to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αποκαταστάσεις ζημιών με κατάργηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης

Χωρίς δημόσιο διαγωνισμό αλλά με πρόσκληση θα ανατίθεται από το υπουργείο Υποδομών η αρμοδιότητα του σχεδιασμού, ανάθεσης, εκτέλεσης και παρακολούθησης των έργων, σύμφωνα με το νέο αναθεωρημένο σχέδιο, που νομοθετείται με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο


Στην αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης θα συμπεριληφθούν έργα υποδομών (κυρίως οδικά, σιδηροδρομικά, γεφυρών) που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης , ύψους 500-600 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας. Την ίδια ώρα, βέβαια, στο «καλά κρυμμένο», από κόμματα, φορείς και κοινωνία, αναθεωρημένο σχέδιο, όπως και το αρχικό, απεντάσσονται έργα μείωσης του πλημμυρικού κινδύνου.

Ταυτόχρονα, με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, περιέρχεται στο υπουργείο Υποδομών η αρμοδιότητα του σχεδιασμού, ανάθεσης, εκτέλεσης και παρακολούθησης υλοποίησης του συνόλου των «επειγόντων έργων», μικρών, μεγάλων, μεσαίων, τα οποία θα ανατίθενται με αδιαφανείς διαδικασίες (χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, αλλά με πρόσκληση) και εις βάρος του περιβάλλοντος, αφού καταργείται η περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ για να εκτελεστούν έργα σε περίπτωση γεφυριών εξαιρούνται από την υποχρέωση οριοθέτησης ρεμάτων.

Ίσως πρόκειται για ενδοκυβερνητική τράμπα… εξισορρόπησης αρμοδιοτήτων, αφού, με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, το υπουργείο Υποδομών αποψιλώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών με περίπου 500 εργαζόμενους, πάλαι ποτέ υπηρεσίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων, με τρείς διευθύνσεις, Κεντρικής, Δυτικής και Βορείου Ελλάδας, να μεταφέρονται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για να αποκτήσει αντικείμενο.

Η εν λόγω υπηρεσία είναι αρμόδια για την καταγραφή των ζημιών μετά από σεισμό, πλημμύρες, πυρκαγιές αποκλειστικά για κτηριακές εγκαταστάσεις, παρακολουθεί και ελέγχει την πορεία της αποκατάστασης και ουδόλως συνδέεται με προστασία ή πρόληψη.

Στο επικοινωνιακό περιτύλιγμα, οι νέες αρμοδιότητες του Υποδομών βαφτίζονται «Νέος έκτακτος μηχανισμός από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για την ταχεία αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας “Daniel”»!

Η διάταξη, υπό τον τίτλο «Διαδικασίες κατεπείγουσας εκτέλεσης έργων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας», προβλέπει ότι μετά την κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν σχετικής εισήγησης του υπουργού Υποδομών και συνοπτική περιγραψή των σχετικών έργων, αναλαμβάνει. Αν και αναφέρεται ότι τα κατεπείγοντα έργα εξειδικεύονται με υπουργική απόφαση και συνδέονται μόνο με αποκατάσταση ζημιών, άνευ εργασιών συμπλήρωσης ή επέκτασης, προσθέτει και τα «απολύτως απαραίτητα συνοδά έργα ιδίως αντιπλημμυρικής προστασίας στο σύνολο της λεκάνης απορροής».

Για την ανάθεση ο ρόλος του υπουργείου εξαντλείται μόνον στη σύνταξη και έγκριση του τεύχους τεχνικής περιγραφής των προς εκτέλεση εργασιών, του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης, του προϋπολογισμού και του τεύχους Ειδικής Συγγραφής Υποχρεώσεων. Μάλιστα για τη δουλειά αυτή μπορούν να προσληφθούν νομικοί και τεχνικοί συμβουλοι και για τη σχετική σύμβαση δεν απαιτείται γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου Δημοσίων Εργων ούτε η χρησιμοποίηση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων!

Οι μελέτες γίνονται «με μέριμνα και δαπάνες του αναδόχου», όπως και η κτηματογράφηση. Σε περίπτωση τεχνικού έργου γεφύρωσης ποταμού ή υδατορέματος, εφαρμόζεται ρύθμιση προγενέστερου νόμου, που επιτρέπει σειρά εργασιών χωρίς να έχει προηγηθεί η οριοθέτηση του ρέματος. Πριν την ανάθεση, απαιτείται απόφαση εξαίρεσης από την περιβαλλοντική αδειοδότηση, που θα εκδώσει το υπουργείο Περιβαλλοντος για όλες τις κατηγορίες των έργων, άρα απόφαση κατάργησης της περιβαλλοντικής αξιολόγησης μέσω κατάρτισης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η απόφαση εξαίρεσης περιλαμβάνει και εργοταξιακούς χώρους, δανειοθαλάμους κ.ά. Η διαδικασία επιλογής του αναδόχου θα γίνεται με πρόσκληση τριών εργοληπτικών επιχειρήσεων και άνω, που υποβάλλουν την κατ΄ αποκοπήν προσφορά τους για ολόκληρο το έργο μέσα σε δέκα ημέρες από την πρόσκληση της αναθέτουσας Αρχής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)