to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από τον Μπαλτάκο στον Φαήλο

Ο κ. Σαμαράς, ενώ είχε πράγματι την ευκαιρία να αποπέμψει τον κ. Μπαλτάκο και να δώσει έτσι σαφές στίγμα προς όλους ότι η αλλαγή γραμμής έναντι της Χρυσής Αυγής δεν είναι ένα σκέρτσο, προτίμησε να δώσει την ευχέρεια στο φίλο και στενό συνεργάτη του να παραιτηθεί «για λόγους ευθιξίας», αντί να υποστεί τη συνέπεια τηςαποπομπής.


Η γραμμή που ακολουθούν όσοι στη ΝΔ προσπαθούν να σώσουν τα προσχήματα μετά το φιάσκο Μπαλτάκου, είναι εξαιρετικά ευάλωτη: ο κ. Σαμαράς, λέει, αντέδρασε αμέσως, ο κ. Μπαλτάκος αποπέμφθηκε, η φημολογούμενη ακροδεξιά ομάδα του προεδρικού περιβάλλοντος αποδιαρθρώνεται – τι άλλο θέλουμε;

Θα ήταν ευχής έργο, αν έτσι είχαν τα πράγματα. Δυστυχώς, για όλους, είναι πολύ διαφορετικά. Ο κ. Σαμαράς, ενώ είχε πράγματι την ευκαιρία να αποπέμψει τον κ. Μπαλτάκο και να δώσει έτσι σαφές στίγμα προς όλους ότι η αλλαγή γραμμής έναντι της Χρυσής Αυγής δεν είναι ένα σκέρτσο, προτίμησε να δώσει την ευχέρεια στο φίλο και στενό συνεργάτη του να παραιτηθεί «για λόγους ευθιξίας», αντί να υποστεί τη συνέπεια τηςαποπομπής.

Δεν πρόκειται για μια κίνηση που επέβαλε η στενή φιλική και πολιτική σχέση των δύο ανδρών, όπως θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει. Είναι μια επιλογή που χαρακτηρίζει μια συγκεκριμένη πολιτική στάση απέναντι σε όσους κλίνουν επί (ακρό)δεξιά. Πρόκειται για ένα μήνυμα, που εξηγεί ότι ο πρόεδρος αναγκάζεταινα αποχωριστεί ορισμένους στενούς συνεργάτες, αλλά δεν αλλάζει απόψεις. Τους αποχωρίζεται γιατί είναι υποχρεωμένος να το κάνει· δεν αποχωρίζεται τις ιδέες του – τις κοινές τους ιδέες.

Όποιος αμφιβάλλει, ας ρίξει μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο κ. Σαμαράς και το θέμα της υποψηφιότητας του κ. Φ. Κρανιδιώτη στις ευρωεκλογές. Στην απαίτηση να μην είναι ο κ. Κρανιδιώτης υποψήφιος, που προβλήθηκε όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς δεν απάντησε με ένα σαφή και άμεσο αποκλεισμό, που θα σηματοδοτούσε μια ρήξη με το περιβάλλον αυτό. Αντίθετα, επέτρεψε στον κ. Κρανιδιώτη να διαδίδει ότι θα είναι υποψήφιος, είτε το θέλει είτε όχι ο Βενιζέλος.

Σύμφωνα με το έγκυρο ρεπορτάζ του κ. Γ. Παπαχρήστου στα «Νέα» (7-4-14), το στέλεχος της ΝΔ του τηλεφώνησε αυτοπροσώπως, για να του ανακοινώσει επί λέξει: «Θα είμαι υποψήφιος, δεν τους πέρασε. Τελειωμένα πράγματα». Και να του εκμυστηρευτεί ότι ο αρχηγός Αντώνης τον διαβεβαίωσε: «Στο κόμμα κάνω μόνο εγώ κουμάντο και κανείς άλλος». Και ο Γ. Παπαχρτήστου καταλήγει: «Τούτων δοθέντων, του ευχήθηκα, ως όφειλα, και κλείσαμε [το τηλέφωνο]».

Γιατί όλο αυτό το θέατρο; Για να μπορέσει την επόμενη μέρα ο κ. Κρανιδιώτης να αποποιηθεί ο ίδιος την υποψηφιότητα, «ώστε να διευκολυνθούν άπαντες», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε! Ποιοι άπαντες δηλαδή; Αυτός ο ίδιος και ο αρχηγός του. Και το έκανε σπεύδοντας ταυτόχρονα να τονίσει: «Θα μείνω συνεπής στις ιδέες μου» (για τις οποίες εμφανίζεται θυσιαζόμενος...), γιατί δεν αντέχει, όπως τονίζει την «ταύτιση κάθε εθνικής φωνής με το φασισμό, το ρατσισμό, την ακροδεξιά...».

Αυτό δεν είναι δήλωση παραίτησης, είναι μανιφέστο επιμονής στις θέσεις που ποτέ δεν έπαψε να έχει και που δικαιολογημένα τον χαρακτηρίζουν ακροδεξιό.

Όταν ο κ. Σαμαράς, αντί να δηλώσει ότι το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν έχει ακόμα οριστεί και να διαψεύσει, διά του γραφείου τύπου, το θριαμβικό δημοσίευμα των «Νέων», επιτρέπει στο στενό του συνεργάτη ναπαραιτηθεί πριν καν οριστεί υποψήφιος, τότε μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι ακολουθεί μια πάγια τακτική απεμπλοκής, η οποία κλείνει το μάτι σε όλους αυτούς: μπορεί να χρειαστεί να σας θυσιάσουμε προσωρινά, αλλά πάλι αδέρφια είμαστε.

Δυστυχώς για όσους δεν βλέπουν ή κάνουν ότι δεν βλέπουν, αυτό μόνο ρήξη με την ακροδεξιά – εντός και εκτός ΝΔ – και την ατζέντα της δεν είναι. Είναι σύσφιξη των δεσμών ενώπιον του κοινού εχθρού.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)