to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:24 | 05.05.2019

Πολιτική

Η συνέντευξη Τύπου για τις 120 δόσεις: «Ανάσα» για 3,9 εκατ. πολίτες (βίντεο)

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και οι τελευταίες λεπτομέρειες συζητήθηκαν κατά την πολύωρη σύσκεψη του Σαββάτου 4/5 στο Μέγαρο Μαξίμου


Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου με θέμα το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο, Δευτέρα και οι τελευταίες λεπτομέρειες συζητήθηκαν κατά την πολύωρη σύσκεψη (του Σαββάτου 4/5 στο Μέγαρο Μαξίμου) του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο.

Να μην καταθέσει πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολλάκη, κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Εάν το κάνει», είπε, «θα είναι πολύ μεγάλο λάθος, διότι όταν ο λαός θέλει να ακούσει αυτά τα θετικά μέτρα (σ.σ. το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις), θα σταματήσει η συζήτηση για μια αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης. Να συζητήσουμε τα άλλα μέτρα που θα ανακοινωθούν εντός ολίγων ημερών. Έτσι, να γίνει μια αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός προανήγγειλε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει το νέο πακέτο των θετικών μέτρων που θα δημοσιοποιηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Κάνοντας στην εισαγωγική ομιλία του και μια αναδρομή στο παρελθόν, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι την άνοιξη του 2017 η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης πέρασε δύσκολες στιγμές. «Ήταν από τις δύσκολες στιγμές», ανέφερε, «ήταν η εποχή που κάναμε έναν ακόμη συμβιβασμό με τα μέτρα και τα αντίμετρα. Από εκείνη τη στιγμή, υπάρχει αλλαγή του κλίματος, και αυτή- ειδικά από το καλοκαίρι του 2017- ήρθε ως αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής και ενός συγκεκριμένου προγραμματισμού με επιχειρήματα».

Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «είναι δύσκολο να σας εξηγήσω τη στενοχώρια της κοινοβουλευτικής ομάδας για την ψήφιση για τη μείωση των συντάξεων. Όμως καταφέραμε ύστερα από δύο χρόνια να μην μειωθούν οι συντάξεις. Καταφέραμε επίσης το καλοκαίρι του 2018 να φύγουμε από το πρόγραμμα, ενώ καταφέραμε να βγούμε 3,5 φορές στις αγορές. Καταφέραμε, επίσης, στον προϋπολογισμό του 2018 και του 2019 να έχουμε την πρώτη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων 10 ετών. Αυτό το κάναμε με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών του ελληνικού λαού. Τώρα βλέπουμε τους καρπούς συγκεκριμένης προσέγγισης και στρατηγικής».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η κυβέρνηση πέτυχε μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό μας δίνει 10- 15 χρόνια που έχουμε χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες. Το πολιτικό σύστημα οφείλει αυτά τα 10- 15 χρόνια να μην πάνε χαμένα και να μην συνεχίσει αντιπαραθέσεις που δεν είναι πάνω στα προστάγματα. Δεν πρέπει να γυρίσουμε στην ψεύτικη ανάπτυξη πριν το 2009 και στις συνθήκες κρίσης».

Κατέληξε λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις, μαζί με την επιστροφή της ανάπτυξης και τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα σε εξαγωγές και μεταποίηση, δείχνουν πως η Ελλάδα επιστρέφει σιγά- σιγά σε μια κανονικότητα. Δεν θριαμβολογούμε. Αλλά πρέπει να ξέρει και ο πολίτης την πρόθεσή μας να αμβλυνθούν τα προβλήματα».

Στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις μπορούν να ενταχθούν όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα

Ο κ. Τσακαλώτος  ανέφερε πως με το νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο στη Βουλή αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα και χαρακτήρισε μεγάλο λάθος αν καθυστερήσει η συζήτηση στη Βουλή λόγω της πρόθεσης του κ. Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης αυτής είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής δηλαδή το κούρεμα του κεφαλαίου με τον επαναπροσδιορισμό της οφειλής.

Το δεύτερο καινοτόμο στοιχείο είπε η κ. Αχτσιόγλου είναι το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85%. Η εξόφληση θα γίνεται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

Επίσης ανέφερε πως με το νομοσχέδιο αυτό ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα των δικαιούχων σύνταξης χηρείας. 

Η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα γίνουν οι ρυθμίσεις των χρεών στην εφορία ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε τη ρύθμιση αυτή ανάσα για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν οφειλές στους δήμους. Στη ρύθμιση υπάγονται όλοι ανέφερε και τόνισε πως υπάρχει πλάνο διαγραφής προσαυξήσεων.

Έως τις 28 Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα φυσικά και νομικά πρόσωπα να ενταχθούν στη ρύθμιση για έως 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως 31/12/2018 στην εφορία. Η πλατφόρμα ανοίγει για μεν τα φυσικά πρόσωπα στις 14 Μαΐου και για δε τα νομικά πρόσωπα στις 16 Μαΐου, υπό την αίρεση ότι το νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο στη Βουλή θα έχει ψηφιστεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Όπως ανακοίνωσαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, για τα φυσικά πρόσωπα θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια τέκνων και όχι περιουσιακά κριτήρια.

1.Μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα (είναι περίπου 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες) και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ως εξής:

*Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα υπάρχουν έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ σε αυτήν την κατηγορία των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις και τόκοι.

*Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, θα ισχύει προοδευτική κλίμακα συντελεστών με βάση την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, σε συνάρτηση με το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Για όσους βαρύνονται με τέκνα, ο συντελεστής θα μειώνεται, προκειμένου ο αριθμός των δόσεων να είναι μεγαλύτερος. Και για τους οφειλέτες αυτούς, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσεις δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.

*Σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής της ρυθμιζόμενης οφειλής προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής λιγότερου αριθμού δόσεων από ό,τι δικαιούται ο φορολογούμενος, θα ισχύουν μειώσεις έως 90% στα ποσά των προσαυξήσεων και των τόκων. Ο ελάχιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης ορίζεται στις 18.

*Τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων, θα είναι τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

2.Για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα:

* Οι οφειλές που προέρχονται από τακτικές αιτίες (π.χ. φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 18 μηνιαίες δόσεις.

*Οι έκτακτες οφειλές (π.χ. από φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 30 μηνιαίες δόσεις.

*Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι 30 ευρώ.

*Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής της ρυθμιζόμενης οφειλής, θα προβλέπεται διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής της αποπληρωμής σε λιγότερες δόσεις, θα προβλέπονται μειώσεις στις προσαυξήσεις και τους τόκους.

Γενικότερα:

*Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλοι οι φορολογούμενοι, εκτός από αυτούς που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.

*Οι οφειλέτες μπορούν, εάν θελήσουν, να εντάξουν στη νέα ρύθμιση και ήδη ρυθμισμένες οφειλές τους, ενταγμένες στις «πάγιες ρυθμίσεις» των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

*Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα προβλέπεται αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ.), ενώ θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.

*Στην περίπτωση όπου ο οφειλέτης δεν θα έχει πληρώσει εμπρόθεσμα δύο συνεχόμενες δόσεις, θα χάνει τη ρύθμιση.

Σύμφωνα με παραδείγματα που παρέθεσε η κ. Παπανάτσιου:

1. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 10.00 ευρώ και συνολική οφειλή 3.600 ευρώ. Η ρύθμιση γίνεται σε 120 δόσεις των 30 ευρώ (διότι το εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ).

2. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 21.000 ευρώ και συνολική οφειλή 30.000 ευρώ. Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 4% = 200 ευρώ

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 6% = 300 ευρώ.

Για τα τελευταία επιπλέον 1.000 ευρώ Χ 8% = 80 ευρώ.

'Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 580 ευρώ.

'Αρα, μηνιαία ικανότητα 580 / 12 = 48,33 ευρώ.

'Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 30.000 ευρώ / 48,33 = 620.

'Αρα, η ρύθμιση είναι στον μέγιστο δυνατό αριθμό, στις 120 δόσεις.

3. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ και οφειλή 6.000 ευρώ.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 4% = 200 ευρώ.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 6% = 300 ευρώ.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 Euro Χ 8% = 400 Euro

Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 10% = 500 ευρώ.

'Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.400 ευρώ.

'Αρα, μηνιαία ικανότητα 1.400 / 12 = 116,67 ευρώ.

'Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 ευρώ / 116,67 = 51,42, άρα 51 δόσεις.

'Αρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 51 δόσεις.

4. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ, οφειλή 6.000 ευρώ και ένα (1) τέκνο.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (4-1)=3% = 150 ευρώ.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (6-1)=5% = 250 ευρώ.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (8-1)=7% = 350 ευρώ.

Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (10-1)=9% = 450 ευρώ.

'Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.200 ευρώ.

'Αρα, μηνιαία ικανότητα 1.200 / 12 = 100 ευρώ.

'Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 ευρώ / 100 = 60 δόσεις.

'Αρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 60 δόσεις.

Σύμφωνα επίσης με όσα ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών:

*Τα νομικά πρόσωπα (κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση ανέρχονται σε 104.000 τον αριθμό, ενώ οι συνολικές οφειλές τους οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ. Από τις οφειλές αυτές, τα 17 δισ. ευρώ είναι ποσά που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ ανά οφειλέτη.

