to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από την καταστροφολογία στα τρανταχτά fake news ως πολιτικό εργαλείο

Δείγματα γραφής από "Τα Νέα", "Το Βήμα" και τα "Παραπολιτικά" - Η προσπάθεια να πληγεί το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς οδήγησε σε καθαρή παραπληροφόρηση, η οποία, άλλοτε ταχύτερα και άλλοτε αργότερα, έφερε συγγνώμες και παραδοχές λάθους, αφού όμως είχε δηλητηριαστεί το κλίμα


Η προσπάθεια απαξίωσης του κυβερνητικού έργου και ειδικά της εξόδου της χώρας από την επιτροπεία υπήρξαν εξαρχής αντικείμενο του αντιπολιτευόμενου Τύπου και ειδικά των εντύπων που τώρα πια ελέγχει ο Β. Μαρινάκης.

Όσο η πραγματικότητα διέψευδε την καταστροφολογία, τόσο περισσότερο έμπαινε στο στόχαστρο το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, με το ίδιο πάντα αποτέλεσμα: «Συγγνώμη, λάθος» -με μικρότερα γράμματα, στις εσωτερικές σελίδες και αφού είχε γίνει η «δουλειά» και είχε διαμορφωθεί το πολιτικό κλίμα, με την πρόθυμη συμβολή της Ν.Δ., που φρόντιζε να παίρνει τη σκυτάλη...

Εκλογές, έριδες και άλλα παραμύθια

Εάν προσπαθούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τις «αποκαλύψεις» των εφημερίδων «Τα Νέα», «Παραπολιτικά» και «Το Βήμα», θα καταλήγαμε στις εξής κατηγορίες: Εικόνα διάλυσης και καταστροφής, με τη διαρκή προαναγγελία εκλογών, ενεργοποίησης του κόφτη, πρόσθετων μέτρων, εξόδου από την Ευρωζώνη. Αφηγήματα που απέχουν κατά πολύ από την καθαρή έξοδο που βρίσκεται μπροστά.

«Το ΔΝΤ στήνει κάλπες στην Ελλάδα - Κόβει όλες τις παροχές που ετοίμαζε η κυβέρνηση για το 2019 - Τελεσίγραφο για μείωση αφορολόγητου από τη νέα χρονιά μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις - Μπλοκάρει τα αντίμετρα Τσίπρα» έγραφαν τα Νέα στις 14.3.2018. Δεύτερον, εικόνα ενδοκυβερνητικών κρίσεων. Τρίτον, υιοθέτηση της «σκευωρίας» στις υποθέσεις διαφθοράς και φυσικά τα κατασκευασμένα σκάνδαλα.

Η... προμήθεια του Κατρούγκαλου
και η καθυστερημένη αποκατάσταση

Στις 22.3.2015 η εφημερίδα «Το Βήμα» κυκλοφορεί με κεντρικό θέμα στην πρώτη σελίδα του «Το σκάνδαλο Κατρούγκαλου - Υποσχόταν διορισμούς με προμήθεια 12%». Με φωτογραφία του τότε υπουργού Εργασίας, «αποκαλύπτεται» πως δήθεν ο Γ. Κατρούγκαλος είχε κάνει ιδιωτικά συμφωνητικά με τουλάχιστον 300 απολυμένους του Δημοσίου. Σε αυτά δηλώνεται ότι, σε περίπτωση που πάρουν αποζημιώσεις ή διοριστούν στο Δημόσιο, τότε εκείνος θα δικαιούται ως δικηγορική αμοιβή το 12% των χρημάτων.

Το δημοσίευμα κέρδισε άπλετο χρόνο στα κανάλια, ενώ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εγκαινίασαν το αίτημα για παραιτήσεις συριζαίων υπουργών. Ενάμιση, σχεδόν, χρόνο μετά, το «Βήμα» αναγνώρισε την ψευδή είδηση εκφράζοντας τη «λύπη» του...

«Εκ των υστέρων διαπιστώσαμε τα περί δήθεν προμήθειάς του για τον διορισμό απολυμένων ή τεθέντων σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων και οι συναφείς τίτλοι που συνόδευαν το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα» ανέφερε το σχετικό επανορθωτικό σχόλιο και συνέχιζε: «Εν όψει αυτών η εφημερίδα αποκαθιστά τα πράγματα ως προς τις ανωτέρω ανακρίβειες του επίμαχου δημοσιεύματος και εκφράζει τη λύπη της στον κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο».

Το "γραφείο εξυπηρετήσεων" Σπίρτζη - Παππά
και η αναγνώριση του λάθους

Με συνεχή δημοσιεύματα στις 15, 17, 18, 22 Νοεμβρίου του 2015, «Βήμα» και «Νέα» «αποκάλυπταν» ακόμη ένα «σκάνδαλο» με εμπλοκή υπουργών. Συγκεκριμένα διαβάζαμε ότι ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης είχαν από κοινού γραφείο στη Λεωφόρο Συγγρού και ζητούσαν έως και 50.000 ευρώ για την ικανοποίηση αιτημάτων που δεν είχαν βάση. «Μια μηχανή παρα-διοίκησης, η οποία λύνει, υποτίθεται, θέματα πολιτών» έγραφε ο «Βηματοδότης». Ακολούθησε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκη, ενώ και τι δεν ακούσαμε για το «χαμένο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».

