to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:17 | 17.03.2021

Πολιτική

«Αποικιοκρατικού τύπου» η σύμβαση της κυβέρνησης με την «Ελλ. Χρυσός»

Με τις ψήφους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπορψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η - αποικιοκρατικού τύπου - συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την «Ελληνικός Χρυσός» - Παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα, για το νομοσχέδιο, αλλά και για την τραγική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση


Υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ το νομοσχέδιο για τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την «Ελληνικός Χρυσός». Οι δύο ενστάσεις συνταγματικότητας που είχαν καταθέσει ξεχωριστά ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, επί άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία. Τόσο ο γενικός εισηγητής, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πάνος Σκουρλέτης, έκαναν λόγο για «αποικιοκρατική σύμβαση που είναι σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου και παραβιάζει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία». 

Παράλληλα, κατηγόρησαν τον υπουργό Περιβάλλοντος για «παράβαση καθήκοντος και απιστίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», υποστηρίζοντας ότι με την τροποποίηση της σύμβασης παραχωρούνται όλα τα δικαιώματα του κράτους στην εταιρία, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλ. Τσίπρας,  που αναφερόμενος στην ευρύτερη συγκυρία τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε παραλυσία, αδύναμη να διαχειριστεί την επέλαση της πανδημίας: «Αντί να δουλέψετε οργανώνετε γλέντια και βαφτίσια γράφοντας τα μέτρα που εσείς ψηφίζετε» είπε ο Αλ. Τσίπρας  επισημαίνοντας ότι  γιατροί καταγγέλλουν διαλογή ασθενών την ώρα που η κυβέρνηση κάνει  δημιουργική λογιστική ακόμα και με τις ΜΕΘ.  Ο υπ. Ανάπτυξης απάντησε με παραλήρημα και ύβρεις...

Με πληροφορίες από Αυγή

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενώ τίθενται σοβαρά ερωτήματα για παράβαση καθήκοντος και απιστία σε βάρος του δημοσίου αφού παραιτείται από κάθε αξίωσή ακόμα και από εκείνες που έχουν αναγνωριστεί από ΣτΕ και Διαιτητικό Δικαστήριο: Συγκεκριμένα, η τροποποιημένη Σύμβαση περιέχει όρο, σύμφωνα με τον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από κάθε αξίωσή του, παρελθούσα ή μελλοντική, έναντι της «Ελληνικός Χρυσός». Προκειμένου να δικαιολογηθεί η παραίτηση του Δημοσίου γίνεται επίκληση και χρησιμοποιείται ως δικαιολογητική βάση μια εξώδικη δήλωση της «Ελληνικός Χρυσός».

Η κυβέρνηση αναγνώρισε τις απαιτήσεις της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. αποδεχόμενη αποκλειστικά τους ισχυρισμούς της εταιρείας στα εξώδικά της χωρίς γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως παραδέχτηκε ο Κώστας Σκρέκας.

Τι ανέφερε στην ένσταση αντισυνταγματικότητας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τους τέσσερις (4) λόγους, για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας για την κύρωση της αναθεωρημένης Σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός, παρουσίασε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, επιμέρους άρθρα της αναθεωρημένης Σύμβασης αντίκεινται στα άρθρα 1 παρ. 3, 24 παρ. 1, 26, 28, 100A και 102 του Συντάγματος.

1.  Το άρθρο 10 της σύμβασης αναγνωρίζει ως υφιστάμενη διαφορά τις αξιώσεις της Ελληνικός Χρυσός (750 εκατ. ευρώ) κατά του Δημοσίου τ​ο 2018 με δύο εξώδικα, ενώ το άρθρο 11 προβλέπει διευθέτηση των «Υφιστάμενων Διαφορών». Τα δύο αυτά άρθρα εγείρουν θέμα απιστίας των Υπουργών, γιατί αναγνωρίζουν απαιτήσεις ενώ θα έπρεπε να είχαν λάβει προηγουμένως γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ). Το άρθρο 100 του Συντάγματος αποτυπώνει την αποκλειστική αρμοδιότητα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να αναγνωρίζει απαιτήσεις κατά του Δημοσίου και το συμβιβασμό σε διαφορές. Η συνταγματική αυτή πρόβλεψη σχετίζεται τόσο με τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου όσο και με την αποτελεσματική και ορθολογική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

2.  Το άρθρο 21 της σύμβασης, το οποίο προβλέπει ότι το Δημόσιο και κάθε κρατική και τοπική Αρχή θα απέχουν από τη θέσπιση ρυθμίσεων, κανόνων ή διαδικασιών στο ελληνικό δίκαιο που εισάγουν «διακριτική μεταχείριση» και επιβάλλουν «ουσιώδη οικονομική επιβάρυνση ή άλλη ουσιώδη επιβάρυνση δυσανάλογα» στην εταιρεία, αντίκειται στα άρθρα 1 παρ. 3, 26, 28 και 102 του Συντάγματος. Αυτό επειδή, πρακτικά, απαγορεύει στο Δημόσιο, στο σύνολό του, αλλά και σε κάθε τοπική και δημόσια αρχή να προχωρήσει στη ρύθμιση κανόνων, για τα 25 συν 25 έτη διάρκειας της Σύμβασης. Δεν μπορεί δηλαδή ο τοπικός δήμος να αποφασίσει ότι πρέπει να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, σε πέντε χρόνια, δε θα έχει πλέον αυτή τη δικαιοδοσία, αυτό προβλέπεται στη Σύμβαση. Η Ελληνικός Χρυσός θα εξαιρείται από οποιαδήποτε απόφαση του κράτους για τη φορολογική πολιτική που μπορεί να την επιβαρύνει τα επόμενα 25 συν 25 χρόνια, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες δε θα απολαμβάνουν αυτά τα οφέλη, ξεκάθαρη διάκριση. Ούτε προβλέψεις διεθνών συμβάσεων δεν θα επιτρέπεται να ενσωματώνει στο δίκαιό της η χώρα αν αυτές δημιουργούν υποχρεώσεις στην Ελληνικός Χρυσός.

3.  Το άρθρο 22 της Σύμβασης, με τον περιορισμό της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης να μην  περιέχει «οικονομικούς όρους που είναι επαχθέστεροι για την Εταιρεία», παραβιάζει ευθέως το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, βάλλοντας ευθέως κατά  της αυξημένης υποχρέωσης του Κράτους για τη λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων με στόχο τη διασφάλιση της αειφορίας, που βρίσκεται στον πυρήνα της συνταγματικής προστασίας του περιβάλλοντος.

