to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από την κλιματική αλλαγή ενισχύθηκαν οι καταστροφικές φωτιές στην Αυστραλία

Οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν την Αυστραλία το 2019 και το 2020 ενισχύθηκαν ξεκάθαρα από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το συμπέρασμα μιας επιτροπής έρευνας, το οποίο αντικρούει όσους υποστηρίζουν ότι δεν έπαιξε ρόλο σε αυτή την καταστροφή


Πυρκαγιές κατακαίνε κάθε χρόνο μεγάλες εκτάσεις της χώρας μετά το τέλος του χειμώνα, όπως συμβαίνει και φέτος. Όμως πέρυσι οι πυρκαγιές ήταν ιδιαίτερης σφοδρότητας και διήρκησαν εννέα μήνες, ως τον Μάρτιο του 2020.

Η πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία ήταν η πλέον πληγείσα, με 11.000 πυρκαγιές να καταστρέφουν 55.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μια έκταση ίση με τη μισή Πορτογαλία.

Έπειτα από μήνες η κυβέρνηση της πολιτείας έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση 436 σελίδων για τις περσινές πυρκαγιές, που προκάλεσαν τον θάνατο 26 ανθρώπων και κατέστρεψαν περισσότερα από 2.400 σπίτια.

«Η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στην αυξημένη έκλυση αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, διαδραμάτισε ξεκάθαρα ρόλο στις συνθήκες που οδήγησαν στο ξέσπασμα των πυρκαγιών (…) και στις συνθήκες που τους επέτρεψαν να εξαπλωθούν», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρονται ιδιαίτερα στην ξηρασία που διαρκεί χρόνια στην Αυστραλία, στους πολύ ισχυρούς ανέμους, τους κεραυνούς και τη χαμηλή υγρασία.

Επισημαίνουν πάντως είναι αδύνατο να καθοριστεί ο ακριβής ρόλος της κλιματικής αλλαγή στο περίπλοκο μείγμα κλιματικών συνθηκών που τροφοδότησαν και ενίσχυσαν τις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο 11 πυρκαγιές στη Νέα Νότια Ουαλία οφείλονταν σε εμπρησμό, ενώ οι περισσότερες μεγάλες πυρκαγιές προκλήθηκαν από κεραυνούς σε απομονωμένες, επαρχιακές περιοχές.

Η εθνική επιτροπή έρευνας για τις πυρκαγιές αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τα αποτελέσματά της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)