to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από την Ολλανδία ως το Ηράκλειο: Το μακρύ προεκλογικό οδοιπορικό του Αλέξη Τσίπρα

Από τη σελίδα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο facebook


Χθες, στο νότιο σημείο της Ευρώπης, το Ηράκλειο, ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο οδοιπορικό προεκλογικού αγώνα, που έδωσε ποτέ, πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα. Ένας προεκλογικός αγώνας με διπλό στόχο: 

1. Να μεταφέρουμε το πολιτικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με σωματεία, κοινωνικούς φορείς, τεχνικά επιμελητήρια, απολυμένους ή υπό απόλυση εργαζομένους, να βρεθούμε σε εργασιακούς χώρους που απειλούνται από τη μνημονιακή πολιτική ή που έχουν πληγεί σοβαρά από αυτή. 

2. Να υπερασπιστούμε σε ευρωπαϊκό έδαφος τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, να αναδείξουμε τους αγώνες του και να ενωθούμε με τους λαούς της Ευρώπης.

Ο προεκλογικός μας αγώνας διήρκεσε τουλάχιστον 4 μήνες, μήνες γεμάτοι πάθος, σκληρή δουλειά και ενθουσιασμό. 

Διανύσαμε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα.

Από την πόλη Amersfoort της Ολλανδίας ως το Ηράκλειο της Κρήτης, μιλήσαμε σε δεκάδες εκδηλώσεις και σε ανοιχτές συγκεντρώσεις, κατάμεστες από κόσμο. Ακούσαμε, αγκαλιαστήκαμε, συζητήσαμε με άπειρους συμπολίτες μας και με πολίτες της Ευρώπης. Μοιραστήκαμε μαζί τους οργή, ελπίδες, πείσμα και πολιτικό όραμα. “Ρίξαμε τα μπετά” για μια άλλη Ευρώπη και μια νέα Ελλάδα. 

Όσοι και όσες κάναμε αυτό το μεγάλο οδοιπορικό αναμετρηθήκαμε με τις σωματικές και ψυχικές μας αντοχές προσπαθώντας πάντα για το μέγιστο. Μικρή αναφορά στον Γιώργο Πιαντέ, τον Δημήτρη Αναστασόπουλο και τον Μανώλη Παπανικήτα που χρειάστηκε αδιάκοπα να “παίζουν μπάλα” εντός και εκτός έδρας, λύνοντας συνεχώς διαφορετικά τεχνικά προβλήματα επινοώντας λύσεις και μοναδικές πατέντες.

Τα ελληνικά κυρίαρχα ΜΜΕ επιμελώς αποσιώπησαν τις μεγαλειώδεις υποδοχές που μας επιφύλασσαν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Επιμελώς αποσιώπησαν την ένθερμη υποδοχή και υποστήριξη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για μια άλλη Ευρώπη. Επιμελώς πέρασαν στα “ψιλά” την επιτυχία μας να ανατρέψουμε την εντύπωση για τους “τεμπέληδες Έλληνες” και να την αντικαταστήσουμε με την πεποίθηση ότι “η Ελλάδα δείχνει το δρόμο”. 

Σήμερα έχουμε το θαυμασμό των λαών της Ευρώπης για τον ελληνικό λαό που λέει όχι στην Ελλάδα-πειραματόζωο, στην Ελλάδα της υποταγής, στην Ελλάδα των μνημονίων. 

Και την προσδοκία τους ότι από δω, από την Αθήνα, θα ξεκινήσει το ντόμινο της αλλαγής και της ανατροπής και στην Ευρώπη. 

Στην Ευρώπη πήγαμε στο Παρίσι, όπου συναντήσαμε συντρόφους και συντρόφισσες από το Μέτωπο της Αριστεράς, μιλήσαμε σε εκδήλωσή του με έντονη την παρουσία μελών της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού και μελών της ελληνικής κοινότητας.

