to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από τους τραμπουκισμούς στις μηνύσεις

Η τρομοκρατία δεν πέρασε, τα παιδιά παρέμειναν στα σχολεία και επί μία ολόκληρη σχολική χρονιά αποδείχθηκε ότι τα προσφυγόπουλα ούτε είναι υγειονομική βόμβα ούτε έχουν τάσεις να «σφάξουν τους συμμαθητές τους»


Λίγα λεπτά πριν από το κουδούνι, ένα λεωφορείο γεμάτο παιδάκια περιμένει να σταθμεύσει έξω από την πόρτα του 1ου Δημοτικού στο Νέο Ικόνιο Περάματος. Τη θέση μπροστά από την πόρτα έχει καταλάβει ένα Ι.Χ. Η οδηγός του αρνείται πεισματικά να το μετακινήσει, αφού πρώτα έχει κοιτάξει καλά - καλά τα πρόσωπα που ξεπροβάλλουν από τα τζάμια.

Μάταιες οι προσπάθειες του φύλακα του σχολείου, που της ζητάει ευγενικά να διευκολύνει την πρόσβαση των μαθητών. Τελικά, μετά από αρκετά μπρος - πίσω, το λεωφορείο καταφέρνει να σταθμεύσει λίγα μέτρα πιο πέρα και απορημένα τα παιδιά μπαίνουν στο σχολείο για μάθημα. Την επόμενη μέρα ο φύλακας έρχεται αντιμέτωπος με μια δυσάρεστη έκπληξη. Ο σύζυγος της οδηγού εμφανίζεται μαινόμενος μπροστά του, τον προπηλακίζει και ζητάει εξηγήσεις για τη χθεσινή του συμπεριφορά.

Θα ήταν πολύ δύσκολο για κάποιον να συλλάβει ότι αυτό το γεγονός δεν ήταν παρά μια εκδήλωση ρατσιστικής συμπεριφοράς εις βάρος παιδιών προσφύγων στα οποία ευλόγως δόθηκε το δικαίωμα να μπουν στις ελληνικές τάξεις και να συνεχίσουν το σχολείο, αν δεν είχαν γίνει γνωστά πλείστα ανάλογα περιστατικά κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς.

Τότε που ομάδα χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό εισέβαλε στο δημοτικό τραμπουκίζοντας δασκάλους και γονείς. Τότε που φερόμενα ως μέλη των ταγμάτων εφόδου της νεοναζιστικής οργάνωσης παρεισέφρεαν και σε άλλα σχολεία ανά τη χώρα υποδυόμενοι τους γονείς και παρέσυραν στη μαύρη «σταυροφορία» τους και πραγματικούς γονείς, που είτε είχαν άγνοια είτε ενστερνίζονταν τις ίδιες αντιλήψεις.

Η τρομοκρατία δεν πέρασε, τα παιδιά παρέμειναν στα σχολεία και επί μία ολόκληρη σχολική χρονιά αποδείχθηκε ότι τα προσφυγόπουλα ούτε είναι υγειονομική βόμβα ούτε έχουν τάσεις να «σφάξουν τους συμμαθητές τους», όπως κινδυνολογούσαν οι «αγανακτισμένοι» γονείς. Παρ' όλα αυτά, το κλίμα παρέμεινε εχθρικό προς τα προσφυγάκια από μερίδα γονέων που σε κάθε ευκαιρία εκδήλωναν την απέχθεια και το μίσος τους.

Αυτό που φαίνεται να αλλάζει φέτος είναι η μέθοδος: Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τα γιουχαΐσματα εις βάρος των προσφυγόπουλων και των δασκάλων αντικαθίστανται σιγά - σιγά από δράσεις που έχουν έναν περισσότερο θεσμικό χαρακτήρα. Πρόσφατα, σε διάστημα μίας εβδομάδας, κατατέθηκαν δύο μηνυτήριες αναφορές εις βάρος διευθυντών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι απλώς ασκούσαν το λειτούργημά τους και μάλιστα με καθ' όλα νόμιμο τρόπο. Ο λόγος για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου και το 5ο Δημοτικό Κερατσινίου.

Ν. Ικόνιο: Φοβούνται «αλλόθρησκους» γονείς

Στην πρώτη περίπτωση η μήνυση έγινε στον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά Λεωνίδα Νίκα, στη διευθύντρια του σχολείου και στην προϊσταμένη του νηπιαγωγείου. Οι γονείς καταγγέλλουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως και εγγράφως για την κατάστασης υγείας των προσφυγόπουλων, αλλά και την καταγωγή τους, ώστε να δουν αν είναι παράτυποι ή νόμιμοι μετανάστες. Ζητούν να ενημερωθούν ακόμη και για τα πρωτόκολλα εμβολιασμών των παιδιών, ενώ φτάνουν στο σημείο να θέτουν ζήτημα για «άγνωστους» και «αλλόθρησκους» γονείς.

