to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 03.09.2021

Πολιτική

Αποχαιρετισμός στον Μίκη Θεοδωράκη: Τα συλλυπητήρια μηνύματα

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη - Ενός λεπτού σιγή στην ολομέλεια της Βουλής, τριήμερο εθνικό πένθος - Τι αναφέρουν για τον μεγάλο συνθέτη κόμματα, φορείς, οργανώσεις και βουλευτές


Η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη σήμερα το πρωί, Πέμπτη 2/9/2021, έφτασε και στη Βουλή, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης γνωστοποίησε στην Ολομέλεια την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη λέγοντας: «Δυστυχώς η είδηση επιβεβαιώθηκε. Πριν λίγο ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε το ταξίδι του για την γειτονιά των Αγγέλων για να συναντήσει άλλους μεγάλους εκεί με πρώτο και καλύτερο τον φίλο του τον Μάνο Χατζηδάκι. Η Βουλή την ώρα που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, θα τιμήσει την μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Εμείς όμως σήμερα να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για την μεγάλη απώλεια».

Τη θλίψη του για το θάνατο του συνθέτη εκφράζουν πολιτικοί όλων των κομμάτων - τα πρώτα μηνύματα:

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Έζησε μια πλούσια και γόνιμη ζωή που την βίωσε με πάθος

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, την απώλεια του οποίου πενθούμε σήμερα, υπήρξε ένας πανέλληνας και ταυτόχρονα οικουμενικός δημιουργός, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού. Του χαρίστηκε μια πλούσια και γόνιμη ζωή που την βίωσε με πάθος, μια ζωή ταγμένη στη μουσική, τις τέχνες, τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, αφοσιωμένη στις ιδέες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης», σημειώνει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η ΠτΔ και προσθέτει:

«Ο Μίκης δοκιμάστηκε σε όλα τα είδη της μουσικής – το τραγούδι, το ορατόριο, τη συμφωνική μουσική, τη μουσική για τον κινηματογράφο – με εξαιρετική επιτυχία. Έγραψε μελωδίες που συνυφάνθηκαν με την ιστορική και κοινωνική πορεία της Ελλάδας τα μεταπολεμικά χρόνια, μουσικές που λειτούργησαν σαν παρότρυνση, σαν παρηγοριά, σαν διαμαρτυρία, σαν στήριγμα στις ζοφερές περιόδους της νεότερης ιστορίας μας.

Πάντα «πολιτικός», συνέδεσε την πολιτική πράξη με την υπέρβαση και τον αγώνα. Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίστηκε «μόνος, ανένταχτος, ανεξάρτητος, αυτοστρατευμένος». Ταγμένος στην εθνική αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά και την ομοψυχία, δεν έπαψε ποτέ να είναι ένας βαθύς, πολυσχιδής δημιουργός, κι ένας καλλιτέχνης που επέμενε ως το τέλος να βλέπει τον κόσμο με τον ρομαντισμό και την εμπιστοσύνη μιας αιώνιας, ακατάλυτης νιότης».

Κυρ. Μητσοτάκης: Κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος

Με απόφαση της κυβέρνησης κηρύσσεται από σήμερα, Πέμπτη, τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, όπως ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι «τη σημερινή μας συνεδρίαση σκιάζει δυστυχώς μία πολύ θλιβερή είδηση: Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός».

Αλ. Τσίπρας: Ο Μίκης έδωσε φως στις ψυχές μας

«Ο αξεπέραστος συνθέτης, ο αγωνιστής, ο κομμουνιστής, ο ακτιβιστής, μέσα από τη μουσική, τη ζωή, τις μάχες και τις αντιφάσεις του, έδωσε νέο νόημα στην ελευθερία, τον πολιτισμό, την τέχνη, τη συμμετοχή», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

«Ο Μίκης έδωσε φως στις ψυχές μας. Σημάδεψε με το έργο του τη ζωή και τη διαδρομή όσων διάλεξαν το δρόμο της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», σημειώνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και επισημαίνει:

