to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:40 | 09.05.2015

Πολιτική

Απόφαση ΚΕΔΕ προκαλεί αντιδράσεις: Δεν μεταφέρονται τα αποθεματικά των δήμων στην ΤτΕ

Να μην μεταφέρουν τα αποθεματικά των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, παρά μόνο αν η κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα αποφάσισε η ΚΕΔΕ στο ετήσιο τακτικό συνέδριό της - Αποχώρησε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλοντας «πραξικοπηματική ψηφοφορία»


Να μην μεταφέρουν τα αποθεματικά των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, παρά μόνο αν η κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα, η επίλυση του οποίου συνδέεται με τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, αποφάσισε η ΚΕΔΕ στο ετήσιο τακτικό συνέδριό της στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

Σε αυτή την περίπτωση, αποφάσισε η ΚΕΔΕ, θα δεσμευθεί ότι θα παραχωρηθούν τα αποθεματικά για τη σωτηρία της χώρας, μαζί με τους μισθούς των δημάρχων και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού.

Επίσης, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να προωθηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που υποχρεώνει τους Δήμους να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Την πρόταση, που έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και με την οποία συμφώνησε το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμφιλοχίας και επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος, Απόστολος Κοιμήσης, αποδέχτηκαν στη διάρκεια ψηφοφορίας 185 διαπιστευμένοι σύνεδροι, ενώ την καταψήφισαν 57.

«Ιστορική μέρα, ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του» είπε πριν από την ψηφοφορία ο κ. Πατούλης.

Καταθέτοντας την πρόταση στους συνέδρους ανέφερε πως ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη «το κλίμα ανασφάλειας για την πορεία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους δανειστές, η ικανοποίηση για την αποδοχή του αιτήματος της ΚΕΔΕ και τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εξαιρέσει τα ανταποδοτικά τέλη κάθε μορφής από τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, η ανησυχία εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες στη βάση των αιτημάτων της ΚΕΔΕ, το γεγονός ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί μονομερή πράξη από πλευράς της κυβέρνησης που πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης».

Πρόταση να δοθούν τα ταμειακά διαθέσιμα έκανε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Νίκαιας - Αγ.Ιωάννη Ρέντη και επικεφαλής της Νέας Αυτοδιοίκησης Γιώργος Ιωακειμίδης, υποστηρίζοντας: «Δεν μου αρέσουν οι κωλοτούμπες. Δεν μου αρέσει να πετάω την μπάλα έξω από το γήπεδο. Να τα δώσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα».

Το μέλος του ΔΣ ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας Δημήτρης Μπίρμπας, τάχθηκε υπέρ της κατάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας. «Από τη στιγμή που η ΚΕΔΕ απαράδεκτα εμμένει στη θέση, αρχίζουμε να χάνουμε το δίκιο μας» τόνισε.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελπίδα Παντελάκη εξέφρασε την πρόταση: «Ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά στην ΤτΕ. Αποθεματικά και διαθέσιμοι πόροι δεν υπάρχουν».

Αποχώρησε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ

Αποχώρησαν από τις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο επικεφαλής και τα μέλη της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» (ΣΥΡΙΖΑ) αντιδρώντας στην «πραξικοπηματική ψηφοφορία», όπως τη χαρακτήρισαν, για τη διάθεση των ταμειακών διαθεσίμων «χωρίς την έγκαιρη ενημέρωση των παρατάξεων της μειοψηφίας».

Το μέλος ΔΣ της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της παράταξης Δημήτρης Μπίρμπας, κάλεσε «τους συναδέρφους να αποχωρήσουν για να μη νομιμοποιήσουν τις τελικές διαδικασίες του εκφυλισμού» και παράλληλα ανέφερε ότι οι διαδικασίες μετατράπηκαν σε «επικοινωνιακή φιέστα πολλαπλών στοχεύσεων με στόχο την πολιτική επιλογή συντήρησης κλίματος ρήξης με την κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με αφορμή την αποχώρηση από την αίθουσα, είπε: «Επειδή κάποιοι μίλησαν για πραξικόπημα, το συνέδριο βρίσκεται σε απαρτία και ξεκινά όταν οι περισσότεροι παρόντες από τους απόντες».

Κανένα περιθώρια για περιοριστικά μέτρα

Οι τριήμερες εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ ολοκληρώθηκαν με τη ψήφιση, κατά πλειοψηφία, της απόφασης από τους συνέδρους.

Στην απόφαση τονίζεται πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ εκφράζεται η ριζική αντίθεση στο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» και την εποπτεία στους Δήμους.

Επιπλέον, όπως αποφασίστηκε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά αποκλειστικά τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και είναι σημαντικό να τεθούν σε ριζική αναθεώρηση, με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ όπως τονίστηκε τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής παραμένουν κορυφαία προτεραιότητα.

Όσο για το μεταναστευτικό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βοηθήσει, εφόσον υπάρξει ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής για τους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, χρηματοδότηση της λειτουργίας και διασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)