to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:42 | 15.05.2013

Πολιτική

Από βιομήχανοι, υπεργολάβοι

Το κύριο άρθρο της Αυγής


Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπεγράφη από όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις, πλην του ΣΕΒ. Με την υπογραφή παρατείνεται έως το τέλος του έτους η ισχύς της Σύμβασης για τον ιδιωτικό τομέα, εξαιρουμένων των βιομηχανιών, των κατασκευαστικών εταιρειών και των εταιρειών μίντια, που εκπροσωπούνται στον ΣΕΒ.

Ακόμη όμως και με τη διεύρυνση του κύκλου εκπροσώπησής του, ο ΣΕΒ με την κρίση είδε να συρρικνώνεται η επιρροή του. Το μερίδιο της βιομηχανίας στο ΑΕΠ είναι πλέον σε μονοψήφια επίπεδα. Παρ' όλα αυτά ο ΣΕΒ διατηρεί τη συμβολική δύναμή του ως εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου. Κρατικοδίαιτο επί δεκαετίες, με αποκορύφωμα τα χρόνια της "ισχυρής Ελλάδας" της διαπλοκής, το μεγάλο κεφάλαιο βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με την κρίση και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να εκτοπιστεί από τα "νέα αφεντικά", δηλαδή το διεθνές κεφάλαιο που εισβάλλει με τις πλάτες της τρόικας και με όχημα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, είτε από τη Γερμανία, είτε από την Κίνα, είτε από τη Ρωσία κ.λπ. Οι βιομήχανοι της εγχώριας διαπλοκής αναζητούν επικερδείς υπεργολαβίες από τα "νέα αφεντικά" και ποντάρουν στη μείωση του εργατικού κόστους.

Στους νέους επικυρίαρχους σπεύδουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τα χρεωκοπημένα συγκροτήματα Τύπου, τα οποία αποκολλώνται από το σύστημα της εγχώριας διαπλοκής και αναζητούν προστασία και ρόλο στο υπό ανασυγκρότηση νεοφιλελεύθερο μοντέλο, καθώς επίσης και στο υπό διαμόρφωση νέο αστικό πολιτικό σύστημα. Γι' αυτό δεν εκπλήσσει η εκ νέου συντεταγμένη υποστήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά από το σύνολο των καθεστωτικών μίντια, τα οποία παπαγαλίζουν την κυβερνητική θεωρία ότι "οι δύσκολες μέρες είναι πίσω" και ότι "έρχεται η ανάπτυξη", ο μεθερμηνευόμενο εστί: παράταση της κρίσης και μικρές αναλαμπές ανάκαμψης με διαιώνιση της μεγάλης ανεργίας.

Με τη Σύμβαση "σώζονται" για άλλους έξι μήνες το οικογενειακό επίδομα και ο βασικός μισθός των 586 ευρώ μικτά. Δηλαδή δημιουργούνται συνθήκες "προσωρινής σταθεροποίησης", ώστε οι εκλογές, το πιθανότερο το φθινόπωρο, να γίνουν χωρίς περαιτέρω εμφανή επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και να αποσοβηθούν απρόβλεπτες κοινωνικές αντιδράσεις. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η τρόικα θα ξανάρθει για αξιολόγηση τον Οκτώβριο, δείχνοντας κι αυτός την πιθανότερη περίοδο εκλογών.

Όλοι παίρνουν θέση ενόψει εκλογών!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)