to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από την ναζιστική φιέστα των Ιμίων μέχρι τον Άγ. Παντελεήμονα: Β. Κατριβάνου και Θ. Κούρκουλας στην #gdtrial

Οι εγκληματικές πράξεις της ναζιστικής οργάνωσης, η κλιμάκωση της βίας και των εγκληματικών ενεργειών της, η στροφή της προς την επιθετική «εξωστρέφεια» το 2008, που αποφάσισε πως οι επιθέσεις της θα γίνονται πλέον στο φως της μέρας, παρουσία των ΜΜΕ, και το «πείραμα» στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα ξεδιπλώθηκαν μέσα από τις καταθέσεις της Β. Κατριβάνου, πρώην Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιωμάτων και του Θ. Κούρκουλα, εκπαιδευτικού, μέλους της κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» στην 162η και 163η δικάσιμο.


Μέσα από την κατάθεση της Β. Κατριβάνου -σε δυο συνεδριάσεις-  και του Θανάση Κούρκουλα, που θα συνεχιστεί στις 20/06, η αναδρομή στα γεγονότα ήταν δυσάρεστη και οδυνηρή.  Ασυδοσία, ασυλία, κάλυψη από την αστυνομία, αδιαφορία από την Πολιτεία, ατιμωρησία,  επιθέσεις σε μετανάστες και ιδεολογικά αντίθετους από την ΧΑ, τάγματα εφόδου, τρομοκρατία, εκμετάλλευση μετά την είσοδο στο κοινοβούλιο της βουλευτικής ασυλίας, ο ρατσισμός, οι εγκληματικές ενέργειες. Τότε που οι ΕΔΕ εξαγγέλλονταν, αλλά ποτέ δεν μάθανε κανείς ποια ήταν η τύχη των ελεγχόμενων.  Τότε που αστυνομικοί χτυπούσαν προσαχθέντες αντιφασίστες φωνάζοντας «Αίμα, τιμή, ΧΑ». Τότε που ο Αγ. Παντελεήμονας γινόταν ορμητήριο και οι «αγανακτισμένοι» κάτοικοι του συνομιλητές σε τηλεοπτικά πάνελ, με γνώμη βαρύνουσα, τότε που ο τρόμος ξεχύνονταν στις γειτονιές εναντίον μεταναστών και ιδεολογικά αντίθετων.

Η φραστική επίθεση εναντίον της Μάγδας Φύσσα από τους χρυσαυγίτες

Το νοσηρό κλίμα φρόντισαν να επιβεβαιώσουν με την παρουσία τους στο ακροατήριο του δικαστηρίου 40 περίπου χρυσαυγίτες που νωρίτερα είχα προκαλέσει εκτός αιθούσης για μια ακόμα φορά την οικογένεια Φύσσα και κυρίως την μητέρα του Παύλου, Μάγδα.

Με την ανοχή της αστυνομίας και παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου ν’ αποφεύγονται οι επαφές που  πυροδοτούν επεισόδια οι χρυσαυγίτες, όπως κατήγγειλε ο θείος του Παύλου είχαν παραταχθεί στο πεζοδρόμιο της Λ. Αλεξάνδρας που υποχρεωτικά θα περάσουν μάρτυρες, συνήγοροι, δημοσιογράφοι και το κοινό, πλην της ΧΑ. Όταν εμφανίστηκε η Μάγδα Φύσσα συνοδευόμενη από τον αδερφό διαμαρτυρήθηκε προς τον αστυνομικό διευθυντή («γιατί τους έχετε παρατεταγμένους, είναι ανάγκη να περνάμε από μπροστά τους;»). ξεκίνησε και η χυδαία λεκτική επίθεση εναντίον της  από τους παρευρισκόμενους χρυσαυγίτες που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται όλοι στην είσοδο της Δέγλερη.

Αργότερα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης το κοινό της ΧΑ δεν έχανε ευκαιρία προκειμένου να κάνει αισθητή την παρουσία του με χειρονομίες, επιφωνήματα, μουρμουρίζοντας ειρωνικά σχόλια και επιδεικνύοντας απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στους μάρτυρες και στην διαδικασία.

