to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:53 | 27.11.2017

Πολιτική

Οι αποκαλύψεις του πρωθυπουργού στη Βουλή: Ένας Έλληνας, ονόματι Σφακιανάκης, ήταν η «πηγή» του Έλληνα πρέσβη στο Ριάντ (βίντεο)

Σε αποκαλύψεις-απάντηση προς τη βασική επιχειρηματολογία της ΝΔ και ΜΜΕ, όπως είπε, σχετικά με τη συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού προς τη Σαουδική Αραβία, προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, γνωστοποιώντας επικοινωνίες (και με τηλεγραφήματα ειδικού χειρισμού που αποτελούσαν αλληλογραφία μεταξύ τους) του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλ. Τσίπρας: Δεν θα ανεχτώ καμία συκοφαντία, δεν είναι δικός μας δρόμος ο βούρκος της διαπλοκής (βίντεο)

Σε αποκαλύψεις-απάντηση προς τη βασική επιχειρηματολογία της ΝΔ και ΜΜΕ, όπως είπε, σχετικά με τη συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού προς τη Σαουδική Αραβία, προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, γνωστοποιώντας επικοινωνίες (και με τηλεγραφήματα ειδικού χειρισμού που αποτελούσαν αλληλογραφία μεταξύ τους) του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ.

Αρχικά ο πρωθυπουργός απάντησε στην κατηγορία ότι ο εκπρόσωπος Παπαδόπουλος δεν ήταν επίσημος εκπρόσωπος της Σ. Αραβίας ή ότι η χώρα δεν τον αποδεχόταν και πως ήταν ο «εκλεκτός του κ. Καμμένου»: Επισήμανε τις ελληνικές κινήσεις που έγιναν για να πιστοποιηθεί ότι όντως ήταν εξουσιοδοτημένο αυτό το πρόσωπο από την Σ. Αραβία. Τόνισε ότι κατόπιν των κινήσεων της Αθήνας, υπάρχει από τις 17 Νοεμβρίου 2016 επίσημο πιστοποιητικό προς χρήση από το ΥΠΕΘΑ της Σ. Αραβίας και μάλιστα υπογεγραμμένο από τον διευθυντή της επιτροπής εξοπλισμών του υπουργείου της Σ. Αραβίας. Σημείωσε ότι αυτό το γνώριζε και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ στήριξε τη "σκανδαλολογία" της περί μη επίσημου εκπροσώπου, στην άποψη του πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ ότι ο Παπαδόπουλος δεν ήταν ο αυθεντικός εκπρόσωπος -«παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έπραξε τα δέοντα και έχει επίσημα έγγραφα από το σαουδαραβικό ΥΠΕΘΑ ότι ήταν αυτός ο εκπρόσωπος». Αποδομώντας αυτό το επιχείρημα, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι το πρόσωπο που ο πρέσβης κατέδειξε ως προσφορότερο, δεν ήταν κάποιος Σαουδάραβας, κάποιος εκπρόσωπος της χώρας, αλλά ένας Έλληνας ενδιάμεσος από το Ηράκλειο, ονόματι Τζον Σφακιανάκης, ο οποίος φέρεται μάλιστα να προσπαθούσε να πετύχει χαμηλότερο τίμημα, δηλαδή προσφορά λιγότερο συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο.

Κατόπιν των αποκαλύψεων κάλεσε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη «που εδώ και 15 μέρες ενορχηστρώνει την συκοφαντία», να ζητήσει συγγνώμη, από τον ελληνικό λαό και τον υπουργό Άμυνας, ενώ τον κατηγόρησε ότι με τη συμπεριφορά του κάνει κακό στη χώρα.

«Δεν ξέρω αν νομίζετε ότι με τις φούσκες θα καταφέρετε με αντιπερισπασμό να αλλάξετε τη συζήτηση και να φύγετε από εκεί που σας πονάει, από τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή». «Δεν θα τα καταφέρετε. Εγώ σήμερα απάντησα επί της ουσίας, αλλά την άλλη συζήτηση δεν θα την αποφύγετε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέσει πρόταση για διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή, «για να δούμε τι απαντήσεις θα δώσετε κ. Μητσοτάκη».

