to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από την κοινωνία στο προσκήνιο στη δημαρχοκεντρική λογική

Είναι πάγια τακτική και πολιτική επιλογή της ακραία νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ, θέλοντας να αλλάξει ότι θετικό έγινε στην χώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, να ξηλώνει και να καταργεί.


Από την ιδεοληπτική μανία της δεν ξέφυγε ο εκλογικός νόμος για την απλή αναλογική - «Κλεισθένης Ι» -, επικαλούμενη το αναληθές και προκλητικό  περί κυβερνησιμότητας των δήμων και των περιφερειών. Ο προωθούμενος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση οπισθοδρόμησης και επίθεσης στις αρχές της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης και της κοινωνικής συμμετοχής.

Η υπερψήφιση της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, μια μεγάλη κατάκτηση της δημοκρατίας με την οποία βρέθηκε στο προσκήνιο η κοινωνία αντί ενός μονοπρόσωπου μοντέλου τοπικής αυτοδιοίκησης. Με την  απλή αναλογική  μπόρεσαν να εκφρασθούν συμπολίτες μας που δεν εκπροσωπούνταν στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αντιπροσωπευτικότητα και πραγμάτωση ενός πολιτικού πολιτισμού σύνθεσης, συνεργασιών, πολυφωνίας ,ενώ ανασυγκροτήθηκε ο θεσμός των Κοινοτήτων ,αποσυνδέοντας την εκλογή των κοινοτικών συμβουλίων από την εκλογή των δημοτικών συμβουλίων.

Η ΝΔ, δύο μήνες μετά τις  αυτοδιοικητικές εκλογές, κατάργησε ουσιαστικά την απλή αναλογική σε δήμους και περιφέρειες,  μετατρέποντας την  αποφασιστική αρμοδιότητα των νέων κοινοτήτων σε “εισηγητική” και αφαιρώντας αρμοδιότητες από το δημοτικό συμβούλιο.

Με τον νέο εκλογικό νόμο που προωθείται, οι κάτοικοι μιας Κοινότητας, ακόμα και Δημοτικής, πληθυσμού 10-15.000 κατοίκων, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διοίκηση της Κοινότητας και να εκλέξουν αναλογικά τους αντιπροσώπους τους. Γιατί πλέον οι θέσεις των αιρετών στην Κοινότητα δεν θα εξαρτώνται από τους ψήφους των πολιτών της περιοχής, αλλά από το ποιος ή ποια θα βγει δήμαρχος.

Η δημαρχοκεντρική λογική επανέρχεται, η εξουσία συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια, οι θεσμοί ελέγχου και άμεσης λογοδοσίας αποδυναμώνονται, τα ζητήματα της αδιαφάνειας, της διαπλοκής και των «γκρίζων» ζωνών στην οικονομική διαχείριση, πολλαπλασιάζονται.

Η χώρα μας συνολικά γυρίζει πίσω σε λογικές μιας άλλης εποχής των λίγων, των εξουσιαστών, των κουμανταδόρων. Η ΝΔ δεν αντέχει τον διάλογο, την άλλη άποψη, τις συνεργασίες, δεν αντέχει τη δημοκρατία. Γνωρίζουν ότι στην αυτοδιοίκηση, οι εμπλεκόμενοι ως  ασχολούμενοι με θέματα καθημερινότητας  έχουν συχνά περιθώρια συγκλίσεων και συνεργασιών ακόμα και διαφορετικών πολιτικών χώρων και αυτό τους τρομάζει και για αυτό είναι τόσο αντίθετοι εξαρχής. Αν σκεφθεί όμως κάποιος λίγο, αυτή η ακραία και προκλητική εμμονή κατάργησης της δημοκρατίας ,της λαϊκής συμμετοχής, της διαφάνειας, της λογοδοσίας έχει να κάνει με τη ακροδεξιά τάση που ηγεμονεύει στην ΝΔ και έχει γαλουχηθεί από τα νεανικά χρόνια σε τέτοιες λογικές.

Η ανελευθερία στην χώρα μας είναι διάχυτη, είναι πνιγηρή και  έχει αποτυπωθεί  σε πολλούς τομείς της ζωής μας όπως η άρση  του πανεπιστημιακού ασύλου ,η  αστυνομία των πανεπιστημίων, η εξίσωση ΑΕΙ - κολεγίων, το νομοσχέδιο για διαδηλώσεις, ο νέος συνδικαλιστικός νόμος.

Όλη αυτή η κατάσταση, επιβεβαιώνει ότι στην ουσία αντίπαλο τους νοιώθουν τον άνθρωπο και για αυτό φέρονται απολύτως εκδικητικά, απειλητικά, αυταρχικά, τόσο εξουσιαστικά και αλαζονικά.

* Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)