to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:26 | 22.03.2022

Κοινωνία

Αποκαλυπτικό έγγραφο: Ιδιωτικοποιούν το ΑΧΕΠΑ με εντολή της διοίκησης

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη, ρωτά αν γίνεται κατ’ εντολή και καθ’ υπόδειξη της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας


Ένα αποκαλυπτικό έγγραφο φέρνει στο φως της δημοσιότητας η βουλευτής Θεσσαλονίκης και αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Δώρα Αυγέρη. Σύμφωνα με το έγγραφο, με εντολή του διοικητή του, το δημόσιο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ κλείνει τις πόρτες του στους ασθενείς και θα τις ανοίγει μόνο με έγκριση της διοίκησης!

Συγκεκριμένα, η εντολή του διοικητή του ΑΧΕΠΑ (με ημερομηνία 14-3-2022) αναφέρει ότι:

Για την εισαγωγή των ασθενών στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ απαιτείται η έγκριση της διοίκησης - Σε περίπτωση εισαγωγής χωρίς την απαιτούμενη έγκριση, το κόστος της διενεργηθείσας ιατρικής πράξης θα βαρύνει αποκλειστικά τον θεράποντα ιατρό!

Η Δώρα Αυγέρη καταγγέλλει ότι το δημόσιο νοσοκομείο «μετατρέπεται σε τσιφλίκι. Στο οποίο για να εισαχθείς, θα πρέπει να έχεις την έγκριση από τον ''γαλάζιο'' διοικητή που μετατρέπεται σε κλινικάρχη! Αν εισαχθείς χωρίς την έγκρισή του, θα μαστιγωθεί ο γιατρός που έκανε την εισαγωγή ή την ιατρική πράξη! Δηλαδή αυτός που έκανε το καθήκον του»!

Καταλήγοντας, η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. διερωτάται ευλόγως αν όλο αυτό γίνεται κατ’ εντολή και καθ’ υπόδειξη  της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας.

«Αφορά μόνο στη διοικητική διαχείριση των περιστατικών», απαντάει η διοίκηση του νοσοκομείου

Εσκεμμένη χαρακτηρίζει η Διοίκηση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ διαρροή εγγράφου αναφορικά με «τις εισαγωγές ασθενών στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ μόνο με απαιτούμενη έγκριση της Διοίκησης του Νοσοκομείου και την επιβάρυνση του κόστους της διενεργηθείσας ιατρικής πράξης από τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εισαγωγής χωρίς την παραπάνω απαιτούμενη έγκριση».

   Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη διαρροή του εγγράφου, η Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ αναφέρει:

   «Στον ιατρικό χειρισμό των περιστατικών ουδεμία παρέμβαση γίνεται από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για οποιοδήποτε περιστατικό επείγον ή προγραμματισμένο. Η έγκριση της Διοίκησης αφορά μόνο τη διοικητική διαχείριση των προγραμματισμένων περιστατικών και όχι των επειγόντων αποκλειστικά και μόνο για τη διατήρηση της ορθότητας και διαφάνειας της διαδικασίας ως προς την τήρηση της λίστας προτεραιότητας επεμβατικών πράξεων, που κατατίθεται στη Διοίκηση του Νοσοκομείου και την αποφυγή καταστρατήγησής της για οποιοδήποτε λόγο και αιτία με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση και μόνο του συνόλου των πολιτών. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση παραβίασης της συγκεκριμένης διαδικασίας θα τηρούνται οι από το νόμο προβλεπόμενες διατάξεις».

Ανδ. Ξανθός: «Η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ και η πολιτική ηγεσία του συστήματος υγείας να δώσουν εξηγήσεις άμεσα»

Δήλωση του τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Το έγγραφο που κυκλοφορεί από το πρωί και αφορά εντολή του διοικητή του ΑΧΕΠΑ (με ημερομηνία 14-3-2022) σύμφωνα με το οποίο:

“Για την εισαγωγή των ασθενών στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ απαιτείται η έγκριση της διοίκησης - Σε περίπτωση εισαγωγής χωρίς την απαιτούμενη έγκριση, το κόστος της διενεργηθείσας ιατρικής πράξης θα βαρύνει αποκλειστικά τον θεράποντα ιατρό!» μας γυρίζει δεκαετίες πίσω και εύχομαι να μην αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής του νέου ΕΣΥ.

Η εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι ιατρική πράξη και σε καμία χώρα-μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν συνιστά απόφαση της διοίκησης.

Η Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ και η πολιτική ηγεσία του συστήματος υγείας καλούνται να δώσουν

άμεσα εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη εντολή που παραπέμπει στα πιο σκοτεινά χρόνια της φροντίδας υγείας στη χώρα. Τότε που αξιοπρεπή φροντίδα είχαν όση είχαν «λεφτά ή πολιτικό μέσο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)