to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από τον Έβρο, με το ειδικό σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα νέο μοντέλο στον πρωτογενή τομέα

Στο σημερινό μου κείμενο θέλω να καταθέσω κάποιες προτάσεις οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν πιλοτικά από τον Έβρο και να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο Αγροτικής Οικονομίας.


Σε άρθρο μου με τίτλο “ Η γεωγραφία επιβάλλει την ανάγκη για ειδικό σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης στον Έβρο “   τον περασμένο Φλεβάρη,εξηγούσα γιατί πρέπει να γίνει αυτό,  καταθέτοντας πολιτική πρόταση με γενικές αναφορές.

Στο σημερινό μου κείμενο θέλω να καταθέσω κάποιες προτάσεις οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν πιλοτικά από τον Έβρο και να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο Αγροτικής Οικονομίας.

Για να καταφέρουμε όμως να κάνουμε ένα νέο μοντέλο Αγροτικής Οικονομίας χρειαζόμαστε νέα γενιά αγροτών.

Οι νέοι αγρότες θα πρέπει να έχουν όλα τα εφόδια για να προχωρήσουν, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με σχολές αγροτών μονοετούς φοίτησης.

Η πρώτη σχολή “Νέων Αγροτών” πρέπει να γίνει στον Έβρο στην περιοχή Φερών και Τυχερού που έχουν μαζί περίπου 120.000 στρέμματα και μπορούν να γίνουν δύο Αγροτοπόλεις σε έναν Αγροτικό Δήμο, έχω γράψει σχετικά τον Ιούλη του 2022 “Αγροτικοί Δήμοι και Αγροτοπόλεις - Ανάγκη για μια άλλη αυτοδιοίκηση

Είναι, κατά την άποψη μου,πολύ σημαντικό να υπάρξουν αγροτικοί δήμοι,οι οποίοι θα παρεμβαίνουν ουσιαστικά στην τοπική ανάπτυξη.

Ο πρώτος πιλότος Αγροτικός Δήμος πρέπει να γίνει στον Έβρο με την συνένωση των πρώην δήμων Τυχερού και Φερών , με στόχο την  δημιουργία άλλων 50-60 νέων δήμων , με την ίδια φιλοσοφία, σε όλη την Ελλάδα.

Οι νέες Αγροτοπόλεις θα στηριχτούν στην νέα γενιά εκπαιδευμένων αγροτών στους οποίους δίνουμε κίνητρα.

1) Διπλάσιο πριμ πρώτης εγκατάστασης για τους αγρότες που τελειώνουν τις αγροτικές σχολές .
2) Επιπλέον επιδότηση και άτοκα δάνεια, μέσα από την τράπεζα επενδύσεων, σε όσους εντάσσονται σε ομάδες παραγωγών

Επίσης εντάσσουμε τους νέους αγρότες σε ένα πρόγραμμα “Αγροτικής Στέγης” με το οποίο στηρίζουμε τις νέες Αγροτοπόλεις.

Το πρόγραμμα αυτό στηρίζεται στην “Τράπεζα Στέγης” ενός ευρύτερου σχεδίου που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία για την επίλυση του μείζονος προβλήματος της  κατοικίας.

Η “Τράπεζα Στέγης “, αγόραζει ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργούνται, κατοικίες οι οποίες είναι άφθονες στις μελλοντικές Αγροτοπόλεις. Η κατάσταση η οποία έχει δημιουργήσει η συνεχής μετανάστευση, συνολικά των κατοίκων του Έβρου, στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό, έχει σαν αποτέλεσμα την πολύ χαμηλή τιμή αυτών των σπιτιών.

Δίνουμε στα νέα ζευγάρια αγροτών, την κατοικία για 10 χρόνια, με ένα συμβολικό ποσό και στον 11ο τους παραχωρείται η ιδιοκτησία του ακινήτου.

Έτσι επιτυγχάνουμε την αναζωογόνηση των μεγάλων χωριών, αυτών που θέλουμε να κάνουμε Αγροτοπόλεις και σταματάμε την ερημοποίηση της υπαιθρου, είχα γράψει σχετικά τον Ιούλη του 2022: Η Νέα Τσιφλικοποίηση της γής Ερημοποιεί την Ύπαιθρο - Είναι Ανάγκη για ένα νέο μοντέλο Αγροτικής Οικονομίας.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για εθνική ανάγκη πλέον η αναζωογόνηση της υπαίθρου και ιδιαίτερα στον Έβρο. Εγραψα τον Νοέμβριο του 2021 ένα άρθρο με τίτλο: ”Ζήτημα εθνικής σημασίας η αναζωογόνηση της υπαίθρου στον Έβρο – Ανάγκη μιας ισόρροπης βιώσιμης ανάπτυξης

Για να πετύχουμε το “Ειδικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης στον Έβρο“ πέραν της άμεσης χρηματοδότησης με 100 εκ , του ίσου ποσού δηλαδή με την κατασκευή του 2ου μόνο τμήματος του “φράχτη“, με το οποίο θα καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας των δύο Αγροτικών κέντρων της Ορεστιάδας και των Φερών, χρειάζονται και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

1) Θέσπιση νέας ενίσχυσης στις παραποτάμιες περιοχές σύμφωνα με τις διατάξεις της  περ γ της παρ. 3 του άρθρου 72 του Καν 2021/2115.
2) Χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων σε όλους τους παραγωγούς, κτηνοτρόφους , αλιείς και μελισσοκόμους του Νομού
3) Χορήγηση άτοκων δανείων και οικονομική ενίσχυση σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμών που θα μεταποιουν τα προϊόντα τα οποία θα αποκτήσουν brand name και θα γίνουν Π.Ο.Π όπως αναφέρονται ΕΔΩ

Αυτο μπορεί να ένα πολιτικό σχέδιο με βάση το οποίο μπορεί να γίνει ένα master plan από το πανεπιστήμιο της Ορεστιάδας.

  • Η θωράκιση των συνόρων γίνεται με ανάπτυξη
  • Βάζουμε φρένο στην δημογραφική κατάρρευση

*Ο Σπύρος Δέδογλου είναι μέλος της Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)