to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:01 | 11.03.2013

Κοινωνία

Αποχαιρετώντας τον σύντροφο και συναγωνιστή Κώστα Κουρκούτη

Φτωχότερη είναι η αυτοδιοίκηση και η αριστερά. Έφυγε από τη ζωή, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρώην δήμαρχος Θήβας Κώστας Κουρκούτης μετά από άνιση μάχη με την επάρατο νόσο.


Ο Κώστας Κουρκούτης είχε πάρει προ διμήνου, ως περιφερειακός σύμβουλος, τη θέση της Δέσποινας Σπανούδη στο «Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς», ενώ, σαν ιστορικό στέλεχος της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μεγάλους αγώνες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

 Διαβάστε την ανακοίνωση:

 Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τον θάνατο του Κώστα Κουρκούτη

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ σ. ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΡΚΟΥΤΗ

(Τον εκφώνησε, εκ μέρους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, ο Κ. Πουλάκης)

Πολυαγαπημένε μας σύντροφε και φίλε Κώστα,

Στέκομαι μπροστά σου στον δύσκολο αποχαιρετισμό, εκ μέρους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, με σεβασμό στο πολυεπίπεδο έργο σου και με εμφανή την αδυναμία να εντάξω στο σύντομο αποχαιρετισμό μου την πλούσια δραστηριότητά σου, κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κώστα, σήμερα είμαστε όλοι εδώ – οι συμπολίτες σου της Θήβας που σε τίμησαν τέσσερις φορές με την ψήφο τους, εκλέγοντάς σε ως Δήμαρχο, αλλά και όλοι οι φίλοι και σύντροφοί σου από όλη την Ελλάδα.

Όπως τότε, Κώστα, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας, όπου σε νεαρή ηλικία διεκδίκησες τη Δημαρχία της Θήβας, συνθέτοντας με επιτυχία την προδικτατορική αγωνιστική πορεία των Δημάρχων της Αριστεράς με τις νέες καινοτόμες ιδέες για τον προγραμματικό και θεσμικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης.

Τα αποτυπώματά σου στον πολεοδομικό σχεδιασμό της Θήβας, η οικιστική και κοινωνική οργάνωση της πόλης και η καινοτόμα για την εποχή της ίδρυση του Γραφείου Πολεοδομίας έχουν σφραγίσει τη Θήβα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μάλιστα, το έργο σου ξεπέρασε τα στενά όρια της πόλης σου και μπόλιασε με πρωτοπόρες ιδέες ολόκληρο το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με σοσιαλιστικές ιδέες από τα φοιτητικά σου χρόνια, μέσα στην οικογένεια της ευρύτερης Αριστεράς, αγωνίστηκες για τη συνάντηση και την ενότητα των αριστερών δυνάμεων.

Έτσι γνωριστήκαμε, Κώστα, το 1987, με την ίδρυση της ΕΑΡ, που ήταν το πρώτο βήμα της ενότητας. Μαζί πορευτήκαμε στην ίδρυση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις πιο υπεύθυνες θέσεις, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και στο Εκτελεστικό Γραφείο, αγωνίστηκες πάντοτε με συνέπεια και ανιδιοτέλεια, ακόμα στα πέτρινα χρόνια της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, για να δόσεις με λογισμό και όνειρο τις γνώσεις σου και το «είναι» σου για την κοινωνική πρόοδο.

Και τώρα, Κώστα, τα τελευταία χρόνια, με τις βάρβαρες πολιτικές που εφαρμόζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, τώρα που προσπαθούν να φτωχοποιήσουν το 99% των πολιτών, τώρα που η Αυτοδιοίκηση παλεύει να βγάλει τη θηλιά που της έχουν περάσει, τώρα, Κώστα, σε είχαμε περισσότερη ανάγκη. Τώρα σε θέλαμε δίπλα μας, για την ανατροπή και για την καρποφορία όσων με πείσμα, επιμονή και υπομονή για πολλά χρόνια σπείραμε.

Κώστα, μέσα στον ανείπωτο πόνο που νιώθει η οικογένειά σου, θα είναι παρηγοριά και θα τους συντροφεύει η κληρονομιά που τους άφησες, το στίγμα σου και η αγάπη και εκτίμηση μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Να είσαι σίγουρος ότι όλοι εμείς, οι φίλοι σου και οι σύντροφοί σου, όχι μόνο θα θυμόμαστε πάντα τους αγώνες σου, αλλά θα τους συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια μέχρι τέλους.

Καλό ταξίδι, σύντροφε Κώστα.

____________________________

Αποχαιρετώντας τον σύντροφο και συναγωνιστή Κώστα Κουρκούτη

Βαθύτατη είναι η θλίψη για την απώλεια ενός ξεχωριστού ανθρώπου και σημαντικού συνοδοιπόρου, υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη με το Αυτοδιοικητικό κίνημα, που θα μας εκπροσωπούσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς σύμφωνα με την καταστατική μας αρχή της εναλλαγής.

Αποχαιρετούμε τον τ. δήμαρχο Κώστα Κουρκούτη, μια πολιτική προσωπικότητα που σφράγισε με τις ιδέες, τη δράση και τη συνεχή του παρουσία, όχι μόνο την κοινωνία της Θήβας και της Βοιωτίας αλλά και της αυτοδιοίκησης και της αριστεράς. Ένα συναγωνιστή που δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει και να αγωνίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία. Ένα σύντροφο που συμμετείχε ενεργά από την πρώτη στιγμή στην συγκρότηση του Αυτοδιοικητικού κινήματος περιφέρειας Στερεάς, υποστηρίζοντας έμπρακτα τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της συλλογικής έκφρασης και της ρήξης με το κατεστημένο.

Για όλους εμάς που πορευτήκαμε μαζί του θα μείνει για πάντα σπουδαίο παράδειγμα ενός ανθρώπου που σε όλη του την πορεία δεν έχασε ποτέ τον στόχο και που συνέχισε να τον υπηρετεί σε κάθε στιγμή και από κάθε θέση, με την ίδια συνέπεια και τον ίδιο ενθουσιασμό. Και γιαυτό θα είναι πάντα μαζί μας.

Αντίο σύντροφε. 

Δέσποινα Σπανούδη, τ. περιφερειακή σύμβουλος Στερεάς Ελλάδα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)