      Αναλυτικά,

Ο πρωθυπουργός είπε ότι 15 ημέρες τώρα δημιουργούνται εντυπώσεις από σκόρπιες λέξεις: «Καμμένος, μεσάζοντας, εξοπλιστικά, Σαουδική Αραβία» και πως επειδή κανείς δεν έχει καταλάβει για τι ακριβώς και ποιον κατηγορεί η ΝΔ, θα εξηγήσει για «να καταλάβει ο κόσμος το μέγεθος της απάτης σας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πώληση του στρατιωτικού υλικού το οποίο δεν είχε λόγο ο ελληνικός στρατός να το κρατήσει, συμφωνήθηκε στις υψηλότερες δυνατές τιμές για να πάρει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος για το ελληνικό δημόσιο. Απαντώντας στο «βασικό επιχείρημα ΜΜΕ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ότι ο υπουργός Άμυνας διάλεξε να μην συνομιλήσει απευθείας με τη Σ. Αραβία αλλά με μεσάζοντες, τόνισε ότι «δεν έχουμε να κάνουμε με έναν μεσάζοντα αλλά με ένα εξουσιοδοτημένο από τη Σ. Αραβία».

Απαντώντας στη βασική επιχειρηματολογία του κ. Μητσοτάκη, όπως είπε, ότι η πρεσβεία της Ελλάδας στο Ριάντ ήταν αυτή που ειδοποίησε εγκαίρως την Αθήνα να μην προβεί σε αυτή τη διαδικασία, ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε πώς ο κ. Μητσοτάκης τα γνωρίζει αυτά, για να σχολιάσει «δεν ξέρω πώς το ξέρετε, ενδεχομένως κάπου πάει το μυαλό μας, βλέποντας και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ να αναλαμβάνει την ευθύνη να καταθέσει στο Κοινοβούλιο άκρως απόρρητα έγγραφα». Σχολιάζοντας δε το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί διαφάνειας σχετικά και με τα απόρρητα έγγραφα, είπε: «Να καλέσουμε τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος στις κυβερνήσεις του κ. Σημίτη υπήρξε και υφυπουργός, να μας φέρει τα πρακτικά του ΚΥΣΕΑ τότε που περνάγανε και σφυρίζανε οι μίζες σαν το χαλάζι δεξιά και αριστερά να δούμε ποιος έχει ευθύνη, ποιος υπέγραφε, ποιος δεν υπέγραφε και να δούμε αν αυτή είναι λειτουργία ευνομούμενου κράτους». 

      "Εξουσιοδοτημένος από τον διευθυντή της Επιτροπής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Σ. Αραβίας"

      - Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο εν λόγω εξουσιοδοτηθείς από τη Σ. Αραβία κ. Παπαδόπουλος - «έμαθα το όνομα του πρόσφατα, εσείς τον ξέρατε από παλιότερα» - ήρθε τον Μάιο του 2016 και παρουσίασε την εξουσιοδότηση που κατείχε, όχι από ένα στέλεχος του υπουργείου Άμυνας της Σ. Αραβίας, αλλά από τον διευθυντή εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ της Σ. Αραβίας.

      - Η ελληνική πλευρά ως όφειλε προέβη στις προβλεπόμενες διαδικασίες για να διαπιστώσει την αυθεντικότητα αυτής της εξουσιοδότησης και ζήτησε με έγγραφο τέλη Αυγούστου του 2016 στον στρατιωτικό ακόλουθο της χώρας στα ΗΑΕ (διότι η Ελλάδα δεν έχει στη Σ. Αραβία), να προβεί στις προβλεπόμενες επίσημες ερωτήσεις για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα αυτής της εξουσιοδότησης.

      - Και τον Σεπτέμβριο του 2016 πράγματι υπάρχει επίσημο αίτημα του ακολούθου άμυνας προς το ΥΠΕΘΑ της Σ. Αραβίας για την επικύρωση της γνησιότητας εξουσιοδότηση, (σ.σ. έγγραφα που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στα πρακτικά).

      - Τον Σεπτέμβριο του 2016 υπήρξε απάντηση από την πλευρά της Σ. Αραβία ότι το έγγραφο αυτό είναι αυθεντικό.

