to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:14 | 10.03.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Από τότε που βγήκε η "συγγνώμη" χάθηκε το φιλότιμο

Ο Μ. Γλέζος μίλησε στην "Αυγή" για τη συνάντησή του με τον Γερμανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γ. Γκάουκ


Στην τελευταία σελίδα του βιβλίου του "Η Μαύρη Βίβλος της Κατοχής", ο Μανώλης Γλέζος αποτολμά έναν τραγικό απολογισμό των θυσιών του ελληνικού λαού. Σύνολο απωλειών 1.106.922 άνθρωποι, 1.770 κατεστραμμένα χωριά, 400.000 πυρπολημένα σπίτια.

Την Τετάρτη έφτασε στη χώρα μας ο Γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Κάρολου Παπούλια. Οι Γερμανοί, λαός προικισμένος με την αρετή του προγραμματισμού και της μεθοδικότητας, στέλνουν στην Ελλάδα τον Πρόεδρό τους για συγγνώμες κάθε δεκαπέντε χρόνια περίπου, σχολίασε θυμόσοφα ο Μ. Γλέζος. Συγγνώμες που γίνονται δεκτές με τιμές και παράτες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Γ. Γκάουκ πήρε το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής από τον πρόεδρό της, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ξεναγήθηκε στην Ακρόπολη συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και παραδέχθηκε το "ηθικό χρέος" της Γερμανίας σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κ. Παπούλια, ο οποίος του επεσήμανε πως η "Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της" και πρόσθεσε ότι "η Γερμανία δεν μπορεί να αρνείται τη διεθνή διαιτησία για τις οφειλές της".

Από την πλευρά του, ο Γ. Γκάουκ είπε πως δεν μπορεί να πάρει άλλη θέση από εκείνη της κυβέρνησής του, ωστόσο εξέφρασε "την ενοχή της Γερμανίας προς τους ανθρώπους και τα θύματα αυτής της περιοχής" και το βράδυ στην ομιλία του στο Μουσείο της Ακρόπολης παρομοίασε τους Έλληνες με τους Ανατολικογερμανούς κατά τη μετάβαση από τον υπαρκτό σοσιαλισμό στον καπιταλισμό.

Ακολουθώντας τα χνάρια των προκατόχων του, του Γιοχάνες Ράου, που το 2000 επισκέφθηκε τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, και του Ρίχαρτ Φον Βάιτσεκερ, που το 1987 κατέθεσε με τον Μ. Γλέζο στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, ο Γ. Γκάουκ επισκέφθηκε με τον Κ. Παπούλια τους Λιγκιάδες Ιωαννίνων, όπου είπε "συγγνώμη", και στη συνέχεια έφτασε τα Γιάννενα, όπου επισκέφθηκε την τοπική συναγωγή και συναντήθηκε με μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων, ανάμεσα στους οποίους και η 90χρονη Εσθήρ Κοέν, η οποία δήλωσε πως της "είναι αδιάφορος".

Ο Γ. Γκάουκ συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούνταν από τους Αλ. Τσίπρα, Μ. Γλέζο και Ν. Βαλαβάνη και άκουσε επισήμως από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί παρά να θέσει τη Γερμανία ενώπιον των υποχρεώσεών της.

Ο Μ. Γλέζος μίλησε στην "Αυγή" λίγη ώρα μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό πρόεδρο.

* Πώς είδατε την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου της Δημοκρατίας, Γιόαχιμ Γκάουκ;


Παρατηρώ πως έχουν μια μεθοδικότητα οι Γερμανοί. Έρχονται οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας κάθε δεκαπέντε χρόνια. Αλλά η τελευταία επίσκεψη μάλλον γίνεται επειδή διαπιστώνουν, διαισθάνονται δηλαδή, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση χάρη στην εμπιστοσύνη που θα του δείξει ο ελληνικός λαός. Γι' αυτή του τη διαίσθηση έδωσα συγχαρητήρια στον κ. Γκάουκ. Άλλωστε, όποιες προβοκάτσιες κι αν κάνουν, όπως και να έχει, μίλησαν με τη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας.


