to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 15.11.2020

Πολιτική

Οργή και αντιδράσεις για την χουντικής έμπνευσης απαγόρευση συναθροίσεων

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, η κυβέρνηση προχώρησε στα «μουλωχτά», μέσω της ΕΛ.ΑΣ., σε lockdown των δημοκρατικών δικαιωμάτων: η αστυνομία ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου πως για τέσσερις ημέρες θα απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις για πάνω από 4 άτομα (!), θυμίζοντας άλλες, σκοτεινές εποχές - «Καμία κυβέρνηση και με κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να αναστέλλει το Σύνταγμα με απόφαση υπουργού ή αρχηγού ΕΛ.ΑΣ.», δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία - Κειμενο καταδίκης της «αντιδημοκρατικής απαγόρευσης συναθροίσεων» με υπογραφές από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ25


Η ανακοίνωση, μνημείο ακραίου αυταρχισμού, ήρθε από το αρχηγείο της αστυνομίας που επικαλέστηκε για την εν λόγω πρωτοφανή απόφαση τις «επιτακτικές ανάγκες αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας», ενώ υποστήριξε πως τα μέτρα λαμβάνονται «στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων: Να ανακληθεί η γενική απαγόρευση για την πορεία του Πολυτεχνείου - Είναι αντισυνταγματική

Ωστόσο πρόκειται για φθηνή δικαιολογία, καθώς τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού ποτέ δεν έχουν ισχύ μόνο τέσσερις μέρες.

Σύμφωνα με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., το μέτρο τίθεται σε ισχύ από τις 06:00 της 15ης Νοεμβρίου έως και 21:00 της 18ης Νοεμβρίου 2020.

Βαριά πρόστιμα

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

Διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις

Διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Για την ιστορία, καθολική απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια, δηλαδή καθολική αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος, έχει γίνει και στο παρελθόν: στις 21/04/1967 και στις 17/11/1973...

Μάλιστα, η απόφαση δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως:

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ανακοίνωση του σχετικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων, ενώ σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει αύριο (Δευτέρα) επικοινωνία με αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Aναλυτικά οι αντιδράσεις απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό

Κειμενο καταδίκης της «αντιδημοκρατικής απαγόρευσης συναθροίσεων» με υπογραφές από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ25

ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπογράψουν ένα κείμενο το οποίο «καταδικάζει την αντιδημοκρατική απόφασης της κυβέρνησης για καθολική απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων».  Στο κείμενο επικρίνεται έντονα η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και ζητείται η άμεση ανάκλησή της.

Ολόκληρο το κέιμενο:

Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις.

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους.

Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση.

Νωρίτερα οι ανακοινώσεις των κομμάτων:

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Χουντικής έμπνευσης η απόφαση της κυβέρνησης

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της:

«Καμία κυβέρνηση και με κανένα πρόσχημα δεν δύναται να περιστέλλει άρθρο του Συντάγματος με μία απόφαση υπουργού ή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Πόσο δε μάλλον η κυβέρνηση που πριν δύο μέρες έστελνε βουλευτές της έξω από το Πολυτεχνείο να «επιχειρούν» μαζί με τα ΜΑΤ.

Καλούμε τα κόμματα, τους φορείς και τους δημοκρατικού πολίτες να περιφρουρήσουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Αλλά και να περιφρουρήσουν τη δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα.

Είναι αναγκαίο όλοι μας να μπούμε σε καραντίνα.

Όχι όμως η δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν θα παραστεί φέτος στο αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι. Εορτασμός του Πολυτεχνείου με ραντεβού και άδεια από την Αστυνομία δεν μπορεί να υπάρχει. Αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί και θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ που μαρτύρησαν αγωνιστές της δημοκρατίας.

Καμία αντισυνταγματική απαγόρευση δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να τιμήσουμε τους αγώνες του λαού και της νεολαίας για δημοκρατία, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην επιμείνει στην τεχνητή όξυνση και στην επίδειξη αχρείαστης καταστολής. Να μην επιμείνει σε έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ σε Πέτσα: Το πολίτευμα παραμένει Δημοκρατία

Δημ. Τζανακόπουλος: Αδιανόητη πραξικοπηματική κίνηση.