4.  Η πρόβλεψη του «ανεξάρτητου ελεγκτή περιβάλλοντος» παραβιάζει επίσης το άρθρο 24 του Συντάγματος, διότι υποβιβάζει τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες και τις υποχρεώσεις της Πολιτείας, αφού ορίζει ότι ο ελεγκτής θα γνωμοδοτεί και θα ελέγχει κάθε αρμόδια Κρατική ή/και Τοπική Αρχή, με την παρουσία του στους σχετικούς ελέγχους και με την υποχρεωτική διατύπωση της γνώμης του πριν την έκδοση οποιασδήποτε απόφασης, καθώς και ότι οι έλεγχοι και αποφάσεις των Αρχών κατά παράβαση των ανωτέρω είναι «αυτοδικαίως άκυρες». Χωρίς τη γνωμοδότηση δηλαδή του «ανεξάρτητου» ελεγκτή που προσλαμβάνεται και πληρώνεται από την εταιρεία τα πορίσματα των αρμόδιων Αρχών θα είναι άκυρα! Η αναθεωρημένη ΑΕΠΟ θα ελέγχεται μόνο από τον «ανεξάρτητο ελεγκτή», αυτός θα γνωστοποιεί στην εταιρεία τις παραβάσεις της και θα εισηγείται και τις ενέργειες αποκατάστασης στην εταιρεία, από την οποία και θα αμείβεται !! Υπάρχει λοιπόν σοβαρό ζήτημα ανεξαρτησίας του ελεγκτή, ο οποίος θα περιορίζει όλες τις περιβαλλοντικές αρμοδιότητες της πολιτείας και τους ελέγχους. Πρόκειται για σαφή παραβίαση του άρθρου 24 που επιτάσσει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ως υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός με τη λήψη προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας.

Τι απαντά ο Σκρέκας και η ΝΔ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τακτικισμούς και αντέτεινε ότι με το άρθρο 11 της σύμβασης, αυτό που γίνεται είναι ότι απαλλάσσεται το ελληνικό Δημόσιο από όλες τις αξιώσεις της εταιρίας, που εδράζονται σε συγκεκριμένες αποφάσεις του ΣτΕ και αφορούν εκατοντάδες εκατομμύρια:΅«Απαλλάσσεται το Δημόσιο από πιθανό κίνδυνο να έρθει η εταιρία να ζητήσει αποζημίωση. Αυτό αποτελεί παράβαση καθήκοντος από εμάς; Εμείς διαγράφουμε τον κίνδυνο για τον οποίο εσείς έχετε την ευθύνη που προκλήθηκε και έρχεστε σαν χαλασμένο κασετόφωνο να επαναλάβετε στη Βουλή αστήριχτα επιχειρήματα», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, απέρριψε τις δύο ενστάσεις, τονίζοντας ότι «δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Σύνταγμα». «Κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον υπουργό για απιστία επειδή έρχεται μονομερώς η εταιρία και παραιτείται από όλες τις αξιώσεις της για αποζημιώσεις που πιθανόν να καλούνταν το Δημόσιο να πληρώσει, λόγω πράξεων και λαθών επί δικής σας κυβέρνησης. Αν πήγαινε δικαστικώς η εταιρία και κέρδιζε το Δημόσιο, καλώς, αλλά αν θα έχανε θα πλήρωναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη ζημιά;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Σχολιάζοντας τις συνταγματικές ενστάσεις του ΜέΡΑ25, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι όλες οι απαντήσεις προκύπτουν και από τις αποφάσεις του ΣτΕ, που έχει αποφανθεί ότι δεν μεταβάλλεται το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων. «Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας. Η πολιτική κριτική είναι θεμιτή, αλλά αν πιστεύει κάποιος ότι υπάρχει ποινική ευθύνη του υπουργού, γιατί δεν πάει στον εισαγγελέα;» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

«Είναι ξεκάθαρη η παραίτηση του Δημοσίου απέναντι στις αίολες αξιώσεις της εταιρίας τις οποίες η κυβέρνηση αποδέχεται. Η εταιρία επί πολλά χρόνια έχει παραβιάσει θεμελιώδους όρους της σύμβασης και έχει αποφανθεί αμετάκλητα το ΣτΕ για αυτές», ανέτεινε ο κ. Σκουρλέτης.

«Η κριτική είναι πολιτική που γίνεται. Το ΣτΕ με σειρά αποφάσεων του έχει κρίνει τις πράξεις της διοίκησης συνταγματικές. Η συνταγματικότητα κρίνεται σε δύο επίπεδα. Στη Βουλή και στα δικαστήρια. Το να σηκώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και να κατηγορεί τον υπουργό για απιστία αυτό δεν είναι κριτική, είναι θέμα του ποινικού κώδικα. Πρέπει να πάει στη δικαιοσύνη για να αποδειχθεί αυτό. Τότε βέβαια θα αποδειχθεί και ποιος έχει βλάψει ευθέως το δημόσιο συμφέρον και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δικές του πράξεις και παραλείψεις», απάντησε ο κ. Πλεύρης.

Η κριτική των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης - Κατά των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας το ΚΙΝΑΛ

Από την πλευρά τους, ο εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κλέων Γρηγοριάδης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «λειτούργησε ως εκπρόσωπος της εταιρίας και όχι του Δημοσίου και φέρνει προς κύρωση στη Βουλή μια σύμβαση με σειρά αντισυνταγματικών διατάξεων».

«Είναι ποινικό ζήτημα αυτό που συζητάμε, είναι παράβαση καθήκοντος, δημιουργείτε ένα φέουδο. Η εταιρία θα κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει. Παραβιάζονται σειρά συνταγματικών διατάξεων, όπως η περιβαλλοντική προστασία, η αρχή της ισότητας, η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος», υποστήριξε ο κ. Αρσένης.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε παρέμβαση του, ανέφερε ότι η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής επί του νομοσχεδίου «δεν περιποιεί τιμή στη κοινοβουλευτική διαδικασία», καθώς, όπως είπε, είναι ένα κείμενο στη λογική «απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, τάχθηκε κατά των ενστάσεων περί αντισυνταγματικότητας, κάνοντας λόγο για «απογοητευτικό σκηνικό που στήνεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη προσπάθεια να δημιουργηθεί τεχνητή ένταση».

«Μιλάμε για μια ετεροβαρή σύμβαση σε βάρος του Δημοσίου, με πολλά προβληματικά στοιχεία. Γεννιούνται πολλά ερωτήματα αν διασφαλίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και αν το Δημόσιο συνηγορεί με το πιστόλι στον κρόταφο, τα οποία θα απαντηθούν στη πράξη στο μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και αντισυνταγματική η Συμφωνία. Δεν τεκμηριώνεται η ευθεία και κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, δεν τεκμαίρεται καθαρό έρεισμα για να τεκμηριωθεί», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, χαρακτήρισε «υποκρισία τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, που είναι μόνο στα λόγια», όπως είπε, και τόνισε ότι «στην αναθεώρηση του Συντάγματος απορρίφθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ το αίτημα του κόμματος του να καταργηθούν τα σκανδαλώδη προνόμια που δίνονται κατ΄ εξαίρεση για εταιρίες του εξωτερικού σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Η αποικιοκρατική σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός ακυρώνει δικαιώματα του ελληνικού κράτους και της κοινωνίας της Χαλκιδικής

Στην ομιλία του, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος, τόνισε συγκεκριμένα:

Σε μία φάση έξαρσης της πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να κυρώσει στη Βουλή μία αποικιοκρατικού τύπου Σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός, μία Σύμβαση εις βάρος των συμφερόντων της χώρας, του περιβάλλοντος, των πολιτών και των τοπικών φορέων της Χαλκιδικής. Μία σύμβαση που υπογράφηκε χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση, κρυφά από την τοπική κοινωνία, μία Σύμβαση που δεν επιδέχεται καμίας τροποποίησης και καμίας αλλαγής από τη Βουλή, ούτε ένα κόμμα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει την κρίση της πανδημίας ευκαιρία για να περάσει μία κατάπτυστη Σύμβαση χωρίς να αντιμετωπίσει αντιδράσεις. Μία Σύμβαση που έχει συντάξει η ίδια η Ελληνικός Χρυσός και όχι το Ελληνικό Δημόσιο, μία εταιρεία που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ως παράρτημά της και τους Υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως υπαλλήλους της. Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε επιτέλους τη βολική και φιλική κυβέρνηση που ζητούσε την περίοδο 2015-2019.

