to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:19 | 20.12.2018

Πολιτική

Στα 1,9 δισ. ευρώ ο «ΦιλόΔημος»: Απολογισμός των έργων που επιτελέστηκαν

Στα 1,9 δισ. ευρώ ο «ΦιλόΔημος» - Επιπλέον 81 εκατ. ευρώ με τρεις νέες Προσκλήσεις - Νέες εντάξεις έργων ύψους 200 εκατ. ευρώ για ύδρευση, αποχέτευση, αγροτική οδοποιία, ΧΑΔΑ και ανέγερση σχολείων


Την πρόβλεψη για δυνατότητα παροχής νομοθετικής πρωτοβουλίας στους θεσμικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης, θα περιλαμβάνει η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, η οποία πρόκειται να κατατεθεί από το ΥΠΕΣ στη Βουλή στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Αυτό ανακοίνωσε ο κ. Χαρίτσης σε συνέντευξη Τύπου, που παράθεσε σήμερα, προκειμένου να ανακοινώσει την περαιτέρω χρηματοδοτική ενίσχυση του προγράμματος «Φιλόδημος» με 81 εκατ. ευρώ. Με την περαιτέρω ενίσχυση, το πρόγραμμα «Φιλόδημος» -που «αγκάλιασε» τους ΟΤΑ της χώρας- ανέρχεται πλέον σε 1.906 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα επέκτασης στα 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2023.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος, που ξεκίνησε με 500 εκατ. ευρώ -και αφορά χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων- ήδη έχει τετραπλασιασθεί, καθώς οι αιτήσεις από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσεγγίζουν ήδη τα δυο δισ. ευρώ. 

Έργα ύψους 706 εκατ. ευρώ μόνον το τελευταίο εξάμηνο

Θέλοντας να κάνει εμφανή την επιτυχία του προγράμματος, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε χαρακτηριστικά ότι μόλις το τελευταίο 6μηνο -και συγκεκριμένα από τις 15 Ιουνίου 2018 έως σήμερα- έχουν ενταχθεί έργα ύψους 706 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το τελευταίο 6μηνο, έχουν ενταχθεί έργα ύψους 344 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης, 312 εκατ. ευρώ για έργα αποχέτευσης, 46,25 εκατ. ευρώ για έργα αγροτικής οδοποιίας, 4,23 εκατ. ευρώ για κτιριακά έργα, και 662.053 ευρώ για ΧΑΔΑ. 

Σε αθλητικές υποδομές, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ύδρευση τα επιπλέον 81 εκατ. ευρώ

Σε ό,τι αφορά τα νέα υποπρογράμματα, ύψους 81 εκατ. ευρώ, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα, έρχονται να καλύψουν ανάγκες σε κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των δήμων (50 εκατ. ευρώ), σε προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων σε στάσεις ΜΜΜ (μέσων μαζικών μεταφοράς - 16 εκατ. ευρώ) και σε σύνταξη/επικαιροποίηση Γενικών Σχεδίων Ύδρευσης (15 εκατ. ευρώ). Με τη σύνταξη των Γενικών Σχεδίων Ύδρευσης θα εντοπίζονται οι υδατικοί πόροι που θα καλύψουν τις ανάγκες ύδρευσης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα υιοθετούνται εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και θα σχεδιάζονται τα απαραίτητα εξωτερικά υδραγωγεία σε προκαταρκτικό επίπεδο. 

Η συνεργασία μεταξύ υπουργείων, αυτοδιοίκησης, φορέων και υπηρεσιών, αιτία της επιτυχίας του «Φιλόδημου»

Όπως σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, η αύξηση κατά 37 εκατ. ευρώ των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) στον τακτικό Προϋπολογισμό 2019 συνιστούν μια μικρή, αλλά εφικτή, απόδειξη της τάσης ενίσχυσης των ΟΤΑ από τον Προϋπολογισμό. Επειδή, όμως, η ενίσχυση αυτή υπολείπεται των αναγκών, γι’ αυτό σχεδιάσθηκε και υλοποιείται -με πανθομολογούμενη επιτυχία όπως είπε ο υπουργός- ο «Φιλόδημος» Ι και ΙΙ για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Αναλύοντας τους λόγους επιτυχίας του «Φιλόδημου», ο υπουργός σημείωσε ότι καταρχήν ακολουθείται διαδικασία παρόμοια με των ΕΣΠΑ. Η επιτυχία του οφείλεται στη στενή συνεργασία των εμπλεκομένων υπουργείων και της κεντρικής διοίκησης με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Εμείς σε όλα τα προγράμματα συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς. Η πρωτοβουλία βάζει τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών να συνεργασθούν με υπουργεία, φορείς, υπηρεσίες που έχουν την τεχνογνωσία και μπορούν να υποστηρίξουν τη σωστή προκήρυξη των προσκλήσεων».

