to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:42 | 07.07.2022

Πολιτική

Απόφαση κόλαφος του ΕΔΔΑ για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Με μια απόφαση-σταθμό 8,5 χρόνια από το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι (20/01/2014) που κόστισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δικαιώνει τους 16 επιζώντες που ισχυρίζονταν ότι πρόκειται για επιχείρηση επαναπροώθησης του ελληνικού λιμενικού και καταδικάζει την Ελλάδα για πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου


[Στο λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες από την Συρία και το Αφγανιστάν, που διασώθηκαν από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ]

H Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για την υπόθεση του πνιγμού των μεταναστών στο Φαρμακονήσι το 2014.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του ο Δημ. Χριστόπουλος η χώρα μας καταδικάστηκε για διπλή παραβίαση του άρθρου 2 της Σύμβασης που αφορά στο δικαίωμα στη ζωή: 1ον διότι οι αρχές δεν διεξάγανε την προσήκουσα έρευνα των συνθηκών του θανάτου των ανθρώπων και 2ον δεν έκαναν ό,τι εύλογα θα περίμενε κανείς να κάνουν ώστε να προστατεύσουν τη ζωή των επιβαινόντων στο σκάφος που βυθίστηκε.

Τέλος καταδικάστηκε για απάνθρωπη και ευτελιστική μεταχείριση των 12 ανθρώπων που σώθηκαν (άρθρο 3 της Σύμβασης).

Το Δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα για όλα την Ελλάδα. 

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "COUREUROPÉENNE DROITSDE ress Release the Court Violations case 2014 ECHR (2022) 07.07.2022 the Convention na case concerning the sinking ofa migrant boat fishing boat transporting resulting death judgment' today's this case 5418/15) concerned foreign nationals Aegean people, including relatives Court Human Rights held, unanimously, 2 January island Article life) capable shedding violation European Convention Human Rights under here been shortcomings expected boat with pplicants positive obligation relatives with the Article been treatment account protection legal summary degrading treatment), concerning the and had been subjected the body searches they undergone arriving available Principal facts Court's database HUDOC (link)."

Το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ στους προσφεύγοντες (100.000 στον έναν, 80.000 συνολικά σε τρεις, 40.000 σε άλλον έναν και από 10.000 στο καθένα από τους υπόλοιπους 11).

«Κόλαφος», σχολιάζει ο Δ. Χριστόπουλος τονίζοντας ότι:

Ουσιαστικά, αποδέχθηκε ότι οι άνθρωποι πνιγήκανε εξαιτίας  των ελληνικών αρχών, ότι οι αρχές το "κουκουλώσανε" και δεν αποδώσανε ευθύνες και ότι η συμπεριφορά τους στους διασωθέντες ισοδυναμεί με βασανιστήριο. Συζητάμε για την απόλυτη ισοπέδωση του  κύρους της χώρας. Την θεσμική αναγνώριση της απόλυτης βαρβαρότητας. Όχι από οργανώσεις αλληλέγγυων αλλά από ένα ευρωπαϊκό διακρατικό όργανο. Η απόλυτη ντροπή. Όσο η χώρα ακολουθεί πολιτική βίαιων επαναπροωθήσεων, τόσο ο κίνδυνος για νέα Φαρμακονήσια είναι παρών.

Ν. Φίλης: «Τι λέει τώρα ο κ. Σαμαράς που ήταν τότε πρωθυπουργός, τι λέει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης;»

Αναφορά στην καταδικαστική απόφαση-κόλαφο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για το Φαρμακονήσι το 2014, έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Φίλης κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια.

Ο Νίκος Φίλης είπε ότι είναι μια πολύ δυσάρεστη ημέρα για τη χώρα μας, γιατί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη τελεσίδικα ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν την ευθύνη για τον μαρτυρικό  θάνατο των 11 προσφύγων, που πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου.

«Τι λέει τώρα ο κ. Σαμαράς που ήταν τότε πρωθυπουργός, τι λέει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης για το έγκλημα στο Φαρμακονήσι; Θα εξακολουθήσουν να ισχυρίζονται ότι ούτε τότε έκανε ούτε τώρα κάνει το ελληνικό Λιμενικό επαναπροωθήσεις, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο; Θα συνεχίσουν να κατηγορούν όσους θέτουν αυτά τα ζητήματα ότι παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας; Περιμένουμε να τους ακούσουμε».

Κ. Αρβανίτης: Η Ελλάδα πληρώνει ακόμη την Ακροδεξιά Διακυβέρνηση Σαμαρά

Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left Κώστας Αρβανίτης και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), για τη σημερινή απόφαση του ΕΔΔΑ σε βάρος της χώρας μας. Σε αυτό αναφέρει:

Κώστας Αρβανίτης – Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL

Η σημερινή απόφαση του ΕΔΔΑ σε βάρος της χώρας μας είναι μια ακόμη αποκάλυψη της πραγματικής κληρονομιάς που άφησε στον τόπο η ακροδεξιά διακυβέρνηση Σαμαρά.

Μια κληρονομιά ντροπής για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη. Αλλά και μια σκληρή προειδοποίηση για το μέλλον όσων πίστευαν και πιστεύουν πως μπορούν να αυθαιρετούν παίζοντας ενίοτε και με ανθρώπινες ζωές και να «καλύπτουν» στη συνέχεια τα αποτρόπαια ίχνη τους.

Όσοι θεωρούν πως μπορούν με ασκήσεις σοφιστείας σε διεθνή όργανα και δήθεν «ανεξάρτητες» έρευνες να διαφυλάξουν τη διεθνή θέση της χώρας, ας το σκεφτούν ξανά.

Και ας κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους: να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια σε κάθε σημείο όπου η ευθύνη αυτή ανήκει στην Ελληνική Πολιτεία, να αποκαταστήσουν το διεθνές κύρος της Ελλάδας όσο μπορούν στο λιγοστό πολιτικό χρόνο που τους απομένει.

Όχι άλλη Λαμπεντούζα.

Όχι άλλο Φαρμακονήσι

Όχι άλλη Μελίγια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)