Η Σύμβαση που συζητάμε σήμερα, μετά από το άρθρο 219 που εισήγαγε εξαιρέσεις στις περιοχές Natura 2000, την αναστολή κατεδαφίσεων αυθαίρετων και τη μείωση των απαιτήσεων της περιβαλλοντική αδειοδότησης, επικυρώνει το διαζύγιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη με το περιβάλλον. Αναδεικνύει επιπλέον τις τεράστιες διαφορές μεταξύ του τρόπου που αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρα υπέρ της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για όλους, για ολόκληρη την κοινωνία, ενώ η ΝΔ υποστηρίζει το πλιάτσικο, το ξεπούλημα και δουλειές μόνο για λίγους με ανισοτιμία, αδιαφάνεια και διαπλοκή.

Η αναθεωρημένη Σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός παραχωρεί υπερβολικά πολλά προνόμια στην εταιρεία επί των πόρων, της επιφάνειας, του αιγιαλού, του περιβάλλοντος, των υποδομών κ.ά. αλλά δεν τη δεσμεύει σχεδόν για τίποτε. Ούτε για τις θέσεις εργασίας, που θα εξαρτώνται από την κερδοφορία της, ούτε για την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου που μετατρέπεται σε «απολύτως ενδεικτικό», ούτε όμως και για ανταποδοτικά οφέλη στην περιοχή. Το Ελληνικό Δημόσιο όμως δεσμεύεται όμως για 25 συν 25 χρόνια απέναντι στην Ελληνικός Χρυσός ότι δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει τη Σύμβαση, με ποινή αποζημίωσης της εταιρείας ακόμη και στην περίπτωση που η Σύμβαση καταγγελθεί εις βάρος της εταιρείας έως το 70% μάλιστα των διαφυγόντων κερδών.

Κανένας δημόσιος φορέας δε θα μπορεί πλέον να εκδίδει διοικητικές πράξεις για την Ελληνικός Χρυσός, ούτε οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ θα μπορούν να την ελέγχουν, παρά μόνο με ραντεβού και με την παρουσία και έγκριση «ανεξάρτητου» περιβαλλοντικού ελεγκτή που θα έχει διοριστεί από την ίδια την εταιρεία και μάλιστα με ραντεβού. Καμία υποχρέωση για σύνταξη νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων (ΜΠΕ), ούτε για Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Το εάν θα επιβάλλονται επιπλέον περιβαλλοντικοί όροι στην εταιρεία θα εξαρτάται από το εάν αυτό θα επιφέρει οικονομικό κόστος στην εταιρεία. Το Ελληνικό Δημόσιο φτάνει στο σημείο να δεσμεύεται ότι θα συνυπογράψει με στρατηγικούς επενδυτές που θα συνεργαστούν με την εταιρεία, ακόμη και ότι θα τη βοηθήσει στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, μετατρέποντας το Ελληνικό Δημόσιο σε ατζέντη της Ελληνικός Χρυσός.

Σήμερα, επιβεβαιώνεται ότι ήταν ορθή και η διαχρονική θέση και στάση του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια, η απόφαση Σκουρλέτη το 2016 να απορρίψει τις μελέτες μεταλλουργίας και η προσφυγή Σταθάκη στη Διαιτησία το 2018. Καταρρίπτεται ακόμη ο μύθος που προσπαθούσε να χτίσει η ΝΔ περί αντιαναπτυξιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επικυρώνει ότι καλώς ο Π.Σκουρλέτης είχε απορρίψει τις μελέτες μεταλλουργίας ως ανεπαρκείς τεχνικά και περιβαλλοντικά. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από το ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταθέσει τις μελέτες που ήταν τάχατες «έτοιμες» εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, επί κυβέρνησης ΝΔ. Το ίδιο επισφραγίζει και η αναθεωρημένη Σύμβαση που συζητάμε σήμερα αφού, εταιρεία και Ελληνικό Δημόσιο συμφωνούν να παραπέμψουν στην ουσία στις ελληνικές καλένδες τη μεταλλουργία.

Ειδικότερα για τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης, ενημερωτικό της ίδιας της εταιρείας που έχει αποστείλει στους βουλευτές αναφέρει πως η μέθοδος ακαριαίας τήξης δεν αποτελεί μία σύγχρονη και βιώσιμη μέθοδο. Για το ακριβώς αντίθετο μας κατηγορούσαν τόσα χρόνια.

Η κυβέρνηση ΝΔ και ο αρμόδιος Υπουργός, αντί να ζητήσει από την εταιρεία να συμμορφωθεί με τη συμβατική της υποχρέωση για μεταλλουργία, που αποτελεί πυρήνα της Σύμβασης σύμφωνα με την Απόφαση της Διαιτησίας το 2018, και εφόσον η εταιρεία δε συμμορφώνεται να την καταγγείλει, λειτουργεί ως συνέταιρος της Ελληνικός Χρυσός, παραβιάζει το καθήκον του και υπογράφει μία αναθεωρημένη Σύμβαση που της κάνει όλα τα χατίρια.

Μία σύμβαση που ο τέως Υπουργός, Κ.Χατζηδάκης, κρατούσε στο συρτάρι του επί σχεδόν δεκατέσσερις (14) μήνες και δεν τολμούσε να υπογράψει, καθώς φαίνεται ότι είχε τον απαραίτητο χρόνο για να τη διαβάσει καλά, και τώρα υπογράφει ο νυν Υπουργός ΠΕΝ, Κ.Σκρέκας, χωρίς βέβαια να λέει σχεδόν κουβέντα για το περιεχόμενο αυτής και σίγουρα χωρίς να πανηγυρίζει. Ο κ. Σκρέκας φτάνει στο σημείο να αποδέχεται, στην αναθεωρημένη Σύμβαση, απαιτήσεις της Ελληνικός Χρυσός, εξώδικο του 2018 με το οποίο ζητούσε 750 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο !! χωρίς μάλιστα να έχει απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους όπως οφείλει με βάση το Σύνταγμα.

Ο Υπουργός ΠΕΝ υποτιμά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για περιβαλλοντικές παραβάσεις, ότι της έχουν επιβληθεί πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και υπάρχουν ήδη καταδίκες αλλά και δίκες για κακουργήματα ως προς τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή, στο κατάπτυστο ενημερωτικό της σημείωμα προς τους βουλευτές, η Ελληνικός Χρυσός αναφέρει ότι οι ανοιχτές υποθέσεις για υποτιθέμενες περιβαλλοντικές παραβιάσεις βασίζονται σε ανακριβείς και ατεκμηρίωτες εκθέσεις ελέγχων από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ τις οποίες έχει προσβάλλει στη δικαιοσύνη. Το πρώτο ψέμα είναι ότι η υπόθεση παράβασης έχει τελεσιδικήσει, υπάρχει οριστική καταδίκη και πρόστιμο 300.000 ευρώ, παραβάσεις που είχαν θάψει στα συρτάρια τους όσοι διετέλεσαν Υπουργοί ΠΕΝ την περίοδο 2012-2015.