Όπως αναφέρει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων σε όλη την επικράτεια δεν είναι μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας.

Είναι προετοιμασία εκτροπής, ή καλύτερα είναι η εκτροπή. Η αναστολή άρθρων του Συντάγματος με εντολή Υπουργού από τον αρχηγό της αστυνομίας είναι μια αδιανόητη πραξικοπηματική κίνηση. Ο κος Μητσοτάκης και ο κος Χρυσοχοΐδης εφαρμόζουν τις μέρες του Πολυτεχνείου ένα χουντικής έμπνευσης μέτρο που πρέπει να βρει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.

Επιστροφή στο παρελθόν ή εικόνα από ένα δυστοπικό μέλλον; Ό,τι και να είναι δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!

Ν. Φίλης: Με την απαγόρευση, κλείνουν το μάτι στον Χρυσαυγιτισμό

Για "απίστευτο απόσπασμα από την απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και προβλέπει απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια (!), αν «συμμετέχουν 4 ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020»!", κάνει λόγο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τονίζει:

"Είναι ασύλληπτη η γλώσσα τους, η επιλογή των φράσεων, το θράσος τους, κάθε τι που μεταχειρίζονται. Ντροπή τους.

Με τις κινήσεις αυτές η κυβέρνηση, κλείνει το μάτι στους οπαδούς της Χρυσής Αυγής. Είναι σαν να τους λέει, εγώ μπορώ να αντιμετωπίσω τον «μύθο του Πολυτεχνείου» καλύτερα. Και ξεσαλώνει με έναν πρωτοφανή αυταρχισμό, βάζοντας σε καραντίνα ακόμα και το άρθρο του Συντάγματος για τις δημόσιες συναθροίσεις, κόντρα στις αποφάσεις ως και του Ευρωκοινοβουλίου ότι η πανδημία (προφανώς) δεν πρέπει να πλήξει τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών".

ΚΚΕ: Η κυβερνητική απαγόρεύση συναθροίσεων θα ακυρωθεί στη πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα

«Η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 4 άτομα “καθ' άπασαν την επικράτειαν”, όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί, μόνο ως πρόσχημα, την πανδημία για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό, στην υπηρεσία της στυγνής δικτατορίας των μονοπωλίων» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Αυτές οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που ξέρει και να παλεύει και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς» υπογραμμίζει, καταλήγοντας, το σχόλιο του κόμματος.

ΜέΡΑ25: Ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία

«Η απαγόρευση της συμβολικής διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών - και μάλιστα με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας - συνιστά ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα», τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25. 

   Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η κυβέρνηση «διολισθαίνει συνειδητά, υπό την κάλυψη της πανδημίας, σε αντιδημοκρατικές πρακτικές που, πρώτον, απονομιμοποιούν στη συνείδηση δημοκρατών τα μέτρα προφύλαξης κατά του θανατηφόρου ιού, και, δεύτερον, προδιαγράφουν μονιμοποίηση της περιστολής των πολιτικών δικαιωμάτων».

   Το ΜέΡΑ 25 εκτιμά ότι «ο κίνδυνος τόσο για την Δημοκρατία όσο για την δυνατότητα της κοινωνίας να παραμείνει ενωμένη εναντίον της πανδημίας υπονομεύεται από τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Την ίδια ώρα, επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχει σήμερα (Κυριακή) ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος με δήλωσή του. Όπως αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης, «εν όψει του κλίματος διχόνοιας που καλλιεργεί η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, είναι στοιχειώδες δημοκρατικό καθήκον η μεταξύ μας συνεννόηση».

Επίσης, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 τονίζει ότι «ο ξέφρενος κυβερνητικός αυταρχισμός που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και θα οδηγήσει στην απο-νομιμοποίηση των μέτρων προφύλαξης των πολιτών από αυτήν». Προσθέτει ότι «με βαθειά ανησυχία για αυτές τις εξελίξεις, θα επικοινωνήσω σήμερα με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Το τελεσίγραφο και οι απειλές Χρυσοχοϊδη στους πολιτικούς αρχηγούς

Της απαγόρευσης των συναθροίσεων είχε προηγηθεί, την Παρασκευή 13/11, μετά τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για τα περί απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου, επικοινωνία του υπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενημερώνοντάς τους ότι δεν θα γίνει η πορεία και το Πολυτεχνείο θα είναι κλειστό.

