to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:35 | 25.06.2020

Πολιτική

Αποχώρησε από την προανακριτική ο Παπαγγελόπουλος: Σωρεία παραβιάσεων από το προεδρείο της Επιτροπής

Παράνομη και άδικη χαρακτήρισε τη διαδικασία της εξέτασης του Δ. Παπαγγελόπουλου ο δικηγόρος του, Δ. Τσοβόλας, καθώς ανακοίνωνε την αποχώρησή του από την Προανακριτική.


Παράνομη και άδικη χαρακτήρισε τη διαδικασία της εξέτασης του Δ. Παπαγγελόπουλου ο δικηγόρος του, Δ. Τσοβόλας, καθώς ανακοίνωνε την αποχώρησή του από την Προανακριτική. “Παραβιάστηκαν και τα στοιχειώδη δικαιώματα του κατηγορούμενου”, τόνισε ο δικηγόρος. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε καθώς, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, το προεδρείο επιχείρησε να διακόψει την κατάθεσή του Δ. Παπαγγελόπουλου χωρίς αυτός να έχει ολοκληρώσει. Συγκεκριμένα, το προεδρείο του ζήτησε να σταματήσει και να περάσουν στη διαδικασία των ερωτήσεων. Ο Δ. Παπαγγελόπουλος διαμαρτυρήθηκε έντονα καθώς δεν είχε ολοκληρώσει όσα είχε να πει προκειμένου να απαντήσει στο κατηγορητήριο που έχει συσταθεί εναντίον του. Οι διαμαρτυρίες, όμως, δεν έγιναν αποδεκτές, οπότε αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Επιπλέον, το προεδρείο είχε απορρίψει όλα τα αιτήματα που κατέθεσε ο Δ. Παπαγγελόπουλος όπως την κλήση συγκεκριμένων μαρτύρων αλλά και την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου στις 15 Ιουλίου προκειμένου να ασχοληθεί με το πόρισμα.

Το στικάκι του Μιωνή εμπίπτει στον νόμο περί κατασκοπείας

Νωρίτερα, ο Δ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά σε μια σειρά θεμάτων, ξεκινώντας από το επίμαχο θέμα του χαλκευμένου αρχείου που κατέθεσε στη Βουλή ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή: Η παράνομη καταγραφή και δημοσιοποίηση της συνομιλίας του Σ. Μιωνή με τον Ν. Παππά, κινήσεις που έπραξε ο Ισραηλινός επιχειρηματίας, υπόκεινται στον νόμο περί κατασκοπείας, τόνισε ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Παπαγγελόπουλος επεσήμανε πως το συγκεκριμένο αρχείο, το οποίο το χαρακτήρισε ως “παράνομο και κατάπτυστο” έπρεπε να είχε σταλεί απευθείας στον Εισαγγελέα πριν δημοσιοποιηθεί και μάλιστα από επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Για το ίδιο θέμα, ο Δ. Παπαγγελόπουλος τόνισε πως δεν έχει διαπράξει έγκλημα μόνο ο Σ. Μιωνή αλλά και οι συνεργοί του. Εξηγώντας τη θέση του αυτή, ο Δ. Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο ακόμα και για μέλη της ίδιας της Επιτροπής: Αυτοί που γνώριζαν και διέρρευσαν αυτό το υλικό. Ενδεχομένως και μέλη της Επιτροπής σας κύριε πρόεδρε, είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι στην κατάθεσή του την περασμένη Τρίτη 23/6, ο Δ. Παπαγγελόπουλος είχε αναφερθεί σε ερωτήσεις που είχε θέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Θ. Πλεύρης, στον Ν. Παππά τον περασμένο Μάρτιο, οι οποίες έδειχναν πως ο βουλευτής της ΝΔ ήξερε το περιεχόμενο των ηχογραφήσεων του κ. Μιωνή ήδη από τότε.

Αναλυτικότερα, ο Δ. Παπαγγελόπουλος επεσήμανε πως πρόκειται για κατασκοπεία διότι δημοσιοποιήθηκαν, παρανόμως, κρατικά μυστικά με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους.

Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ, Γ. Μπούγας, ο οποίος ισχυρίστηκε πως από τα λεγόμενα του Δ. Παπαγγελόπουλου προκύπτει ότι είναι συνένοχος και ο Παππάς.