      - Και στις 17 Νοεμβρίου 2016 επίσημο πιστοποιητικό προς χρήση από το ΥΠΕΘΑ της Σ. Αραβίας και μάλιστα υπογεγραμμένο από τον διευθυντή της επιτροπής εξοπλισμών.

      - Στις 17 Νοεμβρίου 2016 έχουμε την επίσημη πιστοποίηση προς χρήση ότι είναι αυθεντική η εξουσιοδότηση και έχουμε και το λεγόμενο πιστοποιητικό που επικύρωσε η πρεσβεία μας στο Ριαντ.

      - «17 Νοεμβρίου η πρεσβεία μας στο Ριάντ γνωρίζει ότι είναι αυθεντική η εξουσιοδότηση, άρα δεν έχουμε να κάνουμε με έναν μεσάζοντα, αλλά με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο από το ΥΠΕΘΑ της Σ. Αραβίας, ο οποίος θα συνδιαλλαγεί με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να καταλήξουν σε διακρατική συμφωνία, διότι σε διακρατική συμφωνία κατέληξε». 

      Έλληνας ενδιάμεσος η δήθεν "σαουδαραβική πλευρά"

      Ο πρωθυπουργός απάντησε στη συνέχεια στο επιχείρημα της ΝΔ ότι όλα αυτά δεν ευσταθούν διότι ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ ήταν αυτός που επιχείρησε να αναδείξει ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας δεν είναι ο εκλεκτός της Σ. Αραβίας αλλά ότι είναι εκλεκτός του κ. Καμμένου.

      Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε αλληλογραφία (που γίνεται με άκρως απόρρητα ειδικού χειρισμού τηλεγραφήματα) του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος, όπως εξήγησε, δεν μπορούσε να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση καθώς απουσιάζει σε αποστολή στο εξωτερικό, αλλά με τον οποίο έχει μαζί του πλήρη επικοινωνία τις τελευταίες μέρες. Ο πρωθυπουργός έδωσε τη δυνατότητα στον πρόεδρο της ΝΔ και στους προέδρους όλων των κομμάτων να έρθουν στο ΥΠΕΞ και να τα διαβάσουν.

      Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα επ' αυτού:

      - Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ, 4 μέρες μετά από τη 17η Νοεμβρίου 2016, όπου επικύρωσε το πιστοποιητικό που έλεγε ότι ήταν ο αυθεντικός εκπρόσωπος της Σ. Αραβίας στην Ελλάδα, έστειλε πράγματι ένα τηλεγράφημα στον ΥΠΕΞ που λέει μεταξύ άλλων ότι: υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Σαουδάραβα υπουργού, η οποία λέει ότι επειδή στη διαδικασία εμπλέκεται μια ελληνική εταιρεία, θα έπρεπε να έρθει απευθείας η ίδια η πηγή στην Ελλάδα προκειμένου να έχει συνεργασία για να πάρει η Σαουδαραβική πλευρά σε χαμηλότερο τίμημα την αγορά του υλικού. Ο πρέσβης καταλήγει ότι εφόσον η ελληνική πλευρά καταρχήν συμφωνεί, ο σύνδεσμος αυτός του ΥΠΕΘΑ προτίθεται να έρθει άμεσα στην Αθήνα για κατ' ιδίαν διαβούλευση, διευθέτηση και πληρωμή.

      - Η διαδικασία κινήθηκε όχι δια της πηγής και του ανθρώπου αυτού που εμφανίστηκε στον πρέσβη ως ενδιάμεσος, αλλά κινήθηκε με την κανονική διαδικασία όπως είχε ξεκινήσει εφόσον η πλευρά του ΥΠΕΘΑ είχε κάθε διαβεβαίωση και έγκριση ότι είναι ο επίσημος. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αν γινόταν το αντίθετο σωστά η αντιπολίτευση θα εξανίστατο.

      - Όταν ξέσπασε αυτός ο θόρυβος το τελευταίο 15ημερο, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ μια εξήγηση. Ζήτησε να μάθει γιατί ο πρέσβης θεωρεί ότι αυτός δεν είναι ο αυθεντικός εκπρόσωπος της σαουδαραβικής πλευράς, αλλά κάποιος άλλος, ενδεχομένως αυτή η πηγή η συγκεκριμένη που ο πρέσβης ζήτησε από την Αθήνα να έρθει για συζητήσεις.