Παρόντες στον δικαστήριο την Τρίτη ήταν μέλη του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής του κόμματος Γ. Ψυχογιός.

Β. Κατριβάνου: «Ρωτούσαμε για τις ΕΔΕ και μας έλεγαν πως όλα είναι υπό έλεγχο»

Η Β. Κατριβάνου τόνισε στην κατάθεσή της πως  οι επιθέσεις της ΧΑ γινόταν βάσει σχεδίου, όχι αυθόρμητα και εκτελούνταν από τα τάγματα εφόδου. «Θεωρώ ότι όλοι γνώριζαν, οι βουλευτές και όσοι ήταν σε πολιτικές θέσεις. Υπάρχει πλήρης ταύτιση της πολιτικής ηγεσίας με αυτή της εγκληματικής οργάνωσης» είπε χαρακτηριστικά στην κατάθεση της εξεταζόμενη από την έδρα του δικαστηρίου.

Η πρώην βουλευτής, ως υπεύθυνη του τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνη στον ίδιο τομέα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν επιφορτισμένη να συλλέγει και να κοινοποιεί στ’ αρμόδια υπουργεία και φορείς περιστατικά που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών και ευάλωτων ομάδων, για τα περιστατικά αστυνομικής βίας. Στην κατάθεση της ανέφερε τα εξής:

«Όλη την περίοδο από το 2012 και μετά, ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μου είχε να κάνει με περιστατικά που προέρχονταν από την εγκληματική δράση της ΧΑ. Ερευνούσαμε αν τα στοιχεία που μας έλεγαν ήταν έγκυρα, προβαίναμε σε κοινοβουλευτικό έλεγχο με ερωτήσεις και ενέργειες προς την Αστυνομία».

Η απάντηση που έπαιρνε η πρώην βουλευτής από τους αρμόδιους, ήταν καθησυχαστική, αλλά εξηγεί τελικά, βλέποντας εκ των υστέρων την κορύφωση των γεγονότων μέσα από την εγκληματική δράση της ΧΑ, πως φτάσαμε σε δολοφονίες μεταναστών και στην  δολοφονία Φύσσα, όπου το κράτος τελικά αποφάσισε να παρέμβει κάνοντας αισθητή την παρουσία του και τον ρόλο του: «Μας έλεγαν ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς, το θέμα ερευνάται κ.λπ. Ρωτούσαμε για τις ΕΔΕ και μας έλεγαν πως όλα είναι υπό έλεγχο» κατέθεσε στο δικαστήριο.

«Υπήρχε μια ασυλία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013» επισήμανε η Β. Κατριβάνου και απαντώντας σε ερώτηση της Προέδρου σχετικά με την ανταπόκριση των αρμοδίων έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Θέταμε ερώτημα στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης ως προς το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα και μας απαντούσαν ότι όλα είναι υπό έλεγχο, ότι δεν υπάρχει θέμα. Αυτά μέχρι τον Σεπτέμβριο 2013. Μετά άλλαξε το κλίμα. Πλέον ήταν πολύ πιο περιορισμένης κλίμακας η δράση της ΧΑ, όχι πια με τάγματα εφόδου».

Η επίθεση Κουκούτση στο προαύλιο της Βουλής

Κάποιες λίγες υποθέσεις, ειδικά εκείνες που αφορούσαν ανθρωποκτονία έφταναν στις δικαστικές αίθουσες. «Υπήρχε μια ανομία και μια ασυδοσία» είπε η μάρτυρας και στη συνέχεια κατέθεσε για την προσωπική επίθεση που δέχτηκε η ίδια μαζί με τον πρόεδρο της πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ και τον δημοτικό σύμβουλο Π. Κωνσταντίου στον προαύλιο χώρο της Βουλής από τον βουλευτή της ΧΑ -ανεξάρτητο πλέον- Δ. Κουκούτση:

«Θυμάμαι ότι είχε οργανωθεί πορεία με τον πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας, ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ήθελαν να μπουν στη Βουλή και να δώσουν ψήφισμα με το οποίο κατήγγειλαν την ρατσιστική βία που δέχονταν. Εγώ προσπάθησαν να τους βοηθήσω, γιατί ήμουν στο Σύνταγμα, δεν ήμουν όμως μέλος της σχετικής επιτροπής.