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, σε αυτό το πλαίσιο, είναι να τυποποιηθούν οι προδιαγραφές για έργα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των πολιτών. Όπως είπε, «το γεγονός ότι εντάσσονται πολύ διαφορετικοί δήμοι, σε ένα ενιαίο πρόγραμμα, έχει τη λογική της προτυποποίησης των μελετών έργων που αφορούν την ποιότητα ζωής. Πρόκειται για μια λογική που αντικαθιστά τη λογική, σύμφωνα με την οποία ο καθένας έκανε ό,τι θέλει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα».

Όπως εξήγησε, «η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης των έργων είναι κοινή για όλους. Όλοι γνωρίζουν μέσω ποιων κριτηρίων θα ενταχθούν οι προτάσεις τους. Άρα, όλοι ξέρουν ότι τα έργα θα ενταχθούν με αντικειμενικό τρόπο. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αντικειμενικές διαδικασίες για την ένταξη των έργων. Τα χρήματα δεν μοιράζονται απλώς για να μην γκρινιάζουν οι δήμαρχοι, για να τους κλείσουμε τα στόματα. Γίνονται για να καλύψουν ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Μπαίνουμε στη βάσανο της εκπόνησης ολοκληρωμένων προγραμμάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, μαζί με την αυτοδιοίκηση, τις ανάγκες των δήμων». 

Θεραπεία των διαχρονικών παθογενειών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αναφερόμενος στις διαχρονικές παθογένειες της Αυτοδιοίκησης και τις προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Χαρίτσης μίλησε για τις τρεις βασικές κατηγορίες προβλημάτων: την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και την επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών της Διοίκησης.

Την πρώτη θεραπεύει το υπουργείο με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ο «Φιλόδημος».

Τη δεύτερη αποπειράται να θεραπεύσει με την πρόσληψη των 118 προσλήψεων εξειδικευμένου, επιστημονικού προσωπικού στους μικρούς, ορεινούς δήμους. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρίτσης, «η ενημέρωση που έχω από το ΑΣΕΠ είναι ότι προχωράμε με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, για έκδοση αποτελεσμάτων έως το τέλος του έτους. Η διαδικασία είναι πολύ σημαντική για τη συγκεκριμένη κατηγορία δήμων, που θα αποκτήσουν για πρώτο φορά εξειδικευμένο, επιστημονικό προσωπικό σε τέτοιο αριθμό. Είναι εξίσου σημαντική για να τελεσφορήσει η αγωνία όσων περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα».

Σε ό,τι αφορά την τρίτη παθογένεια, ο κ. Χαρίτσης παρέπεμψε στις Επιτροπές που έχουν συσταθεί από τον «Κλεισθένη Ι» και ήδη μελετούν -μεταξύ άλλων- το θέμα της αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων. Απώτερος στόχος είναι η κατάθεση νομοθετικής πρότασης, στο πλαίσιο του «Κλεισθένη ΙΙ». Η νομοθετική αυτή πρόταση, ώστε «στο βαθμό του εφικτού να ξέρει ο καθένας γιατί είναι υπεύθυνος στη Δημόσια Διοίκηση», αναμένεται να κατατεθεί πριν από τις επερχόμενης αυτοδιοικητικές εκλογές τον ερχόμενο Μάιο.

 

Αθλητικές υποδομές, με κοινωνικό πρόσημο

Με 50 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται δήμοι της χώρας για κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλόδημος». Τη σχετική δράση και χρηματοδότηση παρουσίασαν από κοινού ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. 

Συγχρόνως, πρόκειται για την «παρθενική» υλοποίηση κοινού προγράμματος υπουργείου Εσωτερικών - άλλου εμπλεκόμενου υπουργείου στο πλαίσιο του «Φιλόδημου». Πρόκειται για μια νέα μορφή δι-υπουργικών συνεργασιών, που ο υπουργός Εσωτερικών -όπως είπε- φιλοδοξεί να συνεχισθεί και με άλλα υπουργεία. Συγκεκριμένα, αναμένεται να συνεχισθεί με κοινό πρόγραμμα υπουργείων Εσωτερικών - Ναυτιλίας. 