      - Η απάντηση του πρέσβη ήταν προφορική τότε στον ΥΠΕΞ, ότι τα έχει μάθει γιατί η πηγή αυτή βρίσκεται πολύ κοντά εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, στο υπουργικό συμβούλιο, ότι ήταν παρών και άκουσε τη συζήτηση.

      - Ο ΥΠΕΞ φώναξε τον πρέσβη της Σ. Αραβίας στην Ελλάδα, και τον ρώτησε εάν υπάρχει περίπτωση κάποιος τρίτος να παρίσταται στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και εκείνος απάντησε βεβαίως όχι.

      - Τότε ο ΥΠΕΞ ζήτησε από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ να κατονομάσει σε νέο τηλεγράφημα ειδικού χειρισμού ποια είναι αυτή η πηγή, ποιος είναι αυτός ο ενδιάμεσος.

      - Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ είπε ότι αρχική πληροφορία, Νοέμβριο του 2016, περί ενδιαφέροντος σαουδαραβικής πλευράς για την αγορά του εν λόγω υλικού καθώς και ενημέρωση περί διαμειφθέντων σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο του περιήλθαν από το ίδιο πρόσωπο. «Από Έλληνα και το όνομα αυτού: Τζον Σφακιανάκης, από το Ηράκλειο Κρήτης», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός. 

      «Στην καλύτερη περίπτωση λέω εγώ -δεν θέλω να ενοχοποιήσω κανέναν-, ήθελε να βρει μια καλύτερη τιμή, δηλαδή λιγότερο συμφέρουσα για την ελληνική πλευρά προς τη σαουδαραβική πλευρά. Στη χειρότερη περίπτωση τι να φανταστώ εγώ;», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος είναι ο Τζον Σφακιανάκης που ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή

«Αποκαλύφθηκε η σκευωρία Μητσοτάκη»

Εν τω μεταξύ, σκευωρία καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στη συζήτηση στη Βουλή για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβια. Η ίδια πηγή υπογραμμίζει με νόημα πως ουδέποτε η Σαουδική Αραβία αμφισβήτησε ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος ήταν εκπρόσωπός της, αλλά όλα ξεκίνησαν από την παρέμβαση ενός Έλληνα ενδιάμεσού στον πρέσβη στο Ριάντ.

«Αυτός είναι ο πραγματικός μεσάζοντας ο οποίος επιδίωκε χαμηλότερο τίμημα, δηλαδή λιγότερα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο», τόνισε η ίδια πηγή, ενώ έθεσε σειρά ερωτημάτων προς την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως ποιανού τις θέσεις υιοθέτησε πλήρως, για ποια συμφέροντα εργάζεται, εάν θα απαντήσει γιατί το έκανε και εάν θα ζητήσει συγγνώμη ο κ. Μητσοτάκης για τα ψέματά του.

Προσέθεσε αναφορικά με τη στάση τής ΝΔ ότι εκθέτει τη χώρα και όχι την κυβέρνηση. Για τη συζήτηση στη Βουλή, η ίδια πηγή σημείωσε πως «τα είδε όλη η χώρα. Ακόμα μία παταγώδης αποτυχία της μιντιακής παραεξουσίας που καθοδηγεί τον κ. Μητσοτάκη και την ομάδα γύρω από αυτόν να πνίξουν τη χώρα στο βούρκο της συκοφαντίας» και προσέθεσε:«Η σκευωρία κατέρρευσε και τώρα είναι η ώρα να επιστρέψουμε στα μεγάλα ζητήματα που πρέπει να απασχολούν τη χώρα. Τη φοροδιαφυγή, τις offshore και τη διαφθορά. Θα συζητηθούν όλα στην προ ημερησίας που ζήτησε ο πρωθυπουργος και στην οποία πάλι θα είναι απολογούμενος ο κ. Μητσοτάκης».

Και κατέληξε η ίδια κυβερνητική πηγή πως πλέον «θα προσηλωθούμε στη μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, όσο και αν ο κ. Μητσοτάκης και οι επιχειρηματίες καθοδηγητές του προσπαθούν να υπονομεύσουν αυτόν τον στόχο».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη φοροδιαφυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)