to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:55 | 09.11.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Αποκάλυψη της «Αυγής»: Το νέο ασφαλιστικό (ολόκληρο το ρεπορτάζ)

Στη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μείωσης των συντάξεων συμφωνούν κυβέρνηση και τρόικα σύμφωνα με το "άκρως εμπιστευτικό" τελικό σχέδιο του υπουργού Εργασίας προς τους δανειστές, το οποίο αποκαλύπτει η "Αυγή" - Δ. Στρατούλης: Κυβέρνηση και τρόικα μέσω ενοποίησης εξαερώνουν συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα


Δείτε σχετικά: Πλήρης επιβεβαίωση της αποκάλυψης της ΑΥΓΗΣ για το νέο ασφαλιστικό από τον υπ. Εργασίας (βίντεο)

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Πετρόπουλος

Μόνιμος μηχανισμός μείωσης των κύριων συντάξεων, ενσωμάτωση και σταδιακή εξαέρωση των επικουρικών και των εφάπαξ παροχών διαμορφώνεται με το νέο (τελικό) σχέδιο για το ασφαλιστικό που δημοσιοποιεί σήμερα κατ' αποκλειστικότητα η "ΑΥΓΗ" της Κυριακής. Το σχέδιο στο οποίο έχουν καταλήξει κυβέρνηση και τρόικα θα περιλαμβάνεται στο νέο Μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό του 2015 στις 7 Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία και για τα εργασιακά, όπου περιλαμβάνονται δομικές αλλαγές συγκεκριμένες ανατροπές στον "συνδικαλιστικό νόμο" και αφορούν την κατάργηση (!) των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και την επαναφορά του εργοδοτικού λοκ άουτ μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Όλα τα ταμεία στο ΙΚΑ

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εργασίας προς την τρόικα το σχέδιο για το ασφαλιστικό, υπό τον τίτλο "Διοικητική Αναδιοργάνωση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης", στηρίζεται στο τρίτο σενάριο της μελέτης του ΚΕΠΕ για την "Οριζόντια Διοικητική και Λειτουργική Ενοποίηση" και περιλαμβάνει τη διοικητική (κάθετη) συγχώνευση όλων των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών στο ΙΚΑ.

Έτσι στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο κύριας ασφάλισης θα ενταχθούν τα επικουρικά και τα ταμεία εφάπαξ παροχών, όπως ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, όπου έχουν ενταχθεί ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα), το ΤΑΠΙΤ (Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα) ΤΑΥΤΕΚΟ (Ταμείο Ασφάλισης εργαζομένων στις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ) και το ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων).

Κατάργηση οικονομικής αυτονομίας, ενιαίες εισφορές - παροχές

Στο σχέδιο διευκρινίζεται ότι, παρά την ένταξη στο ΙΚΑ, διατηρείται η "οικονομική αυτονομία για τους λογαριασμούς της επικουρικής ασφάλισης". Ωστόσο, αμέσως μετά προστίθεται πως "από την 1.7.2015 όλα τα απομείναντα ταμεία (κύρια και επικουρικά) θα ενσωματωθούν σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ(σ.σ.: που θα συγχωνευθεί στο ΙΚΑ) υπό τον όρο ότι δεν θα έχουν μετατραπεί σε ΝΠΙΔ μέχρι 30.6.2015.

Σημειώνονται χαρακτηριστικά τα ταμεία ΕΤΑΑ (ανεξάρτητο Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων - Επιστημόνων), ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΚΕΑΝ (Επικουρικό Ναυτικών) και διευκρινίζεται ότι "η συμπερίληψη των προαναφερθέντων ταμείων θα οδηγήσει στην κατάργηση της οικονομικής αυτονομίας των ξεχωριστών λογαριασμών για εισφορές και παροχές των ταμείων αυτών".

Η συγκεκριμένη αναφορά ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για ενιαιοποίηση εισφορών και παροχών, που θα έχει αποτέλεσμα την άμεση μείωση των (κύριων) συντάξεων (μέχρι και 30%) για μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων και ασφαλισμένων, ενώ οι επικουρικές συντάξεις και οι εφάπαξ παροχές θα συρρικνωθούν δραματικά τα επόμενα χρόνια μέχρι σημείου εξαφάνισης.

Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνονται:

Θεσμοθέτηση ενός Συνθετικού Μηχανισμού Είσπραξης που θα διαμορφωθεί σε δύο φάσεις: Η πρώτη θα αφορά τη συνένωση διαδικασιών μέσω της πλήρους ανάπτυξης του ΚΕΑΟ (Ενιαίο Κέντρο Είσπραξης Εισφορών)και τον συμψηφισμό των καθυστερούμενων οφειλών (προς τα ταμεία) με τις πληρωμές από το Δημόσιο και η δεύτερη θα αντιμετωπίζει την ενοποίηση με Φορολογική Διοίκηση που αναμένεται να συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017.

* Ίδρυση Εθνικού Κέντρου Συντάξεων και Παροχών (ΕΚΑΣΠ) που θα έχει την ευθύνη για την εγκυρότητα έκδοσης των συντάξεων.

Δ. Στρατούλης: Κυβέρνηση και τρόικα μέσω ενοποίησης εξαερώνουν συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα

H δήλωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β Αθήνας και υπευθύνου της ΕΕΚΕ Εργασίας σχετικά με το σημερινό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» και τη σημερινή συνέντευξη του Υπουργού Εργασίας για το ασφαλιστικό:

«Η κυβέρνηση, ενώ στα λόγια ισχυρίζεται ότι δεν θα ικανοποιήσει τις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας για το ασφαλιστικό, στην ουσία προωθεί, χρησιμοποιώντας ως επιστημονικοφανή μανδύα την μελέτη του ΚΕΠΕ, μέσω ενοποίησης όλων των ασφαλιστικών ταμείων, ακόμα και των εφ’ άπαξ παροχών και των επικουρικών. 

Η κυβέρνηση προωθεί αυτή την ενοποίηση στο κατώτερο δυνατόν επίπεδο όσον αφορά το ύψος των συντάξεων με εξίσωσή τους προς τα κάτω και στο ανώτερο δυνατόν επίπεδο όσον αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με την κατάργηση της δυνατότητας για πρόωρη συνταξιοδότηση, πριν από την ηλικία των 62 ετών, των εργαζομένων μητέρων με ανήλικα παιδιά, των ΑμεΑ και των εργαζομένων σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς επίσης και με την αύξηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της κατώτερης σύνταξης από 15 σε 20 ασφαλίσιμα έτη (από 4.500 ένσημα σε 6.000).

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αποδέχεται και προωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την συρρίκνωση των συνταγματικών δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού, νέα μείωση μισθών και απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου πρέπει να φύγει με την ψήφο και τους αγώνες του λαού το ταχύτερο δυνατόν, πριν προλάβει να μετατρέψει όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας μας σε φτωχούς και εξαθλιωμένους ζητιάνους και σε σύγχρονους σκλάβους ή ανέργους χωρίς δικαιώματα».

 
_______

Για τις αποκαλύψεις γύρω από τις νέες οδυνηρές αλλαγές στο ασφαλιστικό που περιέχονται στο τελικό σχέδιο του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, μιλά στο Κόκκινο, ο δημοσιογράφος της Αυγής, Ανδρέας Πετροπουλος.   

 

Ο υπουργός Εργασίας δεν δίστασε να εξαπολύσει επίθεση στην εφημερίδα, κατηγορώντας την για δημοσίευση κρατικών εγγράφων που είναι απόρρητα. Από την πλευρά της η «Αυγή» επισημαίνει ότι όσα αποκάλυψε είναι το τελικό σχέδιο το οποίο αποτελεί δημόσιο έγγραφο και όπως όλα τα δημόσια έγγραφα, μπορούν να χρησιμοποιούνται και να δημοσιεύονται από μια εφημερίδα.

«Δεν φτιάχνουμε προφίλ κανενός υπουργού, κάνουμε ρεπορτάζ»

«Πρέπει να είναι πιο προσεκτικός» συμβούλεψε τον κ. Βρούτση ο Ανδρέας Πετρόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι η εφημερίδα και οι συντάκτες της δεν συνωστίζονται στα γραφεία του κ. Βρούτση για να παίρνουν θέματα για «να φτιάχνουμε το προφίλ του υπουργού αλλά κάνουμε ρεπορτάζ». 

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)