to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:05 | 25.02.2021

Κοινωνία

«Αθώος και θύμα σκευωρίας» δηλώνει ο Λιγνάδης - «Δεν γνωρίζουμε» λένε μάρτυρες που κάλεσε ο Κούγιας

Ολοκληρώθηκε η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη με τον ίδιο να δηλώνει αθώος και να κάνει λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες (!) - Με δήλωσή τους προς τα μέσα ενημέρωσης, δύο από τους μάρτυρες που κλήθηκαν από την υπεράσπιση του κατηγορουμένου δηλώνουν «ότι δεν γνωρίζουν τίποτα».


Αθώος δηλώνει μέσω του απολογητικού του υπομνήματος ο Δημήτρης Λιγνάδης υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε ήρθε σε επαφή με ανήλικο πρόσωπο με ή χωρίς τη συναίνεσή του ούτε χορήγησε ναρκωτικά σε οποιοδήποτε πρόσωπο. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του εθνικού θεάτρου κάνει λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες που έχουν τη βάση τους στην χρόνια αντιπαράθεσή του με το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΗ, αλλά και την εχθρότητα που έχει με τον πρόεδρό του, Σπύρο Μπιμπίλα.

Στο απολογητικό του υπόμνημα ο κατηγορούμενος Δ. Λιγνάδης κάνει λόγο για σκευωρία η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, αλλά και τις αναρτήσεις της Ελενας Ακρίτα περί παραίτησής του από το Εθνικό Θέατρο.

«Σκοπός τους» σύμφωνα με τον Λιγνάδη (σ.σ.: εκείνων που τον διώκουν) ήταν «η ηθική μου εξόντωση δια του χαρακτηρισμού μου ως παιδόφιλου και βιαστή».

Ο κατηγορούμενος αποδίδει ακόμα πρόθεση στους διώκτες του ότι θα είχαν και οικονομικό όφελος απ' αυτή την ιστορία, βρίσκοντας δύο αδίστακτους που τον κατήγγειλαν ως τον βιαστή τους. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά το υπόμνημα)

Aπολογήθηκε ο Λιγνάδης - Συγκέντρωση φεμινιστικών οργανώσεων έξω από την Ευελπίδων

Ολοκληρώθηκε η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη και πλέον ξεκινά η εξέταση των πέντε μαρτύρων που έχει προτείνει ο κατηγορούμενος προς υπεράσπιση του.

Από νωρίς βρίσκεται στα δικαστήρια ο αδελφός του καλλιτέχνη ενώ πριν λίγο στην Ευελπίδων προσήλθαν η ηθοποιός και πρώην υπουργός Ελένη Κούρκουλα και ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Action24 Διονύσης Παναγιωτάκης.

Οι δύο έχουν προταθεί από την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη ως μάρτυρες προκειμένου να επιβεβαιώσουν ισχυρισμούς του καλλιτέχνη ότι κατά τον επίμαχο χρόνο του βιασμού που καταγγέλλεται ότι έγινε τον Αύγουστο του 2015, ο κατηγορούμενος βρισκόταν μαζί τους στην Ιθάκη.

Η διαδικασία μετά τις μαρτυρικές καταθέσεις θα συνεχιστεί με τη διάσκεψη ανακρίτριας και εισαγγελέα για την προφυλάκιση ή μη του κατηγορούμενου.

Νωρίτερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ευελπίδων πραγματοποίησαν φεμινιστικές οργανώσεις.

Ανατροπή στην υπόθεση Λιγνάδη: «Δεν γνωρίζουμε τίποτα» λένε δύο μάρτυρες που κάλεσε ο Κούγιας

Μετά από δηλώσεις του συνηγόρου υπερασπίσεως του κ. Λιγνάδη στα ΜΜΕ, στις οποίες αναφερθήκαμε ως “μάρτυρες υπερασπίσεώς” του, χωρίς ουδέποτε να έχουμε ερωτηθεί ή να έχει ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη μας, δηλώνουμε τα παρακάτω:- Άμεσα, θα επικοινωνήσουμε με την κυρία Ανακριτή, ούτως ώστε, εάν κριθεί απαραίτητο από τις Δικαστικές Αρχές, να καταθέσουμε.

- Δεν γνωρίζουμε τίποτε σχετικά με την ουσία της υπόθεσης και αγνοούμε τους λόγους, για τους οποίους τα στοιχεία μας ανακοινώθηκαν δημοσίως στον Τύπο από την υπεράσπιση του κ. Λιγνάδη. Επαναλαμβάνουμε, ότι κανένας δεν ζήτησε (και δεν έλαβε) τη σύμφωνη γνώμη μας, προκειμένου τα ονόματά μας να ανακοινωθούν στα ΜΜΕ ως “μάρτυρες υπερασπίσεως” του κ. Λιγνάδη, γεγονός το οποίο μας μας έχει προκαλέσει σοβαρή προσωπική, επαγγελματική και ψυχολογική βλάβη.

