική δίωξη εις βάρος της προέδρου της  Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνης Κατσίμπα, ενώ στο Ρέθυμνο στοχοποιήθηκε πρόσφατα η διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής που αποκάλυψε τις ανεπάρκειες της κυβερνητικής πολιτικής.

Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα έγινε γνωστή και η ποινική δίωξη εις βάρος του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου για το αδίκημα της απείθειας. Πριν καν κλητευθεί επισήμως ο Μ. Γιαννάκος, «κύκλοι» της κυβέρνησης διέρρευσαν στον Τύπο (στην εφημερίδα Τα Νέα) έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. βάσει του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία.

Ο Μ. Γιαννακός βρέθηκε χθες Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, έξω από τα γραφεία της 3ης ΥΠΕ, σε κινητοποίηση αλληλεγγύης σε ακόμα δύο συνδικαλιστές που διώκονται, την πρόεδρο του σωματείου του Νοσοκομείου  Έδεσσας Ελένη Σταυρουλάκη και τον πρόεδρο του σωματείου του Νοσοκομείου Γιαννιτσών Σίμο Φωστηρόπουλο.

Όπως αναφέρουν στην ΑΥΓΗ συνδικαλιστικά στελέχη από τον χώρο της Υγείας, ο διοικητής των νοσοκομείων, σε συνεργασία με τον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ., αφού μεθόδευσε την καθαίρεση της Ελ. Σταυρουλάκη, κατέθεσε μήνυση για «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Έπειτα από έναν και πλέον μήνα, ο διοικητής του νοσοκομείου διέταξε και ΕΔΕ κατά της προέδρου των εργαζόμενων για δηλώσεις που έκανε η ίδια αναδεικνύοντας τα προβλήματα του νοσοκομείου στο δεύτερο, φονικό (ιδιαίτερα στον Νομό Πέλλας) κύμα της πανδημίας.

Φαίνεται ότι πρόκειται για προαποφασισμένο και κατασκευασμένο πόρισμα με στόχο την επιβολή πειθαρχικής ποινής και πιθανόν την απομάκρυνσή της από τη θέση της προϊσταμένης ΜΕΘ.

Η ίδια πρακτική, με μήνυση και ΕΔΕ, ακολουθείται και κατά του προέδρου του σωματείου του Νοσοκομείου Γιαννιτσών για αντίστοιχες δηλώσεις σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου του.

Συνδικαλιστές που βρέθηκαν στην κινητοποίηση της Τρίτης κάνουν λόγο για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και καταγγέλλουν ότι ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων αναγκάζοντας τους δύο διωκόμενους συνδικαλιστές να περιμένουν στο... πρωτόκολλο για να καταθέσουν απλώς ένα υπόμνημα με αίτημα την άρση των διώξεων.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι πίσω από τις μεθοδεύσεις του διοικητή των Νοσοκομείων Γιαννιτσών και  Έδεσσας βρίσκεται ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, αλλά και οι πολιτικοί προϊστάμενοί του. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ‘αλλεργία’ στις κατοχυρωμένες και συνδικαλιστικές ελευθερίες και μάλλον ζηλεύει τις ημέρες της ΕΡΕ» δηλώνει στην ΑΥΓΗ υγειονομικός που στέκεται στο πλευρό των δύο συνδικαλιστών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)