to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:40 | 29.09.2013

Διεθνή

Αποφασισμένος να αποτρέψει εκλογές ο Ναπολιτάνο – τριγμοί στην παράταξη Μπερλουσκόνι;

Εν τω μεταξύ, σε σημερινή του τηλεφωνική σύνδεση με συγκέντρωση υποστηρικτών του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι «πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές» και ότι «η κεντροδεξιά, βάσει των δημοσκοπικών ερευνών, πρόκειται σίγουρα να τις κερδίσει».


Την πρόθεσή του να πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να για να μην αναγκασθεί να διαλύσει την βουλή και την γερουσία και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές επαναβεβαίωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μία ημέρα αφότου οι υπουργοί του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι διεμήνυσαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν από την κυβέρνηση συνεργασίας του Ενρίκο Λέτα.

«Θα προσπαθήσω να διαπιστώσω, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μην λήξει πρόωρα η νομοθετική περίοδος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιταλός πρόεδρος, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους στη Νάπολη.

«Θα προχωρήσω έχοντας υπόψη την διαχείριση των προηγούμενων κρίσεων, ιδίως εκείνων των κυβερνήσεων του Ρομάνο Πρόντι», τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος.

Ο κ. Ναπολιτάνο αναμένεται να συναντηθεί εντός της ημέρας με τον με τον πρωθυπουργό Λέτα, ώστε να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις και να εξετάσουν τα πιθανά σενάρια.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, πάντως, χαρακτήρισε, μέσω διαδικτύου, «παραληρηματική» την κίνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσθέτοντας ότι «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τα προσωπικά του συμφέροντα».

Είναι συμπαγής;

Η μπερλουσκονική κεντροδεξιά, όμως, της νέας παράταξης «Forza Italia», δείχνει να είναι, τελικά, λιγότερο συμπαγής από ό,τι θα επιθυμούσε ο αρχηγός και ιδρυτής της.

Ενδεικτικά, το μεσημέρι της Κυριακής, ο συντηρητικός υπουργός αρμόδιος για τις Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, Γκαετάνο Κουαλιαριέλλο, ανακοίνωσε ότι «δεν βρήκε ακόμη τον χρόνο να υποβάλει την παραίτησή του» και ότι «δεν εννοεί να πάρει μέρος στο νέο πολιτικό πείραμα της Forza Italia».

Την ίδια στιγμή, την πρόθεσή της να μην στηρίξει το νέο κόμμα του Καβαλιέρε γνωστοποίησε και η υπουργός Υγείας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν.

Ο δε πρώην εκπρόσωπος του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας στη βουλή, Φαμπρίτσιο Τσικίττο, δήλωσε ότι «υπάρχουν πολιτικοί ιθύνοντες, στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς, που με την αδιαλλαξία τους κάνουν οπωσδήποτε κακό και χρησιμοποιούν απαράδεκτους τόνους».

Σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς σχολιαστές, δηλαδή, υπάρχει η πιθανότητα, μια ομάδα «μετριοπαθών» γερουσιαστών του κόμματος του κ. Μπερλουσκόνι να μην ακολουθήσει τις «συστάσεις» του Καβαλιέρε, και να στηρίξει, κατά συνέπεια, μία νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Όλα αυτά, παρά την αισιοδοξία που επιμένει να επιδεικνύει ο ζάπλουτος πρώην πρωθυπουργός.

Σε σημερινή του, νέα τηλεφωνική σύνδεση με συγκέντρωση υποστηρικτών του, τόνισε ότι «πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές» και ότι «η κεντροδεξιά, βάσει των δημοσκοπικών ερευνών, πρόκειται σίγουρα να τις κερδίσει».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σήμερα, έχει γενέθλια--γίνεται εβδομήντα επτά ετών.

Είναι σαφές, όμως, ότι ο κ. Ναπολιτάνο θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει το ενδεχόμενο επιστροφής στις κάλπες.

Οι δυο πιθανότερες εναλλακτικές, είναι η σύσταση μιας νέας κυβέρνησης Λέτα, ή μιας νέα κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καταβολή προσπαθειών ώστε να μην ξεπεράσει, η χώρα, το καθορισμένο στην ΕΕ όριο του 3% στη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ.

Τάσεις και συσχετισμοί

Στη βουλή, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με την εξασφάλιση πλειοψηφίας.

Στη γερουσία, όμως, στις ψήφους της κεντροαριστεράς και της κεντρώας συμμαχίας του Μόντι, θα μπορούσαν να προστεθούν εκείνες του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», όπως και εκείνες δυσαρεστημένων εκλεγμένων αντιπροσώπων του κινήματος "Πέντε Αστέρων", αλλά και δυσαρεστημένων της κεντροδεξιάς.

Το κύριο θέμα που απομένει να εξακριβωθεί είναι, αν μπορεί να επιτευχθεί μια προγραμματική σύγκλιση- λίγων, έστω, μηνών- ανάμεσα σε τόσο ετερογενείς πολιτικές δυνάμεις .

Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρα οι βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα για τα τέλη Νοεμβρίου.

Πηγή: skai.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)