Μου ζήτησαν να τους δώσω «εισόδους» και τους πήγα στο γραφείο του Μεϊμαράκη, όπου επειδή έλειπε, πρωτοκολλήθηκε η διαμαρτυρία. Ήταν καλοκαίρι, Αύγουστος 2012. Αφού έγινε αυτό, πήγαμε να βγούμε και βλέπουμε κάποιον να τρέχει κατά πάνω μας, σαν μαινόμενος ταύρος, ο οποίος βούτηξε τον Κωνσταντίνου και άρχισε να τον χτυπάει και να τον βρίζει. Του έλεγε «Κωνσταντίνου, πακιστανολάγνε να πας πίσω στο Πακιστάν για να σε γαμάνε οι Πακιστανοί, δεν έχεις καμία θέση εδώ στη Βουλή». Η ίδια δέχθηκε απειλές από τον Κουκούτση με την φρουρα στην αρχή να παρακολουθεί αμέριμνη και τελικά να παρεμβαίνει «μάλλον επειδή ήμουν βουλευτής».

«Όταν άρθηκε η ασυλία του Κουκούτση στη Βουλή, o ίδιος αρνήθηκε αυτό που έκανε και κατέθεσε ότι αισθάνθηκε κίνδυνο. Ζήτησα τον λόγο τότε επί προσωπικού και είπα ότι ψεύδεται. Τότε ο Κουκούτσης όχι μόνο δε ζήτησε συγγνώμη, αλλά είπε ότι λυπάται πολύ που δεν έκανε αυτό για τον οποίο τον κατηγορώ, δηλαδή να με δείρει. Αυτό δείχνει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει διάθεση μεταμέλειας αλλά και δίνει το μήνυμα ότι “εδώ δέρνουμε ή θα έπρεπε να δέρνουμε”. Υποστήριξε δε, ότι απειλήθηκε από συγκέντρωση που υπήρχε έξω, πράγμα που δεν έστεκε».

Σώματα ασφαλείας και ΧΑ

Καταγγελίες που είχαν γίνει για τα σώματα ασφαλείας, για αστυνομικούς που προσήγαγαν άτομα από αντιφασιστικές πορείες και τα κακοποιούσαν στην Αστυνομία φωνάζοντας «Αίμα, τιμή, ΧΑ», ποτέ δεν έμαθε κανείς τι απέγιναν, τι αποτέλεσμα είχαν οι περιβόητες ΕΔΕ που εξαγγέλθηκαν τότε.«Υπήρχε ασυλία τότε, πραγματικά. Είχαμε τόσες καταγγελίες και δεν γινόταν τίποτε. Ο κ. Δένδιας είχε δικογραφίες στο συρτάρι και δεν έκανε τίποτε» είπε η Β. Κατριβάνου στο δικαστήριο

Πρόεδρος: Η θέση του τότε υπουργού ήταν ότι όλα βαίνουν καλώς;

Μάρτυς: Ναι. Ότι έχουν συστήσει γραφείο καταγραφής ρατσιστική βίας, ότι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ήταν κορωνίδα. Και αυτό είναι το μεγάλο έγκλημα, ότι αφέθηκε αυτή η κατάσταση που κατέληξε σε δολοφονία. Θυμάμαι και άλλο περιστατικό, να πηγαίνω στο Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και άκουσα αστυνομικούς να φωνάζουν «αίμα τιμή ΧΑ», απευθυνόμενοι σ’ εμένα, αλλά όταν γυρνούσα να κοιτάξω ποιος το έλεγε είχαν εξαφανιστεί. Το έκαναν επειδή ήμουν βουλευτής. Είχαν σύνδεσμο με το κόμμα.

