to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 30.11.2012

Διεθνή

Αποχαιρετισμός στη «Μανιφέστο»

Επειτα από 43 χρόνια, η Ροσάνα Ροσάντα αφήνει τη «Μανιφέστο», την εφημερίδα - σύμβολο της Αριστεράς και της διάσπασης του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.


Το κάνει με μια επιστολή γεμάτη πικρία. «Επειδή η διεύθυνση και η σύνταξη της «Μανιφέστο» δεν είναι διαθέσιμες για διάλογο, όχι μόνο με μένα, αλλά και με πολλούς συντάκτες», γράφει η ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, «σταμάτησα να συνεργάζομαι με την εφημερίδα στην οποία δώσαμε ζωή το 1969». Προσθέτει πως το εβδομαδιαίο σχόλιό της θα δημοσιεύεται πλέον τις Παρασκευές, στον ιστότοπο «Sbilanciamoci»».


Η «Μανιφέστο» είχε πληγεί τις τελευταίες εβδομάδες από μια σειρά αποχωρήσεων σπουδαίων συνεργατών, ανάμεσα στους οποίους ο σκιτσογράφος Βάουρο Σενέζι και οι αρθρογράφοι Μάρκο Ντ' Εραμο και Τζόζεφ Χαλέβι. «Δεν πρόκειται πια για κολεκτίβα. Μια δράκα ανθρώπων έχει οικειοποιηθεί για διάφορους λόγους την εφημερίδα», έγραψε ο τελευταίος, ενώ η «Ιλ Μανιφέστο» αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ομως ο αποχαιρετισμός της 88χρονης Ροσάντα σηματοδοτεί αναμφίβολα το τέλος μιας εποχής.


Η Ροσάνα Ροσάντα είναι από τους διανοούμενους που έχουν μεγάλο κύρος στην Ιταλία. Γεννήθηκε το 1924 στην Πόλα της Ιστριας, κόρη πλούσιου συμβολαιογράφου που καταστράφηκε στη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930. Το 1941 άρχισε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 19 ετών, με τον γερμανικό στρατό να ελέγχει τη Βόρεια Ιταλία και τον Μουσολίνι στη «Δημοκρατία του Σαλό», εντάχθηκε  στην Αντίσταση. Το 1947 εργαζόταν πλέον κανονικά για το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και το 1960 έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του. Μέχρι τότε ήταν ήδη διευθύντρια του περιοδικού του κόμματος «Ρινασίτα» και ο Παλμίρο Τολιάτι την τοποθέτησε το 1962 επικεφαλής του πολιτιστικού τμήματος του ΙΚΚ. Η Ροσάντα εξελέγη επίσης βουλευτής του ιταλικού Κοινοβουλίου.


Στη φοιτητική εξέγερση του 1967-68 εξέφρασε συμπάθεια για το κίνημα, το οποίο αντιμετωπιζόταν με καχυποψία από την ηγεσία του ΙΚΚ και βοήθησε να δημιουργηθεί το πρώτο περιοδικό στην ιστορία του κόμματος που επέκρινε τις επίσημες θέσεις από αριστερά - ήταν το «Μανιφέστο». Η ιστορική πλέον Ομάδα του «Μανιφέστο» (Ροσάντα, Πιντόρ, Παρλάτο, Μάγκρι, Καστελίνα, Νατόλι, Καπράρα) καταγγέλθηκε στο 12ο Συνέδριο του ΙΚΚ, ιδιαίτερα για τη στάση της εναντίον της σοβιετικής εισβολής στην Τσεχοσλοβακία, και διαγράφηκε τον Νοέμβριο του 1969, για να προχωρήσει το 1971 στην ίδρυση της ανεξάρτητης εφημερίδας με το ίδιο όνομα που εκδίδεται μέχρι σήμερα.


Αφού διετέλεσε διευθύντρια της «Μανιφέστο», η Ροσάντα αφιερώθηκε στη συνέχεια στη συγγραφή. Εξέδωσε πολλά βιβλία και το 2005 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της με τίτλο «Το κορίτσι του περασμένου αιώνα». Εδώ και πολλά χρόνια ζει στο Παρίσι με τον επί χρόνια σύντροφο και πλέον σύζυγό της, τον πολωνικής καταγωγής γάλλο δημοσιογράφο Κ.Σ. Κάρολ. Η ίδια λέει πως παρατηρεί την Ιταλία «από τη σωστή απόσταση»…


Πηγή: Τα Νέα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)