to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από την ατομική ευθύνη στο φιλότιμο

Αψυχολόγητες κινήσεις, χωρίς σχέδιο, όπως να 'ναι, και στο τέλος όλοι εμείς θα ξαναπληρώσουμε την ανεπάρκεια και τα πίσω-μπρος των κυβερνητικών χειρισμών.


Βρισκόμαστε, πάλι στο ίδιο έργο θεατές, σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας. Μόνο που τώρα τα πράγματα είναι πιο άγρια. Δεν είναι πλέον εύκολο εν μέσω αυτού του καλοκαιριού, στο οποίο δεινοπαθεί ο τουρισμός και όλα τα συναφή επαγγέλματα και όχι μόνο, με την ανεργία να καλπάζει, να επιβληθεί και πάλι lockdown και να ξανακλειδωθούμε στα σπίτια. Δεν είναι εύκολο να ξανακλείσουν τα μαγαζιά και να καταρρεύσει πλέον πλήρως η οικονομία. Αυτό είναι αντιληπτό από όλους τους πολίτες, που νοιώθουν στην καθημερινότητα τους τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής που δεν έχει καν σχέδιο και στρατηγική αντιμετώπισης.

Καθημερινά, όμως ανακοινώνεται τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων και από αυτά που λένε οι ειδικοί αλλά περισσότερο από αυτά που καταλαβαίνουμε, αλλά δεν λένε, η κατάσταση θα χειροτερέψει. Βέβαια όπως πάντα η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει τους απείθαρχους και είναι έτοιμη για απόδοση ευθυνών. Στην πρώτη φάση της πανδημίας-την εύκολη για την κυβέρνηση-μιλούσαν για ατομική ευθύνη, την οποία επιδείξαμε με το παραπάνω. Τότε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαφημίζονταν ως το παράδειγμα του πλανήτη για τους άψογους χειρισμούς τους. Τότε για να θυμηθούμε, την μια βδομάδα –ανάλογα με το απόθεμα και τους εισαγωγείς-χρειάζονταν η μάσκα και την άλλη μπορεί να έκανε και κακό στους μη νοσούντες. Τότε τα διαγνωστικά test κόστιζαν ή τα νοσοκομεία δεν είχαν επαρκή αντιδραστήρια και τα test γίνονταν κατ ελάχιστον. Ίσως ένας λόγος που δεν ανακοινώνονταν τα πραγματικά κρούσματα να ήταν αυτός και κάπως έτσι, ενώ την πρωτομαγιά ήμασταν κλεισμένοι, γίνονταν έλεγχοι και έπεφταν πρόστιμα σε 3 μέρες άλλαξαν όλα ,βγήκαμε έξω ,άνοιξαν σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις και επήλθε αυτομάτως η κανονικότητα που ήθελε η κυβέρνηση τότε να έχουμε. Για κάποιο διάστημα, ξεχάστηκε από όλους η πανδημία σαν να μην υπήρξε και τα καλοταισμένα κανάλια μας διαφήμιζαν τις παραλίες γεμάτες κόσμο και την καλοκαιρινή ζωή στην Ασφαλή Ελλάδα που πετούσε.

Εν μέσω, όμως ζέστης που θα εξαφάνιζε τον υιό ,εκτινάσσεται η έξαρση των κρουσμάτων. Στην αρχή αιτία ήταν τα πανηγύρια, ακολουθούν οι γάμοι και τα βαφτίσια ,πάντα οι ατίθασοι νέοι που δεν συμμορφώνονται και συνωστίζονται στα μπαρ –θυμόμαστε ότι δεν θα άνοιγαν το καλοκαίρι οι εσωτερικοί χώροι- και τα υπαίθρια γλέντια. Αντίδοτο στην έξαρση η μάσκα, μάσκα παντού. Ανοίγουν όμως τα σύνορα και οι πτήσεις εξωτερικού, μεγαλώνει η πληρότητα των πλοίων-όταν είχε επιβληθεί η μάσκα-και στην εκκλησία ακόμη παρέμενε η σύσταση η οποία με βαριά καρδιά έγινε επιβολή(;).

Αψυχολόγητες κινήσεις, χωρίς σχέδιο, όπως να 'ναι, και στο τέλος όλοι εμείς θα ξαναπληρώσουμε την ανεπάρκεια και τα πίσω-μπρος των κυβερνητικών χειρισμών.

Δεν φθάνουν όμως όλα αυτά που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία αλλά είναι πρόκληση ότι για να καλύψουν την δική τους ανευθυνότητα ,επιστρέφουν ξανά στην δική μας ευθύνη και ξαφνικά ο πρωθυπουργός θυμήθηκε το φιλότιμο μας. Όταν φθάνει να γίνεται επίκληση στο φιλότιμο-θυμίζει έντονα την ελληνική ταινία του 64,<<Υπάρχει και φιλότιμο>>-,αποδέχεται την αποτυχία του και περιμένει από τους πολίτες να σώσουν την κατάσταση. Στο μεταξύ βέβαια στα ψιλά ακούστηκε, ότι πάλι θα παίξουν σποτάκια στα κανάλια και από την άλλη ,όλοι εμείς πληρώνουμε καθημερινά για τις μάσκες που θέλει τώρα η κυβέρνηση να φοράμε παντού, που θα έπρεπε να τις δίνει δωρεάν ως μέσο προστασίας της δημόσιας υγείας.
Όχι και όλα από τους πολίτες, μάσκες ,πρόστιμα, οικονομική ασφυξία, ατομική ευθύνη και πολύ φιλότιμο. Οι πολίτες περιμένουν από την κυβέρνηση να χειριστεί επαρκώς την κατάσταση, δεν αρκούν τα ευχολόγια και τα λιβανιστήρια των ΜΜΕ, γιατί η ευθύνη δεν είναι μόνο δική μας, όπως θέλει η κυβέρνηση να παρουσιάσει .Αρκετά, με τη δημόσια υγεία δεν παίζουμε και οι κυβερνώντες οφείλουν να αντιληφθούν πλήρως τις ευθύνες τους, πριν να είναι αργά. Μπορεί όμως τελικά σε αυτή την άριστη κυβέρνηση να βρήκαν και το φάρμακο του κορωνοϊού: ΦΙΛΟΤΙΜΟ. Έλυσαν το πρόβλημα!


Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός, μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χίου

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)