*Όσα νομικά πρόσωπα έχουν ήδη ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Όσα όμως νομικά πρόσωπα δεν έχουν ακόμη λάβει ακόμη έγκριση για ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μπορούν να επιλέξουν είτε την ένταξή τους στη ρύθμιση είτε την παραμονή τους στον εξωδικαστικό.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι οι θεσμοί αγωνιούν εάν με τη ρύθμιση υπάρξει ζημία στην «κουλτούρα πληρωμής». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θα εξηγήσουμε στους θεσμούς (ότι δεν προκαλείται ζημία στην «κουλτούρα πληρωμής») και επειδή έχουμε επιχειρήματα δεν θα υπάρξει πρόβλημα). Ενώ, από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε πως το νομοσχέδιο (για τη ρύθμιση οφειλών σε εφορία, ταμεία και ΟΤΑ) θα κατατεθεί αύριο και θα ψηφιστεί κανονικά. Θα υπάρξει, πρόσθεσε, απλή ενημέρωση των θεσμών για την «κουλτούρα πληρωμής».

Όσον αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τη ρύθμιση, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως θα υπάρξει εφέτος βελτιωμένο αποτέλεσμα στα ταμεία ύψους 50 εκατ. ευρώ και 160 εκατ. ευρώ σωρευτικά το 2020. Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε (ερωτηθείς εάν οι πολίτες έχουν τη ρευστότητα να ανταποκριθούν σε όλες τις ρυθμίσεις) ότι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος. Και πως αυτό που διαπίστωσε στην πρόσφατη περιοδεία του σε Ιωάννινα και Γρεβενά ήταν οι πολίτες που έλεγαν «δεν είμαστε τζαμπατζήδες, βοηθήστε μας να πληρώσουμε».

Όπως δε εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, το νομοσχέδιο έχει μια βασική λογική για τρεις κατηγορίες πολιτών:

*Αυτοί που ζορίζονται, θέλουν να πληρώσουν τα χρέη τους, αλλά δεν μπορούν.

*Αυτοί που έχουν «ματώσει» για να μπορούν να πληρώσουν. Αυτούς πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με σεβασμό, είπε ο υπουργός, δηλώνοντας ότι στο συγκεκριμένο σημείο συμφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και επανέλαβε ότι κοιτάζουν την επαναφορά της έκπτωσης για την εφάπαξ πληρωμή φόρου.

*Αυτοί που είναι κακοπληρωτές, καθώς έχουν μεν τα χρήματα, αλλά προσπαθούν να αποφύγουν την πληρωμή των οφειλών τους.


Έφη Αχτσιόγλου: Οριστικό τέλος στα βάρη του παρελθόντος για 1,3 εκατ. οφειλέτες

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019, θα έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίες δημιουργήθηκαν, μέχρι τα τέλη του 2018, να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

«Με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε αύριο στη Βουλή, η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως ότι η περίοδος, μετά τον Αύγουστο του 2018, είναι μία διαφορετική περίοδος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και τους ανθρώπους του μόχθου. Πλέον, μπορούμε με μεγαλύτερη ευχέρεια να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πολιτικές υποστήριξης των λαϊκών στρωμάτων, που υπέστησαν τα περισσότερα πλήγματα την περίοδο της κρίσης είτε λόγω των πολιτικών λιτότητας είτε λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματός τους. Οι ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και τους ΟΤΑ, είναι μέτρα κοινωνικής ανακούφισης. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ακουμπά πραγματικά την καθημερινότητα εκατομμυρίων χιλιάδων συμπολιτών μας και δίνει μεγάλη "ανάσα"» σχολίασε η υπουργός Εργασίας, ενώ συμπλήρωσε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε 1,3 εκατομμύρια οφειλέτες να κλείσουν οριστικά τις πληγές του παρελθόντος.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής. Όπως εξήγησε, οι ασφαλισμένοι που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κεφάλαιο της οφειλής τους. «Το κούρεμα της βασικής οφειλής θα προκύψει από επανυπολογισμό της οφειλής του ασφαλισμένου, η οποία έχει δημιουργηθεί από το 2002 και μετά, στη βάση της κατώτατης εισφοράς που ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Επίσης, θα γίνει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%. Στη συνέχεια, θα προκύψει μία νέα οφειλή μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65%, η οποία θα μπορεί να εξοφλείται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι όλες οι οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν, μέχρι τα τέλη του 2018, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, είπε ότι στη ρύθμιση εντάσσονται φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως αν ασκούν εμπορική δραστηριότητα, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. «Επιπλέον, υπάγονται και οι εργοδοτικές οφειλές, δηλαδή οι οφειλές των επιχειρήσεων και των εργοδοτών από την απασχόληση των μισθωτών τους. Ειδικά, για τις οφειλές των επιχειρήσεων, δεν θα γίνεται κούρεμα βασικής οφειλής, ωστόσο, αυτό που προβλέπει η ρύθμιση, είναι ότι θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100%, αν προχωρήσουν σε εφάπαξ εξόφληση και κούρεμα προσαυξήσεων κατά 50%, αν προχωρήσουν σε εξόφληση με δόσεις. Ειδικά, για τους αγρότες, η ρύθμιση προβλέπει ότι θα γίνεται διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% και θα εξοφλούν την οφειλή τους σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ρύθμιση θα έχει ένα πολύ μεγάλο ευεργέτημα για περίπου 80.000 «εγκλωβισμένους» ασφαλισμένους, οι οποίοι, ενώ έχουν συμπληρώσει τις υπόλοιπες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, λόγω οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία. «Με τη ρύθμιση, όμως, θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη και με μία μικρή παρακράτηση που θα γίνει στη σύνταξή τους σε έως 120 δόσεις, θα εξοφλήσουν και την οφειλή τους. Ειδικά, για τους αγρότες, αλλάζει το όριο της οφειλής προς το ευνοϊκότερο. Δηλαδή, η οφειλή που μπορεί να έχει ένας αγρότης σήμερα, για να μπορέσει να λάβει τη σύνταξή του, είναι 4.000 ευρώ και το ανεβάζουμε στις 6.000 ευρώ για όσους μπουν στη ρύθμιση, προκειμένου να καλυφθούν οι περισσότεροι» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Όπως είπε, η διαδικασία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), η οποία θα ανοίξει αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξαιρετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας. Όπως ανέφερε, «καταργούνται τα ηλικιακά όρια στις συντάξεις χηρείας, αυξάνεται το ποσό της σύνταξης χηρείας από το 50% στο 70%, τα τέκνα του θανόντος θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το ποσό από τη σύνταξη χηρείας που τους αναλογεί, μέχρι τα 24 έτη και θα συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, μέχρι τα 35 έτη. Τέλος, αλλάζει η ελάχιστη χρονική διάρκεια γάμου, για να δικαιούται κάποιος σύνταξη χηρείας, από τα πέντε στα τρία έτη».

Στη συνέχεια, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και σε εργασιακές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου. Συγκεκριμένα, είπε: «Για πρώτη φορά, θεσπίζουμε το βάσιμο λόγο για τις απολύσεις. Πλέον, οι απολύσεις πρέπει να είναι αιτιολογημένες, προκειμένου να είναι έγκυρες».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στην κατάσταση που παρέλαβε το ασφαλιστικό η κυβέρνηση το 2015, κάνοντας λόγο για απόλυτη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. «Η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε ένα υπερχρεωμένο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ είχε προχωρήσει σε 12 οριζόντιες διαδοχικές περικοπές των συντάξεων και αφήνοντας, ταυτόχρονα, 400.000 απλήρωτες-εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Παραλάβαμε ένα εκρηκτικό μείγμα σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, το οποίο ήταν προβληματικό και στη διάρθρωσή του, καθώς είχε άπειρους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και των συντάξεων» σχολίασε η κ. Αχτσιόγλου, η οποία έκανε λόγο για ένα κατακερματισμένο σύστημα, στο οποίο δεν υπήρχε διαφάνεια ούτε δικαιοσύνη στις ρυθμίσεις του. «Το 2016, προχωρήσαμε σε μία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία έθεσε, για πρώτη φορά, διαφανείς και δίκαιους κανόνες. Από το 2017 και μετά, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν στη βάση των πραγματικών εισοδημάτων τους. Πλέον, το σύνολο των ασφαλισμένων έχει ελαφρυνθεί σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα και αυτό φαίνεται και στη συνέπεια των πληρωμών τους» υποστήριξε η υπουργός Εργασίας.

Κ. Παπανάτσιου: Όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ανέφερε:

Σχετικά με την επικείμενη ρύθμιση χρεών προς την Εφορία. Αναγνωρίζοντας την επιβάρυνση των νοικοκυριών όλα τα προηγούμενα χρόνια στη νέα περίοδο μετά την λήξη των προγραμμάτων, σχεδιάζουμε κάθε παρέμβαση που μπορεί να διευκολύνει τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό προχωράμε σε μια έκτακτη ρύθμιση χρεών προς την Εφορία. Η πρότασή μας σχετικά με την έκτακτη αυτή ρύθμιση, συνοπτικά έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Πρώτον, όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα. Αναγνωρίζει την επιβάρυνση που είχαν οι πολίτες την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής και προβλέπει για πρώτη φορά δυνατότητα ρύθμισης έως και 120 δόσεις. Βάσει όμως της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.