Ωστόσο, θα υπάρξει δυνατότητα σε ολιγομελείς αντιπροσωπείες των κομμάτων να καταθέσουν στεφάνια το μεσημέρι της Τρίτης έπειτα από συνεννόηση με την Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε κανένας διάλογος στην επικοινωνία που είχε ο υπουργός ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς οι θέσεις του ΚΚΕ είναι γνωστές και ο Περισσός εμμένει στα όσα είπε ο κ. Κουτσούμπας στη Βουλή κατά την αντιδικία του με τον κ. Μητσοτάκη πως «το απαγορευτικό δεν θα περάσει».

«Ντροπή και αίσχος σε όσους για μια ακόμη φορά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πανδημία για να επιβάλλουν ‘σιωπητήριο’ και σε όσους προσπαθούν να ‘μετατρέψουν’ την -αναγκαία για τη ζωή και την υγεία- μάσκα σε ‘φίμωτρο’» ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ για τις χθεσινές ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη.

Αντίθετα, εκτενής ήταν ο διάλογος που είχε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον κ. Βαρουφάκη, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, ο υπουργός προανήγγειλε την σύλληψη των βουλευτών του κόμματος που θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σε αυτό το πνεύμα της ακραίας κυβερνητικής γραμμής, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο MEGA, αν και παραδέχτηκε ότι στην προκειμένη περίπτωση της πορείας του Πολυτεχνείου τα υγειονομικά μέτρα της αποστασιοποίησης και της μάσκας θα τηρούνταν, εντούτοις υποστήριξε ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα δείξουν «ανευθυνότητα» αν επιμείνουν στη θέση τους και υποστήριξε ότι το μήνυμα της κυβέρνησης παραμένει ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί όπως πρέπει να εφαρμοστεί» και πρόσθεσε ότι για τους πολιτικούς «δεν υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά από τους πολίτες».

Συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη για «πρόκληση σε διέγερση»!

Στο μεταξύ, σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι πέντε προσαγωγές μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ και της ΑΡΙΣ που εξορμούσαν στην αγορά Καπάνι, την κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, με την προκήρυξη του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καλώντας στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Οι πέντε θα οδηγηθούν σε αυτόφωρο πλημμελειοδικείο αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της πρόκλησης σε διέγερση. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως -όπως αναφέρει το ΣΕΚ- παρότι οι συλληφθέντες είχαν μαζί τους έγγραφα για μετακίνηση, τους επέβαλαν πρόστιμα παραβίασης της καραντίνας.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ) ζητά την «άμεση απελευθέρωση των πέντε συλληφθέντων αγωνιστών» και «την παραίτηση του Χρυσοχοΐδη εδώ και τώρα».

Είχε προηγηθεί (στην Αθήνα) η εισβολή των ΜΑΤ και οι συλλήψεις από τις αστυνομικές αρχές σε Πολυτεχνείο και Πολυτεχνειούπολη (Ζωγράφου).

Κλήσεις σε απολογία σε άτομα που δήλωσαν στο facebook ότι θα κατέβουν στο Πολυτεχνείο!

Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», η διοίκηση του αστυνομικού τμήματος Καρδίτσας  έχει στείλει κλήσεις σε απολογία σε τρεις πολίτες επειδή έχουν δηλώσει στο facebook ότι θα κατέβουν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου!

Όπως σημειώνει η συλλογικότητα «Δίκτυο αλληλεγγύης και αγώνα Καρδίτσας – Για υγεία, ζωή και ελευθερία»: «Αποδείξαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας ότι ακόμα και αυτοί οι αυταρχικοί και αντιδημοκρατικοί νόμοι της κυβέρνησης ΕΩΣ ΤΩΡΑ δεν απαγορεύουν τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις και μάλιστα πληροφορούμαστε ότι τώρα η κυβέρνηση σπεύδει τελευταία στιγμή να "κλείσει το νομικό κενό".