Ο Υπουργός ΠΕΝ όμως οφείλει να μάς πει εάν το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, του οποίου προΐσταται, δεν κάνει καλά τη δουλειά του ή εάν η Ελληνικός Χρυσός λέει ψέματα στο σημείωμα που μάς απέστειλε.

Η αναθεωρημένη Σύμβαση παραβιάζει επιπλέον πληθώρα διατάξεων και προβλέψεων του εθνικού και ενωσιακού Δικαίου και για αυτό πρέπει να αποσυρθεί όπως ζητάμε και με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που έχουμε υποβάλλει και θα αναφερθώ αναλυτικά αργότερα.

Στο κατάπτυστο ενημερωτικό σημείωμα, η Ελληνικός Χρυσός φτάνει να ισχυρίζεται ότι ο λόγος που δεν προχώρησε τελικά στη μεταλλουργία είναι τα πολιτικά παιχνίδια, ενώ στο ίδιο έγγραφο δηλώνει ότι η ακαριαία τήξη δεν είναι τεχνικά και οικονομικά βιώσιμη. Αναρωτιόμαστε πόσο θράσος μπορεί να έχει μία εταιρεία που αναφέρεται σε Απόφαση του ΣτΕ ως πολιτικό παιχνίδι. Δίνετε το δικαίωμα σε μία εταιρεία να ισχυρίζεται τέτοια πράγματα λες και απευθύνεται σε αποικία της και μάλιστα σε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής.

Εμείς δηλώνουμε ότι, μαζί με τους εργαζόμενους-οι οποίοι δε συμμετείχαν στην ακρόαση των φορέων παρότι τους καλέσαμε- και τους κατοίκους της Χαλκιδικής, θα πολεμήσουμε τη Σύμβαση αυτή με κάθε δυνατό μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας. Θα προσφύγουμε στο ΣτΕ, στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Όργανα, καθώς και θα θέσουμε και θεσμικά το ζήτημα παράβασης καθήκοντος Υπουργών και απιστίας εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

«Μια σύμβαση ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και το Σύνταγμα»: Η τοποθέτηση του Π. Σκουρλέτη

Μερικά σημεία από τις τοποθετήσειςτου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στη συζήτηση του σ/ν:

Αναφερόμενος σε παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη:

Κύριε Γεωργιάδη, όταν κάτι δεν προβλέπεται από τις διατάξεις και γίνεται ειδικά για έναν υπουργό, τότε εγείρονται θέματα πλαστότητας. Διότι ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς είπε χθες, μέσω του κ. Χατζηνικολάου, στον οποίο είχατε δώσει προηγουμένως συνέντευξη, ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους εξαίρεση και ειδική άδεια για τον λόγο που εσείς ζητήσατε. Μετά βγαίνει και ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής και το επιβεβαιώνει. Και επειδή είπατε ότι συμμετείχατε σε ένα Θείο μυστήριο ως νονός, φαντάζομαι ότι δεν λέει ψέματα ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής.

Ξέρετε τι ενοχλεί τον κόσμο; Ενοχλείται όταν βλέπει να παρακάμπτονται, η σειρά, ο προγραμματισμός των ανθρώπων που είναι να εμβολιαστούν και να πηγαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη. Να υπάρχουν αυστηρότατες ποινές και πρόστιμα για τον πολύ κόσμο και ο πρωθυπουργός, για τον εαυτό του, να μπορεί να κάθεται με τους φίλους του στην Ικαρία, να κάνει βόλτες στην Πάρνηθα. Άνθρωποι του κ. Αρκουμανέα να οργανώνουν ιδιωτικά πάρτι. Ξέρετε τι ενοχλεί; Είναι η  οίηση της εξουσίας. Δίνετε την εντύπωση ότι υπάρχουν δύο κόσμοι: οι κυβερνώντες και ο λαός. Αυτό ενοχλεί κ. Γεωργιάδη, ενοχλεί και προκαλεί, ακριβώς επειδή η αντίληψη αυτή είναι διάχυτη σε διάφορα πράγματα. Ακόμα και το τραγικό δυστύχημα, προχθές στη Βουλή σπεύσατε να το «κουκουλώσετε». Γιατί; Για ποιο λόγο; Αυτά ενοχλούν περισσότερο από άλλες καταστάσεις.

Και φτάνετε τώρα στο χαμηλότατο επίπεδο, μιλώντας για τον πρώην πρωθυπουργό, να αναφερθείτε στην υπόθεση του αδερφού του και μάλιστα να τη συσχετίσετε με φωτογραφικές διατάξεις, που δήθεν ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για να αθωωθεί, ενώ αυτό είχε γίνει προηγουμένως. Το «ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης» πραγματικά ταιριάζει μόνο σε σας. Και είστε η ντροπή της παράταξης και του ελληνικού κοινοβουλίου. Για να έρχεστε εδώ και να κατηγορείτε την αντιπολίτευση ότι σκόπιμα βοηθάει την υπόθεση της πανδημίας, τη διάδοση του κορονοϊού. Μέχρι που θα φτάσει πλέον αυτή η προκλητικότητα, η ψευδολογία, ο διχασμός; Δεν σέβεστε αυτό που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, που έξω από τα νοσοκομεία υπάρχουν άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητα και περιμένουν να τους εξετάσουν στα εξωτερικά ιατρεία. Που δεν υπάρχουν γιατροί. Που επί έναν χρόνοδείξατε ότι δεν έχετε ένα ολιστικό σχέδιο για το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί δεν πιστεύετε στο δημόσιο σύστημα υγείας και το αποδεικνύετε καθημερινά.

Να ανακαλέσετε για ό,τι είπατε για την αξιωματική αντιπολίτευση. Και έχετε πει πάρα πολλά εσείς. Μη φοβάστε, δεν θα σας «κολλήσουμε» Δημοκρατία, από αυτό έχετε αποστάσεις. Αλλά υπάρχουν και όρια.

Μιλήσατε για την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης και για τη συγκεκριμένη επένδυση. Δεν τα ξέρετε καλά κ. υπουργέ. Κρίμα, γιατί είστε και υπουργός Ανάπτυξης. Γνωρίζετε γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία δεν δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας; Διότι προσέφυγε κατά των δικών μου αποφάσεων, που της γύρισα πίσω τις αιτήσεις που είχε κάνει για αδειοδότηση στις Σκουριές. Και μετά ήρθαν τα συγκεκριμένα εξώδικα ως κίνηση αντιπερισπασμού. Δεν το γνωρίζετε. Διότι είπε ότι από τα συγκεκριμένα συμπυκνώματα δεν μπορεί να προκύψει ο χρυσός, ο αγαπημένος σας χρυσός - έχετε μια αγάπη, ως παράταξη, προς το χρυσό, μπορεί να θεωρείτε ότι μας φέρνει πιο κοντά -καθώς και ότι δεν υπήρξε ένας τρόπος διαχείρισης των απαερίων αρσενικού – ξέρετε τι σημαίνει αρσενικό για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στα χίλια και στα δυο χιλιάδες μέτρα; Το έχετε υπόψη σας αυτό; Θα πεθάνουν σαν τα ποντίκια, θα πάθουν καρκίνο πάνω στη Χαλκιδική. Διότι μπαίνει συνολικά μέσα στην αλυσίδα της ζωής και του διατροφικού κύκλου η ιστορία του αρσενικού. Δεν έχει να κάνει με το κυάνιο και τη μέθοδο κυάνωσης. Τα γνωρίζετε αυτά; Γι’ αυτό το ΣτΕ είπε ότι καλώς οι συγκεκριμένες μελέτες γύρισαν πίσω. Κι αντί εσείς, ως υπεύθυνη κυβέρνηση, να πείτε ότι «εδώ μας κοροϊδεύετε κύριοι, διότι είστε τόσα χρόνια στην Ελλάδα, πήρατε σε χαμηλό τίμημα την επένδυση, τη διαχείριση των μεταλλείων, με τι ως αντίτιμο; Να υπάρχει προστιθέμενη αξία, φορολόγηση της καθετοποίησης της παραγωγής, μέσα από την παραγωγή χρυσού και να έχει έσοδα το Ελληνικό Δημόσιο». Δεν το έχει κάνει αυτό. Και έρχεστε εδώ και ταυτίζεστε με ό,τι πιο αναχρονιστικό υπάρχει. Επενδύσεις σημαίνει να έχεις και σύγχρονο επενδυτικό πλαίσιο, δεν σημαίνει να καταργείς τα πάντα. Εκεί, λοιπόν, θέλετε να κατατάξετε την Ελλάδα, εσείς οι «σούπερ» επενδυτές;

