to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:07 | 20.05.2014

Κοινωνία

Απόφαση ΣτΕ για την ελεύθερη επιλογή διαγνωστικού κέντρου

Για το πότε οι ασθενείς μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που θα πάνε για να κάνουν τις αναγκαίες εξετάσεις, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας


Ειδικότερα το  Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι εφόσον τα ιατρικά μηχανήματα των νοσοκομείων δεν λειτουργούν λόγω βλάβης ή τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν τα κατάλληλα μηχανήματα, τότε οι ασθενείς μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που θα πάνε για να κάνουν τις αναγκαίες εξετάσεις.

Τους συμβούλους Επικρατείας τους απασχόλησε απόφαση διοικητή νοσοκομείου της περιφέρειας η οποία ανέφερε ότι για κάθε επείγουσα εξέταση ασθενούς που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο επειδή δεν διαθέτει το αντίστοιχο μηχάνημα ή το μηχάνημα δεν λειτουργεί λόγω βλάβης, το γραφείο κίνησης ασθενών θα παραπέμπει τους ασθενείς εναλλάξ στα διαγνωστικά κέντρα της περιοχής, ελέγχοντας την ισοκατανομή των περιστατικών.

Επίσης, το ΣτΕ αναφέρει ότι οι ασθενείς (εξωτερικοί ή νοσηλευόμενοι) σε περίπτωση μη λειτουργίας των αναγκαίων ιατρικών μηχανημάτων, κ.λπ. μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο στο οποίο επιθυμούν να πάνε.

Ακόμη, σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Συμβούλιο, η απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου περί ισομερούς κατανομής των ασθενών στα διαγνωστικά κέντρα, επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «τελεί υπό την αυτονόητη προϋπόθεση» ότι εφαρμόζεται στις περιπτώσεις εκείνες που «ο ασθενής, αφού ερωτηθεί, δεν εκδηλώσει σχετική προτίμηση ως προς συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο στο οποίο επιλέγει να μεταβεί».

Αντίθετη ερμηνεία της απόφασης του διοικητή του νοσοκομείου «θα προσέκρουε στην κατ΄ επιταγήν του άρθρου 21 παράγραφος 4 του Συντάγματος, υποχρέωση του κράτους να μέριμνα για την υγεία των πολιτών, καθώς και στην καθιερούμενη από το άρθρο 20 του νόμου 2017/1992 δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ιατρού και θεραπευτηρίου», προσθέτει το ΣτΕ.

Τέλος, σημειώνει το ΣτΕ, ότι η απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου έχει την έννοια ότι οι ιατρικές εξετάσεις, σε περίπτωση βλάβης των μηχανημάτων, κ.λπ., «κατανέμονται ισομερώς στα διαγνωστικά κέντρα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει εκδηλωθεί προτίμηση του ασθενούς για διαγνωστικό κέντρο άλλο από εκείνο στο οποίο παραπέμπεται».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)