Κύριε πρόεδρε, ο διάλογος δεν είναι κατασκοπεία, ξεκαθάρισε ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Και συμπλήρωσε: Η παράνομη καταγραφή και η διάδοση που έγιναν από τον Μιωνή συνιστά την πράξη της κατασκοπείας. Καμία ευθύνη δεν έχει ο Παππάς.

Για το ζήτημα των ισχυρισμών του Σ. Μιωνή ότι δήθεν ο Γ. Ρουμπάτης του είπε πως ο Δ. Παπαγγελόπουλος είναι αντισημίτης, ο ίδιος επεσήμανε: Ο Ρουμπάτης είναι φίλος μου. Ο Μιωνή εκθέτει τον Ρουμπάτη λέγοντας ότι του είπε- πράγμα που εγώ αμφισβητώ, γιατί ο Μιωνή είναι ψεύτης- ότι ο Μίμης είναι αντισημίτης.

Σωρεία ψεμάτων από τον Παναγιώτη Αθανασίου

Αναφερόμενος στην κατάθεση του οικονομικού εισαγγελέα, Π. Αθανασίου, στην Επιτροπή τον περασμένο Ιανουάριο, σχετικά με τον ιδιοκτήτη του Σκάι, Γ. Αλαφούζο, ο Δ. Παπαγγελόπουλος επεσήμανε πως ποτέ δεν άσκησε κάποιου είδους πίεση ως προς τον έλεγχο του συγκεκριμένου επιχειρηματία και, βεβαίως, σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να στηθεί υπόθεση που αφορά οικονομικά στοιχεία, αφού υπάρχουν έγγραφα από την Εφορία και από τράπεζες. Σημειώνεται ότι το 2016 οι αρχές είχαν προχωρήσει, με εντολή του Π. Αθανασίου ο οποίος ήταν ο αρμόδιος εισαγγελέας, στη δέσμευση της περιουσίας και των λογαριασμών του Γ. Αλαφούζου, καθώς είχαν βρει ποσό ύψους 50 εκ. ευρώ που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί. Μάλιστα, το 2017, ο επιχειρηματίας προχώρησε στην πληρωμή προστίμου ύψους 307.676,19 ευρώ, ώστε να περαιωθεί ο φορολογικός του έλεγχος από το ΚΕΦΟΜΕΠ κι έτσι αποδεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαγγελόπουλος είπε χαρακτηριστικά: Μύρια όσα ψέματα από τον Αθανασίου. Και συνέχισε: Φωνάξτε τον Ζαγοραίο, γιατί δεν τον καλείτε ενώ το έχουμε ζητήσει και γνωρίζει; Ο Ζαγοραίος άσκησε άμεσα δίωξη. Με κατηγορεί ο Αθανασίου ότι πίεζα να τελειώνει με τον Αλαφούζο γιατί ήταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τα κανάλια. Μεγάλο ψέμα. Γιατί να μην στοχοποιήσω τον Μαρινάκη; Γιατί να επιτεθώ στον Αλαφούζο; Λέει ότι ζητούσα να τελειώνει ο έλεγχος. Δεν το είπα. Ας δεχθούμε όμως ότι είπα – επαναλαμβάνω δεν το είπα- να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Αυτό γιατί είναι παράνομο; Παράνομο είναι να ζητάς να κλείσει μια υπόθεση με συγκεκριμένο τρόπο.

Αντί να καταγγείλει όλα αυτά που σας κατέθεσε ο Αθανασίου τον Φεβρουάριο του 2017 μου έκανε και το τραπέζι, υπογράμμισε ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Και συμπλήρωσε: Γιατί μου έκανε το τραπέζι; Είπε ότι επειδή είχε πετύχει το παιδί του ως εισαγγελέας. Βέβαια, τα αποτελέσματα βγήκαν τον Οκτώβριο του 2016. Αν θέλω να κάνω τραπέζι για το παιδί μου, φωνάζω το παιδί για να το επιδείξω. Γιατί δεν έφερε την γυναίκα του; Το παιδί του; Το έκανε για να με γλύψει. Ήθελε να ανανεωθεί η θητεία του. “Δεν γίνεται ρε Παναγιώτη 6 χρόνια στην ίδια θέση”, του είπα.