Η ΧΑ δρούσε βοηθούμενη υπό την ανοχή της Αστυνομίας. DVD με αποδεικτικά στοιχεία επιθέσεων εξαφανίζονταν από το Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα, μετανάστες-θύματα επιθέσεων εκφοβίζονταν προκειμένου να μην καταθέσουν μηνύσεις:
«Εκφοβίστηκαν ότι θα φυλακιστούν και αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω τις μηνύσεις τους. Πρόεδρος της Κοινότητας ήταν ένας κ. Φράνσις… κάτι, δεν θυμάμαι ακριβώς (σ.σ η επίθεση στην Τανζανική Κοινότητα). Τελικά οι μηνύσεις νομίζω έμειναν, σίγουρα αυτή της κ. Κούρτοβικ, που δέχθηκε προπηλακισμό φεύγοντας. Έξω από το Α.Τ. ήταν «αγανακτισμένοι πολίτες» και μέλη της Χ.Α. και ήταν στο Τμήμα η κ. Θέμις Σκορδέλη και ο κ. Παναγιώταρος που μπαινόβγαιναν άνετα στο Τμήμα και χαριεντίζονταν με τους αστυνομικούς.

Πρόεδρος: Οι αλλοδαποί γιατί πήγαν στο Α.Τ.;

Μάρτυς: Για να καταθέσουν ότι τους έκαψαν το μαγαζί. Εκεί βρέθηκαν οι ίδιοι κατηγορούμενοι και υποχρεώθηκαν να ανακαλέσουν τις μηνύσεις τους.

Η πολυκατοικία, η ολιγωρία και το Χυτήριο

Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου για περιστατικά βίας στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σχετικά:
«Δεχθήκαμε τηλεφώνημα, σαν κόμμα, από τον κ. Μπουκιά που ήταν ιδιοκτήτης στην περιοχή και ενοικίαζε διαμερίσματα σε αλλοδαπούς. Η Χ.Α. εντόπιζε τα διαμερίσματα αυτά, έβαφαν αγκυλωτούς σταυρούς απ' έξω και μετά τους επιτίθεντο. Καταγράφονταν δηλαδή οι πόρτες και μετά έσπαζαν στο ξύλο τους μετανάστες που διέμεναν στα διαμερίσματα. Μεταξύ τους ήταν και η κ. Δημοπούλου, υποψήφια βουλευτής της Χ.Α. Δεν την είδα εγώ, αναγνωρίστηκε από άλλους. Στην Εφημερίδα των Συντακτών έχει γίνει σχετικό ρεπορτάζ».
Η Βασιλική Κατριβάνου αναφέρθηκε εκτενώς και στα γεγονότα στο «Χυτήριο» και στην σύμπραξη της ΧΑ με τις διάφορες παραθρησκευτικές οργανώσεις που διαμαρτύρονταν για την παράσταση “Corpus Christi” και στα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ, μεταξύ των οποίων ήταν και η απελευθέρωση προσαχθέντα μέσα από την κλούβα της Αστυνομίας από τον βουλευτή της οργάνωσης Χρ. Παππά.

Κοινό και υπεράσπιση

Η υπεράσπιση υπήρξε επιθετική κατά την διάρκεια της κατάθεσής της μάρτυρος -η εξέταση της ολοκληρώθηκε σήμερα. Ρωτήθηκε από συνήγορο αν μπορεί να βρει κάτι καλό στην ΧΑ. Η κ. Κατριβάνου παρέμεινε αρκετά δευτερόλεπτα σιωπηλή κι όταν ο συνήγορος αδημονώντας για την απάντησή της  επανέλαβε την ερώτηση, εκείνη απάντησε πως δεν μπορεί να βρει κάτι, όμως ο συνήγορος, παρουσία των 40 και πλέον χρυσαυγιτών στην αίθουσα, δεν έμεινε ικανοποιημένος και συνέχισε για να καταλήξει, υπονοώντας την απαξίωση του προς την μάρτυρα, σ’ ένα σχόλιο που προκάλεσε την αντίδραση της Προέδρου:

Συνήγορος: Έχετε μάθει για τις διανομές φαγητού, αιμοδοσία, διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων, μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης;

Μάρτυρας: Διαφωνώ με τις εγκληματικές πράξεις της ΧΑ και έχω υποχρέωση να μην επαναληφθούν.

