to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:08 | 08.03.2016

Κοινωνία

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εγκαινιάστηκε η έκθεση σκίτσων «Μετέωρο βήμα», για το προσφυγικό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τέλεσε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Μαρτίου, τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης σκίτσου για το προσφυγικό με τίτλο «Μετέωρο βήμα», η οποία συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, επί τη ευκαιρία του εορτασμού της 68ης επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.



 

Η έκθεση που ξεκίνησε την πορεία της από το Νεστορίδειο Μέλαθρο της Ρόδου, όπου φιλοξενείται μέχρι και τις 23 Μαρτίου, θα ταξιδέψει εν συνεχεία στην Λέρο και το Αγαθονήσι, για να μεταφερθεί στην Αθήνα και να καταλήξει στις Βρυξέλλες.

«Πολιτική δήλωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το προσφυγικό, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος την έκθεση, όπου 28 Έλληνες σκιτσογράφοι «αποτυπώνουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα» και «αφυπνίζουν με την αιχμή της πένας τους τη συλλογική συνείδηση της Ευρώπης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στην σύντομη ομιλία του, στάθηκε ιδιαίτερα στην συγκυρία των εγκαινίων της έκθεσης, που έγιναν ενώ ταυτοχρόνως βρισκόταν σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό. «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε μέσα από την έκθεση σκίτσων αλλά όχι μόνο, είναι ότι το κέντρο βάρους της Ευρώπης πρέπει να είναι ο άνθρωπος και όχι το κοινό νόμισμα» ανέφερε. Ευχαρίστησε τους σκιτσογράφους  και τους κάλεσε να μην σταματήσουν την προσπάθεια αφύπνισης της κοινωνίας και των πολιτικών μέσα από το έργο τους.

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επέλεξε να στείλει την πολιτική της δήλωση για το προσφυγικό ζήτημα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες,  μέσα από αυτή την έκθεση.  Με την γλώσσα των σκιτσογράφων που ξεπερνάει κάθε εμπόδιο για να μιλήσει δυνατά, εκφράζοντας όσα πολλοί μπορεί να σκέφτονται, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει. Αποκαλύπτοντας το «υπονοούμενο»,- όπως μόνο το σκίτσο μπορεί - , σχετικά με την αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης» και πρόσθεσε:

«Από τα νησιά μας, που βιώνουν την προσφυγική κρίση με την πραγματικότητα των ανθρώπων που φτάνουν εξαθλιωμένοι, στέλνουμε παντού την ελληνική αφήγηση της  ιστορίας. Ειπωμένη από το πιο άτακτο παιδί του Διαφωτισμού, από τον πιο απρόβλεπτο και αιχμηρό σχολιαστή της Δημοκρατίας. Με το σκίτσο. Την γελοιογραφία που μέσα από τις παραμορφώσεις λειτουργεί ως καθρέφτης για την πλευρά του συλλογικού εαυτού που δεν θέλουμε να δούμε. Όμως οφείλουμε να το κάνουμε».

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, κ. Πάνος Μαραγκός, δήλωσε:

«Η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα έχει διττό στόχο :  Αφ’ ενός, να δηλώσουμε την ενεργή συμπαράσταση και στήριξή μας αλλά και να υποκλιθούμε στο ακάματο έργο των απλών ανθρώπων, και κυρίως των νησιωτών μας, που παραδίδουν διαρκή μαθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προς όλον τον πολιτισμένο κόσμο,  αφ’ ετέρου, να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλες τις χώρες, μήνυμα που χάρη στη διεθνή γλώσσα του σκίτσου μπορεί να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό σε σχέση με άλλες μορφές παρέμβασης. Δεν είναι τυχαίο που 28 γελοιογράφοι, μέσα από ένα μωσαϊκό διαφορετικών απόψεων, ιδεολογιών, νοοτροπιών αλλά και τεχνοτροπιών και εκφραστικών μέσων, οδηγούνται σε μια κοινή συνισταμένη, εύκολα αντιληπτή στους επισκέπτες της έκθεσης».

Ο κ. Μαραγκός ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο που αγκάλιασε με ενθουσιασμό την ιδέα και βοήθησε με κάθε τρόπο, ώστε να οργανωθεί η έκθεση και ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδη σε όλη την πορεία της ανά τα Ελληνικά νησιά μέχρι και την καρδιά της Ευρώπης

Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης ήταν ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ οι βουλευτές Δωδεκανήσου κκ Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτρης Γάκης, Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός,  ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Στην έκθεση συμμετέχουν με 116 έργα οι: Γιάννης Καλαϊτζής, Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis -  Γιάννης Δράκος, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (BAS), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο γραφείο του στην Περιφέρεια, του χάρισε μια ειδική για την περίσταση, επετειακή έκδοση  του αυθεντικού φωτογραφικού λευκώματος – ντοκουμέντο, από τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)