to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από την Υγεία με «κόμιστρο» σε μια Υγεία για όλους

Είναι αλήθεια πως τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της παρατεταμένης κρίσης, αλλά και των επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας «χτυπήθηκε» σε μεγάλο βαθμό και έφτασε πολύ κοντά στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το Νοσοκομείο του Βόλου, όπως και τα περισσότερα της χώρας, σήκωσαν δυσανάλογο βάρος και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), κατάφερε να παραμείνει «όρθιο» χάρη στην εντιμότητα, την επαγγελματική δεοντολογία, την ανθρωπιά και την αυταπάρνηση με την οποία πολλές φορές γιατροί και λοιπό προσωπικό εκτελούσαν το καθήκον τους.



Από το 2015 που αναλάβαμε, πρωταρχικός μας στόχος ήταν να στήσουμε και πάλι στα πόδια του το Ε.Σ.Υ., να το αναβαθμίσουμε και να το σταθεροποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Έτσι, σαν πρώτο βήμα, καταργήθηκε το απαράδεκτο «εισιτήριο» των 5 ευρώ στα Νοσοκομεία και εξασφαλίσθηκε η ελεύθερη πρόσβαση στις παροχές υγείας για 2,5 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες. Στη συνέχεια διαγράφηκαν όλες οι βεβαιωμένες οφειλές στην Εφορία όσων ανασφάλιστων είχαν χρησιμοποιήσει τις δημόσιες δομές υγείας και εξασφαλίστηκαν 140 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για τη στελέχωση 270 δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τα ΤΟΜΥ σε 65 πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Μαγνησία, καθώς συνέβαλα αποφασιστικά και μετά από διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Υγείας, να ενταχθεί η Μαγνησία στην πιλοτική τους εφαρμογή, με την ίδρυση των ΤΟΜΥ Αγριάς, Ν. Ιωνίας, Βόλου και Ν. Αγχιάλου.
Μέσα από τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, η Κυβέρνηση κατάφερε να άρει τους περιορισμούς στις δαπάνες για την υγεία που είχε συμφωνήσει στο Μεσοπρόθεσμο η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, εξασφαλίστηκε η αύξηση του ορίου των δαπανών, αθροιστικά, για το διάστημα 2015 - 2018, κατά 1 δισ. ευρώ.
Η σημαντικότερη, όμως, παρέμβαση στον τομέα της Υγείας έγινε και συνεχίζει να γίνεται στον τομέα της στελέχωσης. Σε αντίθεση με την καταστροφική πενταετία 2010-2014 και τις 8.000 αποχωρήσεις, από τον Οκτώβριο του 2015 έχουν αναλάβει υπηρεσία 3.551 εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για την στελέχωση με επιπλέον 3.380 εργαζόμενους (γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό επικουρικό προσωπικό κ.ά.) τους επόμενους μήνες. Πέραν αυτών, υπάρχουν ακόμα εξασφαλισμένες πιστώσεις για τη στελέχωση με επιπλέον 8.200 εργαζόμενους στην Υγεία. Με τον κανόνα 1:1 (προσλήψεις-αποχωρήσεις) που επετεύχθη στο κλείσιμο του μνημονιακού προγράμματος, υπάρχει 4ετές πλάνο προσλήψεων 10.000 μόνιμων γιατρών και λοιπού προσωπικού, μέχρι το 2022.
Ακόμη, όσον αφορά το φάρμακο, το σημαντικότερο που εξασφαλίσαμε είναι ότι η πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα, ανεξάρτητα από το κόστος τους, είναι εγγυημένη στη χώρα μας, ενώ για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) είναι εντελώς δωρεάν. Επίσης, έχουμε πλέον για πρώτη φορά μηχανισμό αξιολόγησης της προστιθέμενης θεραπευτικής αξίας (ΗΤΑ) των νέων φαρμάκων, επιτροπή διαπραγμάτευσης της τιμής αποζημίωσής τους, καθώς και σύστημα ορθολογικής συνταγογράφησης μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Σημαντική είναι και η δημιουργία του Εθνικού Δικτύου για την Ιατρική Ακριβείας στην Ογκολογία, ένα πανελλαδικό δίκτυο από Ερευνητικά Κέντρα και πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας μας που στην πλήρη εξέλιξή του θα προσφέρει σε όλους τους πολίτες προηγμένες υπηρεσίες διάγνωσης, αλλά και εξατομικευμένης θεραπείας του καρκίνου.