* Τι συζητήσατε με τον Γ. Γκάουκ;


Του μίλησα ως άνθρωπος προς άνθρωπο και ως πατέρας προς γιο, διότι, του είπα, είσαι γιος μου σε ηλικία είναι 74 ετών. Και ο Αλέξης είναι εγγονός μου, το είπα κι αυτό. Παρ' όλο που ο Γκάουκ έδειξε ενδιαφέρον για το ηθικό σκέλος των οφειλών μας, είπε πως δεν είναι αυτός που καθορίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησής του και η όποια απόφαση θα ληφθεί από τη γερμανική κυβέρνηση, γι' αυτό και ζήτησα συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, αίτημα το οποίο μου είπε πως θα μεταφέρει. Επίσης του έδωσα ένα σωρό βιβλία για να μπορεί να αντιμετωπίσει με τα επιχειρήματα που θέτουμε το πρόβλημα. Ιδιαίτερα ένα από τα τελευταία μου βιβλία, με τίτλο "Και ένα μάρκο να ήταν", καθώς και τη Μαύρη Βίβλο, εξηγώντας του πως όλη η Ελλάδα είναι ένα Ολοκαύτωμα. Του έδωσα και το "Οι θυσίες της Ελλάδος" του Δοξιάδη και τα ποιήματά μου "Αι Νεκυιαι Ωδαί". Ένα από τα ποιήματα εκεί ξεκινάει γερμανικά: Ein achtung, zwei verboten, drei raus. Αναφέρεται στην εκτέλεση που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.


* Είστε ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα στάση των κυβερνήσεων στο θέμα; Συναντηθήκατε με τον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο την Τετάρτη.


Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν έκαναν τίποτα, περίμεναν να έρθει η κατάλληλη συγκυρία. Μια συγκυρία που δεν έχει γίνει κατάλληλη εδώ και 68 χρόνια. Και γι' αυτό επιμένουμε και ελπίζω ότι, σύμφωνα και με τη διαβεβαίωσή του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θα θέσει το θέμα.

* Σας ενημέρωσε -μαθαίνουμε- για το περιεχόμενο του πορίσματος της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις γερμανικές οφειλές.

Το πόρισμα της έκθεσης δεν έχει καμία σχέση με την ουσία του προβλήματος. Το πόρισμα είναι η προσπάθεια να γίνει η νομική προετοιμασία για να διεκδικήσουμε δικαστικά. Το θέμα δεν είναι δικαστικό, είναι πολιτικό. Αν το θέσουμε δικαστικά θα τη χάσουμε την ιστορία, όπως τη χάσαμε και τις προηγούμενες φορές. Η Γερμανία οφείλει αυτά που οφείλει διότι έδωσε σε όλα τα έθνη που κατελόγισε η διασυμμαχική 19μελής επιτροπή ό,τι έπρεπε να δώσει, και εξαίρεσε την Ελλάδα. Επίσης, εξόφλησε τα δάνεια με Πολωνία και Γιουγκοσλαβία και δεν εξοφλεί με την Ελλάδα. Αυτά είπαμε και στον Γερμανό Πρόεδρο της δημοκρατίας. Γιατί συνεχίζει να εξαιρεί την Ελλάδα;

* Bρίσκετε γενικότερα "προβληματική" τη στάση της Γερμανίας;

Η επιβολή των προγραμμάτων λιτότητας είναι άλλο θέμα. Όταν το 1943 συνήλθαν οι τρεις μεγάλοι στη Γιάλτα, Ρούζβελτ, Τσώρτσιλ, Στάλιν, και επειδή πλησίαζε το τέλος του πολέμου, πέταξαν τις ρουκέτες περί ανεξαρτησίας των λαών, κατάργησης της αποικιοκρατίας και ατομικών δικαιωμάτων, και όλα αυτά τα φληναφήματα που λένε οι επίσημοι σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο Γκαίμπελς έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα Das Reich (το κράτος) και είπε προφητικά τι θα γίνει ύστερα από πολλά χρόνια, το 2000. Έλεγε ότι σε όλη την Ευρώπη θα επικρατεί ο γερμανικός πολιτισμός. Δεν επικρατεί, βέβαια, ο γερμανικός πολιτισμός, ηγεμονεύει, όμως, η Γερμανία, που θέλει να επιβάλει την άποψή της σε όλους τους λαούς.

Ρεπορτάζ, συνέντευξη: Αναστασία Γιάμαλη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)