Η ρύθμιση θα έχει πεδίο εφαρμογής το σύνολο των πολιτών και το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών τους που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31/12/2018. Αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, πρώην επιχειρηματίες, οποιαδήποτε κατηγορία εισοδηματίες, δεν ξεχωρίζουμε κανένα φυσικό πρόσωπο. Όλα τα φυσικά πρόσωπα εν δυνάμει που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ χορηγείται η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις με περιορισμό μόνο την ελάχιστη δόση η οποία θα είναι στα 30 ευρώ. Αυτή είναι και μια βασική μας διαφοροποίηση από τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας η οποία είχε εξαγγείλει ρύθμιση στις 120 δόσεις για όλες τις οφειλές, μέχρι 3.000 ευρώ. Εμείς βάζουμε ότι το όριο του εισοδήματος των 10.000 ευρώ, ότι είναι εκείνο που προσδιορίζει τις 120 δόσεις για όλους όσους οφείλουν.

Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ εφαρμόζεται ένας προοδευτικός συντελεστής προκειμένου να προσδιοριστεί η δυνατότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων σε συνάρτηση με το χρέος του.

Επίσης εδώ προβλέπουμε μείωση των συντελεστών αυτών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων που έχει. Η εφ' άπαξ καταβολή θα οδηγήσει σε απαλλαγή των προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%. Επίσης προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων μέχρι 90% εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων, από αυτό που του προτείνεται από τη φορολογική Διοίκηση.

Ελάχιστος αριθμός δόσεων θα είναι 18 και οι βασικές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ για οφειλέτες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις, μετά την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.

Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα Νομικά Πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Εδώ μιλάμε για Σωματεία, Συλλόγους, Ιδρύματα και οτιδήποτε άλλο υπάρχει με τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Σε αυτή την περίπτωση πάλι θα ακολουθήσουμε ό,τι υπάρχει και με τα φυσικά πρόσωπα για να δώσουμε τη δυνατότητα να διευκολυνθούν, να μπορέσουν να κάνουν πολύ μικρές δόσεις.

Για τα Νομικά Πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εισάγονται δυο ειδών ρυθμίσεις, ανάλογα με το είδος της οφειλής τους. Για οφειλές από τακτική αιτία, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α., μέχρι τώρα η ρύθμιση είναι στις 12 δόσεις, εδώ θα έχουμε 18 δόσεις.

Και για οφειλές από έκτακτη αιτία, όπως για παράδειγμα ο φόρος κληρονομιάς, ή από φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ, θα μπορούμε να έχουμε δόσεις μέχρι 30.

Η ρύθμιση θα έχει πεδίο εφαρμογής για όλα τα κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα και για το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών τους που έγιναν ληξιπρόθεσμες στις 31/12/2018. Και εδώ πάλι η εφάπαξ καταβολή θα οδηγήσει σε απαλλαγή προσαυξήσεων και σε ποσοστό 100%.

Επίσης προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων και των τόκων εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτό που θα του δίνει το προβλεπόμενο το σύστημα.

Μέχρι πότε θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις για τη ρύθμιση; Θα είναι μέχρι τις 26/6/2019. Είπαμε ότι το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης θα είναι 30 ευρώ και προαιρετικά ο οφειλέτης θα μπορεί να υπαγάγει στη ρύθμιση και ρυθμισμένες πάγιες ρυθμίσεις, αυτές δηλαδή που είναι στις 12 ή στις 24 δόσεις. Επίσης οφειλές από ρυθμίσεις λόγω φυσικών καταστροφών και οφειλές που είναι σε αναστολή.

Θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και επίσης θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα.

Έχουμε κάποιες προϋποθέσεις για τη διατήρηση της ρύθμισης. Είναι όταν χάνει δυο συνεχόμενες δόσεις. Και θα ήθελα να πω ότι εξαιρούνται οι οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία, όπως επίσης και οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

Τώρα πότε θα ξεκινήσουμε; Με την ψήφιση του νομοσχεδίου δυο μέρες μετά αφού πάρει ΦΕΚ είναι έτοιμες οι υπηρεσίες. Δηλαδή εάν όλα πάνε καλά αυτή την εβδομάδα και το ολοκληρώσουμε, 14 Μαϊου θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τα φυσικά πρόσωπα και 16 Μαϊου να ξεκινήσουν τα νομικά πρόσωπα. Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Θα είναι έτοιμοι για να το προχωρήσουμε.

Θα ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω με τη σειρά μου τους συνεργάτες για τη δουλειά που έχουν κάνει όλο αυτό το διάστημα για να φέρουμε το συγκεκριμένο νόμο. Έχει γίνει με μεγάλη προσοχή ούτως ώστε αυτό που είπε και ο Υπουργός, να μην δικαιώσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά να διευκολύνουμε επίσης όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κρίση και έρχονται να ρυθμίσουν τις δόσεις, να τους ελαφρύνουμε για το επόμενο διάστημα.

Θα σας αναφέρω μερικά παραδείγματα για να γίνει λίγο πιο σαφές. Έστω ότι έχουμε έναν οφειλέτη με εισόδημα 10.000 ευρώ και συνολική οφειλή 3.600, τότε είναι 120 δόσεις των 30 ευρώ.

Ένας οφειλέτης με εισόδημα 13.000 ευρώ και 3.000 ευρώ οφειλή έχει 100 δόσεις. Οφειλέτης με εισόδημα 21.000 ευρώ και συνολική οφειλή 30.000 ευρώ και αυτός έχει 120 δόσεις. Οφειλέτης με εισόδημα 51.000 και 3.000 οφειλή έχει 18 δόσεις.

Επίσης οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ και 6.000 οφειλή, 51 δόσεις. Εδώ για να δούμε και την επίδραση του τέκνου με 30.000 ευρώ εισόδημα οφειλή 6.000 και ένα τέκνο από 51 οι δόσεις είναι 60. Τα υπόλοιπα από τις ερωτήσεις σας. Σας ευχαριστώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα παραδείγματα τα οποία χρησιμοποίησε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου:

  1. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 10.000 € και συνολική οφειλή 3.600 €.

Η ρύθμιση γίνεται σε 120 δόσεις των 30 € (γιατί το εισόδημα είναι έως 10.000 €).

  1. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 21.000 € και συνολική οφειλή 30.000 €.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 4% = 200 €

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 6% = 300 €

Για τις τελευταίες επιπλέον 1.000 € Χ 8% = 80 €

Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 580 €

Άρα, μηνιαία ικανότητα 580 / 12 = 48,33 €

Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 30.000 € / 48,33 = 620.

Άρα, η ρύθμιση είναι στο μέγιστο δυνατό αριθμό, στις 120 δόσεις.

  1. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 € και οφειλή 6.000 €.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 4% = 200 €

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 6% = 300 €

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 8% = 400 €

Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 € Χ 10% = 500 €

Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.400 €

Άρα, μηνιαία ικανότητα 1.400 / 12 = 116,67 €

Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 € / 116,67 = 51,42, άρα 51 δόσεις.

Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 51 δόσεις.

  1. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 €, οφειλή 6.000 € και ένα (1) τέκνο.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (4-1)=3% = 150 €

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (6-1)=5% = 250 €

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (8-1)=7% = 350 €

Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 € Χ (10-1)=9% = 450 €

Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.200 €

Άρα, μηνιαία ικανότητα 1.200 / 12 = 100 €

Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 € / 100 = 60 δόσεις.

Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 60 δόσεις.


Αλ. Χαρίτσης: Ρύθμιση ανάσα για τους οφειλέτες σε δήμους. Εξόφληση οφειλών με έως 100 δόσεις και δυνατότητα έως και ολικής διαγραφής των προσαυξήσεων

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε κατα τη συνέντευξη Τύπου:

«Το νομοσχέδιο που σας παρουσιάζουμε αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, που και σε συμβολικό, αλλά κυρίως σε υλικό επίπεδο καταδεικνύουν ότι έχουμε περάσει πλέον σε μία εντελώς διαφορετική φάση και έχουμε τη δυνατότητα να προχωράμε σε ολοκληρωμένες πολιτικές παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν και ευνοούν την κοινωνική πλειοψηφία.

   Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προσφέρουμε τη δυνατότητα, ώστε τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τους δήμους όλης της χώρας, μέχρι και με 100 δόσεις.

Η συγκεκριμένη διάταξη αφορά στις οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων προς τους Δήμους, αλλά και προς τα νομικά τους πρόσωπα, όπως είναι οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και τέλη, φόρους, εισφορές και τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τους δήμους προς τους οφειλέτες στο προηγούμενο διάστημα. Η ρύθμιση αυτή δίνει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους και να επαναφέρουν την κανονικότητα στον οικονομικό τους προγραμματισμό.

