to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:32 | 04.10.2022

Πολιτική

Αποκαλύψεις Πολάκη για βουλευτή ΝΔ: Πήρε 4,2 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο

«Κώστα Μαραβέγια, παραιτήσου χτες! Κυριάκο Μητσοτάκη διάγραψέ τον» τονίζει ο Παύλος Πολάκης και παραθέτει το χρονικό της υπόθεσης- Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας στην προσπάθεια του να διαψεύσει την καταγγελία, την επιβεβαιώνει στο ακέραιο


Ο Παύλος Πολάκης σε ανάρτησή του για την σκανδαλώδη λήψη τεράστιου ποσού από τα δημόσια ταμεία ενός βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, υπογραμμίζει τρία βασικά στοιχεία:

«Νομικό, καθώς πρόκειται για έμμεση παραβίαση της διάταξης του Συντάγματος. Πολιτικό και ηθικό, καθώς βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος παίρνει «αέρα» 4,2εκ. από το δημόσιο ταμείο, ενώ οι περισσότεροι δεν βλέπουν ούτε με κυάλια τον Αναπτυξιακό. Τραπεζικό, καθώς του προενέκριναν δάνειο (όσο κι αν είναι) ενώ δεν πληροί τις προϋποθέσεις».

«Κώστα Μαραβέγια, παραιτήσου χτες! Κυριάκο Μητσοτάκη διάγραψέ τον» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Ειδικότερα, ο Παύλος Πολάκης επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο Τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Βάσει του άρθρου 57 του Συντάγματος οι βουλευτές απαγορεύεται (με ποινή έκπτωσης από το αξίωμα) να μετέχουν σε εταιρείες, οι οποίες συνάπτουν με το Δημόσιο συμβάσεις επενδυτικού ή αναπτυξιακού χαρακτήρα (δηλ. που επιχορηγούνται από τον Αναπτυξιακό Νόμο).

Ο «άριστος» βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, Κώστας Μαραβέγιας,  υπέβαλε φάκελο στο Υπουργείο Ανάπτυξης με υπό ίδρυση εταιρεία για να χρηματοδοτηθεί από τον Αναπτυξιακό για επένδυση 11εκ. στον Βόλο (Κέντρο Αποκατάστασης).

Αμέσως αφότου εγκρίθηκε οριστικά η επένδυση (10.1.2022), σύστησε στο όνομα της γυναίκας του (Μαρία Τόπα, ασφαλίστρια!) μονοπρόσωπη ΙΚΕ με κεφάλαιο 5.000 ευρώ.

Στο καταστατικό της σύστασης ακόμα και το email που αναγραφόταν, ήταν το δικό του ([email protected]).

Συνολικό ποσό επιχορήγησης: 4.252.254 ευρώ!

Τα υπόλοιπα χρήματα της επένδυσης (περίπου 6.750.000) πρέπει  με βάση τον αναπτυξιακό νόμο να προέρχονται είτε από ίδια κεφάλαια είτε από τραπεζικό δάνειο.

Στο πόθεν έσχες του εμφανίζει μαζί με τη γυναίκα του τραπεζικές καταθέσεις περίπου 37.000 ευρώ και οφειλές προς τράπεζες ύψους 292.000 ευρώ!

Ποια τράπεζα και με ποιον τρόπο προέγκρινε δάνειο στη συγκεκριμένη εταιρεία και σε τι ύψος; 6,5εκ.ευρώ σε εταιρεία με κεφάλαιο 5χιλ.;».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Παύλου Πολάκη στα κοινωνικά δίκτυα:

Ο Κ. Μαραβέγιας, αν και σε άμυνα, επιβεβαιώνει την καταγγελία του Τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

Στην προσπάθεια του να διαψεύσει τον Παύλο Πολάκη, ο «γαλάζιος» βουλευτής εκ παραδρομής επιβεβαιώνει την καταγγελία, ενώ ταυτόχρονα απειλεί για προσφυγή στα δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση του στο Facebook ο βουλευτής της ΝΔ παραδέχεται ότι το 2021  «υπό σύσταση εταιρεία (μονοπρόσωπη ΙΚΕ) με διαχειρίστρια και αποκλειστική μέτοχο τη σύζυγό μου Μαρία Τόπα, υπέβαλε αιτήσεις ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο για δυο επενδυτικά σχέδια: τη δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Αναπηρία. Αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν αμφότερα τα business plans, ύψους 2.600.000 ευρώ και 1.600.000 ευρώ αντίστοιχα».

Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας  αναφέρει πως «η εταιρεία δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ, αφού ο Αναπτυξιακός Νόμος προϋποθέτει ότι για να γίνει εκταμίευση της επιχορήγησης, θα πρέπει να έχει δαπανηθεί τουλάχιστον τριπλάσιο χρηματικό ποσό. Η εταιρεία της συζύγου μου δεν παρουσίασε τις απαιτούμενες δαπάνες, άρα δεν έλαβε τη χρηματοδότηση. Με άλλα λόγια, εξασφαλίστηκαν οι εγκρίσεις του Αναπτυξιακού, αλλά δεν έγινε χρήση των επιχορηγήσεων».

Εν ολίγοις ο βουλευτής της ΝΔ, παραδέχεται ότι η υπό σύσταση εταιρεία της συζύγου του,  μονοπρόσωπη ΙΚΕ με κεφάλαιο, μόλις, 5.000 ευρώ, κατέθεσε αίτηση στον αναπτυξιακό νόμο για δυο επενδυτικά έργα συνολικού ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Η χρηματοδότηση των έργων εγκρίθηκε αλλά η σύζυγος του Κωνσταντίνου Μαραβέγια δεν μπόρεσε να εκταμιεύσει τα εκατομμύρια καθώς όπως παραδέχεται ο γαλάζιος βουλευτής δεν μπορούσε να διαθέσει τριπλάσιο ποσό, δηλαδή 12 εκατομμύρια ευρώ.

Η απάντηση – επιβεβαίωση του βουλευτή της ΝΔ στον Παύλο Πολάκη, γεννά νέα ερωτήματα καθώς είναι, τουλάχιστον, περίεργο να καταθέτει μια υπό σύσταση μονοπρόσωπη ΙΚΕ με κεφάλαιο 5.000 ευρώ, αίτηση στον αναπτυξιακό για επιχορήγηση ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ γνωρίζοντας, όπως ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας παραδέχεται, ότι θα έπρεπε να συνεισφέρει με τουλάχιστον τριπλάσιο της επιχορήγησης ποσό για να μπορέσει να κάνει την εκταμίευση.

Ερωτηματικά δημιουργεί και η αναφορά του βουλευτή στα επιχειρηματικά σχέδια της συζύγου του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το τελευταίο διάστημα αποφάσισε να επεκτείνει τη δραστηριότητά της, ωστόσο το νέο επιχειρηματικό της εγχείρημα βρίσκεται ακόμη επί χάρτου».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα «επί χάρτου» εγχειρήματα του βουλευτή και της συζύγου του λαμβάνουν επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία, παρά το γεγονός ότι αδυνατούν να υποστηρίξουν την επένδυση.

Ολόκληρη η ανάρτηση- απάντηση του Κ. Μαραβέγια στον Παύλο Πολάκη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)