«Ο αξεπέραστος συνθέτης, ο αγωνιστής, ο κομμουνιστής, ο ακτιβιστής, μέσα από τη μουσική, τη ζωή, τις μάχες και τις αντιφάσεις του, έδωσε νέο νόημα στην ελευθερία, τον πολιτισμό, την τέχνη, τη συμμετοχή. Τον αποχαιρετούμε με τη βεβαιότητα ότι αυτό που αφήνει πίσω του είναι ανεξίτηλο. Στην ψυχή του λαού μας, στην ταυτότητα της πατρίδας μας, στην πολιτιστική κληρονομιά της οικουμένης»

ΚΚΕ: Βαθιά συγκίνηση και ακατάπαυστο χειροκρότημα

Με βαθιά συγκίνηση κι ένα ακατάπαυστο χειροκρότημα αποχαιρετούμε τον Μίκη Θεοδωράκη, αγωνιστή-δημιουργό, οδηγητή και πρωτεργάτη μιας νέας, μαχόμενης τέχνης στη μουσική, τονίζει στην ανακοίνωσή της για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη η ΚΕ του ΚΚΕ, που συμπληρώνει:  «Ορμητικός, εμπνευσμένος και φλεγόμενος από το πάθος της προσφοράς στο λαό, ο Θεοδωράκης κατόρθωσε να χωρέσει στο μεγαλειώδες έργο του όλο το έπος της λαϊκής πάλης του 20ου αιώνα στη χώρα μας. Άλλωστε, μέρος αυτού του έπους υπήρξε και ο ίδιος»

«Αφήνω αυτό τον κόσμο σαν κομμουνιστής»: Η επιστολή Θεοδωράκη στον Δημ. Κουτσούμπα

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής», έγραφε τον Οκτώβριο του 2020 σε επιστολή τους προς τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ο Μίκης Θεοδωράκης - Η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του μεγάλου συνθέτη θα γίνουν στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων.

Κωνσταντίνος Τασούλας: «Η Ελλάδα υποκλίνεται στον κορυφαίο μελωδό της»

Στη δήλωσή του, για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη,  ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Με βαθιά θλίψη και συγκίνηση πληροφορηθήκαμε σήμερα το πρωί την εκδημία του Μίκη Θεοδωράκη, μετά μια μεστή ημερών, προσφοράς, αλλά και αναγνώρισης ζωή. Μελωδός της ελληνικότητας με μοναδικό τρόπο, μας έφερε σε επαφή με όλες τις εκφάνσεις της «με μουσικές εξαίσιες, με φωνές», γι΄ αυτό και σήμερα το σύμπαν του κόσμου του ελληνικού με ευλάβεια υποκλίνεται στη συναρπαστική διαδρομή του και στην ανεπανάληπτη και οικουμενική πολιτιστική και όχι μόνο συμβολή του, ενώ την ίδια στιγμή ξεκινάει η πολύτιμη συμπόρευσή μας με την ανεκτίμητη μνήμη του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι, και δικαίως, ο διασημότερος Έλληνας των καιρών μας. Συνθέτης, συγγραφέας, πολιτικός ταυτίστηκε με τη χώρα και τον λαό μας όσο κανείς, πρόβαλε την Ελλάδα όσο κανείς και μάγεψε την Ελλάδα όσο κανείς. Η ελληνικότητα έχασε τον μελωδό της, όχι όμως τις μελωδίες του, που θα συνεχίσουν να γοητεύουν και να εμπνέουν. Όσο για τη δημόσια και πολιτική του προσφορά, το πάθος του για την πατρίδα, τη δημοκρατία και την ελευθερία, και αυτά θα συνεχίσουν να εμπνέουν, έχοντας σχηματίσει ένα εξαιρετικά γόνιμο αποτύπωμα που το σφυρηλατεί παραδειγματικότατα για περισσότερο από μισό αιώνα! Θερμότατα συλλυπητήρια προσωπικώς και εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων στην οικογένειά του.»