    Είναι όμως πολύ σημαντική ρύθμιση και για τους ίδιους τους φορείς αυτοδιοίκησης, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχουμε από τους δήμους (31- 12- 2018) οι οφειλές από φυσικά και νομικά πρόσωπα ξεπερνούν συνολικά τα 3 δισ. ευρώ. Με τη συγκεκριμένη διάταξη θα ενισχυθεί σημαντικά ο ρυθμός εισπραξιμότητας και τα έσοδα των δήμων, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την αυτοδιοίκηση. Η έκκληση την οποία κάνουμε ως Υπουργείο Εσωτερικών προς τους δήμους είναι αφενός να γνωστοποιήσουν στους δημότες τους τη δυνατότητα που τους παρέχεται με τη συγκεκριμένη ρύθμιση για να προχωρήσουν σε αποπληρωμή των οφειλών τους,  αλλά ταυτόχρονα να αξιοποιήσουν αυτά τα έσοδα που θα προκύψουν, έτσι ώστε να μειώσουν τα δημοτικά τέλη και άλλες υποχρεώσεις προς όφελος των πολιτών.

    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αποτελεί μία αποσπασματική ενέργεια της κυβέρνησης, αλλά εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει από τις 20 Αυγούστου του 2018, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, για την άρση αδικιών και την ελάφρυνση ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία επλήγησαν βάναυσα από την κρίση. Έτσι λοιπόν και η συγκεκριμένη ρύθμιση για το χώρο της αυτοδιοίκησης δεν αποτελεί μία τυχαία ή μία αποσπασματική πρωτοβουλία, αλλά εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό, τον οποίο έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα, για να ενισχύσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση και να αντιμετωπίσουμε βασικά προβλήματα και παθογένειες, που προϋπήρχαν και εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

    Η πολιτική που ακολουθούμε το τελευταίο διάστημα για την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης διαμορφώνει  ισχυρές διαχωριστικές γραμμές με το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μέρος αυτής της πολιτικής είναι οι στοχευμένες προσλήψεις που κάνουμε και οι οποίες αποτελούν μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Ήδη  βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο οι διαδικασίες για 8.500 προσλήψεις, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων, ενώ το επόμενο διάστημα, από φέτος, θα συνεχίσουμε βάσει του τριετούς πλάνου  που έχουμε ήδη εκπονήσει σε συνεργασία με την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για προσλήψεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στους Δήμους όλης της χώρας.

Ένα άλλο κομμάτι αυτής της πολιτικής είναι η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία τα πρώτα χρόνια της κρίσης είχε ένα τεράστιο έλλειμμα πόρων για την ικανοποίηση βασικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών.

    Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, τόσο με την αύξηση των κονδυλίων από τον Κρατικό προϋπολογισμό, τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όσο και με την δημιουργία νέων χρηματοδοτικών δυνατοτήτων μέσα από  προγράμματα όπως ο «ΦιλόΔημος». Μέσα σε ένα χρόνο, από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έχουν δεσμευτεί για τους ΟΤΑ, πόροι που ξεπερνούν ήδη τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και υλοποιούνται εκατοντάδες έργα, μικρού και μεσαίου μεγέθους σε όλη τη χώρα.

   Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία δίνει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά και στους Δήμους και αποτελεί μία απόδειξη για το πώς σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε και τα επόμενα χρόνια για να ενισχύσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση».


ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Ο. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ («ΑΠΕ»): Θα ήθελα μιάμιση ερώτηση για τον κ. Τσακαλώτο και την κα Παπανάτσιου. Η μισή πάει στον κ. Τσακαλώτο: Προαναγγείλατε ότι ο Πρωθυπουργός θ’ ανακοινώσει ένα νέο πακέτο θετικών μέτρων. Δε θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, δε θέλω να υπεισέλθετε κι εσείς. Απλώς αυτό θα συζητηθεί με τους Θεσμούς;

Η δεύτερη: Γιατί διαφορετική αντιμετώπιση των επιχειρήσεων, Νομικών Προσώπων σε σύγκριση με τα Φυσικά Πρόσωπα; Αν δεν κάνω λάθος, τα Νομικά Πρόσωπα έχουν και υψηλότερα χρέη. Ευχαριστώ πολύ.

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Τη μισή ερώτηση δε θα την απαντήσω όπως τη ρωτήσατε, αυτή μπορείτε να την κάνετε όταν θα υπάρξει εξαγγελία των νέων μέτρων. Αλλά να πω, μ’ αυτή την ευκαιρία, τί συζητάμε και τί δε συζητάμε με τους Θεσμούς γιατί έχει γενικότερο ενδιαφέρον.

Όπως έχουν γράψει τα Μέσα Ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες, βγήκαμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο. Το έχετε πει, το έχετε ξαναπεί, με … αντικειμενικότητα! Να σας πω όμως ότι το Φλεβάρη είδα μια δημοσκόπηση που έλεγε ότι 65% του κόσμου θεωρούν ότι θα κοπούν οι συντάξεις! Δεν ξέρω πότε πέρασε αυτό το νομοσχέδιο…. Άρα υπάρχει ένα πρόβλημα στην ενημέρωση.

Τί σημαίνει αυτό όμως για συζήτηση ή παρακολούθηση; Εγώ σας είχα πει και τον Αύγουστο, ότι δε θα υπάρχει μια στιγμή εντός του προγράμματος με πλήρη επιτήρηση και μετά μια δεύτερη στιγμή με καθόλου επιτήρηση: Πρώτον, γιατί δεν υπήρχε και πλήρης επιτήρηση εντός του προγράμματος. Δηλαδή εμείς βάζαμε και θέματα που νόμιζαν πολλοί ότι δε θα τα ακούσουν οι Θεσμοί. Ο κ. Ξανθός για παράδειγμα έβαλε το θέμα για την Πρωτοβάθμια Δημόσια Υγεία και δεν είχαν αντίρρηση. Αρα μάλλον δεν ήταν μνημονιακή η αντίρρηση στα προηγούμενα μνημόνια για την δημόσια υγεία, ήταν κάτι άλλο κι από κάποιους άλλους.

Και δεύτερον, γιατί όλες οι χώρες έχουν ένα επίπεδο επιτήρησης, είμαστε πια στο ευρωπαϊκό εξάμηνο και συζητάμε. Τώρα, υπάρχει και η παρακολούθηση που αφορά στις ουρές του 3ού προγράμματος και συγχρόνως υπάρχουν και κάποιες δεσμεύσεις. Μία από αυτές τις δεσμεύσεις, είναι για την κουλτούρα πληρωμής. Δηλαδή για το νομοσχέδιο που συζητάμε τώρα εδώ, έχουν λόγο οι Θεσμοί μόνο αν θεωρούν ότι πάμε πίσω και διαλύουμε την κουλτούρα πληρωμής.

Αυτό, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε μαζί τους, νομίζω ακούσατε από τους συνομιλητές μας πόσες προσπάθειες έχουμε κάνει να μην υπάρχει ζημιά στην κουλτούρα πληρωμής, θα το εξηγήσουμε στους Θεσμούς αυτό κι επειδή είμαστε μια κυβέρνηση που βασίζεται σ’ επιχειρήματα όταν κάνουμε διαπραγμάτευση, δεν προβλέπω πρόβλημα. Άρα, γενικώς, αυτό το νομοσχέδιο είναι δικό μας νομοσχέδιο.

Δεν υπήρχε κάποια δέσμευση ότι δε μπορούσαμε να το καταθέσουμε, υπάρχει μόνο αυτή η αγωνία που εγώ δεν τη λέω και κακοπροαίρετη αγωνία των Θεσμών για την κουλτούρα πληρωμής. Δε νομίζω ότι υπάρχει κανένας και καμία εδώ που θεωρεί ότι πριν από το 2009 το χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα ήταν ότι πλήρωναν πολύ καλά. Νομίζω να μην κοροϊδευόμαστε, το ξέρουμε ότι η Ελλάδα και πριν την κρίση είχε αυτό το πρόβλημα. Αρα καταθέτουμε ένα νομοσχέδιο που θα το συζητήσουμε με τους Θεσμούς σε αυτό το πλαίσιο, αν έχει πρόβλημα με την κουλτούρα πληρωμών.

Εχουμε δουλέψει πολύ σκληρά και γι΄αυτό ακριβώς το λόγο υπάρχουν και οικονομικά κριτήρια, και οικογενειακά κριτήρια και πότε μπαίνεις και πότε βγαίνεις από τη ρύθμιση.

Κ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ: Θα ήθελα να πω κατ' αρχήν ότι οι φορολογούμενοι που έχουν οφειλές που είναι Νομικά Πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα, είναι 3.900.000 περίπου στις 31/12/2018. Από αυτούς τους φορολογούμενους Νομικά Πρόσωπα οι οποίοι έχουν κάνει φορολογική δήλωση το ’17 για να μπορούν να μπουν στη ρύθμιση είναι 104.000 που μέσα σε όλους αυτούς είναι και τα Νομικά Πρόσωπα που είναι μη κερδοσκοπικά, που μπαίνουν στις 120 δόσεις αναλυτικά όπως και τα φυσικά πρόσωπα.