Πήγαμε στην Ρώμη. Την πόλη όπου γεννήθηκε η Λίστα 

“L' Altra Europa con Tsipras”, στην οποία ενώθηκαν κόμματα της αριστεράς, κινήματα και διανοούμενοι. Συναντηθήκαμε με τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και μιλήσαμε σε μια συγκλονιστική σε συμμετοχή και πάθος συγκέντρωση που έλαβε χώρα στο υπό κατάληψη πανέμορφο Θέατρο Vale.

Πήγαμε στη Σλοβενική πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα και συναντηθήκαμε με τη συμμαχία "Ενωμένη Αριστερά”, παιδί των κινημάτων και όχι γραφειοκρατικό δημιούργημα κάποιων ηγεσιών. 

Εκεί υπογράφτηκε το "συμβόλαιο συνεργασίας" της συμμαχίας αυτής, την οποία και συνυπογράψαμε. 

Πήγαμε στο Δουβλίνο, καλεσμένοι του πανεπιστημίου Dublin City University. Στο Δουβλίνο έλαβε χώρα και η ιστορική για εμάς διμερής συνάντηση με το Sinn Fein και τον Τζέρρυ Άνταμς.

Πήγαμε στο Παλέρμο στη Σικελία. Συναντηθήκαμε με τον - επικηρυγμένο από τη Μαφία - δικαστή ΝτιΜατεο. Και μιλήσαμε σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα. Μέγα πλήθος, μέγα πάθος. 

Πήγαμε στις Βρυξέλλες συμμετέχοντας στο συνέδριο του ΚΕΑ για το χρέος και ξανά στο Παρίσι, συμμετέχοντας στην έναρξη της ευρωπαϊκής εκλογικής καμπάνιας του μετώπου της Αριστεράς. Συμμετείχαμε στη μεγαλειώδη πορεία ενάντια στη λιτότητα. Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή με τον Μελανσόν και τον Πιέρ Λωράν, τον Ολιβιέ Μπεζανσενό και με τον ευρωβουλευτή Λίεμ Χοάνγκ Νγκοκ που αποχώρησε από τους σοσιαλιστές και ήταν εις εκ των δύο βασικών εισηγητών της εξεταστικής του ευρωκοινοβουλίου για την Τρόικα.

Πήγαμε στην Πορτογαλία, στο Οπόρτο, συμμετέχοντας στη μεγάλη συγκέντρωση του Μπλόκο της Αριστεράς στον υπό κατάληψη κινηματογράφο Μπατάλια. Συναντηθήκαμε με μια εμβληματική προσωπικότητα, τον Μάριο Σοάρες.

Πήγαμε στη Γαλικία της Ισπανίας. Με τη συμμετοχή πολύ κόσμου και δεκάδων διεθνών μέσων ενημέρωσης, μιλήσαμε στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ενωτικού ψηφοδελτίου "Η εναλλακτική αριστερά της Γαλικίας στην Ευρώπη". 

Πήγαμε στην Πράγα. Συζητήσαμε με φοιτητές του Πανεπιστημίου του Καρόλου και μιλήσαμε σε εκδήλωση του ΚΕΑ και του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας.

Πήγαμε στο Βερολίνο. Μιλήσαμε στο συνέδριο του Die Linke όπου οι Γερμανοί και Γερμανίδες σύντροφοι καταχειροκρότησαν τις πολιτικές μας θέσεις.

Πήγαμε στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουμε στο Debate. Η καλή μέρα από το πρωί φάνηκε αφού, πηγαίνοντας νωρίς στο ευρωκοινοβούλιο, συναντήσαμε τη διμελή αντιπροσωπεία των απολυμένων καθαριστριών του Υπ. Οικονομικών. 

