to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Απώλειες πάνω από 6 δισ. στο λιανεμπόριο

Απώλειες που θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ αναμένεται να έχουν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, μετά και τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης για την ένταξη της Αττικής στις κόκκινες περιοχές, με επαναφορά του click away (παράδοση εκτός) και εφαρμογή του click inside (παράδοση εντός).


 Κι αυτό διότι ήδη ο εμπορικός κόσμος υπέστη απώλειες της τάξης των 2,5 δισ. μέσα στον Δεκέμβριο και λόγω του lockdown. Το άνοιγμα της αγοράς για την εκπτωτική περίοδο δημιούργησε προσδοκίες στις επιχειρήσεις ότι θα έκαναν τζίρο, ο οποίος θα έφτανε τα 2,5 δισ. ευρώ από 5,3 δισ., κάτι το οποίο διαψεύδεται στην πράξη πλέον, με τις εκτιμήσεις να είναι δυσοίωνες. Φαίνεται λοιπόν ότι θα υπάρξει τουλάχιστον "χασούρα" 1 δισ. κατά την τρέχουσα εκπτωτική περίοδο, κάτι το οποίο θα οδηγήσει τις συνολικές απώλειες στα 6 δισ. σε σχέση με πέρσι για τους μήνες Δεκέμβριο - Ιανουάριο - Φεβρουάριο.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Θα πληγούν οι μικροί

Η ΑΥΓΗ επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, με σκοπό να σχολιάσει την απόφαση της κυβέρνηση να λειτουργήσουν τα καταστήματα με click away και μόνο στους κλάδους της ένδυσης, της υπόδησης και των κοσμημάτων με click in shop. "Η απόφαση θα τελειώσει τους μικρούς, ενώ θα ευνοήσει τους μεγάλους", δήλωσε προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρακτικά συνωστισμός σε ένα μικρό μαγαζί, αλλά σε πολυκαταστήματα. Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξος για τον τζίρο που θα πραγματοποιηθεί από εδώ και πέρα, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "θα είναι μικρότερος από τα 2,5 δισ. ευρώ που είχαμε θέσει ως στόχο για την εκπτωτική περίοδο". Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΕΕΑ, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις είναι πολύ πιθανό να μην ανεβάσει ξανά ρολά, με τον κ. Χατζηθεοδοσίου να προβλέπει πως αν οι επιχειρήσεις κλείσουν και πάλι, τότε ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, την αγορά εργασίας και την κοινωνική συνοχή.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης τόνισε ότι ένα νέο lockdown θα οδηγήσει σε λουκέτο μία στις δύο επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, προσθέτοντας ότι το παραπάνω έχει μεταφερθεί αρμοδίως προς την πλευρά της κυβέρνησης και ότι δεν υπάρχει αντοχή για συνεχόμενο άνοιγμα - κλείσιμο τύπου «ακορντεόν». Πάντως, η Αττική παράγει σχεδόν το 50% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, κάτι το οποίο δείχνει επαρκώς τι θα συμβεί εάν -ω μη γένοιτο- τα πράγματα χειροτερέψουν στην πορεία.

Απώλειες έως 50% τον Ιανουάριο

Για μεγάλη κάμψη τζίρου στο χονδρεμπόριο, 25% με 30%, και στην λιανική αγορά, περί το 35% με 40%, που στην περίπτωση των πολυκαταστημάτων και επιχειρήσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας έφτασε και το 50%, κάνουν λόγο οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών στο εμπόριο τον Ιανουάριο, μήνα που υπό κανονικές συνθήκες χαρακτηρίζεται από υψηλές πωλήσεις λόγω των χειμερινών εκπτώσεων. Την ίδια ώρα, μεγάλο τμήμα του εμπορικού κόσμου αντιμετωπίζει και οξυμμένο πρόβλημα ρευστότητας και πιέσεων από πιστωτές. Και χθες, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ετήσια μείωση 7,9% του τζίρου στο λιανεμπόριο τον περασμένο Νοέμβριο, μήνα που τα τρία τέταρτά του συνέπεσαν με τις πρώτες εβδομάδες του lockdown-2.

Οι γενικότερες όμως συνθήκες ύφεσης και αποπληθωρισμού ανακλώνται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για πτώση τιμών παραγωγού στη βιομηχανία κατά 8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, στο σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς, όταν τον Δεκέμβριο 2019 είχε σημειωθεί αύξηση 4,7%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)