Και για να τελειώνω. Με το Ελληνικό, τι γίνεται βρε αδερφέ»;

Περί της αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων άρθρων του σχεδίου νόμου:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ακούσαμε πριν, από τον αντιλέγοντα συνάδελφο κ. Πλεύρη, κάποια νοητικά σχήματα που θα χαρακτήριζα νομικές σοφιστείες, αλλά δεν ακούσαμε επιχειρήματα ενάντια στις κατατεθείσες αιτήσεις αντισυνταγματικότητας. Στο περιθώριο της παρέμβασής σας κ. Πλεύρη, είπατε και άλλα, πολλά, όπως συνηθίζει τώρα τελευταία ο χώρος σας με αυτό τον τρόπο να κάνει πολιτική. Θα σας έλεγα, λοιπόν, απευθυνόμενος προς εσάς που το αναφέρατε, αλλά και προς την παράταξή σας συνολικά: αν πράγματι πιστεύετε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, συνειδητά με τη στάση της, διασπείρει τον κορονοϊό και έτσι μας έχει σε ένα καθεστώς λοκντάουν και πανδημίας, να πάτε στον Εισαγγελέα. Γιατί δεν το κάνετε αυτό; Δεν σας το επιβάλει η συνείδησή σας;Εν πάση περιπτώσει, ας σοβαρευτούμε.

Επί του προκειμένου τώρα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα της απιστίας δεν έχει να κάνει μόνο με τα θέματα της αντισυνταγματικότητας, είναι βαθύτερο. Διότι η τεκμηρίωση που υπάρχει και οι συγκεκριμένες αναφορές μέσα στην ίδια τη σύμβαση, μιλούν ξεκάθαρα για παραίτηση εκ μέρους του Δημοσίου και της εταιρείας οποιονδήποτε αξιώσεων, άρα ουσιαστικά αναγνωρίζουν ότι υπήρχαν αξιώσεις. Τα έωλα εξώδικα, χωρίς καμία νομική υπόσταση, αναγνωρίζονται ως θεμελιωμένες απαιτήσεις και άρα αναγνωρίζεται ότι υπάρχει θέμα συμβιβασμού ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την εταιρεία. Το ερώτημα που γεννιέται, με βάση τα οριζόμενα από το άρθρο 100 του Συντάγματος, περί Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είναι: που είναι η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους; Υπάρχουν εξαίρετοι σύμβουλοι στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στο υπουργείο. Ποιος σχηματισμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κατέληξε ότι είναι βάσιμα τα εξώδικα του 2018, τα οποία στάλθηκαν από την εταιρεία μετά την απόρριψη των συγκεκριμένων αδειοδοτήσεων που είχε ζητήσει το 2016, επί υπουργίας μου; Τα οποία έρχεστε εσείς, μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις αρχές του 2020 -το 2021 νομοθετήσατε- να μας πείτε ότι είναι ισχυρά. Δηλαδή αναγνωρίζετε τον τότε τακτικισμό της εταιρείας, τον αντιπερισπασμό της επειδή ήταν «ανοιχτή», επειδή είχε παραβιάσει βασικές υποχρεώσεις της και έρχεστε αυτή τη στιγμή και λέτε «σας έσωσα». Όχι κ. υπουργέ, δεν είναι έτσι. Εδώ είναι που γεννιέται το θέμα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας. Διότι όταν η ίδια η εταιρεία παραβιάζει τον θεμελιώδη όρο της προηγούμενης σύμβασης, που ήταν η καθετοποίηση της παραγωγής, η μεταλλουργία με ασφαλή τρόπο -και δεν την προχωρά επί πολλά συναπτά έτη- όταν καταθέτει αιτήσεις αδειοδότησης για τη μεταλλουργία το 2016 και το ΣτΕ κρίνει ότι αυτές δεν είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της, δηλαδή δεν αποδεικνύει η εταιρεία ότι το λεγόμενο FlashSmelting είναι εφαρμοστέο και φιλικό προς το περιβάλλον, έρχεστε εσείς να μας πείτε «ούτε γάτα, ούτε ζημιά».

Το αντίθετο θα έπρεπε να κάνετε. Να απαιτήσετε από την εταιρεία τα διαφυγόντα κέρδη. Αυτά τα οποία δεν είχε το Ελληνικό Δημόσιο από τη μη καθετοποίηση της παραγωγής, άρα τη μη ύπαρξη προστιθέμενης αξίας εντός της χώρας, που θα αύξανε τα έσοδα του Δημοσίου και θα μπορούσαν κάπως να ισοσκελίσουν το μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος και να δικαιολογήσουν το μειωμένο αρχικό τίμημα. Αυτά είναι τα ζητήματα. Από εκεί και έπειτα: κ. Πλεύρη, η απαγόρευση μεταβολής νομοθεσίας είναι κάτι το συνταγματικό; Γιατί αυτό μας λέει εδώ η σύμβαση. Απαγορεύει οποιαδήποτε μεταβολή νομοθεσίας. Επιπλέον, η απαγόρευση η νέα τροποποιημένη ΑΕΠΟ να έχει στοιχεία τα οποία θα θεωρήσει η εταιρεία ότι την επιβαρύνουν οικονομικά, αλλά και ο συνδυασμός της παρουσίας του ανεξάρτητου ελεγκτή περιβάλλοντος, που θα είναι της δικής της επιλογής, δεν υπονομεύουν την περιβαλλοντική πολιτική στη χώρα; Δεν αντίκειται ευθέως στο γράμμα και το πνεύμα του άρθρου 24 του Συντάγματος;

Βεβαίως, έχετε δείξει πώς εννοείτε την παρουσία, τον ρόλο του Δημοσίου και του κράτους, όχι μόνο απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπου ουσιαστικά θέτετε σε αχρηστία την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, μια καταξιωμένη Επιθεώρηση, βάζοντας έναν προστάτη από πάνω, το λένε και αλλιώς επί το λαϊκότερο, αντιλαμβάνεστε τι λέω, τον ανεξάρτητο ελεγκτή περιβάλλοντος που τον πληρώνει η ίδια. Το έχετε δείξει και αλλού. Την Επιθεώρηση Εργασίας την καταργήσατε ως αυθύπαρκτη. Έχετε δείξει ποια είναι η αντίληψή σας για το κράτος. Το κράτος  υπάρχει μόνο όταν αφορά τα ζητήματα της καταστολής. Και, όπως συνηθίζει να λέει ο φίλτατος Γραμματέας του ΚΚΕ, αυτοί είστε. 