Πήγαμε στο Μιλάνο, το Τορίνο και τη Μπολόνια. Οι περιοδείες με τη Λίστα “L' Altra Europa con Tsipras” ήταν πάντα συγκλονιστικές σε πάθος. Δώσαμε υπαίθρια συνέντευξη τύπου στον κήπο του πανεπιστημίου στο Μιλάνο, μιλήσαμε στην υπαίθρια συγκέντρωση των συνδικάτων - της Fiat και της Fiom κυρίως - στην εργατούπολη του Τορίνο και ζήσαμε μία συγκλονιστική συγκέντρωση στην - άλλοτε κόκκινη πλατεία της Μπολόνια - Πιάτσα Ματζόρε. Μιλήσαμε σε 15.000 Ιταλούς και Ιταλίδες. Ξαναγεμίσαμε την ίδια πλατεία όπου είχε παλαιότερα μιλήσει ο Τολιάτι κι ο Μπερλινγκουέρ, την ξαναγεμίσαμε με κόκκινες σημαίες αλλά και ελληνικές. Και… απολαύσαμε την σιωπή των ελληνικών ΜΜΕ για ένα γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα.

Παράλληλα, ταξιδέψαμε σε όλες τι περιφέρειες της Ελλάδας. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, όπου κι αν βρεθήκαμε, συναντηθήκαμε με τη θέληση των Ελλήνων να βάλουν τέλος στο άθλιο σήμερα.

Πήγαμε στην Αλεξανδρούπολη, στον Εχίνο στην Κοζάνη. Συναντηθήκαμε με εργασιακούς φορείς, απολυμένους εργαζομένους. Επισκεφτήκαμε την μονάδα της ΔΕΗ της Π.Ε. Κοζάνης, όπου ετοιμάζονται να εκποιήσουν μέρος της. Και κάναμε μία ομιλία σε ένα θερμό ακροατήριο αν και χειμώνας ακόμα.

Πήγαμε στα Ιωάννινα. Μιλήσαμε στους πολίτες της πόλης που μας τίμησαν με την ένθερμη παρουσία τους και βρεθήκαμε με τους απολυμένους της ΕΡΑ Ιωαννίνων. 

Πήγαμε στη Σύρο. Και μιλήσαμε στη μεγάλη κεντρική πλατεία της Ερμούπολης ξέροντας πια ότι ο κόσμος όταν μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ τις γεμίζει. Συναντηθήκαμε στο Τεχνικό Επιμελητήριο με φορείς και εκπροσώπους εργαζομένων του νησιού και ακούσαμε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες και κραυγές αγωνίας για όσα αντιμετωπίζουν στο νοσοκομείο, και όχι μόνο. 

Πήγαμε στη Θεσσαλονίκη. Δώσαμε συνέντευξη στην ΕΡΤ3 που παλεύει με αυταπάρνηση, συναντηθήκαμε με την Ελλάδα που αντιστέκεται, την Ελλάδα που επιμένει, τους απολυμένους σχολικούς φύλακες, τους υπό ομηρία εκπαιδευτικούς, τους απολυμένους εργάτες και εργάτριες της Coca Cola… Και δώσαμε στο κατάμεστο Βελλίδειο την πρώτη προεκλογική μας ομιλία στη συμπρωτεύουσα.

Συνεχίσαμε το ταξίδι προς τον Θεσσαλικό κάμπο.

Στην Καρδίτσα συναντηθήκαμε με φορείς και εκπροσώπους εργαζομένων, απολυμένες καθαρίστριες, εκπροσώπους των ΑμεΑ, εργατών στην οικοδομή…

Και στη Λάρισα με συγκίνηση είδαμε να μας υποδέχεται μια κατάμεστη από κόσμο κεντρική πλατεία. Παρά την απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ η μαζική αυτή συγκέντρωση έγινε γνωστή.

Ταξιδέψαμε στην Πάτρα, επισκεφτήκαμε ιστορικά σημεία του Μεσολογγίου και ξαποστάσαμε σε αυτή τη φιλόξενη πόλη, πριν φτάσουμε στο Αγρίνιο για τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης. 

Πήγαμε στη Χαλκίδα. Παρά το γεγονός ότι ήταν μία ανορθόδοξη μέρα καθώς είχαμε απέναντι μας την αναμετάδοση δύο ποδοσφαιρικών αγώνων, οι κάτοικοι της Χαλκίδας ήταν με το μέρος μας και τους ευχαριστούμε γι΄αυτό.

