to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:24 | 07.01.2022

Κοινωνία

Αποκλεισμό της από τον διάλογο για την «Κοινωνική Ένταξη των Ρομά» καταγγέλλει η ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ

Για «εξάλειψή» της από τη διαβούλευση της κυβέρνησης καταγγέλλει η οργάνωση για τα δικαιώματα των Ελλήνων Ρομά, ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ


Με το δεκαπενθήμερο των μαθητικών και φοιτητικών χειμερινών διακοπών (23/12/2021-07/01/2022) συνέπεσε η διαβούλευση στο διαδικτυακό τόπο http://www.opengov.gr/minlab/?p=5472 που αφορά την Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030 (ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030).  

Για «εξάλειψή» της από τη διαβούλευση της κυβέρνησης καταγγέλλει η οργάνωση για τα δικαιώματα των Ελλήνων Ρομά, ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ αναφέρει:

Μετά από προσεχτική ανάγνωση των 190 σελίδων του κειμένου που δημοσίευσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, με λύπη μας διαπιστώσαμε την παντελή εξάλειψη της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.

Αυτή η απόπειρα αποδόμησης  της  μόνης ώριμης προσπάθειας των Ελλήνων Ρομά,  η οποία υλοποιήθηκε την τελευταία πενταετία από την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ βρίσκει αντίθετη όλη την Κοινότητα, όπως αυτή εκφράστηκε στο περιθώριο του εορταστικού κλίματος, από τους νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους της σε όλη την ελληνική επικράτεια. Το προκλητικό γεγονός αυτής της απαξίωσης ήρθε δε να συμπληρωθεί με την εξωθεσμική, παράνομη και επικίνδυνη υποκατάσταση του μόνου δημοκρατικά εκλεγμένου και σε καθημερινή λειτουργία στο πεδίο για πέντε ολόκληρα χρόνια, οργάνου εκπροσώπησης των Ελλήνων Τσιγγάνων, από μια ΑΜΚΕ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία), η οποία μάλιστα βαφτίζεται, «ετσιθελικά» σε τριτοβάθμια οργάνωση εκπροσώπησης των Ελλήνων Ρομά, την Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών & Συνεργατών τους. 

Αυτή η πολιτική απόφαση θυμίζει σε όλους την καθαρή λογική του «διαίρει και βασίλευε», αφού φέρνει σε σύγκρουση τους ίδιους τους Ρομά.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι είναι διαφορετική η συλλογική οργάνωση και η ομαδική αυτοοργάνωση στα πλαίσια ενός  τριτοβάθμιου σωματείου και διαφορετική η οργάνωση στα στελέχη και τους εταίρους μιας ΜΚΟ και δεν πρέπει αυτά να συγχέονται σε καμία περίπτωση.

Εξαιρώντας το στρεβλό του «γκρεμίσματος» της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και κρίνοντας περαιτέρω και επί της ουσίας το κείμενο της ΕΣΚΕ Ρομά 2021-2030 διαπιστώνεται ότι αποτελεί προϊόν συμβιβασμού του υπουργείου με άλλα υπουργεία, με αντιφάσεις και αλληλοαναιρέσεις. Από την άλλη είναι ένα καθαρά τεχνικό κείμενο που είναι αδύνατο να διαβαστεί και να γίνει κατανοητό από την πλειοψηφία των Ελλήνων Ρομά. Αυτό οδήγησε πολλές φωνές  εντός της Κοινότητας να πουν ξανά το γνωστό «για τους Ρομά, ακόμα μια φορά χωρίς τους Ρομά».

Στα  θετικά του συγκαταλέγεται το ότι ανταποκρίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής, όμως απέχει κατά πολύ από την αρχική πρόταση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τα θολά σημεία του είναι ότι το σχέδιο αναφέρει μόνο πόρους από το ΕΣΠΑ, εξαιρώντας τους εθνικούς πόρους και δεν προβλέπει τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού. 

Επίσης, δεν έχει ληφθεί υπόψιν η ανάγκη για θέσπιση θετικών μέτρων βάσει ερμηνείας του άρθρου 116, παράγραφος β’ του Συντάγματος, ενώ έχουν αποκλειστεί και όλες οι Ομοσπονδίες Ρομά, τα μέλη δηλ. της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.  

Ακόμα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι άμεσα ωφελούμενοι της ΕΣΚΕ Ρομά 2021 – 2030 δεν πρέπει να είναι μόνο Ρομά που διαβιούν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Άμεσα ωφελούμενοι της Στρατηγικής πρέπει να είναι όλοι οι Ρομά  που διαμένουν στην Ελλάδα.

Βρείτε εδώ το σχετικό Ψήφισμα του ΔΣ της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, το οποίο έχει σταλεί ήδη σε όλα τα αρμόδια όργανα του κράτους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)