Κ. Μάλαμα: «Μία επένδυση που μόνο χρυσή δεν είναι»

+

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε στην ομιλία της:

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, επειδή η σιωπή δεν είναι χρυσός, ας είμαστε ειλικρινείς. Έχουμε μπροστά μας μια επένδυση που μόνο “χρυσή” δεν είναι. Η πραγματικότητα αφορά μια εταιρία που εδώ και 17 χρόνια που δραστηριοποιείται στη Χαλκιδική, δεν ξέρουμε τι πληρώνει στο κράτος κι αν είναι ζημιογόνα αυτή η επένδυση ή όχι. Είναι ανεξέλεγκτη και αυτό μας το δηλώνει η ίδια η μεταλλευτική εταιρία αλλά και εσείς κύριε Υπουργέ.

Στην επιτροπή ανταγωνισμού δηλώσατε ότι τα κρατικά έσοδα από την εταιρεία είναι 460 εκατομμύρια, η εταιρεία αναφέρει 395 στο υπόμνημα της. 600 εκατομμύρια από εξαγωγές εσείς και 907 η εταιρεία στο υπόμνημα της. 1650 θέσεις άμεσης - άμεσης το υπερτονίσατε κιόλας θέσεις εργασίας εσείς 1057 η εταιρεία. 22 εκατομμύρια για δράσεις εταιρικής ευθύνης 24 η εταιρεία. Εκατομμύρια πάνε και έρχονται κατά εκατοντάδες. Αλλά λέει η εταιρεία και αλλά εσείς. Πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα;  Ποιον να κατηγορήσουμε για δόλο; Εμείς θα βοηθήσουμε τον λαό της Χαλκιδικής να κρίνει.

Θα ήθελα να σας καταθέσω στα πρακτικά το πρώτο έγγραφο για σήμερα, τη δημόσια επιστολή του ίδιου του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός στις 20 Οκτωβρίου 2020, με την οποία λέει ότι: “Η κερδοφορία της Eldorado Gold της επιτρέπει να χρηματοδοτεί θυγατρικές εταιρίες της για πιθανές ζημιογόνες χρήσεις της”, αναφερόμενος στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ελληνικός χρυσός, σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια παρουσιάζει φαίνεται να μπαίνει “μέσα” κατά το κοινώς λεγόμενο.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, αντί να ελέγξει αν μπαίνει μέσα η Ελληνικός Χρυσός, την απαλλάσσει από φορολογικές υποχρεώσεις. Ακούστε τι λέει το άρθρο 19 της συμφωνίας: Το κράτος δέχεται η εταιρία να στέλνει αφορολόγητα ως μερίσματα τα κέρδη της στο εξωτερικό. Σας καταθέτω στα πρακτικά την απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών, όταν του ζητήσαμε να μας καταθέσει στη Βουλή, το τι έχει πληρώσει η εταιρία σε φόρους όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιείται στη Χαλκιδική. Στο έγγραφο της απάντησης λέει επί λέξη ότι : “αναφορικά με τα αιτούμενα προς κατάθεση στοιχεία, αυτά καλύπτονται από το φορολογικό απόρρητο”. Ενημερώνουμε τον υφυπουργό ότι αυτά τα στοιχεία, τα οποία υποτίθεται ότι καλύπτονται από το φορολογικό απόρρητο είναι δημοσίως διαθέσιμα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και μπορεί ο καθένας να τα εντοπίσει πάρα πολύ εύκολα με μία απλή αναζήτησή.

Και σας ρωτάμε, γιατί δεν λέτε ότι η Ελληνικός Χρυσός έχει εκατομμύρια σε δάνεια; Γιατί δεν λέτε ότι το μεγαλύτερο ύψος αυτών των δανείων είναι ενδοεταιρικό; Τι σημαίνει όταν μια εταιρία δανείζεται από την μητρική της; Γιατί κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ότι με ενδο-ομιλικές συναλλαγές διαβρώνεται η φορολογική βάση της Ελλάδας;

Σοβαρότατο ζήτημα, επίσης, είναι αυτό της εργασίας. Πόσοι εργαζόμενοι εργάζονται στην εταιρία; Ποιο είναι το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος που καταβάλει; Εφόσον η εταιρία δεν πληρώνει φόρους, τότε αναρωτιέται κανείς τι πληρώνει σε εργοδοτικές εισφορές; Ξέρετε τι απάντησε σε σχετική μας ερώτηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ο τότε Υπουργός Εργασίας; Σας καταθέτω το έγγραφο στα πρακτικά. Είπε ο Υπουργός Εργασίας πως δεν είναι αρμόδιος να απαντήσει στο θέμα του πόσοι άνθρωποι τελικά εργάζονται στην Ελληνικός Χρυσός. Γιατί δεν λέτε ότι υπάρχουν εξορυκτικά μέτωπα, όπου έχουν μπει ως υπεργολάβοι εταιρίες από το εξωτερικό και πλέον προσλαμβάνονται μόνο εργολαβικοί εργαζόμενοι; Αλήθεια αυτό δεν το γνωρίζετε;

Θα ήθελα να κλείσω, με το πιο κρίσιμο ζήτημα. Της ζημιάς που η εξόρυξη θα προκαλέσει στο περιβάλλον. Πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι με το άρθρο 15 της σύμβασης δίνονται δύο δυνατότητες στη μεταλλευτική εταιρία. Η μία είναι να μην παράγει καθαρά μέταλλα, δηλαδή να μην κάνει μεταλλουργία. Η δεύτερη, όμως, επιλογή που δίνεται είναι να προχωρήσει στην μεταλλουργία με όποια μέθοδο θέλει, ακόμα και με εκτεταμένη κυάνωση. Κι επειδή πολλοί θα βιαστούν να πουν ότι αυτό είναι ερμηνεία δική μας κι ότι δεν υπάρχει περίπτωση κυάνωσης, θα ήθελα να ανακοινώσω ένα στοιχείο, το οποίο προέκυψε από τους τελευταίους περιβαλλοντικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που με τη συμφωνία αυτή καταργείται η αρμοδιότητα περιβαλλοντικών ελέγχων από το κράτος.

Λένε, λοιπόν, οι ελεγκτές περιβάλλοντος, ως προς το θέμα του κυανίου, ότι σε συγκεκριμένο έλεγχο διαπιστώθηκε για το εργοστάσιο εμπλουτισμού των Μαύρων Πετρών η χρήση 46.980 κιλών χημικών αντιδραστηρίων, εκ των οποίων 7.725 κιλών κυανούχου νατρίου. Στην Ολυμπιάδα χρησιμοποιήθηκαν 158.431 κιλά χημικών αντιδραστηρίων και 61.402 κιλά κυανιούχου νατρίου. Συνεπώς, ο κίνδυνος του κυανίου ήταν και είναι διαρκώς επάνω από το κεφάλι της Χαλκιδικής. Με αυτή τη σύμβαση κανείς δεν θα μπορεί να ελέγξει την εταιρία για το πως διαχειρίζεται τις εξορύξεις της.

Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω αυτό που η κυβέρνηση δεν λέει, αλλά το φωνάζει μέσα η σύμβαση που υπέγραψε. Η Ελληνικός Χρυσός δεν πρόκειται να ρίξει λεφτά για καμία νέα επένδυση στην μεταλλευτική περιοχή. Αυτός είναι κι ο λόγος που αναζητά στρατηγικό επενδυτή. Το λένε τα άρθρα της συμφωνίας, το λένε δημόσια τα στελέχη της eldorado και αυτός είναι ο λόγος που το δημόσιο δεσμεύεται να χαρίσει φορολογική ασυλία σε όποιo fund έρθει να ρίξει τα λεφτά του στον κρατήρα των Σκουριών.

Εμείς σας προκαλούμε έστω και τώρα να βρείτε και να καταθέσετε στα πρακτικά της Βουλής, τα έσοδα του κράτους από αυτή την επένδυση και επιπλέον να μας γνωστοποιήσετε αν έχουν αρσενικό οι απορροές της εξόρυξης, γιατί θα ήθελα να κλείσω με τα στοιχεία ελέγχου ποιότητας των υδάτων από την επιστημονική επιτροπή, στην οποία η ίδια η εταιρία ανέθεσε τον έλεγχο. Η επιτροπή αυτή στην τελευταία έκθεση της για το 2020 αναφέρει στην σελ 17 ότι: στο ρέμα Μπασδέκη, αυτό που έπνιξε την Ολυμπιάδα δύο φορές το 2019, “η παρουσία του αρσενικού και του Μολύβδου είναι σημαντική με υπερβάσεις σε όλο το τμήμα της κοίτης”. Για το ρέμα του Κοκκινόλακα λένε ότι “παρατηρείται αύξηση των συγκεντρώσεων Μαγγανίου και Νικελίου”. Για το ρέμα Μαυρόλακκα λένε ότι : “υπερβάσεις παρατηρούνται στις τιμές των συγκεντρώσεων Αρσενικού και Μολύβδου”.

Τι άλλο θέλετε να σας πουν δηλαδή; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα δηλητηριάζει τα νερά και ταυτόχρονα και κάθε άλλη παραγωγική κι οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή;

Θα ήθελα να σας καταθέσω στο σημείο αυτό για τα πρακτικά τις επιστολές διαμαρτυρίας πάνω από 40 φορέων από την Ιερισσό, την Ουρανούπολη, την Ολυμπιάδα, τα Νέα Ρόδα, την Αμμουλιανή, τη Στρατονίκη, τη Μεγάλη Παναγία, με την οποία σας καλούν να πάρετε πίσω αυτή τη συμφωνία.

Στην Χαλκιδική εργάζονται πάνω από 50.000 άνθρωποι στον τουρισμό και στα συναφή επαγγέλματα, εργάζονται πολλές χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο στην αγροτική παραγωγή, στην πράσινη ελιά. Επαναλαμβάνουμε ότι ο τουρισμός συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα. Η τουριστική ζήτηση θα μειωθεί, θα μειωθούν οι επενδύσεις, με άλλα λόγια θα μειωθούν οι πολλαπλασιαστές οικονομίας κι αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν τουλάχιστον 1200 θέσεις εργασίας, την επόμενη διετία στην περιοχή. 10% μείωση του τουρισμού στη Χαλκιδική σημαίνει αμέσως, αμέσως 10.000 θέσεις εργασίας λιγότερες. Εσείς θα πηγαίνατε ποτέ σε μία μεταλλευτική περιοχή να κάνετε διακοπές κύριε Υπουργέ; Σας καλώ εγώ δωρεάν, ελάτε θα σας περιμένω το καλοκαίρι.

Στο ΑΕΠ της Χαλκιδικής η μεταλλευτική δραστηριότητα δεν καταλαμβάνει ούτε το 5%, γιατί την παρουσιάζετε, λοιπόν, την συγκεκριμένη επένδυση τόσο μεγάλη; Γιατί δεν είστε δίπλα στους χιλιάδες επαγγελματίες που πληρώνουν κάθε χρόνο φόρους κι ασφαλιστικές εισφορές και πριμοδοτείται μία πολυεθνική, με φορολογική έδρα στο εξωτερικό;

Δεν περιμένουμε ότι θα απαντήσετε σε εμάς, αλλά τις απαντήσεις στους πολίτες της Χαλκιδικής θα τις δώσετε, θέλετε δεν θέλετε. Η σύμβαση αυτή είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου για τον τουρισμό στη Χαλκιδική.

Χάρης Μαμουλάκης: Ένα τεράστιο έγκλημα συντελείται με υπογραφή ΝΔ

Σε υψηλούς τόνους και ασκώντας δριμεία κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης, η τοποθέτηση στη Βουλή του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη κατά τη συζήτηση του ν/σ κύρωσης της σύμβασης της Ελληνικής Δημοκρατίας με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες υποχρεώσεις που πηγάζουν από το Σύνταγμα, αναφορικά με την εκμετάλλευση του μεταλλευτικού πλούτου της χώρας, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη σύμβαση τις καταστρατηγεί, στα πεπραγμένα της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη διένεξη με την εταιρεία El Dorado Gold, η οποία είχε ως επίκεντρο το ίδιο το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, τονίζοντας: «Η εν λόγω εταιρεία είχε υπογράψει μια σύμβαση με την οποία ήταν υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει μια διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδο επεξεργασίας των συμπυκνωμάτων χρυσού σε καθαρό μέταλλο σεβόμενη την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας μας. Η εταιρεία άσκησε για 17 χρόνια παρελκυστική πολιτική, αρνούμενη να υλοποιήσει το προβλεπόμενο επενδυτικό της σχέδιο και στην συνέχεια ξεκίνησε να προτείνει μεθόδους επεξεργασίας οι οποίες δεν είχαν εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο χωρίς ανεπίτρεπτες, για ευρωπαϊκή χώρα, περιβαλλοντικές βλάβες».

Ο Χάρης Μαμουλάκης κατέκρινε την kυβέρνηση της ΝΔ ότι «ξεπλένει» την εταιρεία από τη συστηματική παραβίαση της προηγούμενης σύμβασης, όπως επίσης και για την τακτική της να δεχθεί ότι πρέπει το ελληνικό κράτος να αποζημιώσει την εταιρεία αν η ίδια για δικούς της λόγους θελήσει να φύγει, αν αλλάξει η περιβαλλοντική νομοθεσία, επειδή π.χ. αλλάξουν οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, ή αν οι εργαζόμενοι ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα στην απεργία.