Κάναμε μία μεγάλη περιοδεία στην Κρήτη.

Με δύο κεντρικές ομιλίες στα Χανιά και στην Ιεράπετρα και πολλούς σταθμούς σε πανεπιστήμια, χωριά, νοσοκομεία στους νομούς Ρεθύμνου, Λασιθίου και Ηρακλείου. Επισκεφτήκαμε την ιστορική Βιάνο, τόπο ιδιαίτερο για να αναγγείλουμε την υποψηφιότητα του Μανώλη Γλέζου στο ευρωψηφοδέλτιό μας. 

Ταξιδέψαμε στη Λέσβο. Σταθερός και αγαπημένος προορισμός στις προεκλογικές μας περιοδείες. Με τους κατοίκους του νησιού να μας ανταποδίδουν την αγάπη. Ευχαριστούμε τους παλαίμαχους αγωνιστές της αριστεράς Γιώργο Ζέρβα και τον πορτογάλο Κάρλο για το μόχθο που κατέβαλαν, στην προετοιμασία της συγκέντρωσης.

Πήγαμε στην Κοζάνη. Η συννεφιασμένη μέρα και η βροχούλα δεν μας στέρησαν τη χαρά να κάνουμε μια πανέμορφη, μαζική και με παλμό προεκλογική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης. 

Πήγαμε στην Κέρκυρα. Εκεί όπου είχαμε την τιμή, κατά τη διάρκεια της κεντρικής μας ομιλίας, να ακούμε τα συνθήματα των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών. Των γυναικών που αγωνίζονται καθημερινά, σώμα με σώμα, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν μήνες τώρα. 

Πήγαμε στην Καλαμάτα. Και εντυπωσιαστήκαμε από την υποδοχή, την πολυκοσμία και τον παλμό της συγκέντρωσης. Η Μεσσηνία δεν είναι φέουδο κανενός παρά μόνο των ίδιων των κατοίκων της. 

Ταξιδέψαμε στην Πάτρα, την πόλη που σταθερά, μας τιμά με μεγάλες συγκεντρώσεις. Οι κάτοικοι της πόλης, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα, “τέλος στην ανθρωπιστική κρίση και την κοινωνική απελπισία”.

Πήγαμε ξανά στη Θεσσαλονίκη. Την πόλη αρχόντισσα. Όπου μας υποδέχτηκαν ένθερμα με μία σπουδαία προεκλογική συγκέντρωση οι πολίτες της και οι περήφανοι κάτοικοι από την Ιερισσό. 

Στην Αθήνα δώσαμε την προτελευταία μας προεκλογική συγκέντρωση. Ήταν μία συγκέντρωση αντάξια μιας πρωτεύουσας. Μια συγκέντρωση που δεν είχε ανάγκη τηλεοπτικές σκηνοθεσίες και εφέ για να κάνει να φαίνονται οι λίγοι-πολλοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον κόσμο με το μέρος του. Όπου κι αν βρεθεί. 

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, με μία ευφάνταση προεκλογική συγκέντρωση, ολοκληρώθηκε αυτό το μεγάλο οδοιπορικό. Ήταν η καλύτερη γιορτή, η μεγαλύτερη συγκέντρωση σε όλη την επικράτεια. Σε αυτή την πόλη ο κύβος ερρίφθη. Την Κυριακή θα κάνει ξαστεριά!

Ευχαριστούμε από καρδιάς την κάθε γυναίκα και τον κάθε άντρα που μας τίμησε με την παρουσία του. 

Ευχαριστούμε όλους και όλες που ήταν παρόντες και παρούσες και δεν προλάβαμε να ανταλλάξουμε λόγια και χειραψία. Τους υποσχόμαστε ότι τα κοινά μας όνειρα θα λάβουν εκδίκηση. 

Πάμε με θάρρος, δύναμη, φρόνημα και αποφασιστικότητα στις κάλπες της ανατροπής και της νίκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)