Συνήγορος: Ειλικρινά, σας σέβομαι για τον πατέρα σας.

Πρόεδρος: Δεν θα κάνετε τέτοια σχόλια. Τι είναι αυτά;

Η μάρτυρας συνέχισε να καταθέτει. Άλλωστε και από την προηγούμενη δικάσιμο είχε ακούσει κατά την διακοπή της συνεδρίασης διάφορα όπως:

«Ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σε αντέξανε», «Καλοφάγωτη η σύνταξη του πατέρα σου», «Δεν μπορεί να λες ό,τι θέλεις» και άλλα παρόμοια. Οι αήθεις εκφράσεις και ο επιθετικός/ειρωνικός τόνος  κατά την εξέταση είναι κάτι σύνηθες από την υπεράσπιση όταν ο μάρτυρας που καταθέτει έχει να εισφέρει συντριπτικά στοιχεία για την εγκληματική δράση της ΧΑ στο δικαστήριο που διαλύουν την υπερασπιστική γραμμή. Η προσπάθεια «συμψηφισμού της βίας» με την αναφορά άλλων εγκληματικών περιστατικών  χτες κυριάρχησε για μια ακόμα φορά  στην επιχειρηματολογία της υπεράσπισης. Η μάρτυρας απάντησε έπειτα από σχετική ερώτηση:

Συνήγορος: Δηλώσεις όταν υπάρχουν κάποια εγκληματικά περιστατικά μεταξύ αλλοδαπών κάνετε;

Μάρτυρας: Δηλώσεις κάνω όταν υπάρχει οργανωμένη εγκληματική δράση, όπως αυτή των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ.

Η κ. Κατριβάνου ολοκλήρωσε την κατάθεση της και αμέσως μετά την ημίωρη διακοπή κατέθεσε ο Θανάσης Κούρκουλας εκπαιδευτικός και μέλος της κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό».

Απο την ναζιστική φιέστα στον Αγ. Παντελεήμονα
 
Ο Θανάσης Κούρκουλας  καταθέτοντας στο δικαστήριο για περιστατικά στα οποία ήταν παρών περιέγραψε  την δράση της ΧΑ και την στροφή της προς την δημοσιότητα όσων διέπραττε παλιότερα. Η αρχή σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα έγινε με την ναζιστική φιέστα των Ιμίων τον Φεβρουάριο του 2008 στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Ήταν τότε που η οργανωμένη επίθεση χρυσαυγιτών εναντίον των αντιφασιστών που πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση στην Κλαυθμώνος είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό με μαχαίρι ενός διαδηλωτή.

«Ήταν η επέτειος των Ιμιών το 2008, που η ΧΑ κάθε χρόνο εκμεταλλεύεται. Υπήρχε μια αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Διαφορά 200 μέτρα. Ήταν από τις 16:00-17:00μ.μ. οι διαδηλωτές στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι χρυσαυγίτες είχαν στρατοπεδεύσει ήδη στην πλ. Κολοκοτρώνη από την προηγούμενη νύχτα. Εγώ βρέθηκα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Όπου έφυγε από την πλατεία Κολοκοτρώνη ένα τάγμα εφόδου, 70-80 άτομα, οπλισμένοι, λοστάρια, μαχαίρι, όπως φάνηκε γιατί μαχαιρώθηκε ένας άνθρωπος, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς την Κλαυθμώνος, που την είδε το πανελλήνιο γιατί την κάλυψαν τα ΜΜΕ. Εγώ βρισκόμουν πιο πίσω. Βλέπω ΜΑΤ μαζί με κάποιους κρανοφόρους να έρχονται προς το μέρος μας. Τα ΜΑΤ παράλληλα με το πεζοδρόμιο και το τάγμα εφόδου στη μέση του οδοστρώματος. Εμείς δεν έχουμε παρόμοιο εξοπλισμό και οπισθοχωρούμε. Κάποιους τους χτυπάνε και συμπλέκονται. Και μετά πάμε στα Προπύλαια. Και η τότε κυβέρνηση απαγορεύει και την πορεία των χρυσαυγιτών, έληξε μετα το πέρας 2 ωρών»

