to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 22.09.2017

Κοινωνία

Αίσιο τέλος: Μεταφέρθηκαν στην Κρήτη οι δεκάδες πρόσφυγες που είχαν αποκλειστεί στο νησάκι Παξιμάδια (φωτογραφίες)

Ξημερώματα άρχισε η επιχείρηση της μεταφοράς των περίπου 50 προσφύγων που εντοπίστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στα Παξιμάδια, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν διαλύθηκε στα βράχια και βούλιαξε


(φωτογραφία: e-mesara.gr)

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια δεκάδων προσφύγων, μεταξύ αυτών και μικρών παιδιών, που βρέθηκαν από χθες πάνω στο νησάκι Παξιμάδια νότια της Κρήτης, μετά από πρόβλημα που παρουσίασε το σκάφος που τους μετέφερε λόγω της θαλασσοταραχής.

Οι πρόσφυγες, 29 άνδρες 11 γυναίκες και 4 παιδιά, διασώθηκαν σήμερα το πρωί από λιμενικούς και σκάφη της υπηρεσίας που κατάφεραν τελικά, αφότου κόπασαν οι άνεμοι και ηρέμησε η θάλασσα, να προσεγγίσουν τα Παξιμάδια και να μεταφέρουν τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου. Φανερά εξουθενωμένοι αλλά και πεινασμένοι δέχονται τις πρώτες βοήθειες και την επιμέλεια τόσο των γιατρών του νοσοκομείου της μητρόπολης όσο και των ερυθροσταυριτών. Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, γίνεται και η καταγραφή τους όπως προβλέπεται.

Όπως αναφέρει το e-mesara.gr, το Λιμεναρχείο της Αγίας Γαλήνης και η Τοπική Κοινότητα, είχαν τα πάντα έτοιμα για την ασφαλή άφιξη και παραμονή τους. Στο χώρο υπάρχει ισχυρή δύναμη του Λιμενικού στο χώρο, καθώς και της Αστυνομίας ενώ επίσης βρίσκονται και οι Σαμαρείτες του Τμήματος Μοιρών για την παροχή βοήθειας και εθελοντές από το "Χαμόγελο του Παιδιού".

Τον τραυματία τον πήρε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Μοιρών με γιατρό από το Κέντρο Υγείας Μοιρών για να τον μεταφέρει στο Ρέθυμνο. Ήδη ξεκίνησε η επιβίβασή τους στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ, για τη μεταφορά τους στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στο χώρο του Λιμεναρχείου για τα περαιτέρω.

doprosfige 2

doprosfige 4

Σύμφωνα με το cretalive.gr, στις 7 το πρωί περίπου άρχισε η καταμέτρηση και η επιβίβασή τους στα σωστικά σκάφη, με τη συνδρομή και κλιμακίου της Ομάδας Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Ηρακλείου. Επρόκειτο για μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση λόγω των καιρικών συνθηκών, εξαιτίας των οποίων μάλιστα το σκάφος βρέθηκε αναποδογυρισμένο, πίσω από την παραλία στα Παξιμάδια, όπου επιχείρησαν αρχικά να προσεγγίσουν δύο σκάφη του Λιμενικού από τον Κόκκινο Πύργο και την Αγία Γαλήνη.

Δεν τα κατάφεραν και με τη βοήθεια σκάφους ιδιώτη, που προσέγγισε, βγήκαν στην παραλία με το πρώτο φως της ημέρας. Πρόκειται για 29 άνδρες, 11 γυναίκες και 4 παιδιά.

doprosfige 8

doprosfige 10

doprosfige 12

doprosfige 13

doprosfige 14

Η μεταφορ των ανθρώπωντο στην Αγία Γαλήνη ήταν αδύνατη χθες, Πέμπτη, αφού η προσπάθεια των σκαφών να προσεγγίσουν το χώρο που βρίσκονταν οι πρόσφυγες ήταν άκαρπη, λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής.

Οι άνεμοι που έπνεαν έως αργά το βράδυ άγγιζαν τα 7 μποφόρ και ήταν από βορειοδυτικές κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους, τα Παξιμάδια είναι δυο μεγάλες βραχονησίδες, με δυο τρεις παραλίες και πολλά βράχια. Τα πλοία του λιμενικού δεν μπόρεσαν ν να παραλάβουν τους ανθρώπους γιατί έπνεαν ισχυεροί άνεμοι στο Λιβυκό πέλαγος. Το  λιμενικό  υποστήριξε  ότι  όταν  προσέγγιζαν  υπήρχε   κίνδυνος να  κτυπηθεί  το  σκάφος του  λιμενικού στα βράχια. Τα νησιά αυτά δεν έχουν κατοίκους, ούτε υπάρχουν κτίσματα. 

Η τοποθεσία των δύο βραχονησίδων

Υπενθυμίζουμε πως το απόγευμα της Πέμπτης, το λιμενικό έλαβε πληροφορία ότι πρόσφυγες έχουν αποβιβαστεί στο μικρής έκτασης νησάκι Παξιμάδια. Άμεσα και με εντολές του κέντρου συντονισμού επιχειρήσεων μετέβησαν στο νησί τα δύο σκάφη, όμως λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και του υψηλού κυματισμού, η προσέγγιση τους στάθηκε αδύνατη.

Σύμφωνα με τον λιμενάρχη Ρεθύμνου, πλωτάρχη Κωνσταντίνο Καστρινάκη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νωρίτερα την Πέμπτη, «οι άνεμοι είναι βόρειο-δυτικοί, εντάσεως 7 μποφόρ και τα πληρώματα των λιμενικών σκαφών δεν μπορούν να προσεγγίσουν». Όπως ανέφερε παρακολουθούν με κιάλια την περιοχή και αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για πάνω από 40 ανθρώπους ενώ δεν μπορούν να εντοπίσουν τυχόν ύπαρξη μικρών παιδιών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)