Ένα άλλο στοιχείο που μπορώ να σας δώσω εδώ είναι ότι από τα 20 δις που είναι το ληξιπρόθεσμο, τα 17 είναι για πάνω από 1 εκατομμύριο. Όλοι αυτοί είναι προτιμότερο να πάρουν το μέτρο του εξωδικαστικού, γιατί εκεί γίνεται και περικοπή και του κεφαλαίου, γίνεται και διαφορετικά η ρύθμιση και με τις άλλες οφειλές που έχουν. Γι' αυτό τον λόγο στα Νομικά Πρόσωπα ακριβώς προχωράμε στις δόσεις, στις 18 και στις 30. Τα 20 δις αφορούν τα Νομικά Πρόσωπα, τα 104.000 που έχουν κάνει φορολογική δήλωση, γιατί συνολικά τα Νομικά Πρόσωπα είναι 450.000.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα όσοι έχουν μπει στον εξωδικαστικό και έχουν τελεσίδικη ρύθμιση, δεν μπαίνουν στη ρύθμιση της Εφορίας.

Κ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ: Ναι, όσοι έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό, δεν μπαίνουν στη ρύθμιση, όσοι έχουν κάνει αίτηση και δεν έχει ολοκληρωθεί η αίτησή τους, αν θέλουν επιλέγουν αν τους εξυπηρετεί ο ένας νόμος, ή τους εξυπηρετεί ο άλλος νόμος, ανάλογα για να δουν που θα ενταχθούν.

Θ. ΤΣΙΡΟΣ («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»): Ήθελα δυο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι σε εσάς κα Υπουργέ, έχει γίνει κάποια εκτίμηση για τη δημοσιονομική επίπτωση για το πώς ακριβώς επηρεάζει τα έσοδα ή τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού το συνολικό πακέτο της ρύθμισης; Και το ρωτώ, γιατί από τη μια από ό,τι μας είπε η κα Αχτσιόγλου γεννάται ή θα γεννηθεί μια υποχρέωση καταβολής συντάξεων και από την άλλη υπάρχει η προσδοκία ότι θα υπάρξουν αυξημένες εισροές εσόδων λόγω και της ρύθμισης.

Επίσης το δεύτερο που θα ήθελα να ρωτήσω, μιλήσατε για τρεις κατηγορίες φορολογούμενων, βάλατε στη δεύτερη τους ανθρώπους που είναι συνεπείς. Ουσιαστικά κατάλαβα ότι μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρετε κάποια μέτρα και γι' αυτό αν είστε σε θέση να μας πείτε κάτι πιο συγκεκριμένο.

Προ ημερών στην ΕΡΤ η κα Αχτσιόγλου είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο επαναφοράς αυτής της έκπτωσης στην εφ' άπαξ πληρωμή.

Και το τρίτο, περισσότερο την οικονομική σας εκτίμηση. Στην πραγματικότητα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι πολίτες θα κληθούν να ανταποκριθούν σε τέσσερις ρυθμίσεις γιατί είναι κι αυτή της πρώτης κατοικίας. Πιστεύετε ότι υπάρχουν αποθέματα ρευστότητας αυτή τη στιγμή για να μπορέσουν να είναι συνεπείς σε αυτή τη μαζική υποχρέωση, ή θα δούμε εγκατάλειψη ρυθμίσεων, ύστερα από ένα χρονικό διάστημα; Ευχαριστώ.

Ε. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Να πω εγώ κάτι για το δημοσιονομικό. Η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία θα δώσει τη δυνατότητα σε 80.000 εγκλωβισμένους να πάρουν σύνταξη που μέχρι σήμερα δεν έπαιρναν, άρα δημιουργεί μια δαπάνη.

Ταυτόχρονα με τις εκτιμήσεις που κάνουμε σε σχέση με τα έσοδα που αναμένουμε να έρθουν λόγω το ότι κάνουμε ακριβώς τη ρύθμιση και διευκολύνουμε τους ανθρώπους, μας οδηγεί τελικά σε ένα βελτιωμένο αποτέλεσμα για το 2019 κατά 50 περίπου εκατομμύρια, δηλαδή σε ό,τι αφορά τον δικό μας προϋπολογισμό από τη ρύθμιση οφειλών όχι απλώς δεν θα χάσουμε, αλλά θα έχουμε πρόσθετα 50 εκατομμύρια το ’19 και περίπου 160 εκατομμύρια βελτιωμένο αποτέλεσμα το ’20.

Άρα είναι μια ρύθμιση η οποία –κι αυτό κάναμε αρκετή προσπάθεια για να βρούμε το σημείο ισορροπίας, ακριβώς λόγω της μαζικής εξόδου σε συνταξιοδότηση από τη ρύθμιση- να μπορεί να υπάρχει ισορροπία τέτοια, που να πάνε τα πράγματα όχι απλώς ισορροπημένα, αλλά να έρθουν και κατάτι καλύτερα για να μας δημιουργήσει ένα χώρο.

Άρα δημιουργεί για μας ένα θετικό αποτέλεσμα κατά 50 εκατομμύρια το ’19 και 160 εκατομμύρια το ’20, σωρευτικά.

Απλώς για να απαντήσω και σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας που αφορά τη δυνατότητα, τη ρευστότητα του κόσμου. Θεωρώ πως πρόκειται για ρυθμίσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές σε ό,τι αφορά το ελάχιστο ποσό δόσης. Δίνουν 120 δόσεις, άρα απλωμένες ιδιαίτερα στο χρόνο, άρα νομίζω πως εάν υπάρχει μία ευκαιρία στην πραγματικότητα για όλο αυτό τον κόσμο να ρυθμίσει την οφειλή του, είναι αυτή η ευκαιρία.

Ιδίως με το ασφαλιστικό που κάνεις και κούρεμα της βασικής οφειλής, δίνεις πραγματικά, όπως είπα, στον κόσμο τη δυνατότητα να μειώσει την οφειλή του συνολικά κατά 65% και μέσα από μια δόση της τάξης των 50 ευρώ το μήνα, να απαλλαγεί οριστικά από απίστευτα και τεράστια χρέη.

Άρα σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα νομίζω πως είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να μπορέσουν οι άνθρωποι να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Έκανα μια περιοδεία την τελευταία εβδομάδα Πρέβεζα, Γιάννενα, Γρεβενά και δεν έπεσε στην αντίληψή μου ότι ο κόσμος θα έχει πρόβλημα ρευστότητας. Αντιθέτως είδα κόσμο που έλεγε ότι «δεν είμαστε τσαμπατζήδες, βοηθήστε μας να πληρώσουμε». Άρα επειδή ακριβώς έχει μια καλή αρχιτεκτονική αυτό το νομοσχέδιο και έχει και οικονομικά κριτήρια ακριβώς αυτό είναι που θα επιτρέψει στους ανθρώπους, να πληρώσουν.

Μπορεί να υπάρχουν και άνθρωποι που θα δυσκολευτούν ακόμη και με αυτή τη ρύθμιση, αλλά η δική μου αντίληψη, η εμπειρία που έχω τους τελευταίους δυο – τρεις μήνες ( δεν ξέρω αν οι Υπουργοί που κάνουν περιοδείες σε διαφορετικές πόλεις έχουν διαφορετική αντίληψη), είχαν μεγάλη υπομονή για να έρθει αυτό το νομοσχέδιο για να μπορούν να ξεπληρώσουν.

Οπότε αυτό δεν είναι από τα πράγματα που με ανησυχεί. Και ακριβώς επειδή ισχύει αυτό, δεν ανησυχούμε και για το δημοσιονομικό κόστος. Θεωρούμε δηλαδή ότι και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, θα κερδίσουμε από αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Εντάξει δεν είναι εντελώς, γιατί πρέπει να πάρεις τα πρώτα στοιχεία ένταξης στη ρύθμιση για να μπορείς να καταλάβεις τι γίνεται.

Αυτό το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει προβλήματα του παρελθόντος που υπάρχουν και έχουν συσσωρευτεί. Δηλαδή μια Κυβέρνηση τι έχει να κάνει; Έχει να αντιμετωπίσει το μέλλον, πως θα καλυτερεύσουν τα πράγματα, πως θα βοηθήσουμε στην πραγματική οικονομία, στα δημοσιονομικά και έχει συσσωρευμένα προβλήματα που είναι άλλου τύπου.

Ακριβώς επειδή είναι συσσωρευμένα, χρειάζεται να τα λύσεις κι αυτά. Τα κόκκινα δάνεια για παράδειγμα είναι τέτοιο πρόβλημα. Θέλεις να έχεις μια καλή στρατηγική για τα χρηματοοικονομικά και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, γι' αυτό κάνουμε και τις μικροπιστώσεις, κάνουμε και την αναπτυξιακή Τράπεζα. Συγχρόνως όμως έχεις αυτό το πρόβλημα που το έχεις κληρονομήσει και πρέπει να το αντιμετωπίσεις.

Ουσιαστικά αυτός ο νόμος αντιμετωπίζει προβλήματα ανθρώπων που έχουν συσσωρεύσει χρέος, θέλουν να το ξεπληρώσουν και εμείς θέλουμε να τους βοηθήσουμε να το ξεπληρώσουν.

Άρα το πρώτο πράγμα που κάνουμε για τους καλοπληρωτές που με ρωτήσατε, είναι να αποκλείσουμε τους κακοπληρωτές. Αποκλείοντας τους κακοπληρωτές, αισθάνεται ο άνθρωπος που μάτωσε όπως είπα στην αρχική μου παρέμβαση για να είναι συνεπής, ότι δεν τον κοροϊδεύουμε.