»Αλλά αυτό που πρέπει κάθε πολίτης, κάθε συνειδητοποιημένος άνθρωπος να κρατήσει από όλες αυτές τις ιστορίες που εκτυλίσσονται παράλληλα σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα) είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση-τρομοκράτη που προσπαθεί να κρύψει την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, το ανοχύρωτο Ε.Σ.Υ., τον εργασιακό μεσαίωνα κάνοντας επίθεση σε όποιες φωνές λένε το αυτονόητο: Όταν έχεις μια κυβέρνηση που οδηγεί τα πάντα σε κατάρρευση, με κόσμο να πεθαίνει και να βρίσκεται σε απόγνωση, καθήκον του κάθε ανθρώπου είναι να ορθώσει το ανάστημά του και να φωνάξει: ΩΣ ΕΔΩ! Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές/τριες στην Καρδίτσα, την Πάτρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη!»

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΓΣΕΕ): Καταγγέλλουμε τους εντολοδόχους της αστυνομίας να αναστέλλουν άρθρα του Συντάγματος


Υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, έγραψε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση. Αναλυτικά:

«Σε έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε την αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος (δικαίωμα του συνέρχεσθαι) σε όλη την χώρα, ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ταυτόχρονα, η αστυνομία εξαπέλυσε μπαράζ προσαγωγών, συλλήψεων και ξυλοδαρμών πολιτών γιατί μοίραζαν πολιτικά φυλλάδια ή απλά γιατί βρίσκονταν (!) κοντά στο ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου.

Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, όπως οφείλει να προστατεύει το Σύνταγμα και τα δικαιώματα των πολιτών. Την αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος δεν είναι αρμόδιος να τη διατάξει κανένας αρχηγός της Αστυνομίας, ή εντολοδόχος του, παρά μόνο η Βουλή υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 48 του ίδιου του Συντάγματος.

Ωστόσο, επειδή η κυβέρνηση, παρά τις μεγάλες θυσίες των εργαζομένων, αποτυγχάνει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο να προστατεύσει το πρώτιστο αγαθό, που δεν είναι άλλο από τη δημόσια υγεία, σήμερα σε ρόλο τρομοκράτη κάνει επίθεση στην κοινωνική δράση (συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις) και στις ατομικές ελευθερίες επιδιώκοντας να κρύψει τις εγκληματικές της ανεπάρκειες στη διαχείριση της πανδημίας.

Στην αρχή με απειλές προστίμων και εκβιασμό της ατομικής ευθύνης «κούνησε το δάκτυλο» στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη νεολαία, ότι τάχα ο καθένας ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων, αποποιούμενη τις ευθύνες που φέρει για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τώρα επιδιώκει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου και να καταστείλει τις αντιστάσεις, ακόμη και τις συμβολικές, του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Για το σκοπό αυτό προωθεί μέτρα που βρίσκονται εκτός του συνταγματικού πλαισίου, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Και όλα αυτά την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι απροστάτευτοι απέναντι στην πανδημία έρχονται αντιμέτωποι με μέτρα, όπως οι αναστολές των συμβάσεών τους, η τηλεργασία, το χαντάκωμα των μισθών τους, ενώ πολλοί αντιμετωπίζουν την απόλυση και την εκμηδένιση των εισοδημάτων τους.

Το Πολυτεχνείο είναι ο φάρος των αγώνων του λαού μας για δημοκρατία, για ψωμί – παιδεία – ελευθερία.

Είναι ο φάρος τους χθες, αλλά και ο φάρος των αγώνων του αύριο για την προστασία των δικαιωμάτων μας, για την προστασία της δημόσιας υγείας, της εργασίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις από τον πρώτο έως και το τρίτο βαθμό να καταδικάσουν απερίφραστα τις αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις της κυβέρνησης.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της χώρας σε αγώνα υπεράσπισης της εργασίας, της δημόσιας παιδείας και υγείας και της ίδιας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)