ΜέΡΑ25: Πενθούμε έναν μεγάλο Έλληνα

«Η Ελλάδα πενθεί για έναν μεγάλο Έλληνα που φεύγει», τονίζει η ΚΕ του ΜέΡΑ25 με δήλωση του συντονιστή της, Κώστα Μπιτσάνη, για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Προσθέτει ότι «δεν είναι ώρα για άλλες αποτιμήσεις. Μόνο υπόκλιση στο τεράστιο μέγεθος του Μίκη». Ο κ. Μπιτσάνης αναφέρει επίσης ότι ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν «μια ορμητική προσωπικότητα με ζωή δημιουργίας και αγώνα, που σημάδεψε γενιές και γενιές. Αυτός μίλησε για Χρέος αλλά εμείς του χρωστάμε. Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, έργο ελληνικής ψυχής αλλά οικουμενικό, δεν αφήνει χώρο για πραγματικά λεπτά σιγής. Γιατί θα ακούγεται παντού και πάντα, και πρώτα απ' όλα μέσα στον καθένα μας. Συλλυπητήρια στους δικούς του - αλλά και σε όλους μας».

Τμ. Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις

«Δεν τον αποχαιρετούμε γιατί το έργο του τον κρατά ζωντανό. Δεν θρηνούμε, τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Στην ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, τονίζεται: «Έφυγε ο Μίκης Θεοδωράκης πλήρης ημερών και καλλιτεχνικού έργου και είναι από τις ελάχιστες φορές που η φράση «από σήμερα ο Πολιτισμός είναι φτωχότερος» κυριολεκτεί. Έφυγε ο Μίκης της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ, της Εθνικής Αντίστασης, της Νεολαίας Λαμπράκη.

Έφυγε ο Μίκης της Μακρονήσου, των φυλακών Αβέρωφ, του Ωρωπού. Έφυγε ο συνθέτης του Άξιον Εστί,  του Επιτάφιου, της Όμορφης Πόλης, του Ζορμπά, του Κάντο Χενεράλ, της Ρωμιοσύνης.

Η μουσική του συνδέθηκε με την Αριστερά, τον Αντιδικτατορικό αγώνα και τα κινήματα των λαών από την Παλαιστίνη έως τη Χιλή. Δεν τον αποχαιρετούμε γιατί το έργο του τον κρατά ζωντανό. Δεν θρηνούμε, τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις».

Ανοιχτή Πόλη: Ο Μίκης Θεοδωράκης θα ζει πάντα στους αγώνες του μέλλοντος

Η Ανοιχτή Πόλη αποχαιρετά τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη. Η τεράστια συνεισφορά του στον πολιτισμό, η συμμετοχή του στους αγώνες για δημοκρατία και η αντιστασιακή δράση του, συνθέτουν μια πολυδιάστατη προσωπικότητα με παγκόσμια ακτινοβολία. Το νεανικό και ριζοσπαστικό πνεύμα του θα μας παραδειγματίζουν πάντα. Οι μουσικές του θα συνεχίσουν να συντροφεύουν τους αγώνες του μέλλοντος για μια Ελλάδα δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

Πειραιάς για όλους: Χαίρε μεγάλε Μίκη Θεοδωράκη, πυρπολητή των ονείρων μας

Ο Πειραιάς για Όλους σημειώνει:

«Ο Μίκης ανήκει σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ελλάδα. Με τη μουσική του και τη μυθιστορηματική πολιτική του δράση άφησε ένα αθάνατο αποτύπωμα και στην πόλη μας, τον Πειραιά.

Μαχητής ήδη της Αντίστασης και του Εμφυλίου, Επονίτης και Μακρονησιώτης πήρε τη σκυτάλη από τον δολοφονημένο από το παρακράτος της δεξιάς πειραιώτη γιατρό και βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963 την ίδια εποχή που έγραφε τα μεγάλα του έργα. Εδώ, αναβίωσε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τον καιρό της «Χαμένης Άνοιξης».