Πρόεδρος: Γιατί αποκαλέσατε αυτούς τάγμα εφόδου;

Μάρτυρας: Γιατί είχαν κοντάρια, που ήταν κατ’ ευφημισμό ελληνικές σημαίες, κράνη που υποθέτω ήταν μέσο άμυνας, ίσως και απόκρυψης χαρακτηριστικών. Ήταν περίπου 5-6 , δεν είχε σκοτεινιάσει ακόμα, οι περισσότεροι ήταν μαυροφορεμένοι, κάποιοι με μπλούζες που έγραφαν ΧΑ, ήταν συντεταγμένοι και στοιχισμένοι. Κάποιοι ήταν πιο μπροστά, κάποιοι πίσω, κρατούσαν απόσταση. Επειδή έχω συμμετάσχει σε διαδηλώσεις, δεν ήταν τρεχάλα, μπουλουκηδόν. Εγώ ας πούμε έτρεξα. Κάποιος μαχαίρωσε και έναν άνθρωπο. Δεν ξέρω ποιος. Δεν το είδα το περιστατικό.(σ.σ σχολιασμοί χαμηλόφωνοι διαρκώς από το κοινό, «Ναι, καλά» «Τι λέει αυτός», γελάκια)

Ο μάρτυρας συνέχισε: «Μέχρι εκείνη την ώρα η αστυνομία κρατούσε ίσες αποστάσεις. Συνήθως η αστυνομία όταν υπάρχει πορεία, μπαίνει στη μέση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αστυνομία έτρεχε παράλληλα δεξιά και αριστερά από τους χρυσαυγίτες και σταμάτησαν όταν μας έφτασαν, περίπου 30-40 μέτρα πριν. Άφησαν τους χρυσαυγίτες να κάνουν ό,τι έκαναν. Υποθέτω ότι ήταν ΜΑΤ, για τα μέτρα τάξης της πλατείας Κολοκοτρώνη».

Από το σκοτάδι στο φως

Ο Θανάσης Κούρκουλας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Προέδρου τόνισε στην κατάθεσή του πως η κίνηση της ΧΑ να πραγματοποιήσει αυτή την επίθεση με το φώς της ημέρας, παρουσία των ΜΜΕ δεν ήταν καθόλου τυχαία, ήθελε να περάσει ένα μήνυμα: «Δεν είναι τυχαίο να γίνει μια τέτοια ενέργεια μέρα μεσημέρι, με το φως την ημέρας. Μέχρι τότε υπήρχαν επιθέσεις της ΧΑ, όμως τότε έγινε επίθεση με μαχαιρωμένο άνθρωπο στο φως της ημέρας. Ήταν απόφαση της ΧΑ, για πρώτη φορά δημόσια στο φως της ημέρας, ώστε να το δείξουν τα Μέσα, προφανώς για να στείλει ένα μήνυμα. Ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι ήρθε για να συντρίψει τους πολιτικούς της αντιπάλους».

Η δεύτερη επίθεση κατά μεταναστών στο παλαιό Εφετείο

Η επίθεση στο παλαιό Εφετείο στην οδό Σωκράτους  πραγματοποιήθηκε το 2009.  Μέσα στο εγκαταλελειμμένο κτίριο είχαν βρει καταφύγιο ανέστιοι μετανάστες από την Αφρική για μήνες. Η ΧΑ όπως κατέθεσε ο μάρτυρας με κάλυψη  κάλεσμα πολιτών πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ομόνοια, ημέρα Σάββατο κι ενώ ήταν μεσημέρι.  Είχε πραγματοποιηθεί ακόμα και συνέντευξη τύπου, μια με δυο ημέρες πριν μαζί με άλλες οργανώσεις π.χ. τους «Γιατρούς του Κόσμου» προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος για τους ρατσιστικούς λόγους που γινόταν η συγκέντρωση. Ενημέρωση για να προσέχουν είχαν λάβει και οι μετανάστες που διέμειναν στο κτίριο καθώς κινδύνευαν από τους χρυσαυγίτες.

