to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:14 | 10.07.2015

Οικονομία

Απολογία Μπλανσάρ για τα προγράμματα του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Νέα παρέμβαση από τον κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ, τον επικεφαλής των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα, ο οποίος επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική που ασκείται από παντού για την αποτυχία των Προγραμμάτων του ΔΝΤ για την Ελλάδα.


Είχε προηγηθεί ερώτηση του ανταποκριτή του «Εθνους» Μιχάλη Ιγνατίου στον κ. Μπλανσάρτ, από τον οποίο ζήτησε να κάνει την αυτοκριτική του για την αποτυχία των ελληνικών προγραμμάτων, που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Στις 3 το πρωί ώρα Ελλάδος ο επικεφαλής των οικονομολόγων ανάρτησε κείμενο στην ιστοσελίδα του Ταμείου στο οποίο επιχειρεί να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

Πρώτον, το πρόγραμμα του 2010 χρησίμευσε μόνο στην αύξηση του χρέους και απαίτησε την υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή

Δεύτερον, ότι η χρηματοδότηση που δόθηκε στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή ξένων τραπεζών.

Τρίτον, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που σκότωσαν την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με δημοσιονομική λιτότητα, έχουν οδηγήσει σε οικονομική ύφεση

Και τέλος, οι πιστωτές δεν έχουν διδαχθεί τίποτε κι επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη.

Αναφερόμενος στην πορεία της Ελλάδας προς το μέλλον, ο κ. Μπλανσάρτ αναφέρει τα εξής:

«Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και την εντολή που δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει ακόμη περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας. Θα πρέπει να βασίζεται σε μία δέσμη πολιτικών κοντά σε αυτά που συζητήθηκαν πριν από το δημοψήφισμα, τροποποιημένη για να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η κυβέρνηση ζητά τώρα ένα πρόγραμμα 3-χρόνων και μια πιο ρητή αναγνώριση της ανάγκης για περισσότερη χρηματοδότηση και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους».

Σύμφωνα με τον κ. Μπλανσάρτ θεμελιωδώς η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολιτική επιλογή: χαμηλότερες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικοί στόχοι για την Ελλάδα σημαίνει υψηλότερο κόστος για τις πιστώτριες χώρες. Αναφέρει τα εξής:

«Ο ρόλος του Ταμείου στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι να συστήσει μια συγκεκριμένη απόφαση, αλλά να δείξει την αντίστροφη σχέση μεταξύ μιας μικρότερης δημοσιονομικής προσαρμογής και λιγότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αφενός, και την ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους από την άλλη».

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο αξιωματούχος του Ταμείου σημειώνει ότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, και ο χρόνος πολύτιμος. Γράφει τα εξής:

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή για την Ελλάδα και τους πιστωτές της. Η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος, και η μετατροπή των συμβάσεων, δημιουργεί εξαιρετικά περίπλοκα νομικά και τεχνικά ζητήματα και είναι πιθανό να συνδεθεί με μια περαιτέρω μεγάλη μείωση της παραγωγής. Μπορεί να πάρει πολύ χρόνο, η υποτίμηση του νέου νομίσματος να οδηγήσει σε σημαντική ανάκαμψη».

Τέλος υπογραμμίζει ότι υπάρχει ένας δρόμος προς τα εμπρός, σημειώνοντας:

«Το ΔΝΤ έχει δεσμευθεί να βοηθήσει την Ελλάδα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Λαμβάνοντας υπόψη την αποτυχία της Ελλάδας να πληρώσει την οφειλή στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, το Ταμείο δεν είναι σε θέση να παρέχει οποιαδήποτε χρηματοδότηση μέχρι την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, έχουμε προσφερθεί να παράσχουμε τεχνική βοήθεια, εφόσον ζητηθεί και παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι».

Με πληροφορίες από το "Έθνος"

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)