Μετά τη φυλάκιση από τη χούντα στον Ωρωπό, την εξορία στη Ζάτουνα  και τον αντιδικτατορικό αγώνα στο Παρίσι, επέστρεψε ως βουλευτής της Αριστεράς στην Κοκκινιά το 1974. Πάλι στον Πειραιά, στο γήπεδο Καραϊσκάκη έδωσε τις δύο μεγαλύτερες συναυλίες που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Σήμερα περνάει στην Ιστορία και στον χώρο του μύθου, μύθος ο ίδιος.

Χαίρε μεγάλε Μίκη Θεοδωράκη, πυρπολητή των ονείρων μας».

ΑΔΕΔΥ: Πάντα παρών στους αγώνες του λαού μας για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία-Δημοκρατία

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποχαιρετά με βαθιά λύπη τον Μίκη Θεοδωράκη, ίσως τον μεγαλύτερο Έλληνα μουσικοσυνθέτη, το έργο του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κρισιμότερες καμπές στην ιστορία της Ελλάδας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας, λόγω των συχνών μεταθέσεων του πατέρα του που ήταν δημόσιος υπάλληλος. Οι συνεχείς διαδρομές της ζωής του Θεοδωράκη αποτυπώνονται στο γνήσια λαϊκό έργο του.

Από την πρώτη σύλληψή του στην Ιταλία το 1943, μέχρι τη διαφυγή του στην Αθήνα, από τις σπουδές στο Ωδείο μέχρι τη Νομική Αθηνών, από την εξορία του στην Ικαρία το 1947, μέχρι την εξορία το 1949 -50 στη Μακρόνησο, από το Παρίσι το 1954 μέχρι τις διώξεις από τη Χούντα και την κατάληξη στις φυλακές του Ωρωπού, ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει το μεγαλείο του έργου του με το μεγαλείο της ζωής, των αξιών και των ιδανικών του.

Από την πρώτη του συναυλία, στα 17 του χρόνια, παρουσιάζοντας το έργο του «Κασσιανή» μέχρι το Παρίσι όπου ξεκινάει σπουδές στο Conservatoire, από τον «Επιτάφιο» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου μέχρι το «Άξιον Εστί» σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και τα «Επιφάνεια» του Γιώργου Σεφέρη μέχρι το «Ζορμπά», που τον καθιστά διεθνώς γνωστό, πραγματοποιείται το όραμα του σπουδαίου δημιουργού να ενώσει τα κομμάτια της Ελλάδας από όλο και για όλο τον κόσμο και η παρακαταθήκη του γίνεται φάρος για όλους τους μετέπειτα δημιουργούς.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν πάντα παρών στους αγώνες του λαού μας για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία-Δημοκρατία. Ήταν συνοδοιπόρος στους αγώνες μας για μια καλύτερη ζωή, τόσο για τους εργαζομένους της πατρίδας μας όσο και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, που η μνήμη του και το έργο του θα συντροφεύει πάντα τους λαϊκούς αγώνες.

ΠΟΘΑ: Έζησε και δημιούργησε γεμάτος έμπνευση, τόλμη, φλόγα και πάθος για τη ζωή, για κοινωνική δικαιοσύνη, για δημοκρατία

Σήμερα αποχαιρετάμε τον «μεγάλο» Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών. Πορευτήκαμε ως καλλιτέχνες, ως εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ως εργατικό κίνημα με το έργο του μεγάλου δημιουργού και εμπνευστή της Αριστεράς και του Λαού. Στο έργο του καταγράφεται η σύγχρονη ιστορία του τόπου, από τις μεγάλες στιγμές της εθνικής αντίστασης, τους μεγάλους εργατικούς αγώνες, τις κοινωνικές αντιστάσεις. Το σπουδαίο έργο που μας αφήνει έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και θα μείνει ως παρακαταθήκη να εμπνέει για χρόνια τους καλλιτέχνες και τους λαούς εκφράζοντας τα όνειρα, και τις πικρίες.