Σε σχέση με τα όσα είπε ο Π. Αθανασίου για την Ελ. Τουλουπάκη, ο Δ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε “αισχρό” τον υπαινιγμό του για τη νοσηλεία της. Έτσι το έμαθαν οι γονείς της. Από τη διαρροή της κατάθεσης Αθανασίου, είπε ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Καιι πρόσθεσε: Δεν γνώριζαν τίποτα οι άνθρωποι. Απορεί ο κ. Αθανασίου για τα νοσήλια και το δωμάτιο. Άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας. Η Τουλουπάκη είναι από πλούσια οικογένεια της Κρήτης. Έχει αδελφό γιατρό. Για την υγεία σου, πουλάς και το σπίτι σου. Είχε ιδιωτική ασφάλιση υγείας κι έτσι κάλυψε τα έξοδα. Παρουσίασε την απόδειξη. Ρωτώ, πόσα έδωσε; 3.000, 4000 που καλύφθηκαν από την ασφαλιστική; Ο κ. Αθανασίου μπορεί να μας πει πόσο κοστίζει ένα εισιτήριο διαρκείας στα επίσημα του γηπέδου; Πως πάει κάθε Κυριακή στα επίσημα, αναρωτήθηκε με νόημα ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Δεν χωράνε κατασκευές σε φορολογικές υποθέσεις

Αναφερόμενος στα όσα είχε καταθέσει ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, σχετικά με τον δημοσιογράφο Των Νέων, Γιώργο Παπαχρήστο, ο Δ. Παπαγγελόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι δήθεν είχε ζητήσει από τον Π. Αθανασίου να κατασκευάσει κατηγορία εναντίον του δημοσιογράφου. Είναι αδύνατον να κατασκευαστεί κατηγορία εναντίον ανθρώπου με βάση φορολογική υπόθεση, εφόσον υπάρχουν ντοκουμέντα, επανέλαβε ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι, στην κατάθεσή του, ο Π. Αθανασίου είχε ισχυριστεί στην Επιτροπή ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος του είχε πει: “Τι έχεις για Παπαχρήστο, δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι";

Με τον κ. Παπαχρήστο ειχα μια πολύ καλή σχέση. Κάποιος θα τον έβαλε τον Αθανασίου να τα πει αυτά. Αποκλείεται να τα σκέφτηκε μόνος του, τόνισε ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Και πρόσθεσε: Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ο Αθανασίου ήρθε και μου είπε κάτι για 2 εκατομμύρια. Εγώ του είπα: κανε τη δουλειά σου.

Σε σχέση με αυτό που κατέθεσε ότι είπα "δεν κοιτάς να φτιάξεις κάτι;", ρωτώ, κυρίες και κύριοι: πώς μπορείς σε μια φορολογική υπόθεση να φτιάξεις κάτι; Τι είναι, υπόθεση κλοπής ή ληστείας; Να πει ένας μάρτυρας διαφορετικά πράγματα από αυτά που είδε; Στα φορολογικά, που υπάρχουν έγγραφα, παραστατικά, πώς να φτιάξεις κάτι, αναρωτήθηκε ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Δεν έχει καμία σχέση η Τουλουπάκη με το πόρισμα του ΕΟΠΥΥ

Τι σχέση έχουν με την Τουλουπάκη οι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ επί υπουργίας Κικίλια, αναρωτήθηκε ο Δ. Παπαγγελόπουλος στην αναφορά του για το πόρισμα του ΕΟΠΥΥ στο οποίο επισημαίνονται οι παράνομες συνταγογραφήσεις του συζύγου της κ. Ράικου, Λάζαρου Καρνέζη. Και συμπλήρωσε με νόημα: Τη γυναίκα μου την λατρεύω και πάλι αν ξαναγεννιόμουν αυτή θα παντρευόμουν. Δεν θα το έκανα μόνο αν είχε κάνει αυτά που έχει κάνει ο σύζυγος της κ. Ράικου.