Δυστυχώς, στην περίπτωση του Νέου Ικονίου, αυτές οι φωνές δεν αποτελούν ισχνή μειονότητα. Αντιθέτως, εκφράζουν το 30%-40% των γονέων, οι οποίοι έχουν και τον έλεγχο του Συλλόγου. Έναν σύλλογο στον οποίο παρέχει απλόχερη στήριξη η Χρυσή Αυγή, η οποία αναρτά τις ανακοινώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Σε όλα αυτά ο Λ. Νίκας αντιτείνει ότι έχει υπάρξει ενημέρωση των γονέων τόσο διά ζώσης όσο και εγγράφως. Πιο συγκεκριμένα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των γονέων με την οποία ζητούσαν να μάθουν για... το ποιόν των παιδιών, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής είχε αποστείλει έγγραφο, με το οποίο απαντούσε σε όλα. Παράλληλα υπήρξαν τέσσερις ειδικές συνεδριάσεις, η μία εκ των οποίων στο δημοτικό συμβούλιο Περάματος, παρουσία του ταξίαρχου του υγειονομικού της Αεροπορίας, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει πλήρης εμβολιαστική κάλυψη των προσφυγόπουλων και ως εκ τούτου δεν προκύπτει κανένα ζήτημα δημόσιας υγείας.

Άλλωστε, βάσει σχετικής υπουργικής απόφασης, προϋπόθεση για να μπουν τα παιδιά προσφύγων στα σχολεία είναι ο εμβολιασμός τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προσφυγόπουλα κάνουν μάθημα διαφορετικές ώρες και σε διαφορετικές αίθουσες.

Κερατσίνι: Τα «επικίνδυνα παιδιά του πολέμου»

Στην δεύτερη περίπτωση, αυτή του Κερατσινίου, τις μηνύσεις δέχθηκαν η διευθύντρια του σχολείου και ένας δάσκαλος. Η διαφορά εδώ είναι ότι οι αναφορές έγιναν από ανώνυμους που φέρονται ως γονείς. Στο συγκεκριμένο σχολείο οι ξενοφοβικές φωνές αποτελούν ισχνή μειονότητα και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζονται από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Οι «φοβισμένοι» γονείς επιστρατεύουν παρόμοια κατηγορώ εγείροντας θέματα υγείας και ψυχικής υγείας, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνα παιδιά από χώρες πολέμου». Πρόκειται για ένα σχολείο με πολλές αλληλέγγυες δράσεις, που λειτουργεί κοινωνικό παντοπωλείο και υποστηρίζει άπορες οικογένειες. Επίσης είχε καλωσορίσει με ιδιαίτερη ζέση τα προσφυγόπουλα στις τάξεις, εικόνες που έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου και που το κατέστησαν σύμβολο ανθρωπιάς.

Μηχανισμός καταγγελιών

Όπως υπογραμμίζει με δηλώσεις του στην «Αυγή» της Κυριακής ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά Λεωνίδας Νίκας, στις ενέργειες των γονέων στα δύο σχολεία παρατηρούνται ομοιότητες. Υπάρχει «κοινή επιχειρηματολογία» και «ενδείξεις ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους». Παραδείγματος χάριν η κατηγορία για τον δάσκαλο στο Κερατσίνι βασίζεται και στην παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο Περάματος, με εκφράσεις όπως «τι γύρευε εκεί», «γιατί δεν έκανε μάθημα εκείνη την ώρα», παρά το γεγονός ότι ήταν απόγευμα.

Πλήθος τέτοιων «συμπτώσεων» κάνουν τον Λ. Νίκα να εκτιμά ότι υπάρχει «ένα κέντρο» πίσω από αυτή τη στάση, ή έστω «κοινή πολιτική βάση». Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η «ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον των προσφυγόπουλων» είναι «κεκαλυμμένη», καθώς οι γονείς «λένε μεν πως δεν είναι ρατσιστές, εν τοις πράγμασι όμως αποδεικνύεται το εντελώς αντίθετο καθώς οι ενέργειες δείχνουν μισαλλοδοξία».

«Μηχανισμό καταγγελιών» διαπιστώνει και ένας Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από μια άλλη γειτονιά της Αττικής, το Μαρούσι. Ο σύλλογος εκφράζει την «ολόψυχη συμπαράστασή» του στους συναδέλφους και διαμηνύει ότι “τέτοιες εκφοβιστικές πρακτικές δεν τρομοκρατούν τον εκπαιδευτικό χώρο». Δηλώνει απερίφραστα ότι στηρίζει τους συναδέλφους «με όλους τους τρόπους, για οποιαδήποτε περίπτωση πράξεων που θίγουν την προσωπικότητά τους, δυσκολεύουν ή παρακωλύουν το παιδαγωγικό τους έργο ή θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στον εργασιακό τους χώρο».

Τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας έχει δηλώσει και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Γιώργος Αγγελόπουλος τονίζοντας ότι «φαινόμενα καταγγελιών από ‘ανώνυμους’ πολίτες δεν θα ανακόψουν την προσπάθεια» του υπουργείου και «της ελληνικής πολιτείας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις, αλλά και από το ηθικό δίκαιο» και πως «το ΥΠΠΕΘ θα σταθεί στο πλευρό των εκπαιδευτικών».

Εκπροσωπώντας τους εκπαιδευτικούς Πειραιά ο Λ. Νίκας δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν πτοούμαστε, συνεχίζουμε να υπηρετούμε το σύνταγμα, τους νόμους, τα παιδιά, τις ανάγκες τους, την ευθύνη των οποίων μας έχουν αναθέσει οι γονείς τους, διαφυλάσσοντας πλήρως τα δικαιώματά τους ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας και καταγωγής».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)