«Κομβική ημέρα για τις υποδομές που θα χρησιμοποιούν τα παιδιά και οι έφηβοι της επικράτειας» χαρακτήρισε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, την ανακοίνωση της επένδυσης 50 εκατ. ευρώ σε αθλητικές υποδομές ο κ. Βασιλειάδης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια χαρμόσυνη είδηση στη «σκιά των εγκληματικών οργανώσεων που προσπαθούν να έχουν θέση μέσα στον επαγγελματικό αθλητισμό».

Αλλαγή φιλοσοφίας και κουλτούρας στη χρηματοδότηση αθλητικών υποδομών

«Μετά από δεκαετίες αλόγιστων δαπανών και έργων χωρίς ειρμό, που συχνά δεν ικανοποιούσαν τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών αλλά γίνονταν στο πλαίσιο πελατειακών λογικών, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε βιώσιμες αθλητικές υποδομές παντού, μακρυά από τη λογική που χώριζε τη χώρα σε παιδιά και αποπαίδια», σημείωσε ο κ. Βασιλειάδης και πρόσθεσε: «Δεν είχε ποτέ υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός για το πού θέλουμε να πάμε και με ποιες χρηματοδοτήσεις. Σήμερα, εμείς δείχνουμε πού θέλουμε να πάμε. Μιλάμε για αλλαγή φιλοσοφίας και αλλαγή κουλτούρας».

Ο κ. Βασιλειάδης πρόσθεσε ότι η συνεργασία με τον κ. Χαρίτση έχει ξεκινήσει ήδη από το υπουργείο Οικονομικών, με 221 έργα προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, τα τελευταία τρία χρόνια.

«Σήμερα περνάμε σε στοχευμένα έργα με κοινωνικό προσανατολισμό» σημείωσε ο κ. Βασιλειάδης, προσθέτοντας ότι η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού έχει τα τελευταία τρία χρόνια ταξιδέψει όλη τη χώρα και έχει καταγράψει όλα τα προβλήματα και όλες τις επισκευές που πρέπει να γίνουν σε εγκαταστάσεις. «Εχουμε αποδείξει ότι προσπαθούμε να ισοκατανέμουμε τα έργα σε όλη την Επικράτεια» είπε. «Να μην υπάρχει καμία περιφέρεια και κανένας δήμος που να είναι αποκλεισμένοι από τη χρηματοδότηση της κεντρικής κυβέρνησης. Σκοπός μας είναι να μην υπάρχει ούτε ένα παιδί που να μην έχει χώρο να αθληθεί τον χειμώνα, να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις που θα τιμούν τους πολίτες και τους φορολογούμενους».

Οι ώριμες μελέτες ήδη καλύπτουν το ποσό των 50 εκατ. ευρώ και αναμένονται νέες δράσεις

Οπως είπε ο κ. Βασιλειάδης, ήδη υπάρχουν ώριμες μελέτες που θα υπερκαλύψουν το ποσό της πρόσκλησης. «Ηδη έχει περάσει στους δήμους μια διαφορετικές φιλοσοφία. Και ευελπιστώ να είμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε και άλλες δράσεις». Οπως είπε, μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος θα επιδιορθωθούν και σοβαρές ελλείψεις -σε επίπεδο μελετών και πυρασφάλειας- που έχουν πολλοί αθλητικοί χώροι, ελλείψεις που δεν έχουν επιτρέψει έως τώρα την αδειοδότησή τους. «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα. Στόχος μας είναι σε μια διετία να μην υπάρχει εγκατάσταση, που να μην είναι αδειοδοτημένη και να μην πληρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας».

Πρότερη στοχοποίηση πολλών θυμάτων της επιθέσεως 

Σε ό,τι αφορά την επίθεση που δέχθηκε ο διαιτητής Θανάσης Τζήλος, ο κ. Βασιλειάδης μίλησε για πρότερη στοχοποίηση, από συγκεκριμένα ΜΜΕ, πολλών από τα θύματα των επιθέσεων, «με τίτλους που παραπέμπουν σε πόλεμο». Αναφερόμενος σε κυκλώματα, σημείωσε ότι «προσπαθούν να καταστρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγίανσης έχει γίνει» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν συμπεριφορές για τις οποίες είναι γνώστες τα όργανα της Δικαιοσύνης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)