Το δεύτερο, που όπως είπατε εσείς συζητείται και αν μπορεί να υπάρχει εφ' άπαξ πληρωμή, να έχει κάποιες ελαφρύνσεις ή μειώσεις είναι κάτι που το κοιτάμε, αυτό είναι για το μέλλον και όπως λέω κάθε πράγμα στην ώρα του.

Κ. ΔΑΥΛΟΣ («ΣΚΑΪ Τηλεόραση»): Μιας και μας είπατε ότι είναι αποκλειστικά βέβαια η συνέντευξη για τα χρέη των πολιτών προς το κράτος, δεν θα ρωτήσω για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιείτε το υπερπλεόνασμα για να πληρώσετε τις συντάξεις που χρωστάτε εσείς στους συνταξιούχους, πιστεύω ότι η σημερινή καθημερινή είναι 1,2 δις ενώ το υπερπλεόνασμα είναι 1,15 δις. Αλλά δεν θα το ρωτήσω, είναι αποκλειστικά για τις 120 δόσεις.

Θα ρωτούσα όμως παρ' όλο που είπατε ότι δεν ανησυχείτε γιατί το πρόβλημα είναι μόνο το θέμα της κουλτούρας πληρωμής. Γιατί αυτή η ζέση να γίνει αυτή η συνέντευξη σήμερα και όχι αύριο κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου, όπως γίνεται τόσα χρόνια. Δεν μου έχει τύχει στα 20 χρόνια που είμαι δημοσιογράφος κυριακάτικα απόγευμα συνέντευξη.

Θα έλεγε κανένας πονηρός –εγώ δεν είμαι- ότι θέλετε να φέρετε προ τετελεσμένων την τρόικα ότι εμείς τα έχουμε αποφασίσει αυτά, τα έχουμε ανακοινώσει κιόλας, τα γράφουν και οι εφημερίδες αύριο Δευτέρα και δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή σε αυτά που σας φέραμε. Ευχαριστώ.

Ε. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Να επαναλάβω για άλλη μια φορά για το θέμα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που όλως τυχαίως υπάρχει μια ταύτιση αναφορικά με τα στοιχεία του κ. Βρούτση και του ΣΚΑΙ στο ζήτημα της πληρωμής των συντάξεων.

Επαναλαμβάνω πως όταν αναλάβαμε μας είχαν αφήσει οι προηγούμενοι υπουργοί 400.000 απλήρωτες συντάξεις. Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Όταν λέω απλήρωτες, δεν ήταν όλες στη θέση τους, πατάς ένα κουμπί και πληρωνόντουσαν, έτσι έπρεπε να γίνει όλη η διεργασία προκειμένου να εκδοθεί η σύνταξη. Στο χρονικό διάστημα που είμαστε στο Υπουργείο έχουμε μειώσει το στοκ αυτών των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης κατά 70%. Αυτή τη στιγμή οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι ληξιπρόθεσμες, οι κύριες είναι περίπου 40.000.

Οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές είναι περίπου 40.000 και κάτω από 16.000 είναι τα εκκρεμεί εφάπαξ. Δουλεύουμε για την πλήρη εκκαθάριση. Το ζήτημα δεν ήταν ποτέ, το έχω επαναλάβει πολλές φορές, δεν είναι ζήτημα χρηματοδοτικό. Το ζήτημα είναι καθαρά επεξεργασίας αιτήσεων, οι οποίες έχουν ελλιπή στοιχεία, ιστορικά τα οποία δεν είναι ψηφιοποιημένα, ένσημα τα οποία δεν είναι κατατεθειμένα και χρειάζεται κάποιος χρόνος. Αλλά νομίζω ότι από τα στοιχεία που σας προανέφερα της μείωσης δηλαδή του στοκ κατά 70% είναι προφανές ποιος κάνει έργο σε αυτή την κατεύθυνση και ποιος όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού έχετε πάρει ειδικό πρόγραμμα αποπληρωμής ….

Ε. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Δεν ήταν θέμα χρηματοδοτικό. Κανένα θέμα χρηματοδοτικό δεν ήταν. Το γεγονός ότι υπάρχει ένα πακέτο το οποίο συμφωνεί εν προκειμένω να προχωρήσει η εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων, δεν σημαίνει ότι έχεις πρόβλημα στο να πληρώνεις συντάξεις. Δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στο να πληρώνεις συντάξεις. Μπορείτε να δείτε και τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας για να δείτε ακριβώς τη συνταξιοδοτική δαπάνη, να δείτε τα έσοδα, να δείτε τις εισφορές, να δείτε την κρατική χρηματοδότηση η οποία σε ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όπως σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, υπάρχει κρατική χρηματοδότηση του δημοσίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Γι’ αυτό είναι και δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλιώς θα ήταν τράπεζα.

Σε ότι αφορά το άλλο ζήτημα γιατί είναι το επείγον της συνέντευξης Τύπου;

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Εγώ δεν θα απαντήσω, αλλά θέλω να το ξεχάσετε αυτό που θα πω!

Μου θύμισε η ερώτηση εκείνα τα δικαστικά δράματα τα αμερικάνικα που κάποιος κατηγορείται για βιασμό και ο κατήγορος, ο εισαγγελέας λέει για την προηγούμενη ιστορία της γυναίκας και μετά ο δικαστής λέει ξεχάστε το αυτό μην το πάρετε υπόψη, παρόλο που το έχει πει.

Γ. ΠΑΠΠΟΥΣ («STAR»): Ήθελα να ρωτήσω κατ’ αρχάς εάν έχετε υπολογίσει ποια μπορεί να είναι κατά προσέγγιση, κατά μέσο όρο η μείωση των συντάξεων για όσους αποδεχτούν τον επανυπολογισμό με βάση τη ρύθμιση.

Και μια ερώτηση για τον κ. Τσακαλώτο. Δεν έχω καταλάβει ακριβώς πώς θα αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Δεν θα έπρεπε να μπούνε κάποια περιουσιακά κριτήρια;

Ε. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω πρώτα απ’ όλα το εξής: είπα και εισαγωγικά ότι υπάρχουν περίπου 80.000 εγκλωβισμένοι οι οποίοι με τη ρύθμιση θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη. Αυτοί οι άνθρωποι, αυτή τη στιγμή, δεν δικαιούνται σύνταξη. Το λέω γιατί είδα ένα δημοσίευμα που λέει πόσο θα μειωθεί η σύνταξη που θα πάρει.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν σύνταξη αυτή τη στιγμή και δεν θα μπορούσαν να λάβουν σύνταξη για τον εξής λόγο: έχουν χρέη σωρευμένα που δεν τους καθιστούν δικαιούχους λήψης σύνταξης, ακριβώς επειδή έχουν σωρευμένα χρέη, για τα χρέη υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Εάν είσαι ασφαλισμένος στον πρώην ΟΑΕΕ πρέπει να έχεις μέχρι 20.000 χρέος. Εάν έχεις πάνω από 20.000 δεν μπορείς να πάρεις σύνταξη.

Οι άνθρωποι που έχουν αυτά τα χρέη δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη, δεν λαμβάνουν καμία σύνταξη, επομένως δεν μιλάμε για περικοπή μιας σύνταξης την οποία δεν λαμβάνουν. Θα λάβουν σύνταξη, ακριβώς γιατί μειώνεται η βασική οφειλή και επειδή οι άνθρωποι θα πέσουν δηλαδή κάτω από το 20.000 της οφειλής θα λάβουν σύνταξη και μέσα από μικρή παρακράτηση της σύνταξής τους θα αποπληρώσουν και το χρέος τους.

Άρα γι’ αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει ζήτημα μείωσης, υπάρχει ζήτημα λήψης σύνταξης την οποία ουδέποτε ελάμβαναν και δεν θα μπορούσαν, διότι δεν είχαν και κανένα άλλο έσοδο στις περισσότερες περιπτώσεις για να μπορούν κάπως να ξεπληρώσουν το χρέος τους. Τώρα θα έχουν έσοδο τη σύνταξή τους.

Σε ότι αφορά το υπόλοιπο σκέλος, υπάρχει μια βασική διαφορά στο ασφαλιστικό από ότι στην εφορία. Το ασφαλιστικό είναι ένα ανταποδοτικό σε μεγάλο βαθμό σύστημα, δηλαδή οι εισφορές που πληρώνεις αντανακλούν και στη σύνταξη που λαμβάνεις. Θα ήταν αντισυνταγματικό και θα ήταν ενάντια στην αρχή της ισότητας εάν οι άνθρωποι που θα κουρέψουν τη βασική οφειλή, που θα πληρώσουν δηλαδή λιγότερες εισφορές για κάποια χρόνια, θα έπαιρναν ακριβώς την ίδια σύνταξη με αυτούς οι οποίοι πλήρωσαν πλήρως τις εισφορές τους για εκείνα τα χρόνια. Αυτό είναι και το στοιχείο της δικαιοσύνης και της ισορροπίας αυτού του συστήματος.

Δηλαδή οι άνθρωποι οι οποίοι θα πληρώσουν, θα επιλέξουν να κάνουν μείωση της βασικής οφειλής για συγκεκριμένους μήνες, ή κάποιο χρονικό διάστημα, θα έχουν και διαφορετική ανταποδοτική σύνταξη από αυτές που πλήρωσαν όλες τις εισφορές τους.