Σε ό,τι αφορά το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου, σημαντική ήταν η συμβολή μου σε συνεργασία με τον Διοικητή ώστε να συνδράμω στις ανάγκες που ανέκυψαν και απαιτούσαν ουσιαστικές παρεμβάσεις με γνώμονα το καλύτερο για τους συμπολίτες μου. Μια τέτοια περίπτωση ήταν η ανάγκη αναβάθμισης της υλικοτεχνικής υποδομής του Νοσοκομείου, με το Υπουργείο Υγείας να εγκρίνει, κατόπιν σχετικών διαβουλεύσεων και επικοινωνίας και σε συνεργασία με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, ένα στεφανιογράφο, μια χειρουργική τράπεζα εμφύτευσης βηματοδοτών κι έναν ειδικό υπερηχοτομογράφο, όπως και ορθοπεδικό και χειρουργικό εξοπλισμό. Ο στεφανιογράφος, αποτελούσε προτεραιότητα ζωτικής σημασίας για το Νοσοκομείο, καθώς με συνολική δαπάνη 700.000 ευρώ, υπολογίζεται πως καλύπτει τις ανάγκες περισσότερων από 250 ασθενών ετησίως. Ακόμη σημαντικές παρεμβάσεις μου ήταν ενδεικτικά και η απόκτηση Μαγνητικού Τομογράφου από το Π.Δ.Ε. 2018, Ακτινογραφικού Ψηφιακού Συγκροτήματος από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, η έγκριση του Οργανισμού του, η πρόσληψη μόνιμου, επικουρικού ιατρικού και λοιπού προσωπικού κ.α. τα οποία αποτελούσαν αιτήματα της Διοίκησης με την οποία και συνεργάστηκα για την καλύτερη λειτουργία του και την εξυπηρέτηση των ασθενών και των κατοίκων της Μαγνησίας. Όσον αφορά τα Κέντρα Υγείας, προώθησα τα αιτήματά τους στο Υπουργείο και πολλά από αυτά ικανοποιήθηκαν.
Ιδιαίτερης βαρύτητας ωστόσο, ήταν και η αναγκαιότητα για τη δημιουργία ξενώνα συνοδών ασθενών του Αχιλλοπούλειου, πάγιο αίτημα του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου. Οι πρωτοβουλίες μου ήταν επίμονες και τελικά επιτυχείς. Έπειτα από αλλεπάλληλες συναντήσεις μου με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τη μεθόδευση των δράσεων για την ανταλλαγή κτηριακών υποδομών ανάμεσα στο Νοσοκομείο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία στην οποία ανήκε το κτήριο όπου θα στεγαζόταν ο ξενώνας, η ανταλλαγή ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με την Διοίκηση του Νοσοκομείου μας. Με  την ευγενική χορηγία και του κ. Τσιμά, το κτίριο ανακαινίστηκε, εξοπλίστηκε και λίγο αργότερα ο ξενώνας εγκαινιάστηκε. Πλέον, οι συγγενείς ασθενών που έρχονται από τα ορεινά της Μαγνησίας αλλά και τα νησιά,  μπορούν να φιλοξενούνται, προκειμένου να βρίσκονται κοντά στους δικούς τους ανθρώπους.
Μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης και της μέριμνας για τους συμπολίτες μου, εντάσσεται και η συμβολή μου σε συνεργασία με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, να διασφαλιστεί η δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο του Βόλου, αλλά και ο διορισμός ενός ακόμη μόνιμου ογκολόγου στο ογκολογικό τμήμα, όπως και η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Με τα τελευταία δύο αιτήματα να έχουν εγκριθεί, το Νοσοκομείο του Βόλου ενισχύθηκε σημαντικά, με τις υπηρεσίες του να αναβαθμίζονται προς όφελος των ασθενών, αλλά και το προσωπικό να παίρνει ανάσα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα που δε θα επιφυλάσσει δυστοκίες και εγκατάλειψη αλλά ένα ενισχυμένο σύστημα δημόσια υγείας, προσβάσιμο σε όλους.
Ζωτικής σημασίας αποτελούσε και η παραμονή του Ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στην Αργαλαστή, αλλά και η σύσταση τομέα του ΕΚΑΒ στην περιοχή, αίτημα το οποίο στήριξα ενεργά μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, με αποτέλεσμα το ζήτημα του ασθενοφόρου να επιλυθεί άμεσα αλλά και να προχωρήσει ο σχεδιασμός του τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή από την 5η Υ.Πε..
Προβλήματα μπορεί να υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά πιστεύω ότι με την αποδεδειγμένη θέληση της Κυβέρνησης, τα πράγματα στη δημόσια υγεία βελτιώθηκαν και θα βελτιώνονται διαρκώς. Έτσι, όταν έρθει η ώρα των εκλογών, οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτούς που κατάφεραν να κρατήσουν μέσα στην κρίση όρθιο, αξιόπιστο και προσβάσιμο σε όλους το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και σ' αυτούς που αφού το εγκατέλειψαν και το αποδιοργάνωσαν τη μνημονιακή περίοδο, σχεδιάζουν σήμερα την ιδιωτικοποίησή του και την εκχώρησή του σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)