to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από την καρέκλα του ΕΟΤ, στο σκαμνί για απιστία

Παρανομίες και κατάχρηση δημοσίου χρήματος στο γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία την περίοδο 2008-2011 εντόπισε η Οικονομική Αστυνομία και στέλνει στη Δικαιοσύνη τον τότε προϊστάμενο στη χώρα.


Με την κατηγορία της κακουργηματικού βαθμού απιστίας προς το Δημόσιο, που προκάλεσε συνολική ζημία η οποία υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ, πρόκειται να καθίσει στο σκαμνί 57χρονος που υπήρξε προϊστάμενος του γραφείου του ΕΟΤ στη Ρουμανία, κατά τη χρονική περίοδο 2008-2011, και στο οποίο είχε διαπραχθεί όργιο παρανομιών και κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας μόλις προχθές ολοκλήρωσαν τις μακροχρόνιες έρευνες που τους είχαν ανατεθεί από τις εισαγγελικές αρχές και βάσει αυτών σχημάτισαν δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος για το ανωτέρω αδίκημα. Σε αυτή αναφέρουν και τις πλέον χαρακτηριστικές παρανομίες που είχαν διαπραχθεί και όφειλε να γνωρίζει.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2009 το γραφείο σύναψε παράνομα, με χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ρουμανίας, δάνειο ύψους 40.000 ευρώ, με εγγυητή τον προϊστάμενο του Γραφείου. Το δάνειο το γραφείο το είχε πάρει για να καλύψει τις δαπάνες για την παραγωγή έντυπου και προωθητικού υλικού, στο πλαίσιο δράσεων για το 2008 και το 2009, ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, το ποσό αυτό διατέθηκε για την κάλυψη δαπανών διοίκησης και λειτουργίας, χωρίς να υπάρχει σχετική ενημέρωση της κεντρικής υπηρεσίας.

Παρατυπίες

Σε άλλη περίπτωση, και πάλι χωρίς τη σχετική έγκριση από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΤ, διαπιστώθηκαν παρατυπίες στις πιστωτικές συμβάσεις με ανεξόφλητο ποσό μεγαλύτερο από 20.400 ευρώ.

Επίσης, ο λογαριασμός που υπήρχε για τη διοργάνωση και παρουσίαση εκθέσεων εμφάνιζε έλλειμμα ύψους 68.000 ευρώ, στη διαχείριση του έτους 2009 καταχωρούνται αμοιβές στον 57χρονο ύψους 13.700 ευρώ, οι οποίες αφορούν το προηγούμενο έτος και δεν αιτιολογούνται, ενώ παρατηρούνται δαπάνες για τις οποίες δεν έχει ζητηθεί έγκριση από την κεντρική υπηρεσία. Χαρακτηριστικές είναι οι δαπάνες εμφιαλωμένου νερού, που για το διάστημα 2009-2010 ανέρχονται στο ποσό των 2.490 ευρώ, καθώς και δαπάνες για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που για το ίδιο διάστημα είναι 14.970 ευρώ.

To υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ είχαν στείλει από τον περασμένο Νοέμβριο τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης στις αρμόδιες αρχές, που διερευνούσαν την υπόθεση. «Πάγια θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η απρόσκοπτη τήρηση των νόμων και η χρηστή διαχείριση από όλους τους δημόσιους λειτουργούς. Φαινόμενα παραβατικότητας δεν χωράνε πλέον στον δημόσιο βίο. Πρέπει να πατάσσονται και παραδειγματικά να τιμωρούνται. Αναμένουμε τις επίσημες αποφάσεις, ώστε να λάβουμε με τη σειρά μας τα απαραίτητα μέτρα. Πλήρης νομιμότητα και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν, είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές στις οποίες δεν χωρούν εκπτώσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού.

tags: undefined

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)