Δεν μπορώ να δώσω νούμερο σε αυτό, γιατί πραγματικά εξαρτάται από τον καθένα ποια περίοδο οφείλει, ποιο χρονικό διάστημα. Αναλόγως την εισφορά που θα πληρώσει θα γίνει και η προσμέτρηση της ανταποδοτικής σύνταξης. Αυτό όμως επαναλαμβάνω, είναι και το βασικό στοιχείο της δικαιοσύνης στο τέλος – τέλος ότι ένας άνθρωπος ο οποίος πλήρωσε όλες τους τις εισφορές όλα τα χρόνια, θα πρέπει να έχει κατάτι αυξημένη σύνταξη σε σχέση με τον άλλον ο οποίος του κουρεύεται η βασική οφειλή.

Να σημειώσω όμως με αυτή την ευκαιρία που μου δίνετε το εξής, έχει δικαίωμα ο ασφαλισμένος να επιλέξει αν θέλει να πάρει μόνο τις δόσεις και το κούρεμα των προστίμων και δεν θέλει να κουρέψει τη βασική του οφειλή μπορεί να κάνει μόνο αυτό. Σε αυτή την περίπτωση θα έχει απόλυτη, πλήρες ποσό στην ανταποδοτική σύνταξη.

Εάν θέλει να πάρει μόνο δόσεις και να μην κουρέψει βασική οφειλή, μπορεί να κάνει μόνο αυτό. Να πάρει κούρεμα προσαυξήσεων και μόνο δόσεις. Είναι καθαρή επιλογή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσουμε κάτι πάνω σε αυτό που λέει η κυρία Αχτσιόγλου;

Αν ένα χρέος έχει δημιουργηθεί σε ένα ελεύθερο επαγγελματία μια τριετία 2012 – 2015, η μείωση που θα έχει αργότερα αφού πάει με τη χαμηλότερη εισφορά πια, θα αφορά εκείνη την τριετία; Δηλαδή οι εισφορές του τα προηγούμενα χρόνια θα υπολογίζονται όπως υπολογιζόντουσαν.

Ε. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Ναι, θα αφορά μόνο εκείνη την τριετία. Ή κάνεις αντανάκλαση στη χρονική περίοδο για την οποία επιλέγεις να μειώσεις την οφειλή σου ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το διάστημα που έχει δημιουργηθεί το χρέος.

Ε. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Ακριβώς.

Κ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ: Όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία, δεν θέλουμε να αναγκάσουμε κανένα πολίτη που κατά κύριο λόγο περισσότερα περιουσιακά στοιχεία έχει η μεσαία τάξη, αυτή που είχε πληγεί περισσότερο τα προηγούμενα χρόνια να τους αναγκάσουμε να εκποιήσουν τις περιουσίες τους για να μπορέσουν να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σε αυτή την κατεύθυνση δεν παίρνουμε υπόψη μας την όποια περιουσία μπορεί να έχει κάποιος, αλλά τα εισοδήματα. Και μάλιστα εδώ θέλω να τονίσω, τα πραγματικά εισοδήματα, όχι το τεκμαρτό εισόδημα που φαίνεται στη φορολογική δήλωση.

Θέλουμε δηλαδή πραγματικά να δούμε τι έχει ο πολίτης, τι εισπράττει, πιο είναι το εισόδημά του και με αυτή την λογική ακριβώς να μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες.

Όσον αφορά εκείνους που έχουν κάποια περιουσία τους δίνουμε δυνατότητες. Τους έχουμε δώσει διάφορα όπλα να μπορέσουνε να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, να έχουν έσοδα για να μπορούν να αντιμετωπίσουν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταθέσεις όμως θα μπορούσαν να ληφθούν για παράδειγμα υπόψη. Κάποιος που είχε 50.000.

Κ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ: Εδώ κάνετε κάποιο μεγάλο λάθος για τις καταθέσεις. Τι γίνεται; Ξέρετε ότι όταν έχει ληξιπρόθεσμα χρέη κάποιος τότε ερχόμαστε και κάνουμε κατάσχεση των καταθέσεων. Άρα σε αυτή την κατεύθυνση το να πάρουμε υπόψη μας κάποιον που έχει 10.000 ακριβώς στις 10.000 δεν μπορούμε να κάνουμε κατάσχεση. Γι’ αυτό και βάζουμε και τα όρια ότι μπορεί να κάνει όσες δόσεις θέλει.

Από εκεί και πάνω γίνονται καταθέσεις λογαριασμών και δεν υπάρχει θέμα δηλαδή. Έχουν παρθεί μέτρα κατά ΚΕΔΕ και δεν το συζητάμε.

ΣΤ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»): Δυο ερωτήσεις. Η πρώτη ερώτηση αφορά την κυρία Αχτσιόγλου. Θα υπάρχει η δυνατότητα για πρώτη φορά, ηλεκτρονικά εάν δεν κάνω λάθος, να μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να μπαίνει μέσα από το κομπιούτερ του και να βλέπει πώς τον έχει καταχωρήσει η επιχείρηση. Πότε θα τρέξει αυτό; Το ένα ερώτημα είναι αυτό.

Το δεύτερο αφορά και τους δυο σας. Επειδή μιλήσατε για κουλτούρα πληρωμών, τόσα χρόνια σε αυτή τη δουλειά οι κακοπληρωτές παραμένουν κύριοι υπουργοί κακοπληρωτές. Μπαίνουν σε μια ρύθμιση. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων τριών 10ετιών, την αξιοποιούν μέχρι εκεί που τους βολεύει, παίρνουν αυτά που έχουν να πάρουν και μετά βγαίνουν από τη ρύθμιση. Σταματάνε να πληρώνουν. Δεν έχουμε δει να λειτουργεί τουλάχιστον αποτελεσματικά το μέτρο, όλο αυτό το νομικό θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει για τους συστηματικούς κακοπληρωτές. Ευχαριστώ.

Ε. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Ευκαιρίας δοθείσης, στο νομοσχέδιο είπα ότι υπάρχουν και πολύ σημαντικές εργασιακές διατάξεις, μία εξ αυτών ήταν αυτή για τις απολύσεις που σας είπα και το βάσιμο λόγο απόλυσης που θα πρέπει στο εξής να συντρέχει.

Πολύ σημαντικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους διανομής, τα delivery δηλαδή που εκεί ήταν ένα εντελώς αρρύθμιστο πεδίο, βάζουμε κανόνες προστασίας σοβαρούς, ρυθμίζουμε δηλαδή πτυχές της εργασιακής ζωής που δεν είχαν ρυθμιστεί ποτέ, ούτε την περίοδο πριν την κρίση. Δεν είναι ζήτημα δηλαδή πραγμάτων τα οποία ξηλώθηκαν από την πολιτική του ’10-’14, είναι καθαρές ρυθμίσεις οι οποίες καλύπτουν πεδία, που ήταν εντελώς ακάλυπτα και την προηγούμενη περίοδο.

Μια εξ αυτών είναι ότι πλέον ο εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα μόνος του να μπαίνει στο ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και να βλέπει πως τον έχει δηλωμένο ο εργοδότης του. Δηλαδή, αν τον έχει δηλωμένο κατ' αρχάς, αν τον έχει σε πλήρες ωράριο, αν τον έχει με αυτά που έχουν συμφωνήσει, αν το μισθό με τον οποίο δηλώνει ότι πληρώνει, τη σχέση εργασίας, το χρονικό διάστημα, τα πάντα. Αυτό όπως καταλαβαίνετε δίνει ένα φοβερό εργαλείο στον εργαζόμενο να έχει πραγματικά έλεγχο και ο ίδιος της εργασιακής του κατάστασης, να μπορεί να διαπιστώνει τυχόν παραβάσεις και να καταγγέλλει στην Επιθεώρηση Εργασίας και δημιουργεί κι ένα φοβερό αντικίνητρο στους εργοδότες να κάνουν καταχρηστικές πρακτικές, ή να προσπαθούν να μεθοδεύουν ουσιαστικά απομείωση δικαιωμάτων των εργαζομένων με αυτό τον τρόπο.

Κατ' αρχάς θα το θεσμοθετήσουμε τώρα με το νόμο που θα ψηφιστεί ελπίζω εντός της εβδομάδας, η δυνατότητα πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα εντός Ιουνίου θα υπάρχει για τον εργαζόμενο. Εντός Ιουνίου θα μπορεί να εργαζόμενος, δηλαδή, να κάνει αυτό που σας είπα, να μπαίνει στο πληροφοριακό σύστημα.

Πάντως, ακριβώς το γεγονός ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σκέλος και τις εργασιακές διατάξεις, τις έχουμε πολλές φορές επικοινωνήσει και συζητήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με ένα τρόπο νομίζω ότι απαντά και στην προηγούμενη ερώτηση η οποία τέθηκε περί του βιαστικού της συνέντευξης Τύπου.

Δεν υπάρχει κάτι βιαστικό, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο το συζητάμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, κάναμε πολύ εντατική δουλειά για να καλύψουμε πραγματικά πάρα πολλές πτυχές αυτής της πολύπλευρης κατάστασης που αφορά τη μη πληρωμή οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία.

