to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:52 | 07.04.2020

Αθλητισμός

Αποκαλυπτικά στοιχεία για δωροδοκία μελών της FIFA σχετικά με τα Mουντιάλ της Ρωσίας και του Κατάρ

Μεταξύ των κατηγορουμένων, βρίσκεται ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA Τζακ Βάρνερ και ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Γουατεμάλας και πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA Ραφαέλ Σαλγέρο


Στελέχη της FIFA δωροδοκήθηκαν για να ψηφίσουν υπέρ των υποψηφιοτήτων για τα Μουντιάλ του 2018 (Ρωσία) και του 2022 (Κατάρ), σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που το δικαστικό σύστημα μιας χώρας επιβεβαίωσε ότι υπήρξε δωροδοκία στην ψηφοφορία για τη χώρα διεξαγωγής των Μουντιάλ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο κατηγορεί τρία νέα άτομα καθώς και μια εταιρεία, ο Τζακ Βάρνερ, πρώην πρόεδρος της Concacaf, έλαβε 5 εκατομμύρια δολάρια για να ψηφίσει για τη Ρωσία.

Εκτός από τον Τζακ Βάρνερ, που ήταν τότε αντιπρόεδρος της FIFA, το έγγραφο παραθέτει επίσης και στον Ραφαέλ Σαλγέρο, πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Γουατεμάλας και πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δέχθηκε ένα εκατομμύριο δολάρια σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του στη ρωσική υποψηφιότητα στην αποφασιστική ψηφοφορία.

Στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι αρκετοί παράγοντες έλαβαν φακέλους προς εξαγορά των ψήφων τους. Αναφέρει τον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας  ποδοσφαίρου της Βραζιλίας (CBF), Ρικάρντο Τεξέιρα και τον πρώην πρόεδρο της CONMEBOL, Νίκολας Λεόζ, ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο του 2019. Το γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα του Μπρούκλιν δίνει ελάχιστες ενδείξεις για την προέλευση αυτών των πληρωμών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: FIFA

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)