to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:59 | 20.01.2015

Πολιτική

Απολογούμενος και θλιβερός ΓΑΠ: Ο Αντ. Σαμαράς το έπαιξε Συριζαίος

Το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον Αντ. Σαμαρά απέκλεισε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο STAR, καταλογίζοντας στον Πρωθυπουργό ότι έπαιξε τη χώρα στα ζάρια.


Ο Γ. Παπανδρέου καταφέρθηκε εναντίον του Πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι πήρε σκληρά μέτρα, καθυστέρησε τα βήματα της χώρας με την εμμονή του στις εκλογές και έκανε πίσω στις μεταρρυθμίσεις, ενώ τον κατηγόρησε ότι τους τελευταίους μήνες «το έπαιξε Συριζαίος» και έλεγε ότι θα σκίσει το μνημόνιο, με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει και πάλι σε αξιοπιστία.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Κίνημα θα κάνει την έκπληξη στις εκλογές της Κυριακής. Υποστήριξε επίσης ότι ο ίδιος στοχοποιήθηκε από το οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο γιατί δεν ήταν βολικός και θέλησε να κόψει τον ομφάλιο λώρο του κράτους με το σύστημα. Διαβεβαίωσε δε πως ούτε ως πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα είναι βολικός. Θα είμαστε δύσκολοι στις συνεργασίες διότι «θα θέσουμε όρους», είπε απαντώντας σε ερώτηση αν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι πηγαίνοντας στις Κάννες είχε, στην ουσία ανατραπεί, καθώς και ότι ο Ευ. Βενιζέλος άλλαξε τη θέση του για το δημοψήφισμα, το οποίο δύο μέρες πριν είχε χαρακτηρίσει «λυτρωτικό». Αρνήθηκε ότι παρέδωσε την εξουσία στον Αντ. Σαμαρά, όπως του καταλογίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αντέτεινε ότι αυτοί που παρέδωσαν στον Αντ. Σαμαρά ήταν αυτοί που αποστάτησαν από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα διέψευσε ότι πρότεινε τον Ευ. Βενιζέλο για τη θέση του πρωθυπουργού.

Σε ερώτηση αν τα στοιχεία για το έλλειμμα είναι «πειραγμένα» απάντησε ότι αυτά που ήταν πειραγμένα ήταν τα στοιχεία της κυβέρνησης Καραμανλή, όπως αναγνώρισαν η Eurostat και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εξέφρασε την απορία του γιατί κανένας εισαγγελέας δεν ερεύνησε αυτή την υπόθεση.

Κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι γνώριζε αλλά έκρυβε τα πραγματικά στοιχεία, ενώ του καταλόγισε ακόμη ότι ενώ έφερε το 2005 το ΔΝΤ και ζήτησε τεχνική βοήθεια για τη φορολογία, δεν έκανε τίποτα. «Αν ο κ. Καραμανλής είχε πάρει μέτρα δύο χρόνια πριν το 2009 δεν θα φτάναμε στο μνημόνιο. Αλλά, αντί να πάρει μέτρα ο κ. Καραμανλής διόγκωνε το χρέος και το έλλειμμα και όταν μίλησε, αργά το 2009, για μέτρα, πάλι δεν πρότεινε τίποτα συγκεκριμένο και συνέχισε τη σπατάλη και τις προσλήψεις», είπε.

Ερωτηθείς γιατί δεν επέμεινε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το 2011, ζητώντας έγκριση της πρότασης από τη Βουλή, ο Γ. Παπανδρέου είπε πως αν το Κοινοβούλιο απέρριπτε την πρόταση, η χώρα έπρεπε να οδηγηθεί σε εκλογές με κίνδυνο να χαθεί το δεύτερο δάνειο των 130 δισ. και το PSI.

Μεγάλες ευθύνες για την κρίση στην Ελλάδα επέρριψε ο Γ. Παπανδρέου και στην Κομισιόν και ιδιαίτερα στον Μανουέλ Μπαρόζο, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν έκανε τίποτα για να ελέγξει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας επί κυβερνήσεων Καραμανλή.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του σημείωσε ότι δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ έγινε συνιστώσα της Ν.Δ. «Το ΠΑΣΟΚ κατέληξε να είναι ένα συνοθύλευμα φυλάρχων, ικανών κατά τα άλλα ανθρώπων, οι οποίοι, όμως, έχασαν τις αρχές, τις αξίες, τον ριζοσπαστισμό τους και τη διάθεση για σύγκρουση με τα κακώς κείμενα της χώρας», είπε.

Δήλωσε τέλος πως προσβλέπει σε νέα συνάντηση, στην πορεία, με πολλά στελέχη που κινούνται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά στη βάση αρχών και αξιών, όπως αυτές που πρεσβεύει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)