to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 27.09.2022

Πολιτισμός

Αποχή από τα φετινά Όσκαρ ανακοίνωσε η Ρωσία

Μετά τις απαγορεύσεις ρωσικών πολιτισμικών προϊόντων από χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, από τις αρχές ακόμη του πολέμου στην Ουκρανία στο πλαίσιο κυρώσεων, και άλλες εκατέρωθεν κυρώσεις τέτοιου τύπου, τελευταίος σταθμός στη ρήξη Δύσης-Ρωσίας είναι η κίνηση αυτή της Μόσχας, διακόπτοντας μία παράδοση δεκαετιών


Αποσύρει από τα φετινά Όσκαρ τη συμμετοχή της Ρωσία, καθώς όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ρωσική Ακαδημία Κινηματογράφου καμία ρωσική ταινία δεν θα είναι υποψήφια φέτος στην κορυφαία ετήσια διοργάνωση του κινηματογράφου.

Μετά τις απαγορεύσεις ρωσικών πολιτισμικών προϊόντων από χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, από τις αρχές ακόμη του πολέμου στην Ουκρανία στο πλαίσιο κυρώσεων, και άλλες εκατέρωθεν κυρώσεις τέτοιου τύπου, τελευταίος σταθμός στη ρήξη Δύσης-Ρωσίας είναι η κίνηση αυτή της Μόσχας, διακόπτοντας μία παράδοση δεκαετιών.

Σε ανακοίνωσή της, η Ακαδημία αναφέρει πως αποφάσισε να μη στείλει ρωσική ταινία για να διεκδικήσει το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας 2023.

Ο επικεφαλής της επιτροπής που είναι αρμόδια για να στέλνει ρωσικές ταινίες μεγάλου μήκους στα Όσκαρ, Πάβελ Τσουχράι, κατήγγειλε σήμερα το πρωί μια απόφαση που ελήφθη «πίσω από την πλάτη του» και ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Νωρίτερα χθες, ο σκηνοθέτης Νικίτα Μιχάλκοφ, μεγάλη αυθεντία του ρωσικού κινηματογράφου και ένθερμος υποστηρικτής του καθεστώτος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σημείωσε ότι δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως σκοπό μια συμμετοχή της Ρωσίας στα Όσκαρ υπό αυτές τις συνθήκες.

«Μου φαίνεται πως το να επιλέξουμε μια ταινία η οποία θα αντιπροσωπεύσει τη Ρωσία σε μια χώρα που, στην πραγματικότητα, αρνείται αυτή τη στιγμή την ύπαρξη της Ρωσίας, απλούστατα δεν έχει κανένα νόημα», δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Μιχάλκοφ υπενθύμισε πως είχε προτείνει να δημιουργηθεί μία «ευρασιατική» διοργάνωση αντίστοιχη των αμερικανικών Όσκαρ και πως το σχέδιό του βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Προερχόμενος από μια δυναστεία καλλιτεχνών διάσημων στη Ρωσία, ο 76χρονος Νικίτα Μιχάλκοφ, είχε και ο ίδιος τιμηθεί το 1995 με το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας για την ταινία του «Ψεύτης Ήλιος» με θέμα το σταλινικό καθεστώς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)