Άλλα έλεγε δημοσίως κι άλλα ιδιωτικώς η Ράικου

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της Ελ. Ράικου ότι δήθεν κινδύνευε να θυσιαστεί στον βωμό των συμφερόντων τα οποία ερευνούσε, μετά την παραίτησή της τον Μάρτιο του 2017 από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ο Δ. Παπαγγελόπουλος σημείωσε πως στον ίδιο δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο. Αντίθετα, τόνισε, όταν τον επισκέφθηκε λίγο μετά την παραίτηση της, τον Απρίλιο του 2017 στο γραφείο του, δεν εξέφρασε κάποιο παράπονο. Απλά του είπε ότι θα αφιερωνόταν στα παιδιά της και θα πήγαινε σε αυτά, σημείωσε ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Κοινοβουλευτικές πηγές ΣΥΡΙΖΑ: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αρνήθηκαν εξέταση Σαμαρά και ουσιωδών μαρτύρων - Είχαν προαποφασίσει την παραπομπή Παπαγγελόπουλου


Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της με ένα πραξικόπημα, όπως ακριβώς ξεκίνησε πριν από οκτώ μήνες.
 

Η πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν δίστασε να παραβιάσει ακόμη και τα στοιχειώδη δικαιώματα ενός ανθρώπου που κατηγορείται. Παρέκαμψε προκλητικά για μια ακόμη φορά, το σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, απορρίπτοντας όλα τα αιτήματα που είχε δικαιωματικά ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν ήθελαν την κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν ήθελαν να εξεταστούν ουσιώδεις μάρτυρες  μετά την παράνομη διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Εδειξαν από την πρώτη στιγμή ότι η πλειοψηφία έχει προαποφασίσει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου και μάλιστα χωρίς να το κρύβουν οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς το προανήγγειλαν και από το βήμα της Βουλής.

Το επιχείρημα ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αποχώρησε από την Προανακριτική γιατί δεν ήθελε να απαντήσει στις ερωτήσεις της πλειοψηφίας, είναι απλά γελοίο. Τους διαψεύδουν τα πρακτικά αλλά και οι διαρροές που οι ίδιοι έκαναν και από τις οποίες φαίνεται ότι οι ερωτήσεις ήταν εκατοντάδες από την πλευρά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Θέλησαν να με φιμώσουν για να μην αποκαλύψω τις μαφιόζικές παρακρατικές μεθόδους

Απάντηση στις διαρροές που συνδέουν την αποχώρηση του από την επιτροπή με το ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων σε βάρος του, δίνει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με γραπτή του δήλωση.

«Στα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια της ΝΔ διευκρινίζω: Αποχώρησα για να μην νομιμοποιήσω την προαναγγελθείσα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο καθώς και από υπουργό της κυβέρνησης, πολιτική μου δίωξη, με ταυτόχρονη καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου. Τρέμουν τις καταθέσεις μαρτύρων και δεν τους καλούν. Θέλησαν να με φιμώσουν για να μην αποκαλύψω τις μαφιόζικες παρακρατικές μεθόδους».

Διαψεύδει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο η πρώην Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικηγόροι της 

Διαψεύδει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο η πρώην Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη για ισχυρισμούς που ο πρώην υπουργός φέρεται να προέβαλε στην ειδική επιτροπή της Βουλής περί πιέσεων που είχαν ασκηθεί στην εισαγγελική λειτουργό από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για συγκεκριμένη υπόθεση.

Η πρώην εισαγγελέας, δια του δικηγόρου της Θεμιστοκλή Σοφού και των συνεργατών του, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι ουδέποτε δέχθηκε πιέσεις από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για χειρισμούς της στην υπόθεση του Βατοπεδίου, ενώ επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Ως πληρεξούσιοι Δικηγόροι της κ. Γεωργίας Κων/νου Τσατάνη, Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών ε.τ., δηλώνουμε ότι οι ισχυρισμοί του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τέως Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, ότι δήθεν του εκμυστηρεύθηκε πως «είχε δεχθεί πιέσεις από τον κ. Αντώνη Σαμαρά, μέσω απεσταλμένου του, για να προφυλακίσει τον Γιάννη Αγγέλου για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου» είναι παντελώς ανυπόστατοι και συκοφαντικοί, ότι η αήθης και θρασύτατη επίθεση την οποία εξαπολύει είναι αποκύημα νοσηρής φαντασίας, ότι αρνείται ρητώς και κατηγορηματικώς την ανωτέρω αναφορά του κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς επίσης ότι ουδεμία σχέση είχε ή έχει με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, πρώην Πρωθυπουργό. Η κ. Γεωργία Κων/νου Τσατάνη επιφυλάσσεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την προάσπιση της τιμής και της υπόληψής της, επιφυλασσόμενη παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός της".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)