Ο Μίκης έζησε και δημιούργησε γεμάτος έμπνευση, τόλμη, φλόγα και πάθος για τη ζωή, για κοινωνική δικαιοσύνη, για δημοκρατία.

Τον ευχαριστούμε.

Μεσίστιες οι σημαίες της ΕΣΗΕΑ για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό της Ίδρυμα, εκφράζουν την οδύνη τους για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν υπήρξε μόνο ένας μουσικοσυνθέτης διεθνούς εμβέλειας, που  άνοιξε νέους μουσικούς δρόμους και έκανε γνωστό και επέβαλε το έργο σπουδαίων συνδημιουργών, υπήρξε κι ένας αγωνιστής σε δύσκολες για τον τόπο και για τον ίδιο περιόδους.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος έχει, επιπλέον,  ένα λόγο  να τον ευγνωμονεί για τη συμβολή του στον πολιτιστικό χώρο. Με τον θάνατό του εκλείπει ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς και πατριώτες των τελευταίων χρόνων αυτού του τόπου.

Οι σημαίες στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ, επί της οδού Ακαδημίας 20, θα κυματίζουν μεσίστιες κατά τη διάρκεια του τριήμερου εθνικού πένθους.

Σία Αναγνωστοπούλου: Πενθούμε τον Παγκόσμιο Μίκη Θεοδωράκη

«Στον άνθρωπο που υπηρέτησε και νοηματοδότησε βαθιά τις λέξεις με τη μουσική του, που άνοιξε τα παράθυρα της ποίησης στο λαό, στον Μίκη των σκληρών αγώνων αυτής της χώρας , του κλείνουμε τα μάτια, του χαϊδεύουμε τα Σγουρά Μαλλιά, ενωμένοι σε έναν βουβό Επιτάφιο θρήνο. Σήμερα πενθούμε έναν από τους Ήρωες των άπαρτων βουνών, έναν Νεκρό Αδελφό που παραμένει αθάνατος. Σήμερα πενθούμε τον Παγκόσμιο Μίκη Θεοδωράκη», τονίζει η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και επισημαίνει:

«Φεύγει από την επίγεια ορατότητα  και στο φευγιό του οριοθετείται ο σύντομος 20ος αιώνας και η πολιτική ιστορία της Αριστεράς  που κουβαλά εντός του. Μαζί του ‘’φεύγουν’’ και οι μουσικές, τα τραγούδια, ως πολύτιμα  αντικείμενα μεταμόρφωσης αυτού του κόσμου. Τραγούδια που γεννήθηκαν με ωδίνες στους τόπους εξορίας,  που βάδισαν τον Ωροπό,  τη Μακρόνησο, τη Ζάτουνα,  που χρησίμευσαν στην ανασυγκρότηση της ελληνικής συλλογικής  μνήμης, που έχτισαν την πολιτική συνείδηση, που ανανέωσαν την ταυτότητα  ενός Λαού Βασανισμένου. Τραγούδια που εμείς, όλοι εμείς οι μικροί, οι ταπεινοί που είχαμε την τύχη να συνυπάρξουμε ημερολογιακά μαζί σου, τραγουδήσαμε.

Ο υποκινητής της ελληνικής πολιτιστικής αναγέννησης  δεν μπορεί να ΄΄φύγει΄΄. Ένας Μπολιβάρ, ένας ωραίος ως Έλλην δεν πεθαίνει . Ο Μίκης μπολιάζει και τώρα και για πάντα τη μνήμη μας και παραμένει αθάνατος και εμείς συγκλονισμένοι τον ακολουθούμε σιγοτραγουδώντας ΄΄…άρμεγες με τα μάτια σου το φως της Οικουμένης΄΄».

