to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Από τη «βίαιη ωρίμανση» στη συνειδητή αναβάθμιση;

Τα «δύσκολα», όμως, τώρα ξεκινούν για τον ΣΥΡΙΖΑ που καλείται να επινοήσει μεθόδους που θα καταστήσουν εφικτή την ουσιαστική εμπλοκή των νέων μελών του στην κομματική ζωή, με τρόπους που θα αντιστοιχούν στους πραγματικούς και σύγχρονους ρυθμούς ζωής.


Με την απόφαση του συνεδρίου του για «άνοιγμα» της διαδικασίας για την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επέλεξε μια πρωτότυπη, για την παράδοση και την κουλτούρα της Αριστεράς, διεργασία. Εν τέλει, η προσέλευση των παλαιών και νέων μελών αιφνιδίασε άπαντες, ξεπερνώντας τόσο τις εσωκομματικές προσδοκίες όσο και το «μέτρο επιτυχίας» που έθεταν οι αντίπαλοι, σηκώνοντας τον πήχη ψηλότερα από το σημείο που ανέμεναν ότι θα μπορούσε να φτάσει ο «κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ».

Με καθαρά ποσοτικούς όρους, η 15η Μάη δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί επιτυχημένη. Η κομματική βάση υπερδιπλασιάστηκε, με την εγγραφή περίπου 110.000 νέων μελών. Στοιχείο αξιοσημείωτο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τη διαπιστωμένα περιορισμένη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να ενεργήσει ως μηχανισμός κινητοποίησης.

Παράλληλα, πέρα από την αριθμητική διάσταση του πράγματος, η 15η Μάη αναδείχτηκε και σε ένα ευρύτερο πολιτικό γεγονός. Ετσι, από τη μία επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ένας εκ των δύο βασικών πόλων αναφοράς στο κομματικό σύστημα σήμερα. Από την άλλη, η σημαντική προσέλευση σε μια, σε τελευταία ανάλυση, εσωτερική διαδικασία κατέδειξε ότι πλέον υφίσταται μια διακριτή και συγκροτημένη «ΣΥΡΙΖΑϊκή ταυτότητα» με όρους κομματικής ταύτισης και εκλογικής στοίχισης.

Η «ανοιχτή» διαδικασία εκλογής και οι τεχνικές παράμετροί της προκάλεσαν έντονη συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ, με όρους ιδεολογικής αναφοράς και πολιτικής σκοπιμότητας. Εκ των πραγμάτων, η ολοκλήρωση της διαδικασίας, η συντέλεση της προσδοκώμενης τομής και το επίπεδο της συμμετοχής υπερβαίνουν τους αρχικούς όρους διεξαγωγής αυτής της κουβέντας.

Τα «δύσκολα», όμως, τώρα ξεκινούν. Η εμπειρία δείχνει ότι τα κόμματα που «ανοίγουν» τις διαδικασίες τους δεν επιτυγχάνουν να εντάξουν και να αξιοποιήσουν το νέο κύμα μελών και φίλων. Η κομματική συμμετοχή εξαντλείται στη στιγμή της ψηφοφορίας. Μετά διακόπτεται η σχέση μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ το σώμα που εκλέγει πρόεδρο ή και όργανα ρευστοποιείται, οπότε ούτε να ελέγξει μπορεί ούτε να δεχτεί λογοδοσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται λοιπόν να επινοήσει μεθόδους που θα καταστήσουν εφικτή την ουσιαστική εμπλοκή των νέων μελών του στην κομματική ζωή, με τρόπους που θα αντιστοιχούν στους πραγματικούς και σύγχρονους ρυθμούς ζωής.

Για να το επιτύχει αυτό χρειάζεται να οργανώσει και να διευθύνει συλλογικά το εγχείρημα με όρους ιδεολογικής, πολιτικής, προγραμματικής και οργανωτικής επάρκειας.

Ολο αυτό συνιστά μια σημαντική πρόκληση, ιδίως για τη νέα Κ.Ε. Αποτελεί όμως και μια προϋπόθεση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η «βίαιη ωρίμανση» ήρθε αναπόφευκτα, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να σχεδιάσει την αναβάθμισή του ως συλλογική συνειδητή επιλογή, διαμορφώνοντας και στο εσωτερικό του τους όρους μιας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας που θα στηρίξει αυτό που περιγράφει ως «προοδευτική διέξοδο».

* Γενικός διευθυντής Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)