Φυσικά, για άλλη μια φορά έλειπε ο δράκος. "Όσα σχετικώς γράφτηκαν βασίστηκαν σε πληροφορίες οι οποίες, όπως εκ των υστέρων προέκυψε, ήταν λανθασμένες", όπερ προκύπτει από το διορθωτικό δημοσίευμα της 7ης Δεκεμβρίου 2015 στην εφημερίδα "Τα Νέα" (...). Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε ότι δεν είχαμε την πρόθεση να βλάψουμε την τιμή και υπόληψη του κ. Σπίρτζη και εκφράζουμε σε αυτόν τη λύπη μας για τη δημοσίευση των μη ορθών αυτών πληροφοριών" διαβάζαμε λίγους μήνες αργότερα στον "Βηματοδότη".

Το... σπίτι του Τσίπρα
και η παραίτηση μετά το λάθος

Τον Απρίλιο του 2016, από τον «αέρα» του Βήμα FΜ, ο δημοσιογράφος Β. Χιώτης «αποκάλυπτε» πως «ο Τσίπρας, που έλεγε πως ζει στο νοίκι, όχι μόνο έχει σπίτι, αλλά το αγόρασε μέσω πλειστηριασμού». Στις 13 του ίδιου μήνα ο δημοσιογράφος, αφού έκανε λόγο για «λάθος» του, παραιτήθηκε από τον όμιλο.

Συριζαίοι υπουργοί στο ταχύπλοο
για τη δημιουργία εντυπώσεων

Στις 19 Αυγούστου 2016, μια ημέρα μετά το τραγικό δυστύχημα με το ταχύπλοο στην Αίγινα, με πρωτοσέλιδό τους «Τα Νέα» εμμέσως επιχειρούν να βάλουν στο κάδρο τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα. «Πολιτική τρικυμία προκαλεί το ναυάγιο» έγραφε ο κεντρικός τίτλος, όπου γινόταν αναφορά για εμπλοκή Δρίτσα στην προανάκριση και πολιτικές αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η ιστορία βέβαια απέδειξε πως για άλλη μια φορά ο θησαυρός ήταν άνθρακας. Η δουλειά όμως έγινε, αν θυμηθούμε την ανθρωποφαγία και την ακατάσχετη φλυαρία και λασπολογία κατά υπουργών, την ώρα, μάλιστα, που θρηνούσαμε τέσερις νεκρούς ανθρώπους.

Ο "εκβιασμός" της συζύγου Κοντονή
και η ομολογία του ψεύδους

Στις 22.10.2016 τα «Παραπολιτικά» με πρωτοσέλιδο χτύπημα και φωτογραφία γράφουν: «Η σύζυγος Κοντονή κατηγορείται για εκβίαση επί 11 χρόνια». Στο «ρεπορτάζ» αναφέρεται πως η σύζυγος του τότε υπουργού Αθλητισμού κατηγορούνταν από το 2004 για εκβίαση κατά συναυτουργία, ληστεία κατά συναυτουργία και απλή σωματική βλάβη με πρόθεση. Στις 22 Δεκεμβρίου της επόμενης χρονιάς τα «Παραπολιτικά» ομολογούν το ψευδές του δημοσιεύματος απολογούμενοι στη σύζυγο του Στ. Κοντονή.

Η σύνταξη Μπαλαούρα
που κατέρρευσε αυθημερόν

Στις 22.3.2018 με πρωτοσέλιδο χτύπημά τους τα «Νέα» κυκλοφορούν με τίτλο «Φωτογραφική τροπολογία για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα - Συνταξιούχος ενός ανώτερου Θεού». Η «είδηση» αφορούσε την έκδοση εγκυκλίου του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με την περικοπή στις συντάξεις όσων συνταξιούχων εργάζονται, με το κραυγαλέο σχόλιο ότι ο Μ. Μπαλαούρας εξαιρείται.

Για άλλη μια φορά όμως η «αποκάλυψη» του «αριστερού σκανδάλου» κατέρρευσε. Όπως διευκρίνιζε ο αρμόδιος υπουργός Τ. Πετρόπουλος, οι συνταξιούχοι της ΤτΕ δεν εντάχθηκαν ποτέ στο δημόσιο σύστημα και γι' αυτό δεν υπάρχει θέμα εξαίρεσης. Το δημοσίευμα, που προφανώς χρησιμοποιήθηκε ως αντιπολιτευτικό όπλο για μέρες από τη Ν.Δ., δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα, όπως επιβεβαιώθηκε με κάθε δυνατό και θεσμικό τρόπο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)