Ο Θανάσης Κούρκουλας περιγράφει το γεγονός: «Με επικεφαλής το Μιχαλολιάκο και το Λαγό, τάγμα εφόδου φεύγει από την Ομόνοια. Και βλέπουμε κόσμο με ρόπαλα, ασπίδες, πέτρες, κρότου λάμψης. Σίγουρα 100 άτομα πίσω από τα κάγκελα. Φορούσαν οι περισσότεροι μπλούζες της ΧΑ, ρόπαλα, κράνη, ασπίδες. Άρχισαν να εκσφενδονίζουν διάφορα αντικείμενα. Εγώ είδα μόνο το Μιχαλολιάκο και το Λαγό, τον Κασιδιάρη μετά από φωτογραφίες. Ο Μιχαλολιάκος ήταν μπροστά και φορούσε κουστούμι, δεν κρατούσε κάτι. Ήταν απόλυτος γνώστης και ήταν μπροστά από τους άλλους. Στο μέσο της παράταξης είναι ο Λαγός, δε φορούσε κράνος. Δεν υπήρξε συζήτηση. Αρχικά χτυπούσαν ρυθμικά τα ρόπαλά τους και μετά συνθήματα, «Αίμα-τιμή–ΧΑ», «αναρχικοί και μπολσεβίκοι, αυτή η γη δε σας ανήκει», «έξω οι ξένοι από την Ελλάδα».

Πετούσαν κρότου λάμψης, οι οποίες μάλιστα δεν νομίζω ότι πωλούνται νόμιμα. Και από αυτές μάλιστα τραυματίστηκε ένας φωτογράφος μέσα στο Εφετείο, ονόματι Τσακίρης. Και μετά άρχισαν και οι από μέσα να πετάνε πράγματα, κάποια κομμάτια από μάρμαρο. Κάποιοι μάλιστα από τους χρυσαυγίτες άρχισαν να σκαρφαλώνουν τα κάγκελα, αλλά τους τράβηξαν τα ΜΑΤ. Και εδώ δεν έκαναν τίποτα τα ΜΑΤ για να τους απομακρύνουν. Και μάλιστα τις προηγούμενες μέρες είχαμε κάνει έκκληση στο ΓΑΔΑ και εγώ προσωπικά και άλλες οργανώσεις Δικαιωμάτων, η Αστυνομία να αποτρέψει την πορεία προς την Σωκράτους.

Πλάνα υπήρχαν στα ΜΜΕ όπου φαινόταν χρυσαυγίτες που πέταγαν αντικείμενα από την ταράτσα των γραφείων τους που τότε ήταν απέναντι απ’ υο παλαιό Εφετείο. Αυτό ήταν το πρώτο περιστατικό που θεωρώ κεντρικό όπως και το προηγούμενο για την μετάβαση της ΧΑ από τις επιθέσεις της ΧΑ από το σκοτάδι, στο φως και μεταφέρει τις επιθέσεις από τους πολιτικούς της αντιπάλους (αναρχικούς, αριστερούς) σε μετανάστες. Πραγματοποίησε δηλαδή μια στροφή.»
 
Το «πείραμα» Αγ. Παντελεήμονας

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην κατάθεση του στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα. Τότε που η ναζιστική ΧΑ μετέφερε, όπως είπε,  το κέντρο των δράσεων της εκεί. «Ο Παναγιώταρος από τον Κολωνό όπου διατηρούσε κατάστημα μεταφέρθηκε και βρισκόταν  νυχθημερόν στην καφετέρια «Πύλες» ιδιοκτησίας Χρ. Ρήγα ο οποίος ήταν Περιφερειάρχης της ΧΑ. Τότε εμφανίστηκε και η επιτροπή των λεγόμενων «Αγανακτισμένων κατοίκων».