Π. Σκουρολιάκος: Ο Μίκης θα είναι πάντα εδώ

«Ο Μίκης θα είναι πάντα εδώ. Δεν θα τον αποχαιρετίσουμε ποτέ, γιατί η δύναμη του τεράστιου και υπέροχου έργου του θα τον κρατά ζωντανό στις ζωές μας. Θα εμπνέει αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς και θα τους δείχνει τον δρόμο του αγώνα για μια καλύτερη ζωή», τονίζει σε δήλωσή του ο Π. Σκουρολιάκος, αν. Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Λίνα Μενδώνη: Χάσαμε ένα κομμάτι από την ψυχή της Ελλάδας.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη:

«Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι από την ψυχή της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίκης όλων μας, ο δάσκαλος, ο διανοούμενος, ο ριζοσπάστης έφυγε. Εκείνος που έκανε όλους τους Έλληνες να τραγουδήσουν τους ποιητές. Έζησε όλη του τη ζωή δημιουργώντας. Αγωνίστηκε, πέρα από τα όρια, ξεπερνώντας τις ανθρώπινες  αδυναμίες που θέτουν πλαίσια και καθορίζουν τυπικές συμπεριφορές. Δεν απέφυγε ποτέ να δίνει όλες τις μάχες, σε όλα τα μέτωπα, καθώς το εύρος της προσωπικότητας και του ταλέντου του δεν μπορούσε ούτε να περιοριστεί, ούτε να χαλιναγωγηθεί. Ο Μίκης ήταν κι έκανε όσα ξεπερνούν την ανθρώπινη φύση. Με το έργο του, την έντονη κοινωνική και πνευματική παρουσία, τον βαθύ πατριωτικό του λόγο, ο Μίκης Θεοδωράκης σημάδεψε την Ελλάδα του 20ου αιώνα.
Ο Μίκης ήταν παγκόσμιος και το έργο του ανήκει σε όλο τον κόσμο. Εργο τεράστιο, οικουμενικό, που άγγιξε και θα συνεχίσει να αγγίζει εκατομμύρια καρδιές. Δεν θα είναι πια μαζί μας, αλλά ο  Γαλαξίας του έργου του θα μας περιβάλλει και θα μας φωτίζει.
Οι Ελληνες πενθούμε σήμερα».

Τα συλλυπητήρια μηνύματα των βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

Αλ. Αυλωνίτης: Του οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ

«Η απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη είναι μεγάλη», τονίζεται στη δήλωση του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη. που προσθέτει:  «Δεν θα κρύψω ότι δάκρυσα στο άγγελμα του θανάτου του. Πως να μην δακρύσει ο Έλληνας όταν τα τραγούδια του αποτελούν κομμάτι του και διαχρονικό στοιχείο του πολιτισμού του. Ενθουσιώδης πατριώτης, κεφάλαιο του εθνικού μας πολιτισμού και του πνεύματος, παγκόσμιου βεληνεκούς καλλιτέχνης.

Ζήσαμε μαζί του πολλές ιστορικές στιγμές και σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.  Μεγάλωσα και μεγαλώσαμε με το Μίκη. Στη μνήμη και στη καρδιά μας πέρασαν τα τραγούδια του και μας καθόρισαν και θα μας καθορίζουν. Ο Μίκης υπήρξε και θα υπάρχει στην ιστορία της ανθρωπότητας ως παγκόσμιος Έλληνας. Σήμερα, του οφείλουμε μαζί με το στερνό αποχαιρετισμό ένα τεράστιο ευχαριστώ. Καλό σου ταξίδι αγαπημένε Μίκη Θεοδωράκη. Δεν θα σε ξεχάσει κανείς!»

