to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:54 | 02.10.2012

Οικονομία

Aποκαλυπτική απολογία του Ζήγρα για τον Άκη Τσοχατζόπουλο

Εδωσε περαιτέρω στοιχεία για τον ρόλο του Γ. Σμπώκου και τη σχέση του με τον Ακη Τσοχατζόπουλο


Της Ευας Kαραμανωλη από την Καθημερινή

Ιδιαίτερα επεξηγηματικός και αποκαλυπτικός ως προς τους οικονομικούς δεσμούς του Ακη Τσοχατζόπουλου με τον στενό του συνεργάτη και πρώην γ.γ. Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Γιάννη Σμπώκο, αλλά και ως προς τον τρόπο που γινόταν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ήταν για ακόμη μία φορά απολογούμενος ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ο κ. Νίκος Ζήγρας. Ο εξάδελφος του πρώην υπουργού επανέλαβε τις σχέσεις του Ακη Τσοχατζόπουλου με τις offshore εταιρείες που εμφανίζονται στις διαδρομές του «μαύρου χρήματος», συμπεριλαμβανομένης και της Drumilan, η οποία εμφανίζεται στη δικογραφία για τα εξοπλιστικά συστήματα Tor M1. Εν τω μεταξύ, σε πλήρη αλλαγή υπερασπιστικής γραμμής προέβη η λογίστρια και κατηγορούμενη στην υπόθεση Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, η οποία επιβεβαίωσε με τη σειρά της τη σχέση του Ακη Τσοχατζόπουλου με τις εταιρείες Torcasso, Bluebell και Nobilis.

Ο Νίκος Ζήγρας, ο οποίος ήταν ο πρώτος από τους κατηγορουμένους που επιβεβαίωσε την έκνομη δράση του πρώην υπουργού, στη συμπληρωματική του απολογία έδωσε περαιτέρω στοιχεία για τον ρόλο του κατηγορούμενου πλέον Γ. Σμπώκου, αλλά και για τον τρόπο που λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση. «Κατ' επανάληψη ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος μου είχε πει «περιμένω ο Σμπώκος να μου φέρει λεφτά». Γνωρίζω από τον ίδιο τον Τσοχατζόπουλο ότι η βασική ομάδα διακίνησης της άνομης περιουσίας ήταν ο Τσοχατζόπουλος, ο Ιω. Σμπώκος, ο Βλάσης Καμπούρογλου, ο Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Αραβας Αl Sayad Fouad. Τα μαύρα χρήματα κατέληγαν όλα στον Τσοχατζόπουλο και στον Σμπώκο. Ο Τσοχατζόπουλος πάντα μου έλεγε πως «τα πολλά λεφτά μου τα έχει ο Σμπώκος». Σας επαναλαμβάνω ότι έχω ακούσει από τον Τσοχατζόπουλο να λέει ότι τα περισσότερα από τα χρήματά του τα διαχειριζόταν ο Σμπώκος μέσω της χρηματιστηριακής εταιρείας του πεθερού του και από εκεί διακινούνταν σε διάφορες επιχειρήσεις μέσω ελβετικών τραπεζών».

Ο Νίκος Ζήγρας αναφέρθηκε και στην εταιρεία Nobilis. «Από τον Τσοχατζόπουλο άκουσα ότι ο Σμπώκος με την Τ.Τ.  έφτιαξε τη Nobilis και την έδωσε στον Τσοχατζόπουλο, και η εταιρεία είχε ως μοναδικό σκοπό να αγοράσει το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Επίσης άκουσα από τον Τσοχατζόπουλο ότι έψαχναν να βρουν κάποιον για μπροστινό που να φανεί ότι είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Από ό,τι άκουσα, βρήκαν κάποιον γιατρό στην Αμερική που δεν γνωρίζω, όπως δεν γνωρίζω και την κ. Τ.».

Ο Ν. Ζήγρας επιβεβαίωσε και πάλι στον ανακριτή ότι ο πρώην υπουργός ήταν «ο πραγματικός ιδιοκτήτης των εξωχώριων εταιρειών μέσω των οποίων διακινήθηκαν οι παράνομες προμήθειές του για τα εξοπλιστικά». Ως προς την εταιρεία Drumilan επιβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι «ο ίδιος ήταν και πίσω από την Drumilan και τον Καμπούρογλου».

Την άμεση σχέση του Ακη Τσοχατζόπουλου με τουλάχιστον τρεις οffshore εταιρείες επιβεβαίωσε για πρώτη φορά και η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου. «Κατάλαβα ότι οι εταιρείες Τorcaso και Bluebell ήταν του Τσοχατζόπουλου, χωρίς ο υπουργός να το έχει παραδεχθεί μπροστά μου και χωρίς εγώ να τολμήσω να επεκταθώ ποτέ σε λεπτομέρειες. Για την εταιρεία Nobilis, όμως, η ίδια η ροή των πραγμάτων μού καταδεικνύει την κατάσταση αυτή». Ενώπιον του ανακριτή η κ. Λαμπροπούλου παραδέχθηκε ότι αρχικά προσπάθησε να «μη βλάψει» Τσοχατζόπουλο και Ζήγρα, «μετά την κατάθεση του Ζήγρα όμως, δεν είχα λόγο να εμμείνω στην αρχική μου απολογία». Σύμφωνα με την κατηγορουμένη, η εταιρεία Nobilis συστήθηκε από τον πατέρα τής επίσης κατηγορούμενης δικηγόρου Τ.Τ.. Ωστόσο η ίδια επικαλείται περιστατικό στο οποίο ο Β.Τ. υποστήριξε ότι η εταιρεία είχε συστηθεί από τον Ιω. Σμπώκο για λογαριασμό του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Επιμένει στη σιωπή

Επί του παρόντος πάντως, ο πρώην υπουργός εμμένει στη σιωπή του καταγγέλλοντας την ακυρότητα της διαδικασίας. «Δηλώνω ότι δεν επιθυμώ να απαντήσω στις ερωτήσεις που θα μου υποβάλετε, δεν ασκώ όμως το δικαίωμα της σιωπής σε όσα με κατηγορείτε, αλλά επιφυλάσσομαι να απαντήσω στις ερωτήσεις σας αφού κριθούν τα περί ακυρότητας θέματα», είναι τα μοναδικά λόγια που απηύθυνε στον ανακριτή, αρνούμενος να απαντήσει σε οποιαδήποτε από τις 16 ερωτήσεις που του υπεβλήθησαν.

Πηγή: Καθημερινή

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)