- Ο δεύτερος από εμάς, πράγματι ευρίσκετο στην Ιθάκη τον μήνα Αύγουστο του 2015, φιλοξενούμενος της κ. Ελ. Κούρκουλα, όχι όμως κατά την ημερομηνία 8 ή/και 9 Αυγούστου, αλλά από τις 10 Αυγούστου και μετά και παρέμεινε μόνο έως τις 13 ή/και 14 Αυγούστου. Δεν μπορεί, μετά ταύτα, να γνωρίζει οτιδήποτε, για το πριν την 10η Αυγούστου 2015 χρονικό διάστημα.

- Ήμαστε, αμφότεροι, αταλάντευτοι στην καταδίκη κάθε είδους σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας, από οποιονδήποτε προς οποιονδήποτε, και παρακαλούμε το όνομά μας να μην χρησιμοποιείται σε καμία υπόθεση τρίτων προσώπων. Ήδη, η επί 2ήμερο διακίνηση των ονομάτων μας στον Τύπο, εξαιτίας της εν αγνοία μας δημοσιοποίησης των στοιχείων μας στα ΜΜΕ από τον συνήγορο του κ. Λιγνάδη, έχει δημιουργήσει προβλήματα και ταλαιπωρία σε εμάς και τους οικείους μας.

Με εκτίμηση

Ιωάννης Παναγόπουλος, Αγησίλαος Μικελάτος»

Η γραμμή της υπεράσπισης

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος και ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας, θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν το βαρύ «κατηγορώ» των μηνυτών του με την επίκληση «άλλοθι», με τα περί «απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας λόγω στέρησης βασικών δικονομικών δικαιωμάτων του» αλλά και με την κατάθεση μηνύσεων κατά των δύο ανθρώπων που καταγγέλλουν τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό τα έτη 2010 και 2015. Και για τις δυο περιπτώσεις (του 25χρονου που βρίσκεται στη Σουηδία και κατήγγειλε τον βιασμό του το 2010 σε ηλικία 14 ετών και του Αιγύπτιου που κατήγγειλε τον βιασμό του στην Επίδαυρο το 2015) ο κατηγορούμενος θα υποστηρίξει ενώπιον της ανακρίτριας ότι δεν βρισκόταν καν στον τόπο της φερόμενης τέλεσης των αδικημάτων.

«Εχει προσωπικό ημερολόγιο χειρόγραφο. Για την μια περίπτωση που λέει ότι βρίσκονταν τον Αύγουστο στο σπίτι του στο Μεταξουργείο, στο ημερολόγιο αναφέρει από τις 2-10 Αυγούστου ήταν στην Αίγυπτο, από τις 10-19 στην Επίδαυρο, από τις 19-26 στην Πάτρα και στη συνέχεια στην Κόρινθο» είπε ο κ. Κούγιας αναφερόμενος στην περίπτωση του 2010.

Αναφερόμενος στην δεύτερη περίπτωση, αυτή του Αυγούστου του 2015, υποστήριξε ότι σύμφωνα με το ημερολόγιό του κατά το επίμαχο διάστημα βρισκόταν στην Ιθάκη.

Παράλληλα, ο κ. Κούγιας αναμένεται να καταθέσει μηνύσεις κατά των δύο ανθρώπων που καταγγέλλουν τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό.

Η 40χρονη πάντως μάρτυρας, της οποίας η κατάθεση υπήρξε κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της υπόθεσης, δια της νομικής παραστάτριάς της, Χρύσας Παπαδοπούλου, δήλωσε χθες:

«Η παλαιομοδίτικη τακτική της "δολοφονίας χαρακτήρων" και της επίρριψης ευθυνών στα θύματα είναι μια απελπισμένη προσπάθεια να στραφεί η προσοχή μακριά από την ουσία αυτή της υπόθεσης και να υποβιβαστεί αυτή σε θέαμα της κλειδαρότρυπας. Μέσω ακραία ομοφοβικών, σεξιστικών και οπισθοδρομικών απόψεων απευθύνονται στην κοινωνία της Ελλάδας του 1960. Αλλά, δυστυχώς για αυτούς, είμαστε στο 2021 και η προσπάθειά τους να σιγήσουν οι φωνές των επιζώντων σεξουαλικής βίας και των μαρτύρων θα αποτύχει. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αυτής όμως, θίγεται βάναυσα η αλήθεια, η τιμή και η υπόληψη της εντολέως μου, όταν διαδίδονται σε τηλεοπτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων, εφημερίδες, στο διαδίκτυο συκοφαντικά ή/και δυσφημιστικά γεγονότα για την ίδια, την προσωπική της ζωή και αυτή των οικείων της, γεγονός για το οποίο επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της».

Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας και άλλες καταγγελίες από το χώρο του θεάτρου
Την ίδια ώρα από το μέτωπο της Εισαγγελίας συνεχίζεται η διερεύνηση σχετικά και με άλλες καταγγελίες που αφορούν σε σεξουαλική κακοποίηση αλλά και παρενόχληση στο χώρο του θεάτρου, ενώ ήδη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος που διερευνά τις υποθέσεις αυτές, μελετά τον φάκελο που του παρέδωσε ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Οργάνου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Πασχάλης Τσαρούχας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηθοποιός κατέθεσε διψήφιο αριθμό καταγγελιών στις εισαγγελικές αρχές, για αδικήματα που σχετίζονται με την προσβολή γενετήσιας ελευθερίας, αλλά μέσα σε αυτές φαίνεται πως υπάρχουν 2-3 καταγγελίες οι οποίες αφορούν το κακούργημα του βιασμού.

Οι καταγγελίες αυτές στρέφονται κατά τουλάχιστον δύο προσώπων και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης ανεξάρτητα από το αν έχει παρέλθει ο χρόνος παραγραφής του καταγγελλόμενου αδικήματος του βιασμού ή όχι.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης των καταγγελιών ο εισαγγελέας αναμένεται να καλέσει προς κατάθεση τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις καταγγελίες.

Παράλληλα, αύριο Παρασκευή, έχει κληθεί από τον εισαγγελέα σε ανωμοτί εξηγήσεις, ως ύποπτος τέλεσης του εγκλήματος του βιασμού ηθοποιός που πρωταγωνιστεί σε σήριαλ μεγάλου καναλιού, σε βάρος του οποίου έχει κατατεθεί μήνυση για μη παραγεγραμμένη υπόθεση βιασμού, από τον Δημήτρη Άνθη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εν λόγω ύποπτος φέρεται ως το νεαρό πρόσωπο που ήταν παρών στον βιασμό ( πράξη παραγεγραμμένη) που φέρεται να είχε υποστεί από τον Δημήτρη Λιγνάδη ο 19χρονος τότε Νίκος Σ. ο οποίος όμως τουλάχιστον στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο 2020mag δεν τον έχει κατονομάσει. Ο ίδιος ο καταγγελλόμενος ηθοποιός , που όπως έγινε γνωστό από τον δικηγόρο του απολύθηκε από την τηλεοπτική σειρά στην οποία συμμετείχε, αρνείται την κατηγορία.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στη μήνυση του ο Δημήτρης Άνθης το αδίκημα διαπράχθηκε το 2006 και ο ηθοποιός που φοιτούσε τότε στην δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, του πρότεινε να πάνε σπίτι του όπου χρησιμοποιώντας την μυϊκή του υπεροχή τον βίασε.

Ο Κούγιας σκόνταψε στην Καινούργιου - κι αυτό έχει σημασία (βίντεο)

Απρόβλεπτη για τον ίδιο εξέλιξη είχε η τηλεφωνική παρουσία τού Αλέξη Κούγια στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου. Η «παρουσιάστρια μεσημεριανής εκπομπής», όπως αυτοπαρουσιάστηκε η ίδια, τον ρώτησε πώς τελικά ανέλαβε την υπόθεση Λιγνάδη, αφού είχε πει πως δεν θα εμπλακεί σε υπόθεση παιδεραστίας και παιδοφιλίας. Μόνο που όταν είδε ότι δεν έπιανε η συκοφάντηση των μαρτύρων, έκλεισε το τηλέφωνο!

Ο Αλέξης Κούγιας σκόνταψε σε απρόσμενο εμπόδιο σήμερα, κι αυτό - αν μη τι άλλο - δείχνει πως η απήχηση στην κοινωνία του #metoo και του θάρρους που επέδειξαν όσοι και όσες βγήκαν να μιλήσουν για όσα μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να ειπωθούν, είναι πολύ βαθιά. Και είναι κι αυτό μια δικαίωση για όσους και όσες έκαναν αυτή την τόση δύσκολη επιλογή. (διαβάστε αναλυτικά για όσα έγιναν στη διάρκεια της εκπομπής)

Στο πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Κούγιας και Βλάχος

Για τις χυδαίες δηλώσεις του καλείται να δώσει εξηγήσεις στο πειθαρχικό του ΔΣΑ ο Αλέξης Κούγιας, ενώ ο Γ. Βλάχος για δημοσιοποίηση στοιχείων της δικογραφίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)