Άννα Βαγενά: «Καληνύχτα Μίκη»

«Αυτές τις μέρες σε είχα συνέχεια στο μυαλό μου. Προσπάθησα μερικές φορές να σου τηλεφωνήσω, αλλά δεν απαντούσε το τηλέφωνο. Κρατάω βαθιά στην ψυχή μου τη βραδιά, καλοκαίρι του 1966, σε συναυλία σου που είχαμε διοργανώσει η Νεολαία Λαμπράκη Λάρισας στο παλιό Αλκαζάρ και μετά τη βόλτα με τη Citroen σου. Τη βραδιά που σε συνάντησα στη Δικτατορία, ενώ κρυβόσουν στο διαμέρισμα του Γιάννη Λελούδα στον Λυκαβηττό. Τα απογεύματα που ήρθαμε με τον Λουκιανό στο σπίτι σου λίγο πριν φύγει εκείνος και μιλούσαμε επί ώρες και γελούσαμε με τις ιστορίες σου και το αστείρευτο χιούμορ σου. Κρατάω για πάντα το φλογερό σου βλέμμα, που δεν θάμπωσε ποτέ, το βλέμμα που έκλεινε μέσα του την Ελλάδα ολόκληρη. Καληνύχτα, καλέ μου,καλή ξεκούραση», γράφει η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Καλλιόπη Βέττα: «Ο Μίκης Θεοδωράκης μας άφησε μια σπουδαία κληρονομιά: το απαράμιλλο καλλιτεχνικό έργο και την αστείρευτη θέληση του για ανεξαρτησία και αλληλεγγύη»

Η Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορμή τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, δήλωσε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε σήμερα από κοντά μας, βυθίζοντας όλη την χώρα, όλο τον κόσμο, σε θλίψη και στεναχώρια. Ωστόσο, ο Μίκης, σε όλη τη ζωή του φρόντισε με το έργο και την παρουσία του να μας χαρίσει απλόχερα πρωτόγνωρες συγκινήσεις και καθηλωτικά μουσικά έργα που άφησαν το στίγμα τους στον παγκόσμιο Πολιτισμό.

Παράλληλα, με τη στάση του, δίδαξε έμπρακτα την ελευθερία, την επιμονή, την ακεραιότητα, την αλληλεγγύη και την ανεξαρτησία. Ήταν, είναι και θα είναι ένα πρότυπο για όλους μας, μια τεράστια καλλιτεχνική φυσιογνωμία, μια παγκόσμια προσωπικότητα που σημάδεψε όλον τον εικοστό αιώνα. Οι οικείοι, οι φίλοι, οι συνεργάτες κι οι συνοδοιπόροι του, κλαίμε και θρηνούμε για την απώλεια του σπουδαίου μας δημιουργού. Για μένα,  η πολύχρονη συνεργασία μαζί του ήταν ένα μάθημα ζωής: διδάχτηκα και αγάπησα τον ιδιοφυή καλλιτέχνη Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος μου άνοιξε δρόμους, με εμπιστεύτηκε και μου έδωσε την ευκαιρία να ερμηνεύσω τα έργα του σε όλο τον κόσμο.

Αιωνία σου η μνήμη, Μίκη. Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ, δεν θα σε  ξεχάσουμε ποτέ».

Σωκράτης Βαρδάκης: Ο τελευταίος από τους τεράστιους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο τελευταίος από τους τεράστιους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, πέρασε στην αιωνιότητα. Ήταν ο άνθρωπος που συγκλόνισε όλο τον κόσμο με το έργο του, που έδωσε μουσική πνοή στα λόγια των μεγάλων μας ποιητών κι έγινε σύμβολο των αγώνων του λαού μας», σημειώνει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και προσθέτει: «Ο Μίκης Θεοδωράκης, μπορεί να έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, αλλά θα βρίσκεται ριζωμένος βαθιά, στην καρδιά του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Και αυτή η καρδιά δεν θα σταματήσει να χτυπά ποτέ. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, που οι Έλληνες δεν θα ξεχάσουν ποτέ».

Χρ. Γιαννούλης: Υπηρέτησε την αρμονία απέναντι στη βία

«Ο Μίκης Θεοδωράκης υπηρέτησε την αρμονία απέναντι στη βία. Αγωνίστηκε κατά του φασισμού, του αυταρχισμού, της ακροδεξιάς, του παρακράτους.  Όλα κινδυνεύουν όταν το κομματικό συμφέρον τίθεται πάνω από τον τόπο. Ο Μίκης Θεοδωράκης και η παρακαταθήκη του, η ίδια η ιστορία αυτού του τόπου,  μας διδάσκει πως ο αγώνας για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, την ισονομία, την αξιοκρατία πρέπει να είναι διαρκής», τόνισε μιλώντας στο OPEN ο βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Γιαννούλης.