Μια σειρά δράσεων ξεκίνησε κόντρα στην εξάπλωση της ΧΑ στην περιοχή. Ο μάρτυρας κατέθεσε σχετικά: «Κάναμε προσπάθεια με εκδηλώσεις , φυλλάδια, με δράσεις αλληλεγγύης, κοινό παιδικό παιχνίδι μεταξύ ελληνόπουλων και παιδιών από διάφορες εθνικότητες, συσσίτια για άπορους Έλληνες και μη. Καταλαβαίναμε πως οι άνθρωποι που έρχονται εδώ (σ.σ στην περιοχή) δεν πρέπει να κοιμούνται έξω, αλλά να έχουν χώρο να διαμένουν και να μην δημιουργούνται προβλήματα. Βρήκαμε ευήκοα ώττα, αλλά και πολλούς που δεν άκουγαν τίποτα. Ξεκίνησαν ν’ αντιδρούν πλέον στην παρουσία μας, ανάμεσα στους αντιδρώντες ο Παναγιώταρος και η Σκορδέλη».

Η ΧΑ έκανε πλέον αισθητή την παρουσία της στην περιοχή με την επιβολή της τρομοκρατίας και των βίαιων επιθέσεων εναντίον των μεταναστών που διέμεναν στην περιοχή.

Ο μάρτυρας καταθέτοντας στο δικαστήριο αναφέρθηκε στην εκδήλωση με τον Αλβανό συγγραφέα Καπλάνι που στην παρουσίαση του βιβλίου του στον Αγ. Παντελεήμονα οι «αγανακτισμένοι κάτοικοι» διέκοψαν την εκδήλωση και τους έδιωξαν από την πλατεία. «Παρ’ όλο που οι πλατείες είναι δημόσιες και είχαμε και άδεια από το δημαρχείο και τον αντιδήμαρχο παρόντα. Εκείνο το ίδιο βράδυ έκλεισαν με λουκέτο και την παιδική χαρά του Αγίου Παντελεήμονα. Έβγαιναν οι ίδιοι και τα έλεγαν στα κανάλια σε εκπομπές πανελλαδικής εμβέλειας. Να μην παίζουν τ’ αφγανάκια στην παιδική χαρά με άλλα παιδιά».

Τότε ήταν που συνέβη και το περιστατικό με τον κάτοικο της περιοχής κ. Τασούλα που μπήκε στην παιδική χαρά να παίξει το παιδί του, παρ’ όλη την απαγόρευση που είχε επιβάλλει παρανόμως η ΧΑ. «Οι «αγανακτισμένοι κάτοικοι» θεώρησαν την κίνηση ανθελληνική και ο Τασούλας προπηλακίστηκε. Ο άνθρωπος κατέληξε με την συνοδεία ΜΑΤ στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα και πίσω τους 50 Χαυγίτες να βρίζουν. Τα ΜΑΤ δεν ασχολήθηκαν με τους 50 που έβριζαν, αλλά με το να φέρουν «α λα μπρατσέτα» τον Τασούλα στο Τμήμα. Πήρα τηλέφωνο δικηγόρο να προσέλθει. Για πολλή ώρα έξω από το Τμήμα είχαν μαζευτεί άτομα που πετούσαν ζαρζαβατικά εναντίον του ΑΤ παρουσία των αστυνομικών. Δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω, αλλά η αστυνομία δεν αντιδρούσε. Κάποια στιγμή είπαν πως απομακρύνθηκαν. Πήγε να βγει ο Τασούλας και του επιτέθηκαν. Έφυγε τρέχοντας….»

Το δικαστήριο διέκοψε και η κατάθεση θα συνεχιστεί στις 20 Ιουνίου στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Η ναζιστική εγκληματική οργάνωση είχε καταφέρει με την ανοχή της Πολιτείας και την ασυλία που απολάμβανε, την ατιμωρησία και την κάλυψη της αστυνομίας, συν την προβολή και τον εξωραϊσμό της από μέρος των ΜΜΕ  να εδραιωθεί και να ξεκινήσει μια σειρά από εγκληματικές πράξεις εναντίον των μη αρεστών. Επιπλέον η παρουσία της στην Βουλή το 2012  αποθράσυνε  περαιτέρω την εγκληματική δράση της που κορυφώθηκε με την δολοφονία του Π. Φύσσα στο Κερατσίνι τον Σεπτέμβριο του 2013.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)