Η κατηγορία που ακούγαμε το προηγούμενο διάστημα ήταν μάλλον η αντίθετη, ότι καθυστερούμε να το φέρουμε και ότι πρέπει επιτέλους να το φέρουμε. Και σε ό,τι αφορά τους θεσμούς να σημειώσω κι εγώ, το διευκρίνισε κατ’ εμέ απολύτως καθαρά ο κ. Τσακαλώτος, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο και θα ψηφιστεί κανονικά. Δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης επί του νομοσχεδίου με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τους πρώην δανειστές μας.

Αυτό που κάνουμε είναι να ενημερώνουμε για πτυχές των πολιτικών οι οποίες μπορούν να ακουμπούν, όπως εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος, στην κουλτούρα πληρωμών. Αλλά πρόκειται για καθαρή ενημέρωση και νομίζω ότι αυτό το έχουμε δείξει και σε άλλα πράγματα.

Όπως αντίστοιχη φιλολογία υπήρχε και για την περίπτωση της αύξησης του μισθού, όπου θυμάστε τότε με ρωτούσατε πάρα πολύ συχνά «πως πάει η διαπραγμάτευση» και σας έλεγα «δεν γίνεται διαπραγμάτευση, υπάρχει απόφαση κυβερνητική για αύξηση του μισθού και η υλοποίησή τους», όπως ακριβώς και έγινε. Και νομίζω ότι αυτό αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενημερώθηκαν οι θεσμοί για τις πολιτικές μας αποφάσεις.

Στο ερώτημα που βάζει ο κ. Παπαπέτρου και νομίζω είναι ορθή η παρατήρηση, τι γίνεται, γιατί υπάρχουν διαρκείς ρυθμίσεις και οι κακοπληρωτές εκμεταλλεύονται τα προνόμια μιας ρύθμισης, εκπίπτουν, εκμεταλλεύονται την επόμενη και τα λοιπά.

Σε ό,τι μας αφορά για το ασφαλιστικό, δεν έχει υπάρξει ξανά ρύθμιση με τέτοια χαρακτηριστικά, όπως αυτά που σας περιέγραψα σήμερα δηλαδή με κούρεμα βασικής οφειλής και άλλα, όπως αυτά που περιέγραψα. Θεωρώ και αυτό είπα και εισαγωγικά ότι είναι μια ρύθμιση με την οποία κανείς μπορεί να βάλει οριστικό τέλος στα χρέη του παρελθόντος, να βάλει οριστικό τέλος σε πληγές του παρελθόντος. Οριστικό. Και να μην χρειαστεί να επανέλθουν νέες ρυθμίσεις.

Και το λέω αυτό διότι όπως περιγράψαμε και με τον κ. Τσακαλώτο δεν έρχεται η ρύθμιση αυτή μόνη της, έχει συνοδευτεί από μια γενναία ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία θέτει άλλους κανόνες στο σύστημα και από το ’17 και μετά υπάρχει συνέπεια των ασφαλισμένων στο σύστημα και στις εισφορές τους γιατί είναι πολύ πιο λογικές οι εισφορές και με ένα πολύ πιο λογικό τρόπο δομημένες.

Άρα κάναμε τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση ώστε στο εξής να μην υπάρχουν προβλήματα και κλείνουμε πια με τη ρύθμιση και τις πληγές του παρελθόντος για να έχουμε μια υγιή και βιώσιμη σχέση ασφαλισμένου και ασφαλιστικού συστήματος και για το μέλλον, προς όφελος όλων των γενεών

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Ένα σχόλιο μόνο αν μου επιτρέπετε για να ενισχύσω ακριβώς αυτό το οποίο είπε μόλις τώρα η Έφη Αχτσιόγλου, σας υπενθυμίζω ότι την ρύθμιση τη δική μας για τις οφειλές προς του ΟΤΑ, την έχουμε δημοσιοποιήσει ήδη από τον Φεβρουάριο. Απλώς θεωρήσαμε ότι είναι σκόπιμο και πολιτικά πιο ολοκληρωμένο να προχωρήσουμε σε μια συνολική νομοθετική παρέμβαση η οποία θα καλύπτει τις οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων και προς την Εφορία και προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια ή διαδικασία να αποκρύψουμε τις διατάξεις από κανέναν, ίσα - ίσα νομίζω ότι η κριτική η οποία μας έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα είναι ότι «παιδιά, αφού τις έχετε δημοσιοποιήσει εδώ και τόσο καιρό, φέρτε τις να τις ψηφίσουμε να τελειώνουμε, να αρχίσουμε να πληρώνουμε».

Αυτό είναι αυτό το οποίο έχει συμβεί, όλα τα άλλα και οι θεωρίες συνωμοσίας οι οποίες ακούστηκαν, δεν έχουν –όπως συνήθως συμβαίνει με τις θεωρίες συνωμοσίας- την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα.

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Μια τελευταία κουβέντα για την ερώτησή σας για τους κακοπληρωτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, καταλαβαίνετε ότι μια κουλτούρα τριών – τεσσάρων δεκαετιών κακοπληρωτών …

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Νομίζω την κατάλαβα την ερώτηση. Όπως έχει πει ο Σάμιουελ Τζόνσον ο Βρετανός λόγιος που είχε φτιάξει τη διάσημη εγκυκλοπαίδεια, «Το μόνο σίγουρο πράγμα στη ζωή, είναι ο θάνατος και οι φόροι». Όσο θα υπάρχουν φόροι, θα υπάρχουν κακοπληρωτές.

Ένας από τους λόγους που η Αριστερά είναι υπέρ της αναδιανομής του εισοδήματος, είναι και το γεγονός ότι τα μεγάλα πλούτη και οι μεγάλες περιουσίες δεν είναι μόνο ότι έχουν καλύτερα σπίτια και κότερα και πάνε στο Μπριζ για διακοπές, είναι ότι έχουν και μεγάλη εξουσία και δύναμη.

Αυτοί που είναι οι δυνατοί μπορούν να έχουν και δικηγόρους και λογιστές και πολλές φορές περισσότερους πόρους από ό,τι έχει η ΑΑΔΕ, όχι μόνο η ΑΑΔΕ αλλά η αντίστοιχη ΑΑΔΕ στη Βρετανία, η αντίστοιχη ΑΑΔΕ στην Αμερική.

Άρα πάντα θα υπάρχουν κακοπληρωτές. Και θα υπάρχουν κακοπληρωτές γιατί όσο και να σχεδιάζεις ένα σύστημα, οι πλούσιοι έχουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν. Τούτων δοθέντων τι κάνεις; Φτιάχνεις νόμους που περιορίζουν αυτή τη δυνατότητα όσο μπορείς, ξέροντας ότι δεν πρέπει το τέλειο να είναι εχθρός του καλού και συγχρόνως δημιουργείς μια κοινωνία που είναι πιο δίκαιη, που δεν έχει αυτές τις ανισότητες, ακριβώς για να μην μπορούν οι πλούσιοι να έχουν όχι μόνο περισσότερο πλούτο, περισσότερη εξουσία να επηρεάζουν όχι μόνο τα πολιτικά πράγματα, αλλά και τα φορολογικά.

Και άρα και αυτός είναι ένας τελευταίος λόγος γιατί αυτό το νομοσχέδιο εμπίπτει σε μια γενικότερη στρατηγική της Κυβέρνησής μας, που όχι μόνο προσπαθεί να βρει δίκαιες λύσεις για τα προβλήματα που έχουμε συσσωρεύσει στο παρελθόν, αλλά να βρει και λύσεις για το μέλλον. Για μια κοινωνία που βεβαίως χρειάζεται φοροελαφρύνσεις, αλλά συγχρόνως χρειάζεται και κοινωνικές δαπάνες και χρειάζεται μια δικαιοσύνη και στη φορολογία και στην πολιτεία γενικότερα.

Και με αυτό να σας ευχαριστήσω πολύ όλους και όλες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ σας παρακαλώ πάντα και εσείς με διευκολύνετε με αυτό τον ευγενή τρόπο. Όταν λέμε για την Εφορία για την κα Παπανάτσιου οι οφειλές, είναι 18 κατ’ ελάχιστο οι δόσεις, 30 ευρώ κατ’ ελάχιστο η δόση, άρα ο πολλαπλασιασμός βγάζει 540 ευρώ κατ’ ελάχιστο οφειλή. Άρα οφειλές μέχρι 500 ευρώ, καλύπτονται; Μπαίνουν ή όχι; Είναι το 54% των οφειλετών, είναι μια στις δύο.

Κ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ: Αν διαιρέσουμε το 500 με το 30, αν βγαίνουν λιγότερες από 18, σίγουρα εκεί θα είναι λιγότερες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όσοι είχαν μπει στις παλιές δόσεις;

Κ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ: Όσοι ήταν στις 100 δόσεις δεν θα μπορέσουν να μπουν. Αν έχουν χάσει όμως τη ρύθμιση πριν από την κατάθεση του νόμου, τότε μπορούν να μπουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Παπανάτσιου συγνώμη, θα αποκλειστούν οι μισοί που χρωστάνε κάτω από 500 ευρώ; Αφού δεν βγαίνει η διαίρεση να έχουν 18 τουλάχιστον.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Έχει ολοκληρωθεί η συνέντευξη Τύπου, σας ευχαριστούμε πολύ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)