Νίκος Ηγουμενίδης: Η σημερινή μέρα βρίσκει την Ελλάδα και την Αριστερά φτωχότερες

Στη δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ε. Ηγουμενίδη για την ανακοίνωση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη τονίζεται: «Η σημερινή μέρα βρίσκει την Ελλάδα και την Αριστερά φτωχότερες. Ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και γενναιότητας, ένας μουσικός γίγαντας που εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα και τους αγώνες των λαών για ελευθερία και δικαιοσύνη, ο Έλληνας και ο παγκόσμιος «Ζορμπάς». Γενιές Ελλήνων βυθίστηκαν σε αυτή την ηφαιστειώδη προσωπικότητα και στο μουσικό έργο μέσα από το οποίο ο λαός άντλησε κουράγιο και δυνάμεις. Ακόμη και αν κάπου διαφωνούσες, πάντα υποκλινόσουν στο αστείρευτο και μεγαλειώδες ταλέντο του που ταξίδεψε τη Ρωμιοσύνη στα πέρατα της οικουμένης.  Μίκη, σε ευχαριστούμε για την πάλη και την αντίσταση σου απέναντι στους ισχυρούς της Γης, για όσα θνητά με τη μπαγκέτα σου έκανες αθάνατα. Καλό ταξίδι.»

Μ. Θραψανιώτης: Άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη

«Η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη, η φυσική του απώλεια, δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει θλίψη.

Η παρουσία του όμως θα παραμείνει εσαεί ζωντανή. Ιδιαίτερα σε όσους γαλουχηθήκαν και εμπνεύστηκαν σε δύσκολους καιρούς από την Μουσική του και τους αγώνες του σε δύσκολες εποχές.

Κατόρθωσε ακόμα να κάνει γνωστή την ποίηση στο πλατύ Ελληνικό κοινό.

Άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη. Αιωνία του η Μνήμη».

Χ. Καφαντάρη: «Θα περάσουν χρόνια, οι πολιτικοί μπορεί να ξεχαστούν, ο Μίκης θα ζει με τα τραγούδια του»

Η βουλευτής ​Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Χαρά Καφαντάρη στη σημερινή εκπομπή του Ant1 «Καλοκαίρι μαζί» αμέσως μετά την ανακοίνωση της απώλειας του Μίκη Θεοδωράκη , ανέφερε: «Θα περάσουν χρόνια, θα περάσουν δεκαετίες οι πολιτικοί μπορεί να ξεχαστούν αλλά ο Μίκης Θεοδωράκης θα ζει με τα τραγούδια του. Εξέφρασε με τη μουσική του μια δύσκολη εποχή ,στα μεταπολεμικά και μετεμφυλιακά χρόνια. ‘Κατέβασε’ τους μεγάλους ποιητές στο λαό κι αυτός , τους τραγούδησε. Εξέφρασε τους αγώνες του λαού μας , αγώνες που συνεχίζονται ως σήμερα. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Στ. Κούλογλου για Μίκη Θεοδωράκη: Ο τελευταίος των μεγάλων της γενιάς της Αντίστασης

«Έφυγε ο τελευταίος των μεγάλων της γενιάς της Αντίστασης. Κλείνει έτσι ένας κύκλος από πολύ μεγάλες προσωπικότητες της Αριστεράς που με την δράση τους, είτε αυτή ήταν πολιτική ή πολιτιστική, σφράγισαν την πορεία της χώρας. Ακόμη και αυτοί που μίσησαν το έργο του έχουν επηρεαστεί από αυτόν», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέλιος Κούλογλου μιλώντας για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη στον Flash FM Θεσσαλονίκης και στον Γ. Μαγκριώτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)