Καταλήγοντας ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: «Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης με το σημερινό έκτρωμα κάνετε κάτι ανήκουστο. Δεσμεύετε τη χώρα λέγοντας ότι η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση στο μέλλον θα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τον μονόδρομο της πλήρους υποταγής στις παράλογες απαιτήσεις μιας πολυεθνικής. Δεσμεύετε δηλαδή τον ελληνικό λαό. Δεσμεύετε την Πολιτεία να ψηφίζει τους νόμους που η εταιρεία θα επιβάλει, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, θα πρέπει να την πληρώσει. Η ίδια η σύλληψη της σύμβασης, έχει από μόνη της έναν αέρα αντιδημοκρατικής εκτροπής. Οι νόμοι και οι πρακτικές σας μυρίζουν μπανανία, θυμίζουν αποικιακού τύπου συμβάσεις του παρελθόντος. Η El Dorado Gold, σαν νέα Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, θα μπορεί στο μέλλον να υπαγορεύει στην χώρα μας την νομοθεσία σε πλήθος θεμάτων, όπως το περιβαλλοντικό δίκαιο, το μεταλλευτικό κώδικα ή και το εργατικό δίκαιο, επ’ απειλή πλήρους αποζημίωσης. Σήμερα πράγματι γράφετε ιστορία. Με την παρούσα σύμβαση δημιουργείται η πρώτη Ειδική Οικονομική Ζώνη στη χώρα και η πρώτη Ειδική Οικονομική Ζώνη στην Ευρώπη. Απέναντι σας δεν θα βρείτε μόνο τα κόμματα τις αντιπολίτευσης που σήμερα σύσσωμα σας κατακεραυνώνουν. Απέναντι σας, για το σημερινό σας έγκλημα θα βρείτε, τον Λαό, το Σύνταγμα και την Ευρώπη».

Ν. Γκαρά: «Η Θράκη λέει όχι στο χρυσό – Θα μας βρείτε μπροστά σας»

Σκληρή κριτική για την εγκληματική σύμβαση της κυβέρνησης με την Ελληνικός Χρυσός που σήμερα καταστρέφει τη Χαλκιδική αλλά αύριο θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί και στη Θράκη και τον Έβρο, άσκησε από το βήμα της Βουλής η Βουλευτής Έβρου, Νατάσα Γκαρά. Υπενθύμισε το αρραγές μέτωπο της τοπικής κοινωνίας στη Θράκη που έχει τοποθετηθεί ενάντια στις εξορύξεις εδώ και χρόνια, διαμηνύοντας πως «στα σχέδια σας θα μας βρείτε μπροστά σας».

Η Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως πρόκειται για μία σύμβαση, αποικιοκρατικού χαρακτήρα, που υπονομεύει την ανάπτυξη και το περιβάλλον, προβλέπει σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές για την εταιρεία, με τεράστιες απώλειες εσόδων για το ελληνικό κράτος, και δεν διασφαλίζει θέσεις εργασίας. «Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα τεραστίων διαστάσεων, που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε.

Επισήμανε πως με τους όρους της σύμβασης εγκαθιδρύεται για πρώτη φορά στη χώρα Ειδική Οικονομική Ζώνη, ενώ τόνισε πως πολύ σύντομα η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιχειρήσει να φέρει τους χρυσοθήρες και στη Θράκη, υπενθυμίζοντας δηλώσεις στελεχών της ELDORADO GOLD, λίγο καιρό πριν, που έκαναν λόγο για επέκταση των δραστηριοτήτων και στην περιοχή του Περάματος στον Έβρο.

«Το μοντέλο της δήθεν ανάπτυξης που υποστηρίζει η ΝΔ είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος, η εκμετάλλευση των εργαζομένων και η εγκατάλειψη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και του τουρισμού, ενώ έχετε βάλει σε εφαρμογή την παράδοση της περιοχής του Περάματος», τόνισε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει πως «τα κροκοδείλια δάκρυα και οι μεγαλοστομίες της ΝΔ για τη Θράκη, μέσα και από ωραία λόγια και διακομματικές επιτροπές, είναι τόσο υποκριτικά, όσο καταστροφική είναι και αυτή η σύμβαση».

Υπενθύμισε πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της ΑΜΘ που περιέγραφε ένα μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, την εργασία, την υγεία, την αειφορία και δεν επέτρεπε τις εξορύξεις χρυσού, καθώς δεν ήταν συμβατές με τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής. «Προετοιμάζετε και θεσμικά το έδαφος για να υπερβείτε αυτούς τους περιορισμούς και την προστασία της θρακιώτικης κοινωνίας», σημείωσε.

Κλείνοντας η κα Γκαρά επισήμανε πως οι Θρακιώτες, δεν θα παραδώσουν εύκολα τη γη τους: «Γιατί έχουμε διαμηνύσει εδώ και χρόνια πως για εμάς χρυσός είναι τα δάση μας, οι θάλασσές μας, το νερό, η υγεία και η δουλειά μας. Η ίδια μας η ζωή και η ζωή των παιδιών μας. Και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε», τόνισε.

Κατερίνα Νοτοπούλου: "Η κυβέρνηση σήμερα ξεπουλά τη δημόσια περιουσία"

Παράνομη και αντισυνταγματική χαρακτήρισε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κατερίνα Νοτοπούλου την αναθεωρημένη σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η σύμβαση «θέτει σοβαρά ζητήματα παράβασης καθήκοντος των υπουργών, εκθέτει τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς παραβιάζει πληθώρα διατάξεων Ευρωπαϊκού και Εθνικού δικαίου» ανέφερε η κ.Νοτοπούλου.

«Εδραιώνει την απόλυτη αδιαφάνεια του περιβαλλοντικού ελέγχου με ένα ιδιότυπο καθεστώς ανεξάρτητου ελεγκτή Περιβάλλοντος, ο οποίος θα αμείβεται από την εταιρεία»

Η κυβέρνηση σήμερα ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και μάλιστα με «σοκαριστικό τρόπο που ξεπερνά και τους αποικιοκράτες» τόνισε η κ. Νοτοπούλου στην ομιλία της.

«Δεν είμαστε δογματικά αντίθετοι σε μια μεταλλευτική δραστηριότητα, όταν αυτή γίνεται με πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και όχι εις βάρος του τόπου» δήλωσε, συμπληρώνοντας όμως ότι εδώ πρόκειται για μια σύμβαση που παραχωρεί τα πάντα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε ακόμη στο τεράστιο πλήγμα που θα δεχθεί ο Τουρισμός στην Χαλκιδική. «Σε μια περιοχή δυναμικής τουριστικής ανάπτυξης, με μοναδικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, μια περιοχή με μοναδικές φυσικές ομορφιές που προσελκύει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο και θα μπορούσε ακόμη περισσότερους με υποδομές και εναλλακτικό τουρισμό, εσείς νομοθετείτε τη συστηματική απαξίωση της» τόνισε.

«Εσείς θα πηγαίνατε διακοπές κάπου όπου γνωρίζετε ότι γίνεται χρήση κυανίου, ότι μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας; θα κολυμπούσατε σε νερά όπου ξέρετε ότι χύνονται βαρέα απόβλητα; θα τρώγατε θαλασσινά από μια τέτοια θάλασσα; Αυτό είναι το brand name που οραματίζεστε για την Χαλκιδική»; υπογράμμισε.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε ακόμη στην πανδημία και τις συνέπειές της καθώς όπως σήμερα, η κυβέρνηση δεν ήρθε σήμερα να νομοθετήσει για άνοιγμα ΜΕΘ, ή προσλήψεις γιατρών, την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά και καταγράφεται αρνητικό ρεκορ διασωληνώσεων, αλλά ήρθε στην πιο κρίσιμη στιγμή για την διαχείριση της πανδημίας, να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία της χώρας.

«Από τα έξυπνα μέτρα και τις εξυπνάδες σας, φτάσαμε σήμερα να μετράμε το τελευταίο εικοσιτετράωρο 56 θανάτους, 3.465 νέα κρούσματα και 630 διασωληνωμένους. Μας φλομώσατε στην εξυπνάδα, την αριστεία και την «επιτελικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)